Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Brig d300 ve yahama 6hp

tekseker

Aktif Üye
Katılım
15 May 2015
Mesajlar
163
Tepkime puanı
188
Puanları
43
Yaş
38
Konum
AYDIN - DİDİM
Adı
ahmet alptekin
Merhaba balık sevdalıları forumu uzun süredir takip ediyorum lakin ilk konumu açmak bugüne nasipmiş.

Tekne bağlama ve taşıma sorunlarından dolayı şişme bot arayışına girdim. Bir çok yeri araştırdım sonunda tanıdık bir abimin tavsiyelerine(yamaha ve mercury servisi ayrıca limanda onca tekneye bakıyor) uyup bütçem elverdiği şekilde kendime bir takım yaptım.

Brig d300 ahşap tabanlı şişme bot ve yamaha 6hp 4 zamanlı bir motor aldım.( Söylediklerine göre beyaz renkli motor kapağı nadir bulunuyormuş şeçimimi bu yönde yaptım.

Brig bot hakkında çok fazla bişey duymadım siz değerli dostlarımında görüşünü almak isterim. Bununla beraber bir takım sorularım olacak.

1 - Linkteki pompayı almak istiyorum bunu ne tür bir akü ile kullanabilirim. 12V uzatma kablosuyla veya aracın yakınında olmak istemiyorum. Eğer bu aleti çalıştarabilecek aküler uygun fiyatlıysa akü almak istiyorum . Ne tür hangi değerde bir akü almalıyım.

2 - Çapa olarak nasıl bir çapa şeçmeliyim internette gezinirken tonoz tipi bir çapa gördüm hem uygun fiyatlı hem 4 kg ve kenarları sivri değil. Ama ne kadar uygun olur bilmiyorum.

3 - Profesyonel bir avcı değilim belki amatör bile sayılmam. İnsan istiyor en iyisi olsun diye olmuşken hepsi olsun deyip birde balık bulucu almak istiyorum. Almak isteğim balık bulucu bu linkteki. Eğer alırsam nereden ve nasıl bir aparat almalıyım. Yine bu aleti çalıştarabilecek bir akü lazım sanırım. Birde motorda elektrik çıkışı varmış bilmiyorum burada kullanabilirmiyim.

4 - Yamaha 6hp F6CMHS modelinde hortum takılarak yıkama varmıdır. Eğer yoksa motoru denizden çıkarttım yarım saat sonra eve gidince yıkasam etkili olurmu yoksa denizden çıktığı gibimi yıkamalıyım. Motorun kapak altına korucu silikon bazlı spreylerdan bahsedilmiş bu ürünleri nereden temin edebilirim yada illaki gereklimidir.

5 - Yaşadığım yer AYDIN - DİDİM hafiften bir koy görüntüsü çiziyor en azından google mapten baktığım zaman :). Bu bot ile normal 4.60 teknelerin gittiği yerlere gidebilirmiyim. Genelde iki kişi olacağım bazen üç herhangi bir kötü senaryoda motor botuma ne kadar katkıda bulunur. Yoksa botu biraz daha küçük mü alsaydım.

6 - Son olarak alaksız bir soru olacak. Balık bulucu vidyolarına baktığım zaman ekranda sürekli kayan bir grafik söz konusu.Tekne sabit olsa bile bu grafik ekranı sürekli hareket halinde ekranda gördüğüm görüntü tam olarak transducerin baktığı ve açısı içine giren görüntümü. Tekne sabitken neden görüntü hareketli

Değerli cevaplarınız ve görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim ...
 

aybasan

Üye
Katılım
25 Mar 2012
Mesajlar
51
Tepkime puanı
34
Puanları
18
Yaş
48
Konum
İzmir
Adı
aydın aydın
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Bildiğim kadarıyla cevaplar vereyim nacizane

1.)Linkteki pompa yaklaşık 100 tl yapıyor gereksiz üstelik yurtdışından gelecek garantilik bir durumda sorun.Bu tür cihazlar herzaman arıza verme ihtimali olan aletler.Üstelik ülkemizde birçok çeşitleri var yurtdışından almaya gerek yok.Ben kendi botum için 20 tl ye aldım hepsiburadadan çalıştırıp denedim ama botu şişirmedim henüz ama gayet iyi geldi gözüme üstelik oldukça ufak..Ayrıca şunu söyleyim 3.90 alaminyum taban botu ayak pompası ile şişirmek en fazla 10 dakika sürüyor elektrikli pompa çokda elzem birşey değil bence.

2.)Botta kullnacagın için şemsiye tipi katlanabilir çapa gayet yeterli 5 kg lık bir çapa işini görecektir tabi nekadar ağır olursa okadar tutma gücü fazla olacaktır ama bence senin botun için 5 kg iyi tabi ucuna yaklaşık 2 metre kadar uygun bir zincir takman şart çapanın dipte yatması için.Birde bottayken güvenliği için çapayı ve ipi içine toplayacagın plastik bir kova vs gibi birşey iyi olacaktır

3.)Balık bulucu aslında balığı bulmak için değilde balığın olma ihtimali yüksek dip yapılı yerleri bulmak için iyi eğer bütçen uygunsa alabilirsin elbet linkteki altte bir amatör için yeterli ama yine gümrük garanti vs durumlar nedeniyle yurtiçinden alman iyi olacaktır gerçi özellikle Amerike fiyatları ülkemize göre baya ucuz oluyor oda ayrı.Ama Amerikadan vs gelenlerde aletin ölçü birimi vs farklı oluyor buna dikkat etmek lazım.Ben olsam Humminbird 596-597 cı hd gibi bir aler tercih ederdim.Çalıştırmak için elbet akü lazım ufak bir akü işini görecektir o kısmı pek sorun değil.Mesela ben toplam 70 tl ye 7 amper akü ve şarj aletini aldım 5 metre 3 çipli şerit ledi neredeyse 2 gün yaktı ..

4.)..Bu konuda çok bilgim yok ama şunu herkes söyler denizmotoru deyince ilk sıralarda Yamaha gelir o konuda için rahat olsun.

5.) Bu botla 4.60 teknelerin gittiği heryere gidersin hatta acil dönmek gerektiğinde onlar çapa toplayıp kalkana kadar sen yolu yarılarsın bile bot aslında daha dengeli ve güvenlidir tekne devrilse su alsa batar bot suda alsa devrilsede batmaz tabi bilinçli bir kullanım ve güvenliğe önem vermek şart.Yalnız sanırım bot 3 metre bu bence küçük 3 kişi sıkıntı olur 2 kişi ideal keşke 3.60 yada 3.90 alsaydın botların iç hacmi tekneye göre küçük oluyor çünkü ..2 Kişi 6 bg Yamaha ile gayet güzel gidersin bence ikisi ideal uyumlu 3.90 vs alsaydın o zaman 9.9 önerirdim.

6.)Bu konuyuda çok iyi bilmiyorum ama sanırım aynanın yolladıgı alan içindeki görüntü oluşuyor ayna devamlı olarak aralıklı sinyal gönderiyor dönen sinyali işleyip görüntüye çeviriyor bu devamlı yolladıgı sinyalleride ardışık olarak birbirine ekleyip kesintisiz görüntü oluşturuyor bu nedenle dursan bile akıcı bir görüntü ortaya çıkıyor.
 

night fisher

Daimi Üye
Katılım
15 Tem 2012
Mesajlar
511
Tepkime puanı
202
Puanları
43
Yaş
59
Konum
bursa
Adı
fatih h
1- bu pompa işini görür,aküye ihtiyacın olmaz;) ayak pompasıyla bikaç basıp gerginliğini sağlarsın;)
2-max.2.5 kiloluk katlanır çapa ve ince 1,5 m zincir 2 m dalgada kuma gömülür,botu tutar.5 kilo çapa,iki m ağır zincir gerer adamı uzak dur.:eek:
3-balık bulucunun gprs lisi ve en az bin dolarlığından gerisi oyuncak sınıfına girer,hiç bulaşma bence.Motorun elektrik çıkışı için önde priz mevcut olabilir ancak,o prizin motora bağlantısı varsa sana elektrik sağlar,ancak büyük ihtimal bağlantı yoktur,çünkü o ayrı bir parça gerektirir ,fiyatı 400 ero civarı,onuda boşver bence;)
4-su çıkış yerine hortumu tutarsan,kuyruktan suyun aktığını görürsün,böylece tatlısu,motor blok kanallarından ve diğer kanallardan geçer,yıkanmış olur.Aparat o varsa oda takılabilir.;)
5-senin bot takımı ile 3 kişi kıyıda gezilir,2 kişi fazla açılmadan balığa gidilir,tek kişi sisam adasına iltica edilir:)
6- dedim ya oyuncak diye,o görüntü akarken,sende akarak yer bulmaya çalışırsın,bu arada aşşağıdaki taşı kaybeder gidersin,hiç bulaşma:)
 

tekseker

Aktif Üye
Katılım
15 May 2015
Mesajlar
163
Tepkime puanı
188
Puanları
43
Yaş
38
Konum
AYDIN - DİDİM
Adı
ahmet alptekin
Cevaplar için teşekkür ederim arkadaşlar. Botu az önce teslim aldım , normalde dün gelmesi gerekiyordu izin günümde kullanmak nasip olmadı haftaya pazar gününü bekleyeceğiz artık. Eve çıkartıp ilk denemeyi yaptım ama cidden taşıması ayrı bir dert umarım zamanla sıkılmam. Dediğiniz gibi ayak pompasıyla fazla zaman almadı şişirmede bir sıkıntı yok , sibop kapaklarını açtıktan sonra havanın büyük bölümü boşaldı kalanı ise ayak pompasıyla vakumladım. Yarım saat uğraşmama rağmen aldığım gibi katlayamadım. Önce arkayı katladım ice doğru olmadı sonra arkayı ortaya kadar katladım ön tarafı onun üstüne en son evin başköşesine koydum:islik: (Aklıma rahmetli babamın lafı geldi. Elin gavurları nasıl kutu yapıyor açtıktan sonra tekrar aynısı gibi koyamıyorsun).

Belki acemilikten fazlada zorlamak istemedim çünkü katlarken botun yüzeyinde kırılmalar olur sanki belli zaman sonra buralar yırtılır gibime geliryor :) Sanırım katlı tutmak yerine hatun ve valideden fırça yeme pahasına duvar halısı gibi duvara asacağım :)

Kusura bakmayın yaşlara dikkat etmemişim abilerim :)
 
Son düzenleme:

AsYmPtOtE

Üye
Katılım
28 Eki 2014
Mesajlar
73
Tepkime puanı
70
Puanları
18
Konum
İstanbul
Adı
Mertcan Asdemir
Merhaba,
Öncelikle hoşgeldiniz. Ben de brig d300 şişme taban ve 6 hp motor kullanıyorum. Caddebostan ve Kalamış civarında işimi gayet güzel görüyor.
Pompa konusunda araca bağımlı kalmamak için 4 adet D pil ile çalışan bir pompa kullanıyorum. Bot şeklini alıyor. Üstünü ayak pompası ile tamamlıyorum. Araçtan uzakta da kurulum yapabilmek için tavsiye ederim. Toplarken de vakum yapıp daha düzgün katlamaya yardımcı oluyor. Bu şekilde denize tek başıma bile 10 dk içinde inebiliyorum. Iki kişi çok daha rahat oluyor.
COGHLANS Pilli Hava Pompası | HAVA POMPALARI | avfoni.com
Pazar günü kıyıdan esen 25 rüzgarda tek kişi hem çapari hem dümen biraz yordu beni kıyıya dönüşte. Çapa şu an kullanmıyorum ama sanırım almak gerekecek. Yüzey akıntısı ve rüzgar motoru kapattığımda baya sürüklüyor. Hele ki yemli yapmak için şart diye düşünüyorum. Ama aklımda olan 1.5 ya da 2.5 kg bir çapa. Yeterli olacağını düşünüyorum.
Balık bulucu konusunu ben de araştırıyorum. Akü taşıma fikri pek hoşuma gitmiyor. Niyetim 8 D pil ile 12v elde etmek ya da e-bay'den 12v şarj aleti ile birlikte satılan 7 ah civarı bir pil almak. Bunu da su geçirmez bir kap içerisinde kullanmak. Piranhamax 175 ya da fishing buddy 120 gibi daha compact cihazlar araştırıyorum Botun taşınabilir ruhuna uyması açısından :)
 

dusty35

Aktif Üye
Katılım
21 May 2011
Mesajlar
138
Tepkime puanı
122
Puanları
43
Üstadım aldığın bot ve motoru güle güle kullan.

Ben de bir bot kullanıcısıyım ve şu andaki ikinci botum. İddiam olmamak koşulu ile doğru bildiklerimi aktaracağım.

- Bence elektrikli bir pompaya ihtiyacın yok. Tahta tabanlı botların zor olan şeyi şişirmek değil , tahtaları yerleştirmektir.
İlle bir pompa alacağım dersen , bu 220 V bir pompa olsun. 300 W bir tane DC/AC konvertör ile (70-90 TL) arabanın aküsünü kullanarak hiç sıkıntısız botunu şişirirsin.
12 V pompaların çoğu (yüksek kaliteliler hariç) fiyasko. Tecrübe ile sabit.

- ~ 2 kilogramlık bir şemsiye çapa ve 5 kalibre 3,5 mt zincir al. Şemsiye çapayı bağlamayı düşündüğün sapından değil diğer tarafından bağla.

- Motorun hemen yıkanması şart değildir. Deniz suyunun içindeki tuz motorun su dolaşım kanallarını tıkadığından yıkama tavsiye edilir. Motorunu eve gelince mutlaka yıka.
Bunu uygun derince bir kabın içinde yapabileceğin gibi "motor yıkama kulağa" denilen aparatı da kullanabilirsin.

- Motorun markası kendini ıspatlamış - Yamaha. Bu motorun rodajına dikkat et. Kesinlikle onu bunu dinleme ve "user manual" de nasıl yapman önerildiyse o şekilde yap. Bu önemli. Rodaj bittikten sonra sabit bir havada (2-3bft), motorun hangi yükle plane'e kalktığını öğren. Kendine yük ve hava durumuna göre bir emniyet belirle. Botla iki kişi iyi avlanır , 3. yer problemi yaratır.

- 4,60 teknenin gitti yer diye bir şey yok. 4,60 teknenin arkasında 50HP olabilir. Hava ekşidiğinde sen anlayıp dinleyene kadar o karaya çıkabilir. Kendini yukarıda bahsettiğim yük rüzgar,dalga,güç,mesafe kriterlerine göre değerlendir.

- Balık bulucunun ekranının sürekli akma sebebine gelince;
Ekranda sağdan sola doğru olmak kaydı ile geçmişi görürsün. O anı ise A-scope'da görebilirsin. Balık bulucunun çalışması teknenin hareketi ile ilgili değildir. Periyodik olarak transducer sinyal gönderir ve yorumlanan bu sinyaller ünite tarafından ekranda sağdan sola doğru kaydırılır. Bu tekne gidiyor ya da duruyor anlamına gelmiyor.
Balık bulucu konusuna girmeyeceğim.

Can yeleklerini mutlaka kullan ve kullandır.
 

coner

Daimi Üye
Katılım
29 Eki 2014
Mesajlar
7,551
Tepkime puanı
14,486
Puanları
113
Yaş
66
Konum
istanbul/Üsküdar/Tuzla
Adı
Eşref
Kan Grubu
O Rh Negatif
Merhaba balık sevdalıları forumu uzun süredir takip ediyorum lakin ilk konumu açmak bugüne nasipmiş.

Tekne bağlama ve taşıma sorunlarından dolayı şişme bot arayışına girdim. Bir çok yeri araştırdım sonunda tanıdık bir abimin tavsiyelerine(yamaha ve mercury servisi ayrıca limanda onca tekneye bakıyor) uyup bütçem elverdiği şekilde kendime bir takım yaptım.

Brig d300 ahşap tabanlı şişme bot ve yamaha 6hp 4 zamanlı bir motor aldım.( Söylediklerine göre beyaz renkli motor kapağı nadir bulunuyormuş şeçimimi bu yönde yaptım.

Brig bot hakkında çok fazla bişey duymadım siz değerli dostlarımında görüşünü almak isterim. Bununla beraber bir takım sorularım olacak.

1 - Linkteki pompayı almak istiyorum bunu ne tür bir akü ile kullanabilirim. 12V uzatma kablosuyla veya aracın yakınında olmak istemiyorum. Eğer bu aleti çalıştarabilecek aküler uygun fiyatlıysa akü almak istiyorum . Ne tür hangi değerde bir akü almalıyım.

2 - Çapa olarak nasıl bir çapa şeçmeliyim internette gezinirken tonoz tipi bir çapa gördüm hem uygun fiyatlı hem 4 kg ve kenarları sivri değil. Ama ne kadar uygun olur bilmiyorum.

3 - Profesyonel bir avcı değilim belki amatör bile sayılmam. İnsan istiyor en iyisi olsun diye olmuşken hepsi olsun deyip birde balık bulucu almak istiyorum. Almak isteğim balık bulucu bu linkteki. Eğer alırsam nereden ve nasıl bir aparat almalıyım. Yine bu aleti çalıştarabilecek bir akü lazım sanırım. Birde motorda elektrik çıkışı varmış bilmiyorum burada kullanabilirmiyim.

4 - Yamaha 6hp F6CMHS modelinde hortum takılarak yıkama varmıdır. Eğer yoksa motoru denizden çıkarttım yarım saat sonra eve gidince yıkasam etkili olurmu yoksa denizden çıktığı gibimi yıkamalıyım. Motorun kapak altına korucu silikon bazlı spreylerdan bahsedilmiş bu ürünleri nereden temin edebilirim yada illaki gereklimidir.

5 - Yaşadığım yer AYDIN - DİDİM hafiften bir koy görüntüsü çiziyor en azından google mapten baktığım zaman :). Bu bot ile normal 4.60 teknelerin gittiği yerlere gidebilirmiyim. Genelde iki kişi olacağım bazen üç herhangi bir kötü senaryoda motor botuma ne kadar katkıda bulunur. Yoksa botu biraz daha küçük mü alsaydım.

6 - Son olarak alaksız bir soru olacak. Balık bulucu vidyolarına baktığım zaman ekranda sürekli kayan bir grafik söz konusu.Tekne sabit olsa bile bu grafik ekranı sürekli hareket halinde ekranda gördüğüm görüntü tam olarak transducerin baktığı ve açısı içine giren görüntümü. Tekne sabitken neden görüntü hareketli

Değerli cevaplarınız ve görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim ...
Aramıza hoş geldiniz.
 

tekseker

Aktif Üye
Katılım
15 May 2015
Mesajlar
163
Tepkime puanı
188
Puanları
43
Yaş
38
Konum
AYDIN - DİDİM
Adı
ahmet alptekin
Sevgili dostlar , perşembe günü ilk kez kullanmak nasip oldu. Bir arkadaşımla beraber iş çıkısı sabaha kadar hiç uyumadık oltaları bağladık bol bol google map'ten rota belirlemeye çalıştık. Uzun ve zahmetli koşuşturmanın ardından açıldık. Motorun %25'ini hiç geçmedim bir ara panik yapıp 10 -15 saniye full gaz yaptım. Deniz ilk başlarda güzeldi sonra dalga olmaya başladı biraz korktuk alışınca kıyıdan baya baya açıldık. Çarşamba günü yağmur yağdığı için hiç bir yerde canlı mamun bulamadık donmuş karides ile avlandık. 4 tane mercan arkadaşımın dediğine göre bir tanede palamut avladık. Palamutu avlamamız çok acayip oldu. Misinayı tekrardan saralım diye arkadaşın tüm oltasını açtık tabi bu sırada oltanın ucunda 80gr ağırlık ve 3lü dip oltası vardı. Ben gaz veriyorum arkadaş sarıyor kanki dedi olta bozuldu heralde gelmiyor dedi sonra bir boşluk bulup sarmaya başladı tekrardan bir baktık kolumuzun yarısına gelen bir palamut. Sırtı çekmede yeni bir dönem başlattık :)
Evimiz 2 katta botu - motoru - depoyu oltaları arabalara indirmek ayrı bir eziyet oldu. Kurulumunu kolayca yaptık döndükten sonra asıl çile başladı. Eşyaları tekrardan arabaya yükle botu söndür botu yıka katla arabaya koy tekrardan eve çıkar inanılmaz derecede yorulduk. En son eve girerken arkadaş dedi kardeşim al balıkları o sinirle balıkları alıp merdivenden aşağıya fırlattım kedilere nasip oldu. Çok saçma iş yapıp aceleden acıldık denize sadece kafamızı koruduk bacaklarımız aklımıza bile gelmedi karaya ayak basınca yaptığımız hatayı anladım 3.gündür yürümekte zorlanıyorum diğer arkadaşım bodrumdan gelmişti oda gider gitmez hastaneye gitmiş. Can acısındanmıdır nedir büyük heveslerle aldığım bottan soğudum. Şimdi şunları yapacağım bakalım ne fayda sağlayacak ,

Evin girişindeki merdiven altını duvarla örüp motoru orada saklayacağım bot parçalarıyla beraber.
Bahçe suyuna hortum bağlayıp geldiğim zaman motor ve botu yıkayacağım.
Arabanın üstüne bagaj alıp gidip gelirken botu burada taşıyacağım.
Eşyaların toplu olması için mutlaka ama mutlaka bir ayran kasası koyacağım botun içine
Çıkmadan önce bacaklarıma 1.000.000 faktör güneş yağı süreceğim.
Eczaneden bulantı için tablet alacağım.
En önemliside karışmayan takım yapabileceğim kaynakları geceli gündüzlü okuyacağım. Bir ara karaya yanasip arkadaş balıkçıya gitti yeni takım almak için ama aldığımız takımlar daha beter çıktı. Acaba kurşunda fırdöndü yoktu ondan mı karıştı bilemiyorum. Ve spin avlarımda sürekli kullandığım okuma sea bass serisi misinayı tekneyle dip avlarında hayatta kullanmayacağım.
 

aybasan

Üye
Katılım
25 Mar 2012
Mesajlar
51
Tepkime puanı
34
Puanları
18
Yaş
48
Konum
İzmir
Adı
aydın aydın
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Hayırlı olsun.Botun böyle zorlukları olacak elbet..Botta uzun paçalı birşeyler giyip şapka takarsınız -gölgelik alıp takabilirsiniz yada ufak bir plaj şemsiyesi alıp alt kısmına küçük bir mengene vs gibi birşey takıp yanınıza oturma yeri tahtasına mengenelersiniz vs vs vs.Botta en rahatı küçük bir bot kamışı kullanmak böylece karışma sorunu olmaz hiç ,ucunda klipsli bir fırdöndü olur daha önceden 5-10 çeşit takım hazırlarsın ucuna fırdöndü takıp gerektiğinde klipsden takımı çıkarıp diğer takımı takıverirsin 10 saniyede