Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çapari yapımında az sayıda bildiklerim ve öğrenmek istediklerim...

murat karahan

Daimi Üye
Adı
Murat Karahan
Bayağı uzun ve güzel bir konu olmuş.
Hızlı hızlı baktım ve şunları söyleyebilirim.
Köstekte kullanılacak FC misina mutlaka kaliteli bir marka olmalı. İki düğümde S oluyorsa sorun misinadadır. FC'un ucuzu olmaz, kalitesizi olur.
Tüyler ve sim özellikle istavritte kanca boyunun 1.5-2 katını geçmemeli.
Ben çaparide O'shaugnessy türü iğne kullanırım, yani uç kısmından itibaren kıvrıma kadar düz inen sonra tamamen yuvarlak olmayıp yukarı kıvrılan yapıdaki iğneler. Bunlar çok büyük bir yüzdeyle balığı alt çeneden alır ve dökmez. VMC 9255, 7052 gibi.
Kırmızı kısma gelince, ısıtılınca daralan tüpler kullanılmıştır. Onun yerine oje sürer ya da kırmızı iplik kullanırız, nedense Drima hep tercih edilir. Açıkçası uğraşmıyorum, bir eksikliğini görmedim.
Kaz tüyü gördüm bazı kösteklerde, pek tercih edilmez çünkü teleklenmez suda. Kaskatı kalır. Su kuşu olmayan kuşların tüyleri daha iyi iş görür. Bu sene devekuşu denedim ve son derece iyi çalıştı.
Sim konusunda malesef hala düzgün malzeme getirilmiyor ülkemize. 8 yıl önce aldığım birkaç paket Hareline Dubbin - Saltwater Krystal Flash henüz bitmedi neyse ki. Bitmesine yakın Cabelas'tan ya da İngiltere'den getirteceğim. Piyasadaki simlere göre biraz daha sert ve bu sayede çok fazla tüye, iğneye dolanmıyor. Yine icebraid çok farklı bir ürün ve iğne sapının tamamen saklanmasına imkan tanıyor.

muratbozk

Daimi Üye
Adı
murat bozkurt
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Özgür kardeşim İstanbul'a geldiğinde bana özelden mesaj at sizin mekanı biliyorum aklına takılan her türlü konuda görsel olarak yardımcı olurum neden diyorum çünkü bu işi yapıyorum:)
Burada yazmakla bazı şeyleri anlatmak mümkün olmuyor sen bu konuları güzel irdeliyorsun sonra video yapıp paylaşımda bulunursun...
Görüşmek üzere.

serkantiren

Yeni Üye
Yaklaşık 10 senedir kendi çaparimi kendim bağlarım ama üstüne durduğunuz o kırmızı düğüm yerini ben hep misine rengi ile bırakırım ve herhengibi bir olumsuzlukla karşılaşmadım.

ozgurarslan

Daimi Üye
Yaklaşık 10 senedir kendi çaparimi kendim bağlarım ama üstüne durduğunuz o kırmızı düğüm yerini ben hep misine rengi ile bırakırım ve herhengibi bir olumsuzlukla karşılaşmadım.
ben de kırmızı boya, marker ya da iplik olmsdan çapariyi çalıştırdım. bunca senedir dibi kırmızı ise iğnenin vardır bir hikmeti demşştim ama belki de yok.
Özgür kardeşim İstanbul'a geldiğinde bana özelden mesaj at sizin mekanı biliyorum aklına takılan her türlü konuda görsel olarak yardımcı olurum neden diyorum çünkü bu işi yapıyorum:)
Burada yazmakla bazı şeyleri anlatmak mümkün olmuyor sen bu konuları güzel irdeliyorsun sonra video yapıp paylaşımda bulunursun...
Görüşmek üzere.
tamam, aklımda...
Bayağı uzun ve güzel bir konu olmuş.
Hızlı hızlı baktım ve şunları söyleyebilirim.
Köstekte kullanılacak FC misina mutlaka kaliteli bir marka olmalı. İki düğümde S oluyorsa sorun misinadadır. FC'un ucuzu olmaz, kalitesizi olur.
Tüyler ve sim özellikle istavritte kanca boyunun 1.5-2 katını geçmemeli.
Ben çaparide O'shaugnessy türü iğne kullanırım, yani uç kısmından itibaren kıvrıma kadar düz inen sonra tamamen yuvarlak olmayıp yukarı kıvrılan yapıdaki iğneler. Bunlar çok büyük bir yüzdeyle balığı alt çeneden alır ve dökmez. VMC 9255, 7052 gibi.
Kırmızı kısma gelince, ısıtılınca daralan tüpler kullanılmıştır. Onun yerine oje sürer ya da kırmızı iplik kullanırız, nedense Drima hep tercih edilir. Açıkçası uğraşmıyorum, bir eksikliğini görmedim.
Kaz tüyü gördüm bazı kösteklerde, pek tercih edilmez çünkü teleklenmez suda. Kaskatı kalır. Su kuşu olmayan kuşların tüyleri daha iyi iş görür. Bu sene devekuşu denedim ve son derece iyi çalıştı.
Sim konusunda malesef hala düzgün malzeme getirilmiyor ülkemize. 8 yıl önce aldığım birkaç paket Hareline Dubbin - Saltwater Krystal Flash henüz bitmedi neyse ki. Bitmesine yakın Cabelas'tan ya da İngiltere'den getirteceğim. Piyasadaki simlere göre biraz daha sert ve bu sayede çok fazla tüye, iğneye dolanmıyor. Yine icebraid çok farklı bir ürün ve iğne sapının tamamen saklanmasına imkan tanıyor.
mesj alındı, .iyi fc kullanacağım. tüy çok çeşitli edindim ben de, sim de keza. ucuz zaten sin, alıyorum, membun kaldığumsn bir daha gidişimde alıyorum.

ozgurarslan

Daimi Üye
sorun çözüldü. arkadaşlar, ne yağlamak ne ıslatmak, ne de yavaş çekmek. bunların faydası var elbet ama işin sırrı gerçekten iyi misina kullanmakmış. ben asso dan verim alamadım. motorüstü içşn 22 ye 22 ve 20 köstekli yaparken bile kırışıyordu. şimdi 12 ye 18 on köstekli ince çapari yaptım, hiç S yapmadı, kırışmadı. beden fladen maxximus fc 5.0 lbs .18 kalınlık, kstekler berkley XVR 3.5lb 0.12 kalınlık... oldu.

drasty41

Daimi Üye
Adı
Recep Gölcü
Özgür köstek boyların sanki uzun gibi kısa yapmayıda denermisin.Sanırım dolaşma minimum'a inecektir. Rastgele

murat karahan

Daimi Üye
Adı
Murat Karahan
fladen iyi bir tercih, en azından sahtekar değiller. Mercan grubu hariç, yerli misina markalarında dürüstlük mumla aranıyor ne yazık ki. Bir de alacağınız FC'nun normal monofile göre biraz daha sert olup olmadığına dikkat edin, özellikle ince çaparide büyük fark yaratır. Buna uygun olarak da Saltwater Krystal Flash bulun, bizdeki simler yumuşaktır, tüye dolanır. SKF'de öyle bir şey söz konusu olmaz.

Ekli dosyalar

ozgurarslan

Daimi Üye
şu anda yazlıkta olduğum için elimdeki malzemelerle idare edeceğim mecbur, istsnbul a gidince bakıp alırım. dün hzırladığım takımların sonuçlarını aktarayım. 12 kalınlığında köstek dalgalı ve rğzgarlı ve akıntılı denizde kolay dolanıyor. bir arkadaşımla.çıktık, onda 15/20 hazır onlu köpük çapari vardı. ben iki katından fazla yakaladım, ancak sorun şu ki, üç takım harcadım. dolaşınca o rüzgarda incecik misinayı çözmek imkansız, ya da gereksiz. denemedim ana geçmiş tecrüvelerinden emimim göl gibi denizde 10 no iğne mustad 1523D ile dolu dolu gelir. dün dört kg dan fazla aldık. boylar tatminkar değil ne yazık ki. balıkbulucu çok ama çok avantaj sağlıyor, bilginize... bugün yani şu an 0.183 mm sufix primo xp ile .18 beden .18 köstek ile vmc 9224 ni 10numara iğne ile takım yapıyorum. dalgalı denizde dolaşnayı azaltmak için. dikkat edin, iki ayrı zamanda farklı mağazalardan aldığım yukarda kodu verilen vmc iğneler birbirinin eşi değil. kutusu da farklı biri dikdörtgen biri kare gibi, kare kutulu bariz ince etli ve avcı iğne. becerebilirsem fotoğrafla anlatacağım.