Çapari yapımında az sayıda bildiklerim ve öğrenmek istediklerim...

inan bilmiyorum...

ben beyaz kullanıyorum. sonuçtan memnunum. aynı rapala rengi gibi, aynı tüy-sim rengi gibi vardır elbet bunun da suyuna saatine göre daha iyisi, ama ben bilmiyorum. bilen arkadaşlar bize de anlatsın.

rastgele...

teşekkür ederim Özgür abi

Selam Özgür,
Öncelikle uzun uzadıya bu işle uğraşmış ve oldukça fazla emek sarfetmişsin eline sağlık.Ben tam olarak okumaya fırsat bulamadım kusura bakma fakat en kısa zamanda okuyup tecrübelerime dayalı konu ile ilgili daha düzgün yorumlarda ve katkıda bulunabilirim diye tahmin ediyorum.Görüşmek üzere.

Selam Özgür,
Öncelikle uzun uzadıya bu işle uğraşmış ve oldukça fazla emek sarfetmişsin eline sağlık.Ben tam olarak okumaya fırsat bulamadım kusura bakma fakat en kısa zamanda okuyup tecrübelerime dayalı konu ile ilgili daha düzgün yorumlarda ve katkıda bulunabilirim diye tahmin ediyorum.Görüşmek üzere.

düğümsüz çaparide kaymaması için kesin formül var ise, o şu an işe yarar.
fırdöndü tarafına tek tek iki kez, kurşun tarafına ise çift sarım tek kez atıyorum. tuttu mu tutuyor. tutmazsa bir ona bir buna yöntemine geçiyorum. illa tutyor da düğüm büyüyor. ilk sıktığın sağlam oturursa üzerine gelen de sağlamlıyor, ama şu an 10 düğümden ikisi kayıyor, üsütne bindirme ile oturtuyorum.
bir yöntemim daha var kayarsa, o da elimizde kalan kısa parçayı dişimle tutup, kösteği bir de öyle çekiyorum. ancak zaman kaybı oluyor. acaba palomar gibi ya da köstek düğümü gibi attın mı %100 emin olacağın bir yolu var mı. düğümsüz çaparide el mahareti çok istiyor. ilk düğümü atmadan iyi sıkıştırmak gerekiyor, kaydı mı kayıyor.

anlatabildim mi bilmiyorum?

düğümlü çapariyi ise nefis yapıyorum onda hiç sorun yok.

bilgileri bekliyorum.

rastgele...

sevgili balıkçı kardeşlerim ağabeylerim. özellikke ince istavrit çaparisi yaparken karşılaştığım bir sorun var. buna kısmen bir çözüm getirdim, başka fikirlere de açığım. sorun hem iğne+tüy sim grubunu kösteğe bağlarken, hem de kösteği düğümsüz olarak bedene bağlarken misina S şeklinde kıvrılıyor. bahsedilen çapari 14/20 diyelim, ikisi de ince misina. kalın çaparilerde çinekop palamut çaparileri vs– bu sorun pek olmuyor. sorunun kaynağı üç tane: 1.misina marka, özellikle sertlik seçimi 2. sürtünme 3. düğüm sıkılaştırma hızı (dikkat ederseniz kuvveti değil hızı) . bulabildiğim kısmı çözüm (kısmi derken bu S yapma adedini azaltma, kıvrılanlarda da S in kıvrımının geniş olması bari) ise şu. iğne köstek bağında tükürükle iğnenin palasındaki misina öbeğini ıslatıp, çok ama çok yavaş çekiyorum, be zaman düğüm oturdu, o zaman asıl baskıyı uyguluyorum. tutturabilirsem 4 turda sarımı bitirmeye çalışıyorum, tur adedi arttıkça bunların altından gelen misiba daha büyük sürtünme direci ile karşılaşıyor. çapari yapanlar anlamıştır ne dediğimi diğerleri için daha açık anlatmak çok zor, meraklısı olursa denerim yine de. bu köstek yapımındaki kısmi çözüm. gelelim düğümsüz köstek dizme işine. önce bedenin mt lik kısmına önceden bir kağıt havluya bir parça döktüğüm neutrogena body oil – natural sesame seed sürüyorum. migrosta eczanelerde falan var. zeytinyağı ayçiçek yağı olmuyor boşa denemeyin. boydan boya bedeni yalamaktan iyi hem tükürük gibi kurumuyor. yağlanan bedene köstekleri 2tur kurşun yönü + yeniden 2 tur kurşun yönü + 2 tur fırdöndü yönü + 2 tur kurşun yönü formülü ile bağlıyorum. çekerken çok yavaş çekiyorum, bedeni sıyırttırmıyorum, küçük bir halka olunca kuvvet uyguluyorum. benden sorunlar ve kısmi çözümleri bu kadar. aynı sorunu yaşayan çapari yapım sevdalıları paylaşsın lütfen, sizde de oluyor mu, ne marka model misina kullanıyorsunuz? ben bu aralar asso çalışıyorum. sizde olmuyorsa neden bende S oluyor. size de oluyorsa nasıl çözüm buldunuz, ya da en azından önerileriniz lütfen. rastgele...

🙂slm özgür abi bu misinadan kaynaklanan bir olaydan olabilir diye düşünüyorum kendi çaparilerimi bende kendi bağlıyorum misina olarak köstek bağlamada genellikle tercihim pelikandan yana pelikandan aldığım verimi diğer misinalardan pek alamadım yumşaklığıda gayet iyi beden olarak oskar kullanıyorum ama genelde ben ince takım bağlıyorum asso misina benim bildiğime göre biraz sert olduğu kanaatindeyim aynı dediğiniz olay kösteklerde flocarbon kullandığım zamanda oluyodu. bu arada konu çok güzel bir konu eline sağlık.

Özgür abi hırsızlı takım çok güzel,geçen sene takımdan dolayı denizde cok balık bıraktım bu sene kendim yapmayı planlıyordum bu takımı bende yapmak istiyorum yanlız iğne ve mantar dışında diğer malzemeleri nereden bulabbilirim normal malzeme satan yerlerde varmı mantardan sonraki boruyu ilk defa gördüm.abi bu arada söylemeden edemiyeceğim kendine çok iyi bir atölye kurmuşsun çok beğendim.

Özgür abi hırsızlı takım çok güzel,geçen sene takımdan dolayı denizde cok balık bıraktım bu sene kendim yapmayı planlıyordum bu takımı bende yapmak istiyorum yanlız iğne ve mantar dışında diğer malzemeleri nereden bulabbilirim normal malzeme satan yerlerde varmı mantardan sonraki boruyu ilk defa gördüm.abi bu arada söylemeden edemiyeceğim kendine çok iyi bir atölye kurmuşsun çok beğendim.

kalın alıminyum folyo kırtasiyelerde var, geçmeli tip fosfor balık malzemeleri satıcılarında var, dükkan ismi vermeyeyim ama örneğin üsküdarda bulursun, dikkat et üzerinde S, M, XL filan gibi, aklımda kalmamış kodları ama _üşenmedim gittim baktım, sunlight marka siyah ambalaj, rod tip clip, kodları da L, LL,LLL diye büyüyor. Bu aslında kamış ucu için gece vuruş görmek adına üretilmiş. LL işini görür. plastik boru bildiğin kulak pamuklu çubuğu, migrosta var, çoğu evde vardır zaten. bazı tip şamandıralarda da plastik çubuk vardır içinden misina geçsin diye. paslanmaz tel karaköyde, dükkanın adını bilmiyorum, sora sora bulursun, perşembe pazarının başlarında küçük bir dükkan. oraya gitmişken yoksa kendine mıknatıs da al yol üzerinde ilerde kocaman mıknatısçı yazar. eski hoparlorlerden de çıkar mıknatıs. telin paslannaz olması önemli. yoksa pas olursa zaten incecik tel, çıt diye kopar. çapları vardır, kumpas denen aletle ölçülür. sen 0'15 0'40 arası dört çapta ikişer metre al, zamanla kendin belirle sana uyan çapı. telleri bükmeden geniş halka yaparak taşı. piyasada çelik tel diye balık malzemelerinde satılan alba'nın remixon'un malları kaplamalı çelik halat aslında, bükümle sıkmaya gelmez. bu bildiğin paslanmaz tel. no:12 fırdöndü balık malzemecilerinde okuma marka

ali kahya arada bir soru sormuş, ben yanıtlamaya gayret ettim. zaten az yanıt veten oluyor, venim sorum arada kaynamasın ha... başka marka misinalar ile de deneyeceğim. öneriler... sırun misinanın S şeklinde dibinde kırışma olması...

istavrit avında siyah igne tercihiniz olursa balık dökme olayı yaşamazsınız beyaz ignelere göre daha tutucudur birde dügümsüz köstekleri bedene baglarken ilk atıgınız dügümü kursun tarafından sert sıkı bir çekim yaparsanız sorun yaşmazsınız sonrada diger taraftan sıkısana kadar dügümlede devam 3 tane yeterli oluyor ben köprüde 0.8 köstek 0.8 benden kullanıyorum istavrit tutma hayranı olarak çocuklugumdan beri çapari yapma sevdalısıyım birde 10 numara siyah igne degişmez tercihimdir saygılar ...

Back