Belki bir senedir; belki daha fazla bu teknolojiye sahip makinalardan Türkiye'de onlarcası mevcut diyebilirim...
2013 yılında piyasaya arzedildi ve Daiwa'nın tüm üst seviye ürünlerinde mevcut bu özellik; sanırım en fazla da Daiwa New Saltiga 4500 serisinden makina mevcut ülkemizde; hatta geçenlerde denediğim Q5 Tournamet (QD 45 diye bilinip kataloğunda Q5 olarak geçiyor) surf makina da bu teknolojiyi barındırıyor üzerinde...
Shimano'nun yeni Stella'da da benzer bir teknoloji kullanıldığı söylemi var ama yağ manyetik mi bilemiyorum...
Bu teknolojiyi barındıran tüm makinaların herhangibir yerinde "MAGSEALED" ibaresi yer alıyor (Daiwa) ve sanırım yağın adı MAGSEAL olarak geçiyor...
Hem Daiwa; hem Shimano'nun bu tip makinaları (Shimano'da şimdilik yalnızca yeni Stella (Stella 2013)) kullanıcı tarafından sökülemiyor; sökülebilir de sökülür ise garantisi kalkıyor; zaten sökseniz de Shimano'yu bilmem ama Daiwa'nın kullandığı MAGSEAL yağı piyasada bulabilmek mümkün değil; hadi bulduk diyelim nasıl uygulayacağız orası da muamma... Bunun yerine gerek duyulduğunda makin Japonya'ya gönderiliyor ve bakımı, yağlaması orada ücretsiz tarafından yapılıyor garanti süresinde; daha fazlasın bilemiyorum...
Sanıyorum ki öyle hemen bakım gerektirecek ve yağ isteyecek türden sistem barındırmıyor bu makinalar ancak misina sarım klavuzları yağlama ve bakım isteyebilir gibi...
Zaten ilk defa 2010 yılında tanıtmış Daiwa bu özelliği; en az 50 makina vardır bu teknolojileri taşıyan ülkemizde...
http://www.fishonmag.com/review/daiwa-mag-seal/