Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

El ile tutulmaması gereken balıklar..

agartan

Moderatör
Yönetici
Adı
Şeref
Trakonya çok meraklı bir balıktır.
Yemli avlarda ve çaparilerde sıkça rast gelebileceği gibi, at çek ve sürütme avlarında boyundan büyük sahtelere de atlayabilir.
Kolaylıkla mezgitle karıştırılabilir. Bu nedenle balıktan emin olmadan saldırmamak gerekir.
Çok çırpınan bir balık olduğu için oltadan çıkarırken çok dikkatli olmak gerekir. Alıkoymayacaksanız köstekten kesip salmak en iyisidir.
İri boylara da ulaşabilen bu balık lezzetli olarak bilinir. İri boylar oltadan kurtulduktan sonra teknede de çırpınarak etraftakilere zarar verebilmektedir.
En iyisi alıkonan balık uygun bir şekilde öldürülmelidir..

murat karahan

Daimi Üye
Adı
Murat Karahan
İskorpit, lipsoz (adabeyi) Trakonya, varsam, sokkar (çarpan) balığı dikenlerinde zehir bezi bulunan aktif zehirli balıklar, rina, vatoz, mahmuzlu camgöz gibi balıklar ise zehir bezine sahip olmayan ancak dikenlerinin etrafındaki bakteriler sayesinde zehir etkisi gösteren balıklar. Genelde protein bazlı zehrin etkisini yitirmesi için 50-60 derece sıcak uygulaması yeterli olur (evet biraz yakar ama ehven-i şer) Piyasada satılan heat-packler tam da bu aralıkta ısı sağlar, fiyatı ucuzdur. Bu balıkların zehri alerjik reaksiyona yol açarsa, anaflaktik şoka bağlı olarak hayati tehlike oluşturabilir. Bu yüzden ilkyardım çantasında antihistaminik ilaç bulundurulmalı ve sokma durumunda hemen alınmalıdır. Amonyak ise bilinenin aksine hiçbir işe yaramaz, kendisi dahi zehirli bir maddedir.

flap

Aktif Üye
Adı
m.murat dagci
Mezgit ile trakonyayi ayirmanin en kolay yolu trakonya yuzgec ve sirtindaki dikenlerini acarak gelir.

Adı
Mustafa
Gerçekten cok faydalı bir konu.Uzun zamandır balık tutan dostlar rahatlıkla teşhis edebiliyor ama benim gibi cok acemi olanlar için önemli bir konu.

skeaptar

Yeni Üye
Adı
oğuz
müthiş.zaten baktım yazdıgınız balıkların görsellerinede tipleri bi acayip dikenli mikenli.balık dediğin beyaz parlak kaygan olur ya.gerçi iskorpitmiydi kırlangıçmıydı neydi o o balıklardan yedim çok lezzetliydi.ee biz bunları tuttuk varsayalım.iğnedende çıkardık bunlar temizlerken batarsa yine aynı etkiyi yapıyormu arkadaşlar yoksa canı giidnce sıkıntı kalkıyormu ortadan.bide zehirli yerini yemiyelim cahil aklımızla