Fiber tekne için tente yapımı

Arkadaşlar merhaba; Öncelikle gelen malzemeleri not almak lazım.Eğer sizde bir tente yapacaksanız benim gibi sanıyorum bu parçaları alarak başlayacaksınız. Öncelikle benim teknem 4,5 metre ve 165 cm eninde.Ölçüleri vermemin sebebi boruları keserken oranlama yapmanız.Yani eni 165 cm olan için şu kadar santim ise ....

Dosyalar

• malzemelerim1.JPG
    malzemelerim1.JPG
    44.5 KB · Okunma: 230
  • örnek resim.jpg
    örnek resim.jpg
    28.9 KB · Okunma: 231
Daha sonra elime testereyi alıp üst boruları kestim.Dirseklerin boru dışına toplam 4 cm girdiğini ,iki tarafına takıldıktan sonra toplam uzunluğu 158 cm oldu.Yani kayığın eninden bir kaç santim daha düşük.Ben öyle olmasını istedim.Belki istenirse kayığın eninden daha fazlada yapılabilir.Sadece olta için sakıncalı olabilir diye düşündüm.

Dosyalar

• üst boru.jpg
    üst boru.jpg
    29.1 KB · Okunma: 151
Üst boru tamam ancak yükseklik konusunda bazı endişelerim var.Eğer bu konuda bir ölçü verebilecek varsa şu an için onu beklemek istiyorum.

Evet arkadaşlar sizden eğer elinizde varsa tentenin yüksekliği konusunda fikirlerinizi bekliyorum.

tente yüksekliği 90-110 cm arasında olmalı. fazla alçak veya yüksek olmaz. tekneniz 4.50 olduğuna göre, iç yüksekliğinin 60-65 cm olduğunu tahmin ediyorum. siz yinde teknenin iç yüksekliğini ölçün.
boyunuz uzun sanıyorum, resim de gördüm 1.85 boy var
110 cm yüksekliğinde yaptığımız düşünelim, tekne iç yükseklğimiz 60 cm olsun. toplam yükseklik 1.70 cm olur.
sonuçta tekne içinde ayakta durduğumuzda boynumuzu aşağı eğerek durabileceğimiz bir yükseklik ortaya çıkar.

kolay gelsin.

tente yüksekliği 90-110 cm arasında olmalı. fazla alçak veya yüksek olmaz. tekneniz 4.50 olduğuna göre, iç yüksekliğinin 60-65 cm olduğunu tahmin ediyorum. siz yinde teknenin iç yüksekliğini ölçün.
boyunuz uzun sanıyorum, resim de gördüm 1.85 boy var
110 cm yüksekliğinde yaptığımız düşünelim, tekne iç yükseklğimiz 60 cm olsun. toplam yükseklik 1.70 cm olur.
sonuçta tekne içinde ayakta durduğumuzda boynumuzu aşağı eğerek durabileceğimiz bir yükseklik ortaya çıkar.

kolay gelsin.

Açıkçası boruları kestim.Bu gün yayınlarım.Sizin dediğinizden biraz yüksek oldu.Ama esasen uzun tutmamın sebebi okuduğum kataloglarda verilen ölçülere uymak ve üst tente bölümünün biraz daha fazla alanı kaplaması.Yaklaşık Olarak tüm oturma bölümlerini kapatsın istedim.Bu haliyle katlandığında üst borular bir hayli birbirinden uzak olacak ama ben bunu mafsallarla gelen cıvataları değiştirip sök tak cinsi şeylerle
değiştirerek çözerim dedim.
Selamlar.

Arkadaşlar tekrar merhaba; Aslında neredeyse malzeme kesim ve birleştirme işi bitti gibi.Tabi tekne montajı ayrı bir iş.Nede olsa hava soğuk ve bu işi yaza kadar nasıl olsa yaparım.Ama zaten geriye kalan sadece sadece o değil.Ayrıca branda kısmı da bekleyen sıradaki iş.
Teknenin ön tarafına doğru olan dikmemiz 200 cm olarak kesildi.Mafsalları takıldıktan sonra 205 cm civarı oldu.
Geriye doğru olan dikme 143 cm ve mafsalları ile beraber 146 cm geldi.

Dosyalar

• Geriye doğru dikme boruları.jpg
    Geriye doğru dikme boruları.jpg
    33.6 KB · Okunma: 178
  • bitmiş halde borular..jpg
    bitmiş halde borular..jpg
    32.1 KB · Okunma: 171
Yaparken tek tek fotoğraf almaya çalıştım.Ama aklınızda kalan ve görmek istediğiniz detaylar olursa isteyin lütfen.

Dosyalar

• Mutlaka imbus vidalar için havşa açılmalı.jpg
    Mutlaka imbus vidalar için havşa açılmalı.jpg
    35 KB · Okunma: 155
  • Boru ucu.jpg
    Boru ucu.jpg
    34.2 KB · Okunma: 156
Piyasada bulunan tüm mafsallarda imbus vida veriliyor.Ancak ben tekneye montajdan sonra paslanmaz cıvatalarla ve elle sökülüp takılabilecek şekilde yapacağım.

Dosyalar

• Son.jpg
    Son.jpg
    36.4 KB · Okunma: 149
Arkadaşlar tekrar merhaba; Aslında neredeyse malzeme kesim ve birleştirme işi bitti gibi.Tabi tekne montajı ayrı bir iş.Nede olsa hava soğuk ve bu işi yaza kadar nasıl olsa yaparım.Ama zaten geriye kalan sadece sadece o değil.Ayrıca branda kısmı da bekleyen sıradaki iş.
Teknenin ön tarafına doğru olan dikmemiz 200 cm olarak kesildi.Mafsalları takıldıktan sonra 205 cm civarı oldu.
Geriye doğru olan dikme 143 cm ve mafsalları ile beraber 146 cm geldi.

dikme borularının 2 si uzun diğer 2 si oldukça kısa burasını anlayamadım. uzun borularla montaj yapıldığında dikmelerin üst kısımları aynı boyda eşitlenmesi gerekmiyormu. yani dört borunun üst kısımları aynı hizada olması gerekmiyormu.

Back