Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Fırat ve Dicle Nehirlerinin Geleceği

harakiri

Yeni Üye
Adı
ahmet rafi
Fırat ve Dicle nehirleri balık türü çeşitliliği bakımından dünyanın eşsiz nehirlerinden. Üstelik bu nehirlerde yaşayan çoğu balık türlerinin başka nehirlerde örneği malesef yok. Gap projesi kapsamında fırat üzerine sayısız barajlar yapılmadan önce bahsettiğim çeşitliliği görmek bize anca çocukluk dönemlerimizde nasip oldu. O dönemler balık tutma işinden anlamasak bile kendimi yinede şanslı olarak kabul ediyorum. Yaşayan balık türleri bakımından bir bakıma fırat ve dicle nehirleri kardeş nehirler sayılır ve her iki nehirdeki balık türleri birbirlerine çok yakındır. Fırattan sonra dicle nehrinede barajlar yapılması planlanmaktadır. Buda bir bakıma Diclenin fıratla aynı kaderi paylaşacağı anlamına geliyor malesef.
İnternette geçenlerde dolaşırken Amerikan askerlerinin Irakın başkenti Bağdattan geçen Dicle nehrinde yapmış oldukları balık avlarına ait av raporlarıyla karşılaştım ve bunları sizlerla paylaşma gereği hissettim.Bana göre Dicle nehrinin doğal ortamının en azından ırakta bozulmaması sevindiri bir durum fakat aynı doğal ortamı ise koskoca fırat nehrinde bulamamız üzücü bir durum malesef :(
işte size bahsettiğim resimlerden sadece birkaçı...

agartan

Moderatör
Yönetici
Adı
Şeref
Planlayıcıların ve uygulayıcıların düsturu sanırım şöyle.

Yaşasın enerji, kahrolsun doğal yaşam. :(