Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Gecikmiş Sis Balığı (Aspius Vorax) Av Raporu

O-M-M-G

Aktif Üye
Adı
Okan GÜLCAN
Hem güzel avın hemde bilgilendirici anlatımın için iki kere tebrik ederim...

BAYBORA

Daimi Üye
Adı
Murat
Sis Balığı adı bu balığın gerçek adı. Bilimsel adı ise aspius vorax'tır.Buradaki yöresel adı "zurnacı" diye geçmektedir. Yaşam alanı olarak ülkemizde fırat ve dicle nehir sisteminde yayılış gösterir. Görünüş olarak deniz levreğine oldukça benzemesine rağmen sırt yüzgeci tekli olup ağız yapısı dişli değildir. Fakat levreğe veya diğer bütün avcı balıklara ait tüm tipik davranışları sergiler. Aynu zamanda Fıratın en hızlı balığıdır diyebiliriz. Bulunduğum ilçede çiftlik kaçkını gökkuşağı alabalık popülasyonunun fırat nehrinde yavaş yavaş artış göstermesi ile birlikte gökkuşağı alasının bu balığa baskınlık gösterdiği görülmektedir. Bu nedenle sayılarında azalma görülmektedir. Avcı bir balık olduğundan suda hareket eden büyük kaşıklar hariç çoğu şeye saldırır. En çok döner kaşık, küçük boy suni balık ve böcek kandırıcıları ile avlanılır(fly yöntemide dahildir). Ülkemizin batı bölümlerinde(yanlış hatırlamıyorsam trakya olması lazım) sis balığının (aspius vorax) çok yakın bir akrabası olan ve koca ağız diye anılan (aspius aspius) farklı bir türüde mevcuttur. Tüm bildiklerim bunlar :D :harika:
Her şeyden önce peşinde olduğu avı hakkında bu kadar bilgi verebilen bir avcıyı alenen tebrik etmek gerekir...Zira bilen kötü olamaz...Rapor ve resimlerde gayet güzel.Tatlı suya dair tüm raporlarda olduğu gibi ziyadesiyle heyecanlandırdı beni...bir gün imkan olursa o cengaverle bir meydan savaşı dilerim kendim için...:D
Tekrar raporlarınızı bekliyor olacağız:)

ozi

Daimi Üye
Adı
Ozan Dağlı
Tebrikler BAlıklar harİka umarım lezzetleride iyidir. RAsgele.

sabora

Daimi Üye
Adı
Sabahattin BORA
Tebrikler. Balıklar müthiş gözüküyor. Bilgilendirmeniz için de ayrıca teşekkürler.

Adı
Ibrahim
Tebrikler kardes eline emegine saglik paylasim icin tesekkürler.

Baliklar Koca agiz baligi (sis) Aspius aspius Almancasi Rapfen .Sudak ve Turna gibi yirtici bir balik türüdür.

Gurbet den selamlar saygilar.

harakiri

Yeni Üye
Adı
ahmet rafi
Yorumlar için teşekkürler arkadaşlar. aslında fırat ve dicle nehirleri balık türü çeşitliliği bakımından dünyanın eşsiz nehirlerinden. Üstelik bu nehirlerde yaşayan çoğu balık türlerinin başka nehirlerde örneği malesef yok. Gap projesi kapsamında fırat üzerine sayısız barajlar yapılmadan önce bahsettiğim çeşitliliği görmek bize anca çocukluk dönemlerimizde nasip oldu. O dönemler balık tutma işinden anlamasak bile kendimi yinede şanslı olarak kabul ediyorum. Yaşayan balık türleri bakımından bir bakıma fırat ve dicle nehirleri kardeş nehirler sayılır ve her iki nehirdeki balık türleri birbirlerine çok yakındır. Fırattan sonra dicle nehrinede barajlar yapılması planlanmaktadır. Buda bir bakıma Diclenin fıratla aynı kaderi paylaşacağı anlamına geliyor malesef.
İnternette geçenlerde dolaşırken Amerikan askerlerinin Irakın başkenti Bağdattan geçen Dicle nehrinde yapmış oldukları balık avlarına ait av raporlarıyla karşılaştım ve bunları sizlerla paylaşma gereği hissettim.Bana göre Dicle nehrinin doğal ortamının en azından ırakta bozulmaması sevindiri bir durum fakat aynı balıkları ise koskoca fırat nehrinde bulamamız üzücü bir durum malesef :(
işte size bahsettiğim resimlerden sadece birkaçı...

BAYBORA

Daimi Üye
Adı
Murat
Bu adamların o coğrafyayı böyle açık açık sömürmesi içler acısı :mad: