Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Gelincik balığı hakında bilgi ve yemek tarifi

OZAN IŞIK

Moderatör
Yönetici
Adı
OZAN
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Resimdeki balık gelincik değil. Gün balığı.

Gelincik avının pek bir esprisi olmasada, orta kılçığını alarak yapılan tavası tek kelimeyle mükemmeldir. Her yaz avını bir kaç kez yaparım.
Esas gelincik olarak ben de bu balığı biliyorum, diğeri Ege'de çıkıyor daha fazla, ona da gelincik diyorlardı genelde.. Bu adalarda filan satılan balık da bildiğimiz gelincik sanırım..??

Balıkoltası

Daimi Üye
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Esas gelincik olarak ben de bu balığı biliyorum, diğeri Ege'de çıkıyor daha fazla, ona da gelincik diyorlardı genelde.. Bu adalarda filan satılan balık da bildiğimiz gelincik sanırım..??
Evet adalarda satılanda gerçek gelinciktir.

OZAN IŞIK

Moderatör
Yönetici
Adı
OZAN
Kan Grubu
O Rh Pozitif

scrab

Yeni Üye
Öncelikle yorumlarınız için çok teşekürler.Didim kuşadası taraflarında her avlandığımda resimde görünen gelincik balığını mutlaka tutarım.Birlikde ava çıkdığımız değerli balıkçı abilerimden yılardan beri öğrendiğim bu resimdeki balığa ege tarafında ya gelincik yada gelin balığı dendiği yöndeydi.Gün balığı diyenede rastladım.Balık hakında meraklandım ve anılarım ve interneten araştırmam sonucu bu bilgileri siz değerli balıkçı arkadaşlarıma sundum.İnşlh katkısı olmuşdur.Birde papağan balığına benzeyen sarımsı bir rengi olan bir balık çıkıyor egede onada gelincik diyorlar.Bu isim olayı galiba ustadan çırağa geçer gibi yöresel kalmış.:)Balığın tadını sevende var sevmeyende var damak tadına bağlı tamamen.Sizde fikirlerinizi söyliyerek doğru bilgilere ulaşabiliriz:) sağlıcakla kalın herşey gönlünüzce olsun..:)

KayaBalığıKaya

Daimi Üye
Adı
Uluç
Gün balığını bende "gelin" balığı olarak biliyorum. Elbette boğazlarda çıkan gelincikle bir alakaları yok.

ozan1977

Aktif Üye
Adı
ozan sağlam
ben ilk resimdeki balığı bodrumda yakalamış tadını deneme amaçlı kovama atmıştım..gündüz şartlarında bolca oltaya musallat oluyorlardı.bizim burada marmarada ki çırçır ,lapin gibi.tadı baya bir yavandı..diğer balık tabiki gelincik tad olarak ötekinden çok ileride..bol yağda ve çok kızgın bir şekilde pişirilmesi gerekiyor iyi pişmesi lazım..mezgite yakın gibi tadı..ermeni vatandaşlarımız için bu balık çok değerli imiş..yemeğinde erik kullanıyorlarmış buğulama sanırım..çok eskidden merak edip okumuştum bir kaç yerde..şunada eminim doğru marine edilmiş en lezzetsiz balık bile tadı güzel hale geliyor..örneğin camgöz köpekbalığını öylebir soslamıştıkki çöp şiş yaptık fena güzeldi..değerli bir abimiz yapmıştı neler kattığını tekrar sormam lazım..kuzu şiş gibi oldu yani..saygılar..

scrab

Yeni Üye
Gün balığını bende "gelin" balığı olarak biliyorum. Elbette boğazlarda çıkan gelincikle bir alakaları yok.
uluç abi benim kafam bayağı karıştı dediğim gibi hepsi yöresel olarak akılarda kalan ve tanınan isimler gelin,gün,güneş,gelincik dillerde dolaşan isimler bunlar bugün ankaranın en büyük kitabevine gidip 2 tane balık cinsleri hakında ansiklopedi aldım okuya bildiğim kadar okuyacağım araştırcağım kendi adıma daha çok öğrenecek şey olduğunu gördüm neler neler çıkıyor baksanıza inşallah herşeyin doğrusunu öğrenip bilinçli oluruz...:)

Balıkoltası

Daimi Üye
Kan Grubu
B Rh Pozitif
uluç abi benim kafam bayağı karıştı dediğim gibi hepsi yöresel olarak akılarda kalan ve tanınan isimler gelin,gün,güneş,gelincik dillerde dolaşan isimler bunlar bugün ankaranın en büyük kitabevine gidip 2 tane balık cinsleri hakında ansiklopedi aldım okuya bildiğim kadar okuyacağım araştırcağım kendi adıma daha çok öğrenecek şey olduğunu gördüm neler neler çıkıyor baksanıza inşallah herşeyin doğrusunu öğrenip bilinçli oluruz...:)
Bencede en iyisini yapmışsın.