Sanki....sağ açığıma doğru bir taş mı düştü ne?

İbrahim bey; herşey iyi hoş da...o balık bir levrek! Ne yalan söyleyeyim pek mücadeleciliğiyle meşhur bir balık türü olarak bilmem ben levreği. Şimdi kimseyi gücendirmeyeyim; evet levrek huylu, seçici, keyifli av veren, avcılığı ustalık gerektiren, tüm bu sebepler sayesinde de hatrısayılır sayıda müptelası olan bir balık türü. Yani "levrekçi" dostlarımız gücenmesinler ama levrekle yine kıyıdan sıkça avı yapılan akya, sarıkuyruk, lüfer ve yazılı orkinos azmanlarını aynı kefeye koymayalım lütfen! Öyle yaparsanız da saydığım diğer türleri kendine hedef belirlemiş benim gibi müptelaları çok gücendirirsiniz!
😉
2-5 kg arası kofana, akya, sarıkuyruk ve yazılıların yanında seyrekte olsa 6+ Kg sırtıkaraların, yazılı azmanlarının avına levrek takımıyla giderseniz yüksek karbon oranlı (%90+) güzelim levrek kamışınız eninde sonunda kırılacak, makineniz ilk balıkta olmasa bile birkaç balıktan sonra dişlilerde hırıldama, daha kötüsü dişli sıyırma, rulman dağıtma, geri kaçırmaz rulmanın (anti reverse bearing) sekteye uğraması, eğer makine solucan dişli salınım dişlisine (wormshaft oscilation) sahipse dişli klavuzunun aşınması ya da kırılması... gibi bir dizi soruna maruz kalacaktır. Belki demiyorum bunlar tecrübeyle sabittir, saydıklarımın biri mutlaka başa gelir! Blok malzemeden tornada işlenmiş ya da soğuk dövme dişlilere sahip, üst segment makineler haliyle biraz daha dayanır ama sonu yine aynı olacaktır.
Levrek avcısı için hafif ve küçücük sahtelerin her bir salınım hareketini hissettirecek, xfast aksiyonlu, narin kamışlar, Avrupa standartı 40 kalibre, japon standartı 2500-4000 kalibre makineler yeterli tabii.
Ama ben gibi saldırgan, hırçın ve oltaya düştüğünde mücadeleci balık türlerinin, dev trofelerin hayaliyle uykuya dalan, sırtıkaraların kendisini kovaladığı kabuslarla uykulardan uyanan oltacılara da taş atmayın lütfen, rica ederim.
Kıyıdan 1-10 kg. arası lüfer-akya-sarıkuyruk-yazılı hedefleyen oltacı muhakkak en az 20-60 atar bir kamışa, ağırlığı 400-500 gr. arası olacak şekilde büyüklüğe sahip bir olta makinesine mecburdur.
Ustamın beni deniz avcılığıyla tanıştırdığı günden bu yana, mera koşullarına göre değişken gündelik at-çek takım düzenim; 12-18 cm. aralığında yüzeyden ya da değişik derinliklerden gelen, ağırlıkları 40 - 85 gr. aralığında değişen sahte balıklardan, 2.40-3.30 m boy 20 - 60 gr. minimum, 170 gr. maksimum atarda çeşitli kamışlar ve -sıkı durun- üzerindeki min. 300 metre iple beraber 650 - 850 gr. arası ağırlığa sahip olta makineleridir. Hedefe göre değerlendirmek lazım...
Saygılar...