Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

İstanbuldan Selamlar

MasterFisher

Yeni Üye
Adı
suat
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Bu hobiyi bir süredir amatör olarak ve sadece vakit geçirme amaçlı yapıyorum. Takımları hazır alıp, verimsiz kullanıp bilinçsizce av yapıyorum. Ama artık ustaca yapmak istiyorum bunun içinde bilgi alışverişinin elzem olduğuna karar verdim. Hepinizde selamlar.

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Adı
Samet
Selamlar. Ben de çeşitli nedenlerle hazır takımlardan bıkıp takımlarını kendi bağlayanlardanım. Aslında piyasada çok kaliteli takımlar var ama av bayileri yerine internetten alışveriş yapan biri olarak bunları ayırt etmek çok zor olabiliyor. Bir de bu tarz el işlerini seviyorsanız ve buna harcadığınız zaman keyifli geçiyorsa ekonomik olarak da mantıklı.

Bir tane de tüyo vermek istiyorum: En azından ustalaşıncaya kadar, attığınız her türlü düğümü, o düğümden beklediğiniz minimum kuvveti uygulayarak koparmaya çalışın. Balığa iğneyi taktıktan sonra kopmasındansa elinizde kopması daha iyidir. Hem bu şekilde takım misinasının ne kadar kuvvetli olduğunu az çok anlayıp makine kalamasını takımınızın en zayıf noktalarını koparmayacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

agartan

Moderatör
Yönetici
Adı
Şeref
Hoş geldin Suat

MasterFisher

Yeni Üye
Adı
suat
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Selamlar. Ben de çeşitli nedenlerle hazır takımlardan bıkıp takımlarını kendi bağlayanlardanım. Aslında piyasada çok kaliteli takımlar var ama av bayileri yerine internetten alışveriş yapan biri olarak bunları ayırt etmek çok zor olabiliyor. Bir de bu tarz el işlerini seviyorsanız ve buna harcadığınız zaman keyifli geçiyorsa ekonomik olarak da mantıklı.

Bir tane de tüyo vermek istiyorum: En azından ustalaşıncaya kadar, attığınız her türlü düğümü, o düğümden beklediğiniz minimum kuvveti uygulayarak koparmaya çalışın. Balığa iğneyi taktıktan sonra kopmasındansa elinizde kopması daha iyidir. Hem bu şekilde takım misinasının ne kadar kuvvetli olduğunu az çok anlayıp makine kalamasını takımınızın en zayıf noktalarını koparmayacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
Link vermek yasak mı bilmiyorum ama şu youtube kanalının oynatma listesindeki takımlar çok hoşuma gitti
Ama hangi iple yapıyor kaç numara iğne bunları anlayamadım. Birde sanırım iyi %100 florokarbon bulmak lazım ama hangisi bilmiyorum.

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Adı
Samet
Link vermek yasak mı bilmiyorum ama şu youtube kanalının oynatma listesindeki takımlar çok hoşuma gitti
Ama hangi iple yapıyor kaç numara iğne bunları anlayamadım. Birde sanırım iyi %100 florokarbon bulmak lazım ama hangisi bilmiyorum.
Youtube linkleri yasak olmamalı. Videodaki teknik hızlı bağlamak için çok iyi bir teknik ama kuvvet ve kösteği bedenden ince yapamama bakımından dezavantajlı. Ben merada acil takıma ihtiyacım olmadığı sürece onu kullanmıyorum. Bir de bu videoda muhtemelen köstekler düzgün dursun diye makine misinasına bakacak şekilde köstek kesiyorlar. Kurşuna bakacak yöne kesmeye kıyasla takımı daha da zayıflatıyor bu.

Evde oturup takım hazırlıyorsanız bence ihtiyacınız kadar iğne bağlayıp köstekler hazırlamanız ve bunları bedene düğüm atmadan beden misinasına dizmeniz daha iyi olur. Ben de gazi fishing'den köstek nasıl bağlanır videosu paylaşayım (zamanlı, 1-2 dk izleseniz işi çözersiniz):

Bu teknikle kösteği bağlarken bedene hiç düğüm atmadığımız için bedenimiz daha sağlam kalıyor. Atıyorum attığınız videodaki teknikle 0,35 mm beden kullanarak bağladığınız takım, muhtemelen 0,30 mm misinayla bedene düğüm atmadan bağladığınız takımdan zayıf olacaktır.

Takımınızda saracağınız misina kalınlığı veya kullanacağınız iğne boyutu/tipi için hiç bilginiz yoksa hedef balığınıza göre internette tarama yaparsanız aklınızda bir şeyler oluşur. Öyle bulamazsanız forumda da sorabilirsiniz.

Fluorokarbon konusuna gelince. Bence şimdilik fluorokarbona girişmeyin. Pahalı olmasının yanı sıra düğüm atması daha zor. Görünmezlik iddiası bence pazarlama taktiğinden başka bir şey değil. Aşınma direnci iddiası da bence tamamen pazarlama safsatası. Avantajları var ama ilkten bence gerek yok. Takım bağlamada iyileştikçe zaten eksiklerinizi görürsünüz, fluorokarbonu o zamanlar değerlendirirsiniz.

Son bir tüyo: Bağladığınız takımlarda kurşun kayaya falan takıldığında tüm takımı kaybetmemek için kurşunun biraz üstünde bir yerden misinayı falçatayla biraz yaralamanızı öneririm (bıçağı tıraş bıçağı gibi kullanıp misinayı birazcık inceltin, kesik atmayın).

Son düzenleme:

SKARPİ66

Daimi Üye
Adı
ÖZCAN TÜREMEN
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Son bir tüyo: Bağladığınız takımlarda kurşun kayaya falan takıldığında tüm takımı kaybetmemek için kurşunun biraz üstünde bir yerden misinayı falçatayla biraz yaralamanızı öneririm (bıçağı tıraş bıçağı gibi kullanıp misinayı birazcık inceltin, kesik atmayın).
Ciddimisiniz.
Kurşunun kilosundan haberiniz yok galiba 😂
Heleki kıyıda bir kurşun kaybettiğinizde 150 gramlık bir surf kurşun satıcıda 70 tl.
Dechatlonda bile 3 adet 150 gr lık armut kurşun 160 tl.
Yani siz diyorsunuzki nasıl olsa takıcan, takılmasada kendi kopsun, bedeni yarala.

FARKLI BİR MANTIK.

minik48

Yeni Üye
Adı
Rıza
Bu hobiyi bir süredir amatör olarak ve sadece vakit geçirme amaçlı yapıyorum. Takımları hazır alıp, verimsiz kullanıp bilinçsizce av yapıyorum. Ama artık ustaca yapmak istiyorum bunun içinde bilgi alışverişinin elzem olduğuna karar verdim. Hepinizde selamlar.
A.s hoşgeldin.dogru bir karar almışsın Facebook'da beni eklermisin(Ali Rıza Kaya)

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Adı
Samet
Ciddimisiniz.
Kurşunun kilosundan haberiniz yok galiba 😂
Heleki kıyıda bir kurşun kaybettiğinizde 150 gramlık bir surf kurşun satıcıda 70 tl.
Dechatlonda bile 3 adet 150 gr lık armut kurşun 160 tl.
Yani siz diyorsunuzki nasıl olsa takıcan, takılmasada kendi kopsun, bedeni yarala.

FARKLI BİR MANTIK.
Ciddiyim. Bir kere kurşununuzu pahalı satın alıyorsunuz. Surf kurşunu bilmiyorum, ben armut kurşun satın alıyorum ve kilo fiyatı 250 liraya denk geliyor benim için. Şu sitelere bakmanızı öneririm (teknodoğa, avcimarkat ve oltakursunlari.com daha önce alışveriş yaptığım ve memnun olduğum siteler, "yıldızbalıkçılık" ile daha önce alışverişim olmadı. İnternette araştırıp daha ucuzları da bulunabilir):

Belki boğazda yüksek gramaj attığınız için ve derinliğinden ötürü takılma sorunu olmadığı için böyle bir tepki verdiniz. Konu sahibinin bu kadar yüksek gramajlar atıp atmadığını veya takılma sorunu olup olmadığını bilmiyorum. Benim için bağladığım takıma verdiğim çaba 50, 75 gram kurşuna verdiğim 15-20 liradan daha değerli. Hem böylece denizde iğne bırakma olasılığımız ve başıboş misinaya takılan balıkların iğneye takılıp can verme olasılığı da azalıyor, yani bence daha çevreye duyarlı.

Bir de misina yaralama konusu herhalde zihninizde yanlış canlandı. Yaptığımız şey falçatayla azıcık inceltip takım koptuğunda buradan kopmasını sağlamak. Sigorta gibi düşünebilirsiniz. İsterseniz siz de bunu evinizde deneyebilirsiniz. Yaptığımız şey 10 kiloda kopan bir misinayı yaralayıp 5 kiloda kopmasını sağlamak değil, belki 8-9 kiloda kopmasını ve istediğimiz yerden kopmasını sağlamak. Ayrıca bu tüyoyu ilk duyduğum kişinin üsküdarda kurşun arkası ve çapari yapan oldukça usta bir arkadaştan aldığımı belirtmek isterim. "Yani siz diyorsunuzki nasıl olsa takıcan, takılmasada kendi kopsun, bedeni yarala." diyerek tamamen önerdiğim şeyi çarpıtıyorsunuz. Ben 50-75 gram kurşun attığım dip takımlarımda bu yöntemi uyguluyorum ve iddia ettiğiniz gibi takımın kendiliğinden kopması gibi bir durum yok.

Son düzenleme:
E

Erden Eren

Misafir
Samet konuyu dağıtmak istemem lakin bunca yıl geçmiş ve bir kez olsun internet üzerinden kurşun siparişi vermemişim. Şu olta kurşunları adlı siteden alışverişin oldu mu hiç? Yani sorunsuz bir şekilde, yazılı olan fiyatlara seçtiğimiz gramajda kurşunlar geliyorsa hemen sipariş geçeceğim. Ege avlarımın vakti bir hayli yaklaştı ve evime yürüme mesafesinde olan, balığın bol ancak takılma riskinin de yüksek olduğu bir nokta var. Bazen oraya yürüyüp, orada tripodu kurup atış yaptığımdan 150 Gram kurşun sıkça lazım oluyor.