İstavrit caparisine 100 gram kurşun takmak

Ben 100 gram kurşunu kıraça çaparisiyle ve solucan takarak kıyıdan açığa yaklaşık 100 110 metreye kullandım ve çok iyi tekir avları yaptım.. ama bölgeye ve balığa özel bir durum olabilir...beden olarak 0.16 nitelikli ip misina kullandım..
Ölçümü neyle yaptınız acaba? Biz iyi atış yapan birkaç arkadaşla kurşun arkası atışlar denedik. Ekipmanlarda iyiydi.. ve sayaç ile ölçüm yaptık. Göz kararı veya makine sarımı hesabıyla değil.

Ortalama 120m 130m arası değerler aldık.

Eğer makine sarımı hesabı yapıyorsanız o şekilde 200m atanlar çok tabii ona bir şey diyemem..

Yazları sığ meralarda kurşun yerine 28 gr gümüş kaşık da kullanabilirsiniz çaparide. Ancak çapariyi kısaltmanız lazım.
Kamış olarak da spin kamış gerekir. 5 köstekli çapari yeterli olur.
Kaşığın avantajı; kaşık çapariyi kovalıyormuş gibi görünür. İstavritler de "aa noluyo lan orada" deyip çapariye doğru koşarlar.
Yalnız sarımı düz sarım yapmamanız lazım. Kamışla çekip salarken boşluğunu almak şeklinde olmalı.
Kaşık bir dibe doğru gidecek, bir yüzeye doğru gidecek böylece. Kaşığın iğnesini çıkarırsanız daha iyi olur. Bedene dolanmaz.
Gerçi iğne varken de pek dolanmaz.Ben iğneyle atardım eskiden, belki başka balık basar kaşığa diye.

Yazları sığ meralarda kurşun yerine 28 gr gümüş kaşık da kullanabilirsiniz çaparide. Ancak çapariyi kısaltmanız lazım.
Kamış olarak da spin kamış gerekir. 5 köstekli çapari yeterli olur.
Kaşığın avantajı; kaşık çapariyi kovalıyormuş gibi görünür. İstavritler de "aa noluyo lan orada" deyip çapariye doğru koşarlar.
Yalnız sarımı düz sarım yapmamanız lazım. Kamışla çekip salarken boşluğunu almak şeklinde olmalı.
Kaşık bir dibe doğru gidecek, bir yüzeye doğru gidecek böylece. Kaşığın iğnesini çıkarırsanız daha iyi olur. Bedene dolanmaz.
Gerçi iğne varken de pek dolanmaz.Ben iğneyle atardım eskiden, belki başka balık basar kaşığa diye.
çapari arkası kaşık mantıklı 🙂 güzel fikirmiş
bu bağlamda ana beden kalın köstekler ince olmalı ki , kaşığa binecek sürpriz bir balık kaçmasın 🙂

Merhabalar, öncelikle cevap veren herkese teşekkür ediyorum. Bugun ki tecrübemi yazmak istiyorum köşede kalsın bu soruyu soranlara rehber olur belki. Öncelikle tuzla da avlandım kurşun ağır; mera da derinlik ve akıntı olmadığı için direkt dibe çöktü yüzeyde yüzdürmek imkansız hale geldi. Sizlere tavsiyem akıntı olmayan yerde uzağa atmak için ağır kurşun kullanmayın dibe batıyor ve istavrit tutmanız imkansız hale geliyor. Son olarak çapari kurşunu taşımadı ve koptu. Benim için de tecrübe olmuş oldu böyle böyle öğrenicez işte 🙂

tecrübe olmuş.. 🙂

konuya kendi tecrübeme dayanaraktan bir katkida ben yapayım demiştim ama ... sonunun cevabi tecrübe ile alınmış..

Şu aşamada konuyu açan arkadaşa değilde genel olarak konuya vecap vermek gerekirse...

Bu tür sorular biraz daha net sorulur ise daha sağlıklı cevap verilir yada alınır diye düşüyorum . 🙂 misal makine bilgisi, kamış bilgisi misina bilgisi ve uç çapari nin hazır veya el yapımı olduğu ile bedeninin kaçlık olduğu gibi. vs. bun lar yazıldımı direk sorunun cevabi genel olarak sorunun cevabi hem fikir verilir diye düşünüyorum...

Tuzlada bi dönem iskeleden gece vakti hassas şamandıra ile çok güzel istavrit avı yapmıştım... pek keyifli idi ... bu arada tuzlaya 2 günlüğüne ziarete gitmiştir. bir gecesini iskelede balık avı ile sabahlayarak geçirdim. sabah vaktide kiloya varan kefal avı ile sonlandırdım....

oltadaki kurşunun ağırlığı ;
meranın durumu,
olta takımının kombinasyonun Amacı, yeterliliği ve kaldıra bileceği sınır,
ve en önemlisi kişinin tecrübesi ne

Göre farklılık gösterir.

Aynı zamanda oltanın ucundaki ağırlığın ne kadar uzağa gidebileceği veya atılacağı yukarıdaki şartlara göre değişkenlik gösterir. (alışkanlık, tecrübe, takım kombinasyonunun amaca yeterliliği,) bence tabiii .. 🙂

Cümleye rast gelsin...

Merhabalar, öncelikle cevap veren herkese teşekkür ediyorum. Bugun ki tecrübemi yazmak istiyorum köşede kalsın bu soruyu soranlara rehber olur belki. Öncelikle tuzla da avlandım kurşun ağır; mera da derinlik ve akıntı olmadığı için direkt dibe çöktü yüzeyde yüzdürmek imkansız hale geldi. Sizlere tavsiyem akıntı olmayan yerde uzağa atmak için ağır kurşun kullanmayın dibe batıyor ve istavrit tutmanız imkansız hale geliyor. Son olarak çapari kurşunu taşımadı ve koptu. Benim için de tecrübe olmuş oldu böyle böyle öğrenicez işte 🙂
Batan bombardoların 60 gr olanı ile çapari atmak denenebilir. Bunlar yavaş batıyor.
( (link) )
( Linkteki fiyat pahalı. Bence en fazla 10 TL olmalı )

Bence bombardolar ile Zargana toplarından daha uzağa atılabiliyor.

Hatta, 50 gr lık iki tane batan bombardo tek boru üstünde montajı yapılabilir ise çaparinin bedeni de yeterli kalınlıkta olması şartıyla erimi baya iyi olacaktır diye düşünüyorum.

Back