İzmir ve Çevresi Balık Durumu (Çeşme-Urla-Seferihisar-Kuşadası-Foça-Mordoğan-Aliağa)

İzmir Körfezinin Kalamardan çok Sübye yaptığını biliyorum. Ama siz her gittiğinizde tek parça tek parça biriktiriyorsunuz. Boş dönmekten iyidir. Sübyelerin boyları gayet güzel duruyor. Buluşmaya katılmak istedim fakat özel işlerim dolayısı ile gelemedim. Bir dahaki organizasyonu daha ılıman bir havada yapalım ve 7-8 katılım olursa daha güzel at-çek yapmış oluruz.
Merhaba umut bey;
Yaklaşık 2 ay öncesinde gece avlarında çok verimli subye avladı yapıyorduk şu an oldukça seyrek ama boylar büyümüş durumda kalamar ise nadir denk geliyor.Hafta sonu keyifli avlar dilerim bu arada bir sonraki organizasyon için arkadaşlar konu içine öneride bulunabilir ortak bir karar ile gün belirlenebilir.

Son düzenleme:
Sevgili arkadaşlar kalamar avını ve yemesini çok severim. Lakin geçenlerde oltama sübye atlayınca bir şaşkınlık içinde arkadaşa vermiş bulundum. Kalamar ve Sübyenin hazırlanış, pişiriliş ve lezzet farkları nelerdir? Yardımcı olur musunuz?

Hazırlanışı birçok kişiye göre farkeder. Ama ben Sübyenin kızartmasından çok fırında güvecini daha çok severim. Domatesli ve yarı sulu olarak tükettiğim tek deniz mahsulüdür. Normalde balıklardan hiçbirini buğulama veya yemek gibi sevmem. Izgara/Tava formatının dışına pek çıkmam, sebzeleri sebze olarak tüketirim. Ancak sübyenin lezzetini tereyağı ile zenginleştirerek yapılan kuşbaşı güveci oldukça güzel oluyor. Ayrıca mini boyları dolma şeklinde de güzel oluyormuş. Bir seferinde 2 ufak sübyeyi temizleyip, içini çimçim karidesle doldurup alüminyum folyoya sarıp mangalda pişirmiştim. Çimçimler dağılmasın diye kürdanlarla tutturmak gerekiyor. Kendi suyunda bir müddet piştikten sonra folyoyu çıkartıp dışını biraz ateşe göstermek daha bir güzel lezzet katar. Pirinçli dolmasından çok daha güzel olduğuna eminim. Sübyenin kafa kısmı daha geniş olduğundan bu tip doldurmalara kalamara göre daha uygun sayılır. Midye içi, yengeç eti, dil balığı filetosu gibi deniz mahsulleri dolduran tariflerini gördüm ancak hiç denemedim. Biraz kalın etli iri sübyelerin dolmalarına ince çizikler atıyorlar, ayrıntı olarak. Gerisi size kalmış. Bence her çeşidini deneyip karar vermek sizin elinizde.

kalamar.jpg

Son düzenleme:
Umut kardeş bir de kalamar gibi pişirme öncesi işlem gerekiyor mu? karbonat, şeker vb...???

Genellikle güveç tarzı pişme süresi daha uzun işlemlerde marinasyon pek gerekli değildir. Süte yatıranlar var. Ben o kaymaksı süt lezzetini pek sevmiyorum. Balıkçıların bir çoğu sade Maden Suyunun içerisinde bekletir.

S.a. İzmir'li balıkçı arkadaşlarım henüz 2-3 aylık balıkçıyım İstanbul'da genel bağlamda spor olsun ve değişiklik olsun diye balıkçılık yapıyorum bu günde bi değişiklik olsun diye İzmir'e gideyim diyorum hem gezmiş olurum 🙂 fakat bu zamanlarda nerde ne tutulur neyle tutulur açıkçası hiç bilgim yok takım, sahte olarak ne gerekli bilgi verebilirseniz alışverişimi yapıp geleyim diyorum hatta ve hatta yarın balığa çıkacak arkadaşlar varsa eşlikte edebilirim herkese rast gelsin.

Çarşamba günü sahilevleri güzelbahçe arasında bulunan askeriyenin urla tarafından 12:00-14:30 arası kıyıdan olta attım. Tek bir vuruş bile alamadığım gibi 2 adet zoka taktım.( 4 lü takıma zokada taktım) Kıyıdan iyice soğudum. En iyisi az gitmek ama tekneyle gitmek

Çarşamba günü sahilevleri güzelbahçe arasında bulunan askeriyenin urla tarafından 12:00-14:30 arası kıyıdan olta attım. Tek bir vuruş bile alamadığım gibi 2 adet zoka taktım.( 4 lü takıma zokada taktım) Kıyıdan iyice soğudum. En iyisi az gitmek ama tekneyle gitmek
Kıyı için mayıs 15 i bekliyoruz yer alsancak kordon 😉

Back