Selamlar. Ben yeni katıldım, adım Cem. Başlığı okurken üşüme sorununa, özellikle de ayakların üşümesine tam ters açıdan yaklaşıldığını gördüm. En ucuz en pratik çareyi paylaşayım.Ayak üşümesinden korunmanın tek yolu gece sıcaklığı 7-8 derecenin altında balığa gitmemek 🙂 Son 3 avdır kayda değer kalamar yok... Levrek hiç yok 🙂
30 yıllık motorcuyum, gençliğimde kış aylarında uzun yolculuklar da yapardım. Ayak üşümesinin sebebini zayıf yetersiz ısı yalıtımı olarak düşünüyorsunuz ve doğal olarak yalıtımı arttırmaya çalışıyorsunuz. Sebep yetersiz yalıtım değil su buharı. Ayakkabı ve çorap içinde oluşan su buharı vucutta üretilen ısıyı dışarı taşıyor. Çok üşüdüğünüz sırada bir termal kamera ile bakma imkanı olsa ayakların adeta soba gibi dışarıya ısı saçtığı görülebilir. Henüz üşümediğiniz saatlerde ise tam tersi oluyor, ayaklar sokağı ısıtmaya çalışmadığı için kendisi sıcak kalabiliyor. Bunun sorumlusu içeride biriken iletken su buharı.
Lastik çizmeler, yağmurluklar, hava almayan yüksek konçlu botlar, kat kat giyilmiş çoraplar makul hava sıcaklıklarında da terletir ama en fazla bakteri ürer, ayaklar kokar, üşütüp hasta etmez. Soğuk havada ve ise tam tersi. Ortam buhara doyduğunda üşüme kaçınılmazdır.
Yapılabilecek en büyük hata ise daha kalın daha izole ve daha da hava almayan şeyler giymektir. Ayakların daima bir miktar hava alması gerekiyor ki buhar içeride yoğuşamasın ve yoğuşan su ısı iletkeni olmasın. Ve elbette aynı zamanda ısı izolasyonu da gerekiyor. Yani ideal bir denge gerekiyor, ama ideal dengeye rağmen her şey süreye bağlı; nasıl bir denge kurarsanız kurun daima bir süresi vardır, ardından üşüme kaçınılmazdır.
Ne daha çok havalandırma için sandalet giymek, ne de daha yüksek izolasyon düşüncesiyle havalandırmayı tümden ortadan kaldıran çizme vs. giymek de soruna mani olmaz veya içeride birikmiş buhar sorununu çözmez, tam tersine problemi büyütür.
Su buharından bir nebze fazla kurtulmak ve biraz daha az üşümek için 'nefes alan' GoreTex gibi uçuk fiyatlı ve oldukça kısa ömürlü teknolojik ürünler de mevcut ama ayaklar için %100 kesin tek çözüm çorap değiştirmektir. Hatta mümkünse hafif bir yedek ayakkabı da bulundurup, önce çorapları değiştirip birkaç saat kazanmak, bir sonraki seferde ise hem çorabı hem de ayakkabıyı değiştirip yine birkaç ilave saat daha kazanmak.
Ortam sıcaklığ +4 derecenin altına düştüğünde işler iyice zorlaşır ama +4 dereceye kadar bu yöntem sizin sorununuzu çö[COLOR=var(--fr-element-metin)]zer. Kalın ağır hantal bir ayakkabı değil, hafif ve nefes alabilen bir yedek ayakkabı atın sırt çantasına. Ve 2 çift de çok ince olmayan kalınca pamuklu çorap. Çorabınızı çıkarttığında buharının tüttüğünü göreceksiniz. Sizi üşüten şey o su buharı. 1-2 dakika çıplak ayakla bekleyip ayaklardaki nemin de kurumasına izin verdikten sonra yeni çorabı ve (mümkünse taze ayakkabıyı da) giydikten birkaç dakika sonra ayaklarınız sıcacık olacak. Ama dediğim gibi, her çözüm bir yere kadar. Yani olayların değiştiği eşik noktaları var. Hava sıcaklığı +4 derecenin altına düştüğünde her şey daha da zorlaşmaya başlar. Bu basit yöntemle 2-3-4 saat daha artı zaman kazanacaksınız. Hem ucuz, hem de yegane çözüm bu.
Bu arada başlık tek kelimeyle harika. O kadar çok yeni şey öğrendim ki. Elinize emeğinize sağlık efendim.[/COLOR]