Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kalp Krizi Geçiren Hastaya Nasıl Yaklaşılmalı?

Şemsipaşalı

Aktif Üye
Katılım
3 May 2010
Mesajlar
441
Tepkime puanı
49
Puanları
28
Yaş
46
Konum
İSTANBUL
Adı
NİHAT SONGÜN
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Kalp krizi olarak da bilinen akut miyokard infarktüsü, kalbin kendisini besleyen ve koroner arterler adı verilen damarlardaki anormal bir gelişim olan hassas plağın, çeşitli faktörlerin etkisi altında yırtılmasıyla koroner damarda tıkanmaya yol açarak, o bölgedeki kalp kasının beslenememesi ve ölümüyle sonuçlanan ciddi bir klinik tablodur. Koroner arterlerdeki hassas plağı kolesterol ve kırmızı kan hücreleri oluşturur. Hassas plak, stres ve ağır eforun tetiklediği, tansiyon yüksekliği ve plak yapı özelliklerinin de içinde olduğu bir dizi faktörün etkisiyle yırtılarak kalp krizini başlatır. Kalp krizli hastalarda çoğunlukla bilinen risk faktörleri (40 yaş üzeri olmak, erkek cinsiyet, ailede kalp hastalığı öyküsü, hipertansiyon, bozuk kolestrol profili, şişmanlık, şeker hastalığı, hareketsiz yaşam tarzı ve bazı metobolik hastalıklar v.b.) vardır.

Kalp krizli hastalardaki esas şikayet sıkıştırıcı, ezici karakterli, genellikle otuz dakikadan daha uzun süren, çok şiddetli göğüs ağrısıdır. Göğüs ağrısının yeri çoğunlukla tanımlanamamakla birlikte, göğüs kemiği arkasında basınç hissi şeklinde hissedilir. Omuza ve sol kola yayılabilir. Sempatik aktivite yükselmiştir. Hastalarda genellikle ölüm korkusu anksiyete, hava açlığı, soğuk terleme, çarpıntı, bulantı ve ani halsizlik görülür. Kalp krizli hastalarda hastanın tansiyonu normal veya artmış olarak ölçülür. Ancak etkilenen kalp kası sahası genişse veya sağ kalp kası bölgesi etkilenmişse tansiyon düşer ve hatta şok görülebilir. (Şokta dolaşım yetersizliğine bağlı olarak tansiyon çok düşer, renk soluklaşır, nabız zayıf olarak alınır, solunum zorlaşır ve şuur değişiklikleri görülebilir.)

Ne yazık ki tedavisinde sağlanan tüm ilerlemelere rağmen kalp krizi geçiren her dört hastadan biri ölür. Ölümlerin yarısı kriz sonrası ilk bir saatte olur. Hastaneye yatırılan hastalarda ise ölüm oranı yüzde 12'dir. Bütün bu bilgiler ışığında kalp krizi geçiren hastalar için ilk bir saat çok önemlidir. Bu süre içerisinde alınacak önlemler ve erken girişimler hayat kurtarıcı olacaktır.

Kalp krizi geçiren bir hastayla karşılaştığınızda aşağıdaki basamakları izleyin:
1-
İlk yardımı yapacak kişi olarak öncelikle kendinizi sakinleştirin ve daha sonra serin kanlı bir tavırla yaklaşımda bulunarak hastayı sakinleştirin. Hastaya onu anladığınızı hissettirip, yanında olduğunuzu ve en kısa sürede hastaneye ulaştırılacağını açıklayın.
2- Hastayı sakinleştirdikten sonra ‘Neyin var? Ne oldu? Ne zaman başladı? ve Nasıl oldu? gibi kısa sorularla, hastalık bilgilerini almaya çalışın. Eğer hastadan bilgi almak imkansızsa, yakınlarından aynı bilgileri almaya çalışın.
3- Kısa hastalık bilgilerini aldıktan sonra hızlıca bir durum değerlendirmesi yapın. Burada şunlara dikkat edin: Hasta, rahat olduğunu söylediği bir pozisyonda ise, hiç hareket ettirmeyin. Daha sonra hemen size yakın zamanda ulaşılabilecek 'Acil Yardım / Ambulans Servisi'ne haber vererek yardım isteyin. Hastanın pozisyonu rahat değilse, hastayı yormadan ve yürütmeden yarı oturur pozisyona getirin. Sıkı elbiseler giymişse, göğüs bölgesindeki düğmeleri açın. İdeal pozisyon için hastayı alacağınız oda mümkünse havadar (pencereleri kolay açılabilir) olmalı. Odanın pencerelerini açarak içeriye daha fazla oksijen girişini sağlayın. Unutmayın ki, kalp krizli hastaya efor sarfettirmek, kalbin oksijen tüketimini arttırarak etkilenen kalp sahasının genişliğini arttırdığı gibi yeni kriz oluşumuna da neden olabilir.
4- Kalp krizi geçiren hastada şok belirtileri varsa, yaptıklarınıza ek olarak, hastanın ayaklarının altına 3 - 4 sert yastık yerleştirin. (bacaklarının vücuttan 30 cm yüksekte olmasını sağlayın)

Hastanın yanında sizden başka birileri varsa, onları güzel bir şekilde yönlendirerek yardım isteyin. Hastalık bilgilerini alıp durum değerlendirmesi yaptıktan sonra Acil Yardım / Ambulans Servisine haber vermesi için birini görevlendirirken, diğerleriyle hastaya uygun pozisyon verme gibi girişimler yapabilirsiniz. Böylece hem zaman kazanırsınız, hem de hasta yakınlarını panik içinde olmaktan kurtarırsınız.

5- Ambulans gelinceye kadarki dönemde hastanıza şu ilaçları verebilirsiniz. Elinizde 500 miligramlık tam aspirin tableti varsa yarısını hastaya çiğnetin. Bu miktarda aspirin çiğnetilmesi, kanın akışkanlığını artırarak, kalp damarlarında yeni bir pıhtı oluşmasını engelleyecektir. Eğer hasta zaten kalp hastalığı nedeniyle küçük doz aspirin kullanıyorsa, kullandığı tabletlerin enterik kaplı olup olmadığına dikkat edin. Çünkü enterik kaplı aspirinler, çiğnetilmekle ağızdan emilmezler. Ancak elinizde başka aspirin türü yoksa ve uzun süre bekleyeceksek bir bardak su ile enterik kaplı aspirin verebilirsiniz. Gögüs ağrısını geçirmek için hastaya 5 miligramlık isordil tabletten 1 tane dil altı verebilirsiniz. Ancak hastada şok bulguları varsa, isordil vermekten kaçının. Çünkü isordil tabletleri tansiyon bir miktar düşürdüğünü unutmayın. Doğru ilacı verme konusunda tereddütünüz varsa, hastanıza ilaç vermekten kaçının!

Şunu unutmayın ki; kalp krizli hastalarda bizim karşılaştığımız yaklaşım hataları, hastalığı bilinen yaşlı hastalarda değil, ilk defa kalp krizi geçiren nispeten genç (40 yaş civarındaki) erkek hastalarda ve muhtemelen hastayı yeterince anlayamamaktan kaynaklanır.
 

özcan bolat

Daimi Üye
Katılım
2 May 2010
Mesajlar
1,023
Tepkime puanı
86
Puanları
48
Yaş
48
Konum
istanbul/ümr
Adı
ÖZCAN BOLAT
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Annemi 3 ay õnce kalp krizinden kaybettim yaklasik 5 ay yogun bakimda kalmıstı, tüm beyne oksijen gitmediginden beyin hücreleri ölmüs ve ölen hücreler yenilenmiyormus ,suur kapalı sadece gõzler acık, tepki yok bakiyor fakat farklı bir alemde oldugu icin neyi nasïl algılar bilemedik,insanların selamını iletirken yada sag sol cevirirken yataginda, duygulanir aglardi,cok zor bir surec allah böylesi tüm hastalara derman yakinlarinada sabir güc versin yasayan bilir
 

lufermania

Daimi Üye
Katılım
17 May 2013
Mesajlar
1,748
Tepkime puanı
1,684
Puanları
113
Yaş
41
Konum
İstanbul
Adı
Uğur
Annemi 3 ay õnce kalp krizinden kaybettim yaklasik 5 ay yogun bakimda kalmıstı, tüm beyne oksijen gitmediginden beyin hücreleri ölmüs ve ölen hücreler yenilenmiyormus ,suur kapalı sadece gõzler acık, tepki yok bakiyor fakat farklı bir alemde oldugu icin neyi nasïl algılar bilemedik,insanların selamını iletirken yada sag sol cevirirken yataginda, duygulanir aglardi,cok zor bir surec allah böylesi tüm hastalara derman yakinlarinada sabir güc versin yasayan bilir
Başınız sağolsun, özellikle anne-babasının başına gelirse insan herhalde çok üzülür. Allah gani gani rahmet etsin.

Yalnız kalp krizinde ilaç konusu çok hassas bir konu, eğer hasta şok geçiriyorsa ise veya geçirmek üzere olduğunu anlarsınız , veya hastanın kendi ilacı yoksa kesinlikle başka ilaç vermeye kalkilmaması lazım. Şok geciriyorsa nefes borusuna kaçıp ölümüne veya yanlış ilaç vermekten ötürü durumun daha kötüye gitmesine hatta ölümüne yol açabilir. Bu konuya çok önemli
 

YEKTA

Daimi Üye
Katılım
20 Haz 2012
Mesajlar
2,774
Tepkime puanı
2,003
Puanları
113
Konum
ÇANAKKALE
Adı
YEKTA
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Geçen sene kapı komşumnkalp krizi geçirdi Kanı sulandırmak ve akışı hızlandırmak için redbull içirdim ayakları kaldırıp yakasını paçasını açtım. 112 geldi buna ne verdiniz dedi bahsettim ne kadar doğru bilmiyorum sma adam kurtuldu cin gibi sitede fink atıyor şimdi
 

özcan bolat

Daimi Üye
Katılım
2 May 2010
Mesajlar
1,023
Tepkime puanı
86
Puanları
48
Yaş
48
Konum
istanbul/ümr
Adı
ÖZCAN BOLAT
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Aksam eve geldim saat 7/8suları koridorda annemle karsi karsiya geldim uzerinde battaniyesi var ne hastamısın dedim nebilim biraz kırgın, usuyorum dedi, bende yasına verdim 65, olur usutmussundur dedim saat gece 11 sulari, salondababamla oturuyor, baktim hala sūzülür, tadı yok hadi gidiyoruz dedim nereye dedi e bir baktıralım gece daha kötü olursun ,neyse bindik taksiye 4 durak ileride bir yarï tesekkullu,bir hastaneye dispanser vb, üsütme süphesiyle gittik muayene oldu kalp elektrosu cekildi normal bir igne yapildi,agrı ksesici kas gevsetici neyse 10/15 dk sonra cıktık dispanserden 50 mt yürüdük hersey normal babam ben annem,tam yolun karsısına geciyordukki,sakin bir sekilde annem özcan dedi döndüm bir anda yıgıldı kontrollu bir sekilde düstü, bir anda etrafız kalabalik oldu baba annem bayıldı dedim ,tmm dedi kosa kosa tekrar o hataneye gidip bir tekerlekli sandalye almis geldi ben o esneda agız icine bakıyorum dilini yutmasın diye ilk aklima gelen bu oldu son derce soguk kanliyim,o esneda neyse kalp durmasıymıs bu,sandalye gelene kadarki süre tahmini 10 dk 5 dk dahastaneye gidis girer girmez kalp masajı bütün acil servis orada ,hersey gözümün önünde ceyeran ediyor,20/25 dk sonra 112 acil ambulans,geldi cihazlara bagli bir halde annem ambulansa kondu ve umraniye egitim arastırmaya götürüldü, bizde aracımızla ardında hastaneye gittik saat oldu gecenin 2si 3ü hayati tehlike devam ediyor herseye hazırlıklı olun diyor doktor,sonra sevki istedi doktor burada yapilalabilecekler bukadar hastanede yer zaten yok ,neyse abicimbizide ordan aynı gecenin sabahı sisli kolon hastanesine sevk ettiler tam tesekkullu, ozel hatane,orada kaldi bir hayli zaman .ölümle yasam arasïndaki ince cizgide, hergün gittik ziyaretine,yogun bakım odasï fena azrailin bir elinin orda oldugu bir yer azrailin orada oldugunu hissediyorsunuz, oraya gittigimiz sabah anneme anjiyo yapildi,tıkali damarlar acildi ,hayata dönse bile cok agır duyu kaybı yani illaki, vücüdunda,calismayan yerler olacagi söylendi,yasasa bile bebekten beter zor bir hayat ızdıraplarla dolu bir hayatın hem annemi hemde bizi bekledigi söylendi bize ,bi kac ay sonra doktor dediki, evde bir oda hazirlayin taburcu edelim iyilestigi icin degil yapilacak birsey kalmadigi icindi, eve getirdik yine bir ambulansla ,odasï steril ihtiyac duydugu tüm cihazları temin ettik hatta elektrik kesilirse ne yapariz diye cihazları yupiese bagladik yedekte solunum oksijen tüpü, aspirasyon cihazı bogazında delik acilmisti, solunum oradandi, fakat yutkunma olmadıgı icin apirasyon cihazınin hortumuyla elektrik süpürgesi gibi düsünun o cihazla gırtlagindan bir hortum sokup, vakumla cekiyorduk bu en önemli görevimizdi saati vakti yok ne zaman hırıltı nezaman öksürse kosa kosa gidip o balgamı cekiyorduk eldivenleri giyip elimize ,ya abicim bunlar daha neki ha bir detay daha annem o gun mide bulantisi ve karın agrısı istifar etmis bi kac kez ama bize demediki ,biz uzulmeyelim diye ,megersem annem o gün sabahtan kalp krizi anina kadar zaten kalp krizi yasiyormus butun gun ,neyse ustacım basini agrıttım, konu kalp krizi olunca dayanamadım yazdim insallah gerek olmaz ama gerek halinde tecrübelerimi paylasabilirim hasta yakinlariyla,cunku o zaman basa gelince insanlar nelere muhtac ne kadar caresiz, ve bir paylasima ihtiyac duyuyor bunu biliyorum saygılar saglikli günler dilerim
 

enginson

Daimi Üye
Katılım
28 May 2014
Mesajlar
4,987
Tepkime puanı
8,218
Puanları
113
Yaş
42
Konum
istanbul
Adı
Engin ÖLÇER
Annemi 3 ay õnce kalp krizinden kaybettim yaklasik 5 ay yogun bakimda kalmıstı, tüm beyne oksijen gitmediginden beyin hücreleri ölmüs ve ölen hücreler yenilenmiyormus ,suur kapalı sadece gõzler acık, tepki yok bakiyor fakat farklı bir alemde oldugu icin neyi nasïl algılar bilemedik,insanların selamını iletirken yada sag sol cevirirken yataginda, duygulanir aglardi,cok zor bir surec allah böylesi tüm hastalara derman yakinlarinada sabir güc versin yasayan bilir
Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun abi. başınız sağolsun.
 

Önder Kanığ

Moderatör
Yönetici
Katılım
17 Şub 2013
Mesajlar
11,412
Tepkime puanı
10,196
Puanları
113
Yaş
59
Konum
İstanbul
Adı
Önder
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Sevgili Nihat @Şemsipaşalı;
Böyle önemli bir konuyu paylaştığın için öncelikle teşekkür ederim.
Yazdıkların; tüm forum üyelerimizin son satırına kadar okuması değil,hiç unutmayacak şekilde ezberlemesini gerektirecek kadar önemli.
Öğrendiklerimiz,hayatımızın her evresinde karşımıza çıkacak,yakınlarımızın,çevrede her hangi bir şekilde karşılaştığımız insanların hayatını kurtaracaktır.

Bilgi paylaştıkça değerlenen bir hazinedir,
Sadece bilgilerimizi değil, hayatı dostlukları.arkadaşlıkları paylaşmak dileğiyle. :)
İyi forumlar.
 
Son düzenleme:

YEKTA

Daimi Üye
Katılım
20 Haz 2012
Mesajlar
2,774
Tepkime puanı
2,003
Puanları
113
Konum
ÇANAKKALE
Adı
YEKTA
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Aksam eve geldim saat 7/8suları koridorda annemle karsi karsiya geldim uzerinde battaniyesi var ne hastamısın dedim nebilim biraz kırgın, usuyorum dedi, bende yasına verdim 65, olur usutmussundur dedim saat gece 11 sulari, salondababamla oturuyor, baktim hala sūzülür, tadı yok hadi gidiyoruz dedim nereye dedi e bir baktıralım gece daha kötü olursun ,neyse bindik taksiye 4 durak ileride bir yarï tesekkullu,bir hastaneye dispanser vb, üsütme süphesiyle gittik muayene oldu kalp elektrosu cekildi normal bir igne yapildi,agrı ksesici kas gevsetici neyse 10/15 dk sonra cıktık dispanserden 50 mt yürüdük hersey normal babam ben annem,tam yolun karsısına geciyordukki,sakin bir sekilde annem özcan dedi döndüm bir anda yıgıldı kontrollu bir sekilde düstü, bir anda etrafız kalabalik oldu baba annem bayıldı dedim ,tmm dedi kosa kosa tekrar o hataneye gidip bir tekerlekli sandalye almis geldi ben o esneda agız icine bakıyorum dilini yutmasın diye ilk aklima gelen bu oldu son derce soguk kanliyim,o esneda neyse kalp durmasıymıs bu,sandalye gelene kadarki süre tahmini 10 dk 5 dk dahastaneye gidis girer girmez kalp masajı bütün acil servis orada ,hersey gözümün önünde ceyeran ediyor,20/25 dk sonra 112 acil ambulans,geldi cihazlara bagli bir halde annem ambulansa kondu ve umraniye egitim arastırmaya götürüldü, bizde aracımızla ardında hastaneye gittik saat oldu gecenin 2si 3ü hayati tehlike devam ediyor herseye hazırlıklı olun diyor doktor,sonra sevki istedi doktor burada yapilalabilecekler bukadar hastanede yer zaten yok ,neyse abicimbizide ordan aynı gecenin sabahı sisli kolon hastanesine sevk ettiler tam tesekkullu, ozel hatane,orada kaldi bir hayli zaman .ölümle yasam arasïndaki ince cizgide, hergün gittik ziyaretine,yogun bakım odasï fena azrailin bir elinin orda oldugu bir yer azrailin orada oldugunu hissediyorsunuz, oraya gittigimiz sabah anneme anjiyo yapildi,tıkali damarlar acildi ,hayata dönse bile cok agır duyu kaybı yani illaki, vücüdunda,calismayan yerler olacagi söylendi,yasasa bile bebekten beter zor bir hayat ızdıraplarla dolu bir hayatın hem annemi hemde bizi bekledigi söylendi bize ,bi kac ay sonra doktor dediki, evde bir oda hazirlayin taburcu edelim iyilestigi icin degil yapilacak birsey kalmadigi icindi, eve getirdik yine bir ambulansla ,odasï steril ihtiyac duydugu tüm cihazları temin ettik hatta elektrik kesilirse ne yapariz diye cihazları yupiese bagladik yedekte solunum oksijen tüpü, aspirasyon cihazı bogazında delik acilmisti, solunum oradandi, fakat yutkunma olmadıgı icin apirasyon cihazınin hortumuyla elektrik süpürgesi gibi düsünun o cihazla gırtlagindan bir hortum sokup, vakumla cekiyorduk bu en önemli görevimizdi saati vakti yok ne zaman hırıltı nezaman öksürse kosa kosa gidip o balgamı cekiyorduk eldivenleri giyip elimize ,ya abicim bunlar daha neki ha bir detay daha annem o gun mide bulantisi ve karın agrısı istifar etmis bi kac kez ama bize demediki ,biz uzulmeyelim diye ,megersem annem o gün sabahtan kalp krizi anina kadar zaten kalp krizi yasiyormus butun gun ,neyse ustacım basini agrıttım, konu kalp krizi olunca dayanamadım yazdim insallah gerek olmaz ama gerek halinde tecrübelerimi paylasabilirim hasta yakinlariyla,cunku o zaman basa gelince insanlar nelere muhtac ne kadar caresiz, ve bir paylasima ihtiyac duyuyor bunu biliyorum saygılar saglikli günler dilerim
Sabah sabah yüylerim diken diken oldu :(
 

Önder Kanığ

Moderatör
Yönetici
Katılım
17 Şub 2013
Mesajlar
11,412
Tepkime puanı
10,196
Puanları
113
Yaş
59
Konum
İstanbul
Adı
Önder
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Sevgili @özcan bolat ;
Bu vesile ile annenin vefatı için baş sağlığı ve sabır dileklerimi iletmek isterim.:(
Allah rahmet eylesin,mekanını cennet olsun.