Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kamış atar hesabı

simetri

Aktif Üye
Adı
Murat
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Forumda her defasında gördüğüm atar hesabının nereden geldiğini ve gerçekliğini merak ediyorum :

Örneğin 14-42 kamışın optimum atarı (14+42)/2= 28gr deniyor. Büyük ustalar dahil bu şekilde hesap yapıldığını görüyorum ama bunun orjini nereden geliyor bulamadım. Bu bir şehir efsanesi midir? Yani benim kamışımı üreten üretici; min 14gr / max 42gr aralığında verim alırsın demiş. Optimum atar tek bir değer değil, ar-gesi yapılmış bir aralık olmalı diye düşünüyorum. Yoksa benim kamış üzerinde 14-42 yerine 28gr yazabilirlerdi.

Amacım ukalalık yapmak değil, yukarıda da yazdığım gibi bu hesabın nereden çıktığını, hangi üreticinin bu hesaba onay verdiğini merak ediyorum. 20 yıllık postlarda dahi bu hesaba rastladığım için bunun şehir efsanesi olduğunu düşünmeye başladım. Bilen arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim.

Sergi0

Aktif Üye
Adı
Serhat Ç.
Yapılan hesap aslında elinizdeki kamışın en iyi performans vereceği ağırlığı ortaya çıkartır yani siz 14-42 gr atarlı kamışınızla tabikide 30-35 gr ağırlıkları atabilirsiniz ama 28gr attığınızdaki performansı alamayabilirsiniz 35 grlarda yoksa yapılan hesaba göre siz 28 gram atabilirsiniz üstüne çıkamazsınız diye yapılan bir hesap değil belirttiğim gibi en iyi performansı alacağınız ağırlığın hesabıdır. Şöyle bir durumda mevcut 14-42 gram atarlı kamışınızda sürekli 35gram ağırlıklarla avlanırsanız kamışınızı yorarsınız ve ömrünü kısaltırsınız. Ama yapılan hesaptaki gibi 28-30gram aralığında avlanırsanız kamışınızın ömrü daha uzun olacaktır.

Sergi0

Aktif Üye
Adı
Serhat Ç.
Daha aydınlatıcı olmak gerekirse araç devir saatlerinden yola çıkabilirsiniz 8 bin devirli bir araçta devir saati 5bin devire kadar normal 5-8bin devir arası kırmızı ( redline ) ile gösterilir. Siz aracınızı bu redline devrinde kullanabilirisiniz ama sürekli redlineda kullanmanız motoru yorar ve ileride size sorun oluşturur bu nedenle siz hep aracınızın vites değişikliğini ve hızınızı 3-4 bin devir arası olarak kullanırsınız neden çünkü en güzel performansı bu devirlerde alırsınız ve aracınızın motoru daha uzun ömürlü olur mantık aynı mekanik olayı :)

simetri

Aktif Üye
Adı
Murat
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Cevap için teşekkür ederim. Yıllardır söylenen bu şekilde zaten. Benim merak ettiğim bu hesabın orjini nerededir? Daiwa ya da Shimano da böyle bir hesabı kullanıyor/öneriyor mu?

14-42 örneğinden gidersek 28gr örneği de çok farazi olmuyor mu? Kamış sert aksiyonlu ise yukarıya yakın, yumuşak aksiyonluysa aşağıya yakın değerler daha doğru olması gerekir.

Teşbihte hata olmaz derler ama motor örneğinize katılmıyorum. Adı üstünde redline zaten. Ayrıca bunu üretici de uyarıyor, redlineda araç kullanılmaz diyor. Eğer Daiwa 14-42 kamışta 30 gr üstüne pek çıkmayın deseydi örneğinize hak verebilirdim. Gerçi öyle deseydi zaten bu hesabı sorgulamazdım.

Sergi0

Aktif Üye
Adı
Serhat Ç.
Cevap için teşekkür ederim. Yıllardır söylenen bu şekilde zaten. Benim merak ettiğim bu hesabın orjini nerededir? Daiwa ya da Shimano da böyle bir hesabı kullanıyor/öneriyor mu?

14-42 örneğinden gidersek 28gr örneği de çok farazi olmuyor mu? Kamış sert aksiyonlu ise yukarıya yakın, yumuşak aksiyonluysa aşağıya yakın değerler daha doğru olması gerekir.
Bu hesabın bir orjini yok tamamen fizik kurallarından gidilerek hesaplanan bir olay bana kalırsa araba örneğinde de belirttiğim arabayı aldığınızda hiçbir üretici size redlineda arabayı kullanmayın demez ama o devirleri araca koyar. Ben bu hesabı çok yapmamakla birlikte sadece kamışımın atar aralığındaki en yüksek atar değerinden 8-9 gram altını maxium atar değeri olarak baz alırım ve kamış gerçekten daha uzun ömürlü oluyor.

simetri

Aktif Üye
Adı
Murat
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Her hesabın bir çıkış noktası (orjini) olması gerekir. Fizik kurallarından hesap yapacaksak malzeme faktörünü de hesaba katmamız gerekir. Bu hesap 20 yıldır aynı ama karbon teknolojisi son 20 yılda çağ atladı. Yılların Ar-Gesini yok sayamayız. Mesele ben böyle kullanmak istiyorum sen şu aralıkta kullan meselesi değil aslında, hesabın gerçekliği ve gerekliliğini sorgulamak.

Not : Konudan sapmak ta istemiyorum ancak araç üreticileri eskiden uyarıyorlardı, artık devir kesici kullanıyorlar.

empatiq

Üye
Adı
Cem
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Arkadaşımız kullanıcı adı'nın hakkını veriyor (simetri). ;) Firma bir aralık vermiş ve kullanıcıya bırakmış. İstediğin aralıkta atabilirsin.
Başkalarının dediklerine bence takılmamalısın. Herkes birşeyler söyler. Belki de üretici firmanın ürettiği kamışa yapılmaması gereken şeyler yapıyoruz. Verdiğimiz aksiyonlar, balığı kepçesiz alışımız vs. bunlar bile ürüne zararlıdır.
Sonuç olarak ürün senin, o yüzden dilediğin gibi kullan.

EyezBerg

Aktif Üye
Adı
Emrah A.
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Bence bunlara çok takılmayın, solid uçlu olması, halka sayısı ve kalitesi, kullanılan malzemenin yapısı gibi etkenler de var işin içerisinde.

simetri

Aktif Üye
Adı
Murat
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Bence bunlara çok takılmayın, solid uçlu olması, halka sayısı ve kalitesi, kullanılan malzemenin yapısı gibi etkenler de var işin içerisinde.
Kesinlikle; malzeme yapısından aksiyon stiline, uç yapısından kamış karakteristiğine kadar bir sürü kriter varken bu hesabın 20 yıldır hala kullanılıyor oluşu beni meraklandırdı ve doğruluğunu sorgulamaya itti.

Burada da @reelmaster hocam kamışları anlatırken bu hesaptan bahsetmemiş, hatta aşağıdaki yorumuyla benim demek istediğimi adeta açıklamış :

CW kamışın aksiyon alabilmesi için gereken minimum ağırlık değeri ile uygun disiplinde taşıyabileceği en yüksek takım ağırlığı değerini belirtir. İşin en vahim tarafı ise CW aralığı en iyi erim değerini içerisinde ihtiva etmekle birlikte, maksimum performans değerini spesifik olarak belirtmez. Aynı CW aralığında iki kamış ele alındığında: CW değerinin 100 -200 gram olduğunu düşünürsek. Birisi 115 gramda en yüksek erim performansına haiz ve 140 gram üzerinde erim kaybı yaşarken diğeri 140 gramda performans göstermeye başlayıp 170 gramda en iyi erime haiz olabilir !

Son düzenleme:

reelmaster

Daimi Üye
Adı
M.AKİF
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Kesinlikle; malzeme yapısından aksiyon stiline, uç yapısından kamış karakteristiğine kadar bir sürü kriter varken bu hesabın 20 yıldır hala kullanılıyor oluşu beni meraklandırdı ve doğruluğunu sorgulamaya itti.

Burada da @reelmaster hocam kamışları anlatırken bu hesaptan bahsetmemiş, hatta aşağıdaki yorumuyla benim demek istediğimi adeta açıklamış :
Murat merhaba. Seninde belirttiğin ve benim yazımdan da alımladığın gibi. (alt değer +üst değer) / 2 yaklaşımı her zaman doğru değil . Her marka ve modeli malesef bizzat ele almak gerekiyor. 1-8 atar aralığında (üreticinin beyanı) lanse edilip. 3-21 aralığında çalışan birden fazla marka ve model kamış kullandım , hala daha severek te kullanıyorum. Üreticiler uzun süredir atış aralığı değerini safe dry drag değeri üzerinden yapılan Test Curve eğrisiyle hesaplıyorlar. Bu hesaplamada ki amaç en ağır sahte ile yapılan en agrasif sitildeki atış esnasında dahi oluşacak kuvvetin dry drag değerinin güvenli kabul edilen seviyesini geçmemesi. Bu güvenlik seviyesinin maksimum dry drag değerine oranı ise , firmadan - firmaya kullanılan malzeme ve yapım teknolojisine, dolayısiyle üründen ürüne farklılık arzetmekte. Ancak genel güvenlik kurallarınca gerek basınçlı kaplarda maksimum kullanım basıncının, gerek taşıyıcı sistemlerde maksimum kaldırma kapasitesinin, gerekse malzeme dayanımlarında maksimum yük uygulamasının güvenlik katsayısı 1/2 kabul edilir. Bu genel geçer 1/2 değeri aslında uygulanması gereken karmaşık hesaplama modüllerinden ve her türlü yan etmenden ayrılarak, işin mühendislik ve bilimsel tarafı bir tarafa konulup günlük dile uygulanınca ortaya (alt değer +üst değer) / 2 Şehir efsanesi çıkıyor. 20 yıl önceki yazılarda okuduğun gibi 20 yıl sonrada bunu okuma ihtimalin normal !
Bu arada yazımı okuduğun ve üzerinde düşündüğün için çok teşekkür ederim. Fakat yazımı okumuş olmana rağmen, halen, aksiyonu yumuşak veya sert olarak nitelemene de üzüldüm. Sanırım bende 20 yıl sonra hala aksiyonu yumuşak veya sert olarak niteleyen yorumlar okumaya şimdiden alışmalıyım. Ancak yine de söylemek istediğim 2 şey var :
1) Yumuşak aksiyon veya Sert aksiyon bilimin değil, ancak filmin konusudur.:bsmagryr:
2)Aksiyonu Yumuşak veya Sert olarak nitelendiriyorsanız, bunu hobidaşlarınızla değil, bevliye uzmanınızla paylaşın !😉
Söz konusu Olta kamışı ise: Lütfen aksiyonu oranla ölçüp, hız ile tanımlayalım. :harika: