B
BS Okuru
Misafir
Güzel... doğru sorular gelmeye başladıDüşündüm taşındım Rotomod K-largo Hi-Luxe modelinde karar kıldımşimdi geldi diğer ekipmanlara.Salih hocamın da uyarılarını önerilerini dikkate alarak sorular içeren bir liste oluşturdum.Madde madde yazıyorum:
1. Kürek : Ne gibi özelliklere dikkat etmeli? 100tlden 1500tlye kadar kürek var...
2. Can yeleği : Hangi marka/model önerilir?Yine envai çeşit ...
3. Fırtına çapası : Kanolar için hangi ebatlarda olmalı?Marka önerisi var mı?
4. Su geçirmez kafa lambası/fener
5. Yedekte on metre düzgün dürülmüş sağlam ip : Kastettiğimiz bağlama halatı mı?
6. Kış ayları için dry suit, içlik ve rüzgar ceketi
7. Yaz ayları için sıcak aylarda iyi bir sandalet, keten hafif bir pantolon, mutlaka uzun kollu ince bir gömlek, çepeçevre siperlikli bir şapka
Ek olarak aklıma takılan sorular
1. Kürek için eldiven kullanıldığını gördüm birçok videoda,gerekli midir?Önerileriniz var mıdır?
2. Yakalanan balıkların saklanması için nasıl bir yol izlemeliyiz?
3. Pusula gerekir mi?
Kürek: O olmadan kayak, suya düşmüş kuru yapraktan farksız, işe yaramaz bir nesneden öte bir şey değildir. Mutlaka sağlam ve amaca uygun bir küreğiniz olmalı. Çok pahalı ürünleri ilk aşamada bir kenara bırakın. Ben bukadar yıldır halen amatör sayılabilecek kalitede kürekler kullanıyorum, İşimi görüyorlar. Ortalama bir kalitenin üzerinde her kürek, uygun ölçülerde olmak kaydı ile işinizi görecektir.
Dört tür yapı malzemesi vardır kürekte. Ahşap, karbonfiber, fiber glass ve alüminyum saplı plastik palalı:
Ahşap kürekler çok iyi bir ustanın elinden çıkmalı, hafif ancak sağlam bir keresteden yekpare üretilmelidir. Ağaç yıllanmış olmalı ki çalışıp bel vermesin. Anladığınız üzere ahşap kürek bu işin romantizmi olup çok nadir kullanılır. Bulunması, korunması son derece zordur. El yapımı, maori tipi palaya sahip küreğiyle büyük beyaz köpekbalıklarıyla dolu Avusturalya'nın çevresini tek başına, destek ekibi olmadan, 245 gün kürek çekerek dolaşan, Freya Hoffmeister teyzemi anmış olayım. Ki geçen yıl Güney Amerika Kıtasının etrafını dolaştığı turunu da bitirmiştir... Ah be teyzem...
Freya Hoffmeister
Freya Hoffmeister - Wikipedia, the free encyclopedia
Karbonfiber kürekler çok pahalı ürünlerdir. Söylemenin ne anlamı var bilmiyorum ama çok hafif ancak kırılgandırlar. Başlangıç için gerek yok bence...
Fiber glass kürekler nisbeten hafif küreklerdir. Karbonfibere göre daha mukavemetlidir. Uygun ölçülerde bulunursa alınabilir.
Alüminyum saplı plastik pala kürekler öküz ölüsü gibi ağırdır! Ucuzdur, sağlamdır, iş görür... Ben halen bu tipleri kullanıyorum. Kullandığım küreklerin biri 1,5 kiloya yakın ağırlıkta, uzun yol gittiğimde öldürüyor... Genede idare ediyoruz işte... İyi ölçülerde olmak kaydıyla pek ala alıp uzun müddet kullanabilirsiniz.
Kürek uzunluğu önemlidir. Ortalama boyda bir kullanıcı için bir uçtan bir uca 230 cm uzunlukta olmalıdır kürek. 220-226 cm. kürekler kısa ve güçsüz kalır.
Pala tipi de çok önemlidir. Kürek çekme stiline göre adlandırılan iki tip pala var:
1- Low Angle Blade: Adından da anlaşılacağı gibi, küreği düşük açıyla suya vurduğunuz, palanın tamamının suya gömülmediği, daha az yorucu, relaks bir stili ifade eder. Pala uzunca ve dar şekillenir. Tur ve geziler için, iyi havalar için biçilmiş kaftandır. Ancak kötü havada, süratli seyirde hiç işe yaramaz.
2- High Angle Blade: Daha kısa ve yayvan bir pala tipidir. Kürek çekme stili baş üstü bir hizadan dike yakın bir açıyla suya daldırıp çekme şeklindedir. Yorucudur, iyi omuz kası yapar ancak açık deniz olta balıkçıları için de vazgeçilmezdir. Oynak gördünüz bastırıp yetişmek istiyorsunuz ya da hava bozdu rüzgar üstü ve dalgalara karşı kürek çekeceksiniz işte bunların ilacı Yüksek açılı pala ve kürek çekme tekniğidir.
Youtube'de "High angle vs. Low Angle Paddling" şeklinde aratırsanız tekniklere dair videolar bulacaksınız. Bir örnek:
Can yeleği markası çok önemli değil. "Markalı" olsun yeter. Ortalama bir fiziğiniz varsa "50N" yüzdürme kabiliyetine sahip, kol altları kürek çekmenize-olta atmanıza engel olmayacak şekilde geniş, kaliteli herangi bir ürün işinizi görür. Ben "Gill Pro Racer" kullanıyorum.
Fırtına çapası olarak ben Lalizas marka kullanıyorum. Çok sert bir kumaşı var biraz zor açılıyor suda ama eh işte idare ediyor. 6m yada 7.5m tekneler için olduğu söylenen(!) modelleri kayağa uygundur.
Kafa lambası ve fener size kalmış, bütçenize göre IPX7 standartını karşılayan herhangi bir ürün olur.
İp çok amaçlı kullanılacaktır. Çok kalın olmasına gerek yok. Elinizle yüklendiğinizde kaymadan, elinizi acıtmadan rahat tutabilmeniz ölçüdür. 6-10 mm arası çapta herhangi bir sağlam ip iş görür. Acil bir durumda, teknelerin sizi yedekleyip çekebilmesinde kullanılabilir mesela. Ne olur ne olmaz diye bulunduracaksınız. Bu yedek ipiniz olacak.
Bunun yanında unutmadan yazayım 20 metre kadar 6mm. kalınlığında, bir makaraya sarılı vaziyette çapa ipi alacaksınız. Bu ana ipiniz olacak. Fırtına çıpasını bir krom karabinayla bu ipe bağlayacaksınız mesela. Ben pek kullanmıyorum ama siz kullanırım derseniz azami yarım kiloluk katlanır özellikte çapa ve ya büyük boy bir parke taşı bulundurabilirsiniz. Normal çapanın derin yerlerde çok uzun ipe ihtiyacı olduğundan kayakta kullanımı kısıtlı.
Hırdavatçılardan ve ya tekne malzemeleri satan yerlerden takriben 5-7 cm. uzunlukta birkaç tane krom karabina da edinin.
Dry suit deyince karışmasın. Dalgıçların kullandıklarından değil, yelkencilerin kullandıkları tipte tekno kumaştan imal kıyafetleri anlayın. Bu kumaşlar nefes alabilir özellikte olup, teri buharlaşma yoluyla dışarı atar, dışarıdan su almaz. Pahalı ürünlerdir. Ancak soğuk aylarda denize açıldığınız hergün "verdiğim para helal olsun sana" dedirtir. Ben yine Gill marka Pro Dry Suit kullanıyorum. Fakat bunlar şu an bulunmuyor bildiğim. Musto ve benzeri markaların ürünleri bakılabilir. Bunların altına bir de "neopren ayakkabı" almanız gerekiyor. Mutlaka bir-iki numara büyüğünü alın, içilik ve çorap giydiğiniz için bir de kuru kıyafetin kendi lateks patiği eklenince tam ayak numaranızda olan ayakkabı giyilemiyor.
Eldiven iyi olur tabii, eliniz nasıra alışık değilse kürek çekerken avucunuz patlar. Ben hayvancılık yaptığım için zaten nasır pek eksik olmuyor, o yüzden kullanmıyorum. Ama kullanmanızı tavsiye ederim.
Yakalanan balıkları koymak için sizin kayağın önde bulunan su geçirmez bagaj (Hatch- Heç) süper! Nisan ayı ortalarına kadar buza ihtiyacınız yok. Yaz aylarında suyu dışarı akmayacak şekilde poşedi mühürlenmiş buz koymalısınız. Yine de yaz aylarında tüm gün balığı kayakta gezdirmek bir hayal, eğer balık bolsa muhakkak kıyıya dönüp, arabanızda zaten bulunması gereken buzluğunuza aktaracaksınız.
Pusula elbette ki güzel bir dokunuş olur. Olmazsa olmaz değildir tabiki. Pusula kullanmayı biliyorsanız, özellikle askeri tipleri kerteriz alırken işe yarar. Su geçirmez olduğundan emin olun. Bir de askeri tiplerde grid koordinat sistemine göre milyemli taksimat var yanlış hatırlamıyorsam, derece cinsinden yazmıyormuydu neydi... neyse gereksiz teferruat işte.
Diğer yandan çok önemli bir konuyu atlamışım. Mümkünse sabit namlulu, namlu boyu 10 cm.'yi geçmeyen, tuzlu suya dayanıklı ve kolayca ulaşabileceğiniz şekilde elbisenizin üzerine asılmaya uygun kopçalı-klipsli bir kılıfa sahip sağlam bir bıçak mutlaka olmalıdır. Tek elle açılabilen tasarıma sahip iyi bir çakı da olur. İki tarafı keskin bıçaklardan, kocaman komando ve av bıçaklarından uzak durun. Keskin şekilde bileyin-biletin. Yalnız jilet gibi de olmasın kazayla kendinizi kesebilirsiniz, orta karar iyidir.
Saygılar...
Moderatör tarafında düzenlendi: