Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Konik sarım

OmerAydın

Daimi Üye
Adı
Ömer Aydın
Öncelikle 100-150 metre ipler satılıyor aynı ipin 200-250 metreside satılıyor. Üretici firma size hangi kalınlıktan ne kadar uzunluk diyorsa onu kullanmalısınız.

Gelelim shimano markasının tavsiyesine uymayıp kafana göre ip sarma işine. Dolgu olmazsa ip taşmazsa erim azalır fikri varsa. O halde neden shimano alıyorsun? Burada shimano alırken kaliteye, teknolojiye ve argeye para ödüyorsun. Yine ezberden bildiğini yapacaksan eğer, gidip daha ucuz bir makine alarak ipi taşacak şekilde sarıp atış erimini yakalabilirsin. Arkadaşlar piyasada 2 kirli bilgi var. 1. kirli bilgi eski balıkçıların eski teknoloji için ortalıkta gezen dilden dile efsane olan bilgiler. 2. kirli bilgi ise malzeme satan arkadaşların malı satmak için uydurduğu şeyler. bu konulara dikkat edelim ve iyi araştıralım.

Önemli uyarı : Kullanmayacağınız teknolojiye gereksiz para harcamayın.
Hocam dolgu yapmayın demişsin de İstanbul boğazında twinpower 8000 p kullanıyorum neden bunu örnek verdim aynı makineyi sizin sularda da kullanıyorum İstanbul da kullanırken kurşun arkasında görece kalın olan 0.16 mm ipten 300 metre ve altında 500 metreden fazla dolgu misina oluyor Akdeniz'e geldiğimde ise 280 metre civarında dolgusuz 5pe ip sarıyorum imzada gördüğünüz tüm makinelerin altında dolgu var yine başla bir örnek stradic 1000 lrf makinesini İstanbul da 0.2 pe ip ve altında dolgu ile kullanırken Akdeniz'de 0.6 pe ip ve yine az da olsa bir dolgu ile kullanmam gerekiyor..

Konu sahibinin sorusuna gelince ip sararken ve dolgu yaparken mutlaka kamışın alt parçasını ve 1 halkasını kullanıyorum dengeli sarması için elimde ip sarma aparatı yokken çok fazla nu tarz sorunlar ile karşılaştım makarnayı imkan varsa birine tutturup kamışın alt parçası ile sarmayı deneyin derim..

Bedri35

Daimi Üye
Adı
Bedri
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Öncelikle 100-150 metre ipler satılıyor aynı ipin 200-250 metreside satılıyor. Üretici firma size hangi kalınlıktan ne kadar uzunluk diyorsa onu kullanmalısınız.

Gelelim shimano markasının tavsiyesine uymayıp kafana göre ip sarma işine. Dolgu olmazsa ip taşmazsa erim azalır fikri varsa. O halde neden shimano alıyorsun? Burada shimano alırken kaliteye, teknolojiye ve argeye para ödüyorsun. Yine ezberden bildiğini yapacaksan eğer, gidip daha ucuz bir makine alarak ipi taşacak şekilde sarıp atış erimini yakalabilirsin. Arkadaşlar piyasada 2 kirli bilgi var. 1. kirli bilgi eski balıkçıların eski teknoloji için ortalıkta gezen dilden dile efsane olan bilgiler. 2. kirli bilgi ise malzeme satan arkadaşların malı satmak için uydurduğu şeyler. bu konulara dikkat edelim ve iyi araştıralım.

Hocam, makine üzerinde yazan ip miktarı belirtilen kalınlıktan maksimum alacağı miktardır. İlla ki onu kullanacaksınız diye bir şey yok. Bildiğimiz şey de ezber değil tecrübe. Siz derin bir kafaya istediğiniz kadar dolgu yapın Shimano spare spool gibi sığ kafa değilse yapısından dolayı erim alamazsınız zaten. Biz bir kaç arkadaş bu konulara aşırı kafa patlattık, araştırdık, bilgi alışverişinde bulunduk. Siz hobidaşınızın yaptığı yoruma Ön yargı ile ''ezberden'' diyecekseniz hiç bilgi alışverişinde bulunmayalım daha iyi. İmzanızdan gördüğüm kadarıyla pek lrf merakınız da yok. Aşağıdaki ipte kullandığım ipin görseli. Bakın bakalım ''AYNI'' ipin 200-250 metresi var mıymış?

varivas.jpg

tailofcat

Üye
Adı
fatih
Kan Grubu
A Rh Negatif
Burda tartışma çıkarma amacında değilim sadece bazı yanlış bilinen doğruları düzeltme çabasındayım. Konu istediğim kıvama geldi. Şimdi başa dönelim ele aldığımız makine shimano sedona 1000fj . konu ise LRF avcılığı. Üzgünüm ki en baştan söylenmesi gereken sedona LRF için üretilmiş bir makine değil. Light spin amacı ile üretilmiş bir makine. 1000 rakamını görünce hah bu LRF makinesidir diye düşünüyor insan. Ancak malzemeciler bu makineyi satabilmek için LRF avcılarına altına dolgu yaparak kullanmak gerekli şeklinde telkinde bulunurlar. Bu ticari bir manevradır.

Bizim en büyük sorunumuz üretim amacına uygun kullanım yapmamak. Kendimize, bütçemize uydurmaya çalışmak. Bunları yaparkende doğru bilinen yanlışlara sebep olmak. Ben burada kimseyi yargılamıyorum, kimseyi yargılama amacımda yok. Sadece kötü niyetli insanların ekmeğine yağ süren yanlış bilgileri tecrübe vb gibi şeylerle beslemeyelim.

Ayrıca LRF avcılığı yapmıyor olabilirim ama yapan çok arkadaşım var. Kullandıkları makineler 500 lük kafalar oluyor genelde. 1000 lik kafalarda LRF makinesi bulmak çok zor. amacım kimseyi kırmak üzmek değil ancak light spin, LRF ve aji game arasında geçişlerde malzeme konusunda ülkemiz çok kısır ya da malzemeler çok pahalı. Bu nedenle mevcuttaki malzemeleri amaca uygun modifiye etmeye çalışıyoruz. Ayrıca tekrar hatırlatmak isterim ki bu hobi ile ilgili çok fazla bilgi kirliliği mevcut bunun en büyük nedeni malzemeciler ve sponsorlu arkadaşlar oluyor genelde. En sağlıklı bilgi alışverişi ise yabancıların forumlarında oluyor. Herkese selamlar...

OmerAydın

Daimi Üye
Adı
Ömer Aydın
Burda tartışma çıkarma amacında değilim sadece bazı yanlış bilinen doğruları düzeltme çabasındayım. Konu istediğim kıvama geldi. Şimdi başa dönelim ele aldığımız makine shimano sedona 1000fj . konu ise LRF avcılığı. Üzgünüm ki en baştan söylenmesi gereken sedona LRF için üretilmiş bir makine değil. Light spin amacı ile üretilmiş bir makine. 1000 rakamını görünce hah bu LRF makinesidir diye düşünüyor insan. Ancak malzemeciler bu makineyi satabilmek için LRF avcılarına altına dolgu yaparak kullanmak gerekli şeklinde telkinde bulunurlar. Bu ticari bir manevradır.

Bizim en büyük sorunumuz üretim amacına uygun kullanım yapmamak. Kendimize, bütçemize uydurmaya çalışmak. Bunları yaparkende doğru bilinen yanlışlara sebep olmak. Ben burada kimseyi yargılamıyorum, kimseyi yargılama amacımda yok. Sadece kötü niyetli insanların ekmeğine yağ süren yanlış bilgileri tecrübe vb gibi şeylerle beslemeyelim.

Ayrıca LRF avcılığı yapmıyor olabilirim ama yapan çok arkadaşım var. Kullandıkları makineler 500 lük kafalar oluyor genelde. 1000 lik kafalarda LRF makinesi bulmak çok zor. amacım kimseyi kırmak üzmek değil ancak light spin, LRF ve aji game arasında geçişlerde malzeme konusunda ülkemiz çok kısır ya da malzemeler çok pahalı. Bu nedenle mevcuttaki malzemeleri amaca uygun modifiye etmeye çalışıyoruz. Ayrıca tekrar hatırlatmak isterim ki bu hobi ile ilgili çok fazla bilgi kirliliği mevcut bunun en büyük nedeni malzemeciler ve sponsorlu arkadaşlar oluyor genelde. En sağlıklı bilgi alışverişi ise yabancıların forumlarında oluyor. Herkese selamlar...
Forum demek tartışma demek hocam tartışarak doğruyu yada doğruya en yakın olanı bulmak demek zaten o yüzden buranın kültüründe tartışma var ki seviyeli olursa tadından yenmez şimdi sizin verdiğiniz örnekten gidelim aslında yukarıdaki mesajda da belirttim Stradic 1000s makine sizin söyleminize göre lrf makinesi değil şimdi kendimize lrf makinesi bakıcaz ticari manevra olmadan ve satıcı hilesi araya girmeden biz bize shimano yu sevdiğimiz için ordan gidicez ve ayrıca kullanım amaçlarının da göz önüne alıcaz ona göre makine bakıcaz sonuçta 2 farklı atar aralığında kamış bullanıyorum ben bu displinde
1. si max 3 kamış bu kamışı sadece İstanbul da istavrit ve dip avlarında kullanıyorum
2.si max 10 kamış bu kamışı da yine İstanbul da lrf avlarında ayrıca Akdeniz de kıyıdan kullanıyorum (burda işin içine 2 3 kiloluk kuzular , 1.5 kilo tral ve yine kilo üstü liça lar giriyor )
şimdi makine seçeneklerine bakalım :
Soare BB 500 bu makineyi denedik gerçekten çok küçük ve 1000 lik makineye göre gözle görülür bir erim kaybı var ve makine güven vermiyor o yüzden eliyoruz..
Şimdi erim kaybından kaynaklı sedona , nasci ve vanford 500 ü de eledik
bu iki kamış ile tam olmasa da kullanacağımız makine Stradic 1000 de karar kıldık ortada ticari kaygı yok bize malı itelemeye çalışan da yok 1. makine ile 0.2 pe ip sardık ( burda tam olmasa da dediğimiz kısım devreye girdi çünkü bu makine bu kamışa biraz dengesiz kaldı ama el mahkum çünkü 2 makine alıp yatırmak istemedik ) diğer kamışı kullanacağımız dönemde de 0.6 pe ipi sardık makinemize 200 metre baktık keyfimize şimdi ben sadece altına dolgu yaptığım için mi LRF ye uymayan makine kullanmış oldum ?

Bedri35

Daimi Üye
Adı
Bedri
Kan Grubu
O Rh Pozitif

Kimse kimseye hakaret etmediği doğru üslup ile devam ettiği sürece tartışmakta hiç bir sorun görmüyorum. Aksine bu bizleri ileri taşır. Söylediklerinizin içinde doğru şeyler olabilir fakat belki de doğru cümleler ile ifade etmiyorsunuz. Bakın öncelikle mevzu bilgi ise sizin verdiğiniz bilgilerin içinde de ''bana göre'' doğru olmayan ve sizin deyiminiz ile bilgi kirliliği olan durumlar var. Belki de yanlış bilinenleri düzeltmek isterken sizin verdiğiniz bilgi pek doğru değildir, yani en azından bana göre öyle.

LRF makinesi: Direkt LRF makinesi dendiği zaman benim dağarcığımda Shimano da soare bb ve soare xr var ( tatlı su versiyonu da cardiff yanlış hatırlamıyorsam ) bunun haricinde Daiwada da gekkabijin serisi var. Bunlar dışındaki makinelerin hiç birine lrf makinesi denemez o zaman. Diğer bir detay da sanki 500 lük makineler lrf 1000 likler değil gibi belirtmişsiniz. Allah'a şükür hem kendimiz hem arkadaşlarımız sayesinde elimizden yüksek sayılarda lrf özelinde kamış ve makine geçti. Bu malzemelerden bazılarının Türkiye'de satışı bile yoktu yeni yeni gelmekte. Dolayısı ile neyin ne olduğunu bildiğimi düşünüyorum teorik olarak lrf konusunda. Sizin bakış açınıza göre kullanım amacımıza uymayan makineleri yüksek bütçe harcamamak adına daha düşük bütçe ile lrf ye uyduruyoruz. Bu durumda ben lrf için üretilmiş makineleri kolaylıkla alabilecekken bütçe olarak çok çok daha üstüne çıkıp LRF ye uygun olmayan 1000 lik makine kullanan birisi oluyorum. Şunu da eklemek isterim ki ben Daiwa'da 500 lük makine görmedim rs500 hariç. Bu durumda Daiwa lrf makinesi üretmiyor sanırım.

Aşağıdaki Video benim kullandığım LRF kamışının tanıtım videosu. Videoda kamışı kullanan arkadaş ise yamaga staff. Markanın kendi kanalının paylaşımıdır. Videonun başında kullanılan ekipmanlar kısmında kamışı shimano Stella 2000 ile kullandığını göreceksiniz. Yok siz hala iddaa ediyorsanız ben Japonlardan bile iyi bilirim diye ona bir şey diyemeyeceğim.

Maalesef bu konuyla alakalı bir çok noktada size katılmıyorum. Seviyeli tartışmanız için teşekkür ederim, bu konu özelinde daha uzun konuşmanın faydası olmayacağı kanaatindeyim.

Son düzenleme:

tailofcat

Üye
Adı
fatih
Kan Grubu
A Rh Negatif
Şimdi hocam sürekli bir atış eriminden bahsediyorsunuz ancak LRF disiplinini çıkaran japonların bu konudaki videolarını izlediğimde 10-15 metreye kayalık içine atışlar yapıyorlar. zaten adı üstünde Light rock fishing. adamların tuttuğu balıklarda 200-300 gram. Ben çok lrf ci görüyorum. Kumsalda uzağa erim yapıp 600-700 gramlık levrek tutmaya çalışıyor. LRF bu değil ki. Light Spin yapıyor ama LRF yapıyorum diyor.

Ayrıca bahsettiğimiz ürünün kendi sitesinde incelendiğinde üretici bile LRF disiplininden bahsetmiyor. Light spin diyor makinelerine. Yani benim anlatmak istediğim LRF makinesi veya kamışı ülkemizde bulması zor. Shimanonun soare için verdiği PE ip ölçüleri 0.6-140, 0.8-100, 1-70 ise bu şekilde tamda sizin istediğiniz gibi. Ama biz kendimizi zorluyoruz, imkanlarımızı zorluyoruz, alet edivatı modifiye ediyoruz ve LRF takımı yaptım diyoruz. Hayır abi LRF yapacaksan bir defa kayalık meran olacak, erim kaygın olmayacak, tutacağın balığın 200-300 gram olacağını bileceksin. Amacın tuttuğun balığı mideye indirmek olmayacak. Kısa yormayan bir eğlence diyeceksin LRF ve aji tarzına.

Fikirlerim ve bildiklerim konusunda daha fazla ısrar etmeyeceğim. Japonlardan iyi bilmiyorum ama bildiğim şey ise japonlar alta mono misina sarmıyordur. Gerekli uzunluktaki ip kullanıyorlardır. okuyacak arkadaşlar kendileri karar verirler. teşekkür ederim.

Son düzenleme:

Bedri35

Daimi Üye
Adı
Bedri
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Siz ısrar edin ya da etmeyin Dünyada LRF makinesi diye bir ayrım yok. At çek tarzında yapılan tüm avlar için makinelere spinning reels kategorisi verilir zaten. Hatta bu shimano Tr de'de böyle. Ben şimdi max 3 atarlı kamışla ve 1000 lik makine ile light spin yapıyorum öyle mi :). Uzatmamak için erim konusuna girmiyorum farklı mera ve coğrafyalarda farklı ihtiyaçlar olması çok doğal.

Başka bir konuda yeniden görüşmek dileğiyle.

1748008325245.png

Son düzenleme:
E

Erden Eren

Misafir
Anahtar kelimeler ve can alıcı cümle.
Kitabın ortasından konuşmuşsunuz, gözlemlerinize ve ağzınıza sağlık.

Ayrıca tekrar hatırlatmak isterim ki bu hobi ile ilgili çok fazla bilgi kirliliği mevcut bunun en büyük nedeni malzemeciler ve sponsorlu arkadaşlar oluyor genelde.
👏 👏

Bu av disiplini algıya, ticari oyunlara ve lüzumsuz harcamalara pek bir müsait.

E

Erden Eren

Misafir
Kaygılarınıza ve yerinde tespitlerinize ek olarak ayrı bir mesaj ile şunu da belirtmek isterim.
Çevremizde ve hatta bu forumda çok kıymetli, çok samimi ve herhangi bir ticari kaygı gütmeden sahadaki deneyimlerini aktaran LRF sevdalısı bireyler de mevcut. Mühim olan bu kadar bilgi kirliliğinin olduğu bir av disiplininde, bu tarz bireylerin yazdıklarını cımbızlayabilmek yahut yan yana av yaparak bizzat deneyimlemektir.

OmerAydın

Daimi Üye
Adı
Ömer Aydın
Tüm dünyanın yaptığı alta mono misina sarma kısmını sadece biz çılgın Türkler yapıyormuş gibi bir algı oluşmuş bence bunu bir kere daha değerlendirin geçenlerde ip sarmak için aparat ararken bir video kaydetmiştim buyurun alttaki mono dolguyu rahatlıkla göreceksiniz videonun sahibi firma da Japonya nın büyük firmalarından biri 超高速糸巻き機 マキシマムワインダーEVO #shorts ayrıca sırf bu dolgu işerini de kolay yapabilmek için de Japonya'dan Daiichiseiko Kousoku Recycler aldırdım geçen hafta çünkü ben parasını sokağa atmayı seven bir adamım :D
Gereksiz teknolojiye para harcamaya da bayılırım diğer arkadaşlara da tavsiye ederim tuttuğunuz balıklardan alacağını keyifi emin olun çok farklı yerlere getirir :)

Ayrıca aşağıya 200-300 gr balıkları kovaladığım kayalık merada 5 gr mafsal ve isome L silikona binen çılgın Liça yı bırakıyorum birileri yakalamadıysa hala sularda yüzüyor şapşik :D Birde 1.5 kiloluk 4.5 gr sahteye binen tral var ki o liça kadar şanslı değildi onu ağzında ve sırtında iğne ile saldım da bana kuzu getiremeyince parçalarını kediler yedi :D

Ben bunları LRF avı niyetiyle yaptım neye niyet neye kısmet :D
WhatsApp Image 2025-05-23 at 17.16.42.jpeg