Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kum Dikeni yapımı

siprus

Aktif Üye
Adı
Nedim
selamlar hobidaşlar,

bu aralar tam kum dikeni almaya karar vermiştim hatta decathlon daki ürünü alacakken zam geldiğini gördüm. tabi kızdım haliylen 450tl den 520ye çıkarmışlar 100cm lik olanı. https://www.decathlon.com.tr/p/surf-olta-ayagi-balikcilik-100-cm-bks-100/_/R-p-325670

bende elim yatkın kendim yapmaya karar verdim,
aliminyumcudan 3x3cm e 115cm 2 parça köşebent aliminyum kestirdim metresi 75tl, en az 3 metrelik bi parça olarak satıyorlardı 225tl.
nalbuldan masa ayaklarında kullanılan plastik parçalardan aldım 40 tl 4 tanesi, 4 tane somunlu 4mm çapında 2.5cm lik civata. 8tl.
hava soğuk diye balkonda yapamadım hatun evde yok gelince biraz zılgıtı yiyebiliriz ev biraz kirlendi :) haliyle.
benim gibi kışın balığa gitmek zor gelen balıkçılar için evde meşgale olsun, yapmak isteyenlere bir ipucu vermek istedim.
aşağıdaki plastik için 3-4 yere ayrıca delik deldim kamışın boyuna göre ayar yapılabiliyor alttaki plastik.

WhatsApp Image 2026-01-17 at 15.29.59.jpegWhatsApp Image 2026-01-17 at 15.30.00 (2).jpegWhatsApp Image 2026-01-17 at 15.29.59 (3).jpegWhatsApp Image 2026-01-17 at 15.30.00 (1).jpegWhatsApp Image 2026-01-17 at 15.30.00 (3).jpegWhatsApp Image 2026-01-17 at 15.30.00 (6).jpegWhatsApp Image 2026-01-17 at 15.30.00 (5).jpeg

Son düzenleme:

SKARPİ66

Daimi Üye
Adı
ÖZCAN TÜREMEN
Kan Grubu
A Rh Pozitif
elinize emeğinize sağlık. elden iş gelince gayette güzel olmuş.
birde güzel renkte sprey boya eksikmi kalmış acaba :).
5-6 yıl oldu, bir tanede ben yapmak istedim. sonrasında proje yarım kaldı.
olay şuki (alttaki kamış ayağının oturduğu yuvada sıkıntı yok) ama en uçtaki plastik yarım ay gibi olan ve kamışın dayandığı plastik aparat kamışın dayandığı yeri çizmemeli. zamanında böyle bir talihsizlik yaşadım ve ismi lazım değil bir firmadan aldığım kum dikenleri kamışın dayandığı yeri ilk kullanımda çizdi.
kendim deneme babında köşebent kestirdim. nalburdan aldığım ayakları monte etti. emanet gibi durdu. en uçtaki ayağın içine ince sünger yapıştırdım. ııhhhhhh olmadı.
malum rüzgar dalga derken yeri geliyor kamışlar kum dikeni üstünde ufak ufakta olsa hareket ediyor. ve maalesef kamışın üstünde incede olsa çizik bırakıyor.
yeni çıkan 3 ayak tripotlarda (5li - 6lı) dayama yeri evadan yapıldığı için sıkıntı yok.
ama kum dikenlerinde durum aynı değil. SONRASINDA VAZGEÇTİM.

agartan

Moderatör
Yönetici
Adı
Şeref
Elinize sağlık.
Ben paranın değerli, malın ucuz olduğu dönemlerde almıştım bu kum dikeninden.
Hep lazım olur mantığıyla aldığım bir çok ürün gibi bu dikenleri de kullanmak kısmet olmadı, duruyor öylece.

siprus

Aktif Üye
Adı
Nedim
elinize emeğinize sağlık. elden iş gelince gayette güzel olmuş.
birde güzel renkte sprey boya eksikmi kalmış acaba :).
5-6 yıl oldu, bir tanede ben yapmak istedim. sonrasında proje yarım kaldı.
olay şuki (alttaki kamış ayağının oturduğu yuvada sıkıntı yok) ama en uçtaki plastik yarım ay gibi olan ve kamışın dayandığı plastik aparat kamışın dayandığı yeri çizmemeli. zamanında böyle bir talihsizlik yaşadım ve ismi lazım değil bir firmadan aldığım kum dikenleri kamışın dayandığı yeri ilk kullanımda çizdi.
kendim deneme babında köşebent kestirdim. nalburdan aldığım ayakları monte etti. emanet gibi durdu. en uçtaki ayağın içine ince sünger yapıştırdım. ııhhhhhh olmadı.
malum rüzgar dalga derken yeri geliyor kamışlar kum dikeni üstünde ufak ufakta olsa hareket ediyor. ve maalesef kamışın üstünde incede olsa çizik bırakıyor.
yeni çıkan 3 ayak tripotlarda (5li - 6lı) dayama yeri evadan yapıldığı için sıkıntı yok.
ama kum dikenlerinde durum aynı değil. SONRASINDA VAZGEÇTİM.
Özcan bey, evet ya çizme olayını düşünmedim açıkcası.yazdığız iyi oldu.teşekkür ederim... oranın üstüne çalışmak gerekecek ben sıkıştırma için kullandığım vidaların kafası değer diye düşünüp oraya sıcak silikon sıkmayı düşünüyordum aslında. henüz tam bitmedi üstünü daha da güzel yuvarlatacaktım ama yinede çizebilir belirtiğiniz gibi. oraya bilgisayar kutularından çıkan yumuşak plastik straforlardan bir katman yapılabilir diye aklıma geldi şimdi açıkcası. veya keten iplik örebilirim aklıma gelen.

SKARPİ66

Daimi Üye
Adı
ÖZCAN TÜREMEN
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Siyah plastik olan kum dikeni (2 tane var bende) en az 10-12 senelik, sanırım dechatlon malı. İşin aslında mantık güzel. Ama en üstteki kalın plastik her ne hikmetse 2 kamışımı ciddi çizmişti. Resimlerdende anlaşıldığı üzere plastiğe snger yapıştırdım, japon ile denedim, çift taraflı bant ile denedim ıhhhh. Olmadı. Ama işlevselliği iyi.
-En üst plastik aksam aşağı yukarı hareket edebiliyor.
-Plastik aparatı köşebente 1-2 cm aşağıdan taktığınızda köşebenti kuma saplarken, iyice derine sokmak için vurma açısından üstte yer kalıyor.
-Alttaki yuvada seyyar arkadan vidalı, ve yuvanın altında bir delik var. Kum yağmur su vs tahliye için.
AMA BU İKİ KUM DİKENİNİDE BİR KERE KULLANDIM SONRASINDA DOLAPTA YATIYOR.
(ne olursa olsun kamışta çizik istemem)
91F37F15-1365-4A4B-9F76-4A033C7121A7.jpeg023690EA-AD3C-4211-82BC-3F7B48E865A8.jpegIMG_2833.jpegB9F97FCB-38A4-4217-8104-ACBB1E9CBA3E.jpegIMG_2834.jpeg

SKARPİ66

Daimi Üye
Adı
ÖZCAN TÜREMEN
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Yaklaşık iki sene öncede bu yeni nesil renkli kum dikenlerinden aldım iki tane. Renkli olması albenisi. Ama işlevselliği diğeri gibi değil.
-üstteki aparat sabit.
-üst aparatın sabit olması, köşebentin plastiğin içinde kalması, sert zeminli bir sahilde köşebente üstten vurma, kuma çakma olayını bitiriyor. Nitekim Bursada bir arkadaş üstten vurdu ve plastik aparat çatladı. (bence olumsuz bir şekil)
-alttaki aparat hareketli. (makul)

Ama daha hiç denemedim. Üst aparatın plastiği daha yumuşak dönüşlü ve kavisli. Kenarlar köşeli olmadığı için çizmez diye tahmin ediyorum.

Kısacası böyle bir kum dikeni çalışmasında benim için en önemli faktör kamışın çizilmemesi.
Bu konu halledilirse diğer çalışmalar mutlaka çözülür.
IMG_2835.jpegIMG_2827.jpegIMG_2828.jpegIMG_2836.jpegIMG_2837.jpeg

BALIKDENiZDE

Aktif Üye
Adı
Rifat Karababa
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Emeklerine sağlık. :) Orijinal olmuş doğrusu. Köşebentlerin et kalınlığı nedir?

siprus

Aktif Üye
Adı
Nedim
benim yaptıklarım tabi orjinal gibi değil 3mm et kalığınlığında bulabildim aliminyumcuda biraz ince oldu eğilip bükülüyor
4-5mm filan olsaydı daha iyi olurdu haliylen, ama yoktu... biraz da uzun kestirdim.

biraz uğraşma olsun istedim gerçi uğraştımmı o da değil her ikisini yapmam 15dk mı :cool: çabuk bitti bende anlamadım.
uçlarını henüz sivriltemedim, avuç içi taşlama aliminyum kesmiyor mecburen demir testeresi ile kesicem,

kuma batırmak için düşundüğüm şey, üsten vurunca benim köşebentler zaten ince kesin yamulur onun yerine alta iki delik delip
oradan 8lik bir demir parçası/aparat geçirmek ve ayakla basıp kuma saplama şeklinde düşünüyorum.

Untitled.png

SKARPİ66

Daimi Üye
Adı
ÖZCAN TÜREMEN
Kan Grubu
A Rh Pozitif

BALIKDENiZDE

Aktif Üye
Adı
Rifat Karababa
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
benim yaptıklarım tabi orjinal gibi değil 3mm et kalığınlığında bulabildim aliminyumcuda biraz ince oldu eğilip bükülüyor
4-5mm filan olsaydı daha iyi olurdu haliylen, ama yoktu... biraz da uzun kestirdim.

biraz uğraşma olsun istedim gerçi uğraştımmı o da değil her ikisini yapmam 15dk mı :cool: çabuk bitti bende anlamadım.
uçlarını henüz sivriltemedim, avuç içi taşlama aliminyum kesmiyor mecburen demir testeresi ile kesicem,

kuma batırmak için düşundüğüm şey, üsten vurunca benim köşebentler zaten ince kesin yamulur onun yerine alta iki delik delip
oradan 8lik bir demir parçası/aparat geçirmek ve ayakla basıp kuma saplama şeklinde düşünüyorum.

Ekli dosyayı görüntüle 127399
Güzel olmuş, ayakla basma da işe yarar ama delikleri belirli aralıklarla yukarı kadar en az 3 4 sıra del. Yumuşak kumda daha çok batırmak gerekirse 8mm çubuğu üst deliklere alıp tekrar devam edersin saplamaya. Ayrıca avuç içi taşlama aliminyum keser, elinde uygun kesici taş mı yoktu?