lufermania
Daimi Üye
Ben de tam tersini düşünüyorum, çiftlikten kaçan balıkların bir kısmı ölecektir, çoğunluğu ise bence doğal yaşama ayak uydurur (tabi yem bulabildikleri sürece, yem bulamazlarsa öleceklerdir ve de çiftlik patladığında çok fazla sayıda balık kaçacağı için yeterli yem bulamamaları olasılık dahilinde)konuyu çok farklı mecralara çekmişsiniz, çiflikte üretilen balıklar yeni bir tür değil, yada melez bir tür değil bildiğimiz levrek, tek farkı kafeste yaşaması doğal avlanma içgüdüsünü geliştirememesi, siz bu balıkları çiflikten bırakırsanız pek çoğu ölür nedeni dışarıda nasıl yaşayacaklarını bilememeleri, adapte olanlarda diğer özgür levrekler gibi davranmaya başlar, bunlar iç güdüsel tepkidir
Neden böyle düşündüğümü de açıklayayım, sizin tavuk örneği üzerinden devam edebiliriz. Tavuklar ilk doğduklarında doğuştan gelen içgüdüsel eşelenme yetisine sahiptir ve hemen eşelenmeye başlar. Çiftlikte yaşayan tavuk dışarı bırakılırsa ilk başlarda aç kalabilir belki ama daha sonra ya diğer tavukları görerek ya da açlığın verdiği içgüdüsel dürtü ile böcek vs. yemeye başlar. Adapte olamayanlar tabi ki ölecektir.
Mesela kediler doğuştan avcıdır. Yerde bir kuş veya fare gördüklerinde hemen yere sinerler ve yavaş yavaş yaklaşıp yakalamaya çalışırlar.
Tamamen evde büyütülmüş bir kediyi dışarı bıraktığınızda belki ilk olarak kuşlara saldırmaz ama herhangi bir sokak kedisinin bunu yaptığını görsün yetecektir.
Hatta tuttu diyelim, yemeyi de beceremez ilk olarak ama aç kaldığında, yalan yanlış onu da yiyecektir.
Bu çiftlik levreklerinin çoğunun da bence içgüdüsel ve görerek öğrenme yöntemiyle hayatta kalacağını düşünüyorum.