Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

LRF Olta Seti Tavsiyesi

ShaoKha

Yeni Üye
Adı
Yaşar
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Selamlar,

Yaklaşık 3 hafta önce balık avına başladım. Daha önce hiç tutmamıştım. Zehir bulaştı bir kere :) Surf kamış ve ekipmanlarını aldım. Zaman buldukça arkadaşlarla Galata'da avlanıyoruz. Fakat ben daha çok avlanmak istiyorum. Bu yüzden tek başıma da ara ara gidip av yapabileceğim LRF takım dizmek istiyorum. Hedef balık istavrit olacak. Araştırmalarım sonucu aşağıda ki ekipmanları seçtim;

Fujin Theone 172 cm 0.2-3 gr
Ryuji Ajix 500 5+1 BB LRF
Fujin Hex FC Shock Leader 50 m 0.14 mm 1.14 kg Fluorocarbon
----
Fujin Proaji Back Pack Black Camo Balıkçı Sırt Çantası
Lrf Jighead Aksesuar Kutusu
Marukyu Power Isome (L) Silikon (L-Pembe Glow)

Ekipman seçimleriyle ilgili siz değerli hobidaşlarımın tavsiyelerine açığım.
Shock leader altında olacak misina/ip özellikleri ne olmalı ?
Jighead marka ve gramaj önerileriniz nelerdir ?
Bu sete ilave ne almalıyım ?

Yardımlarınız ve önerileriniz için şimdiden teşekkürler.

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Adı
Samet
Selamlar, hoşgeldiniz.

Ufak bir tavsiye: Şart değil, iki türlü de yapan çok insan var ama lider misinanızın çekerini ipin çeker değerinden düşük tutarsanız takılma durumlarında koparmak için ipe asıldığınızda ipiniz değil lideriniz kopar, ipiniz kısalmaz. Yeni başlarken denizde birkaç metre ip bırakmak sinir bozucu olabilir. Dezavantajı ise ipinizin kuvvetinden tamamen faydalanamamak, balık çekerken ipi koparamayacak bir balığın lideri koparabilmesi ihtimali.

Bir de lider düğümü olarak internetteki çeşitli kaynaklarda FG düğümü öneriliyor. Bence müthiş bir düğüm, muhtemelen atılabilecek en güçlü lider düğümlerinden biri ama eliniz iyi alışsa bile bence atması zor. Ben karışık düğümler atmayı seven biriyim ve beni bezdirdi. İlk başta muhtemelen çok kez lider bağlamak zorunda kalacaksınız, bence atması daha kolay lider düğümlerine yönelin. Takım takma, kalamayı düzgün ayarlama, düzgün atma gibi temel konularda iyileştikten sonra FG değerlendirilmeli bence.

ShaoKha

Yeni Üye
Adı
Yaşar
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Selamlar, hoşgeldiniz.

Ufak bir tavsiye: Şart değil, iki türlü de yapan çok insan var ama lider misinanızın çekerini ipin çeker değerinden düşük tutarsanız takılma durumlarında koparmak için ipe asıldığınızda ipiniz değil lideriniz kopar, ipiniz kısalmaz. Yeni başlarken denizde birkaç metre ip bırakmak sinir bozucu olabilir. Dezavantajı ise ipinizin kuvvetinden tamamen faydalanamamak, balık çekerken ipi koparamayacak bir balığın lideri koparabilmesi ihtimali.

Bir de lider düğümü olarak internetteki çeşitli kaynaklarda FG düğümü öneriliyor. Bence müthiş bir düğüm, muhtemelen atılabilecek en güçlü lider düğümlerinden biri ama eliniz iyi alışsa bile bence atması zor. Ben karışık düğümler atmayı seven biriyim ve beni bezdirdi. İlk başta muhtemelen çok kez lider bağlamak zorunda kalacaksınız, bence atması daha kolay lider düğümlerine yönelin. Takım takma, kalamayı düzgün ayarlama, düzgün atma gibi temel konularda iyileştikten sonra FG değerlendirilmeli bence.
Hoş buldum teşekkürler.

Değerli yorumlarınız için teşekkürler hocam.
* Lider misina altında kesinlikle ip misina mı olmalı ? Yoksa normal misina da kullanılabilir mi ?
* İp/misina özellikleri ve metrajı kabaca ne olmalı ?
* Kamış ve makine seçimlerim giriş/orta seviye için tatminkar olur mu ?

Faryalı

Daimi Üye
Sadece galatada kullanacaksanız, kayalık bir yerde av yapmayacaksanız ve sadece istavrit avlayacaksanız ip misinaya gerek yok. Başlangıç için uygun bir 0,18-0,20 mono misina sarıp kullanabilirsiniz.

İp misina biraz daha hissiyatı artırır ve kayalık yerlerde mono misina gibi hemen kopma yapmaz. 0,2-0,6 PE ölçülerinde ip misinaları tercih edebilirsiniz, Piyasada daiwa, gosen, shimano gibi ipler popüler. Eğer ip misina kullanıyorsanız mutlaka lider kullanmalısınız. Avcılığı artıran bir etken. Ben sadece istavrit avlayacaksam ip misinanın ucuna 0,12 FC lider kullanıyorum. Siz 0,18-0,20 ile başlayabilirsiniz. Sonra kalınlığı düşürebilirsiniz. Fc düğüm biliyorsanız en uygunu o ama istavrit için üst seviye düğüm bilginiz olması gerekmez.

Makine, kamış başlangıç için yeterli gibi. Tecrübe eden arkadaşlar daha yardımcı olur o konuda.

ShaoKha

Yeni Üye
Adı
Yaşar
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Sadece galatada kullanacaksanız, kayalık bir yerde av yapmayacaksanız ve sadece istavrit avlayacaksanız ip misinaya gerek yok. Başlangıç için uygun bir 0,18-0,20 mono misina sarıp kullanabilirsiniz.

İp misina biraz daha hissiyatı artırır ve kayalık yerlerde mono misina gibi hemen kopma yapmaz. 0,2-0,6 PE ölçülerinde ip misinaları tercih edebilirsiniz, Piyasada daiwa, gosen, shimano gibi ipler popüler. Eğer ip misina kullanıyorsanız mutlaka lider kullanmalısınız. Avcılığı artıran bir etken. Ben sadece istavrit avlayacaksam ip misinanın ucuna 0,12 FC lider kullanıyorum. Siz 0,18-0,20 ile başlayabilirsiniz. Sonra kalınlığı düşürebilirsiniz. Fc düğüm biliyorsanız en uygunu o ama istavrit için üst seviye düğüm bilginiz olması gerekmez.

Makine, kamış başlangıç için yeterli gibi. Tecrübe eden arkadaşlar daha yardımcı olur o konuda.
Cevabınız için çok teşekkür ederim.

Seaguar Lure Edition PE 4 Örgü LRF 0.2 Pe İp Misina 150mt Multi Color

Yukarıda ki ipi almayı düşünüyorum memnun eder mi ? İp ile uyumlu lider misina tavsiyesinde bulunabilir misiniz ?

Ryuji Ajix 500 makine için toplam kaç metre misina sarılması uygun olur ?

Lider misina uzunluğu kabaca ne kadar olmalı ?

Teşekkürler

Faryalı

Daimi Üye
Bu markanın güzel olduğunu duydum ama iplerini kullanıp tecrübe etmedim.
Fiyat bence ip misinalara göre uygun. Gosen tavsiye ederim.
150 metrein hepsini saracaksınız. Makine kafası büyükse altına dolgu yaparsınız.
Lider kamışın boyuna göre değişir. Ortalama 35-50 cm arası bağlayabilirsiniz,

Bedri35

Daimi Üye
Adı
Bedri
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Cevabınız için çok teşekkür ederim.

Seaguar Lure Edition PE 4 Örgü LRF 0.2 Pe İp Misina 150mt Multi Color

Yukarıda ki ipi almayı düşünüyorum memnun eder mi ? İp ile uyumlu lider misina tavsiyesinde bulunabilir misiniz ?

Ryuji Ajix 500 makine için toplam kaç metre misina sarılması uygun olur ?

Lider misina uzunluğu kabaca ne kadar olmalı ?

Teşekkürler
Bahsettiğiniz ipi kullanıyorum. Beni aşırı memnun etmedi özellikle de varivastan sonra. Sadece istavrit avında belki sıkıntı yaratmaz ama sürpriz bir balık ile kopmaya gönlü var. Lider düğümü atarken de klipse direkt bağlarken de düğümü biraz fazla sıkınca yine kopabiliyor. Tatlı sıkı olarak düğüm atmak lazım bilginize. Ama fiyat performans olarak değerlendirirsek fena ip değil. Gosen de varivasta bu ipe göre çok pahalı ürünler.

GURKANKALKAVAN

Aktif Üye
Adı
GÜRKAN
Kan Grubu
B Rh Pozitif
hoşgeldiniz.
öncelikle bu takım tam bir aji takımı olmuş. (bu markanın ipleri hariç)
nacizane tavsiyem hassas olan bir aji takımı kurmak yerine
(yine aynı markanında olabilir tabi)
şöyle 1-7 1-9 gr atarlı 1.90cm üzeri 2.10 cm altı
bir kamışla 1000 lik bir makineyi kombinleyip
Gosen marka bi ip ekleyip. katıksız bir LRF takımı ile başlasanız sanki
daha çok keyif alıp daha verimli ve çok yönlü avlar yapabilirsiniz gibi geldi bana.
tabi yinede siz bilirsiniz.

ShaoKha

Yeni Üye
Adı
Yaşar
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
hoşgeldiniz.
öncelikle bu takım tam bir aji takımı olmuş. (bu markanın ipleri hariç)
nacizane tavsiyem hassas olan bir aji takımı kurmak yerine
(yine aynı markanında olabilir tabi)
şöyle 1-7 1-9 gr atarlı 1.90cm üzeri 2.10 cm altı
bir kamışla 1000 lik bir makineyi kombinleyip
Gosen marka bi ip ekleyip. katıksız bir LRF takımı ile başlasanız sanki
daha çok keyif alıp daha verimli ve çok yönlü avlar yapabilirsiniz gibi geldi bana.
tabi yinede siz bilirsiniz.
Hoşbuldum Hocam,

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Çok yönlü av yapmayı düşünmüyorum. Sadece vakit buldukça Marmara'da istavrit avına çıkacağım.

victor88

Yeni Üye
Adı
3152703
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Bu işi sevdiyseniz ve düzenli gitmeye enerji vakit vs durumlarınız müsaitse, mali sıkıntı da yoksa başlangıç için de olsa japon ürünlerden seçim yapmanızın hem keyifli av yapma hem de uzun ömürlü kullanma konusunda katkı sağlayacağını söyleyebilirim.