Makina ve kamışların av sonrası bakımı

@Hunter34 WD 40 plastik aksama zarar verdiğini söylüyorlar. Pas temizlemek için etkili bir ürün ama sadece metal aksamda kullanmıştım. Sık bakım yaptığımdan pas olayını pek yaşamadım 404 balata temizleme spreyi ile eski yağ ve kiri temizliyorum benzer ürünler var 404 en ucuzu. Eskiden gaz yağı bile kullandığım oldu. Beyaz sprey gres ile de dişli kısmını eski gresi arındırdıktan sonra makinanın içini çok doldurmayacak şekilde uyguluyorum. Rulmanlara da sıvı dişli yağı sanayiden almıştım en son yıllardır bitmedi numarasını hatırlıyamadım ama sorsanız ne için kullanacağınızı arkadaşlar yardımcı olur. Dikiş makinesi yağını benim bir arkadaşım rulmanlar için kullanıyor ben denemedim.

WD 40 plastik aksama zarar verdiğini söylüyorlar. Pas temizlemek için etkili bir ürün ama sadece metal aksamda kullanmıştım. Sık bakım yaptığımdan pas olayını pek yaşamadım 404 balata temizleme spreyi ile eski yağ ve kiri temizliyorum benzer ürünler var 404 en ucuzu. Eskiden gaz yağı bile kullandığım oldu. Beyaz sprey gres ile de dişli kısmını eski gresi arındırdıktan sonra makinanın içini çok doldurmayacak şekilde uyguluyorum. Rulmanlara da sıvı dişli yağı sanayiden almıştım en son yıllardır bitmedi numarasını hatırlıyamadım ama sorsanız ne için kullanacağınızı arkadaşlar yardımcı olur. Dikiş makinesi yağını benim bir arkadaşım rulmanlar için kullanıyor ben denemedim.
Şu ana kadar kullandığınız ürünler makinalarınıza zarar vermedi ise ve performansta bir değişiklik yoksa demekki yaptığınız doğrudur, kolay gelsin.

Ali Ersin bey vazelini ne kadar süre oldu ilk kullanmaya başladığınız? sonuçlarını gözlemleyebildiniz mi acaba?
Vazelini uzun süre bir makinamda kullandım gayet memnundum sonra o makinayi tekrar yağliyacağim sira ucuz bir gres kullandım ondada gayet iyiydi ama dediğim gibi vazelini bana öneren arkadaş suya karşı çok dayanıklı demişti hatta beb denemedim ama suya sokup çikardiktan sobra bile bir sikinti olmuyormuş

Arkadaşlar kimse üstüne alınmasın şahsi birşey değil kusura bakmayın ama yani aldığınız 2000 3000 tl lik makinalarla 300 400 tl lik makinalarin maliyetleri arasinda 100 tl oynamaz onlar size daha iyi ürün sunmuyorlar daha özel hissetmenizi sağlıyorlar evet doğru kalite farkı var ama bu fark %10 %20 arası ya fark eder ya fark etmez tabi bu benim görüşüm beğenmez yada inanmazsınız saygı duyarım

@Hunter34 Benim kullandığım orta segment takımlarda bir sorun çıkmadı gayet yeterli. Bir makineye bin lira ve üzeri para verdiyseniz orijinal bakım ürünlerine, bakım setlerine para vermek de sıkıntı çıkartmaz, sonuçta bütçe ve keyif işi. Rast gelsin

Acikcasi ben o makinayi dagitirim ama toplarken sorun yasarmiyim diye cekiniyorum. İcini daha hic acmadim aslinda acip bakim yapmak istiyorum.
Oncesinde deneyimli bir hocamizin canli yanimda yapmasini izlemek isterim. Kendim teknik bir personel olsam da yine de egitime her zaman acigim. Youtube dan falan bu is cok faydali olmaz.

Bakim olarak uygulanacak benim nazarimda
Temizlik icin tiner, gaz yagi yada bulunabilirse alman mali markasini hatirlamiyorum bakim spreyi var. Pas sokucu aslinda ama ayni zamanda da koruyucu.
Sprey gres, eski dikis makinasi yaglari yada hassas makinalar icin kullanilan tup icinde olan gresler var.

Bu arada vazelin oneren arkadaslar tam olarak nerelerine uyguladiklarini aciklayabilirler mi?
Merak ettim.

Greslerin daha ince olması ve soğuk havalarda donmasını azaltmak için gres ve makine yağını bir kap içerisinde güzelce karıştırmanızı öneririm. Ben makinelerde herzaman bu şekilde karışım yaparak kullanıyorum. Gres gayet inceldiği için dişliler arasına çok iyi şekilde bulaşıyor. Arada bir saç kurutma makinesi ile makineyi abartmadan ısıtarak boşta çeviriyorum ve bu ısınma ile yağ daha akışkan olup yer değiştiriyor ve mekanik aksamlar tekrardan yağlanmış oluyor. Tavsiye ederim hiç sorun yaşamadım aksine birçok marka yağdan daha verimli olduğunuda söyleyebilirim. 6 adet makine mevcut hepsindede bu şekilde bakım yapıyorum. Kamışlarda ise her avdan sonra güzelce yıkayıp kuruluyorum. Halkaları fırça üzerine sıvı yağ damlatıp tüm halkaları güzelce yağlayıp o şekilde kenarda bekletiyorum. 2yıllık kamışlarda ne paslanma nede oksitlenme olmadı bu zamana kadar.

Greslerin daha ince olması ve soğuk havalarda donmasını azaltmak için gres ve makine yağını bir kap içerisinde güzelce karıştırmanızı öneririm. Ben makinelerde herzaman bu şekilde karışım yaparak kullanıyorum. Gres gayet inceldiği için dişliler arasına çok iyi şekilde bulaşıyor. Arada bir saç kurutma makinesi ile makineyi abartmadan ısıtarak boşta çeviriyorum ve bu ısınma ile yağ daha akışkan olup yer değiştiriyor ve mekanik aksamlar tekrardan yağlanmış oluyor. Tavsiye ederim hiç sorun yaşamadım aksine birçok marka yağdan daha verimli olduğunuda söyleyebilirim. 6 adet makine mevcut hepsindede bu şekilde bakım yapıyorum. Kamışlarda ise her avdan sonra güzelce yıkayıp kuruluyorum. Halkaları fırça üzerine sıvı yağ damlatıp tüm halkaları güzelce yağlayıp o şekilde kenarda bekletiyorum. 2yıllık kamışlarda ne paslanma nede oksitlenme olmadı bu zamana kadar.
Önerileriniz için teşekkürler Ersin bey, Önemli olan orta düzey makina ve kamışlarımız için en yararlı ve kullanışlı aynı zamanda ekonomik olan yardımcı malzemeye ulaşmak. Buna da fikir ve görüşlerimizi paylaşarak ulaşabiliriz. Herkese kolay gelsin.

Back