Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Makina ve kamışların av sonrası bakımı

Sarozorfoz

Daimi Üye
Adı
Yavuz
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Arkadaşlar özellikle orta segment makinaların bakımında kalan artık eski yağları temizlemek için balata temizleme spreyi, dişlilere sprey gres yağı ve rulmanlara da sıvı dişli yağı kullanmaya karar verdim. En ekonomik şekilde bunlarla bakımlarını yapabilirim diye düşünüyorum. Her avdan geldikten sonra tuzdan arındırmak için misina sarılı kafayı çıkarıp, tatlı su ile yıkadıktan sonra bez ile kurulayıp, makinayı açmadan ön bakım yaparak 5 noktayı yağlamayı düşünüyorum. 1- misinamızın üzerinde hareket ettiği yüksük, 2- makara mili, 3- Sarma kolunun tutma sapı, 4- Sarma kolunun makinaya girdiği bölüm, 5- son olarak sarma kolunun diğer tarafındaki sıkma aparatı. Kamışlarında halkalarını hafifçe yağlayıp, kuru bezle silmeyi düşünüyorum. yılda iki defa da makinayı söküp sıvı sprey gres, balata temizleme spreyi ve sıvı dişli spreyi ile bakımlarını yapmayı düşünüyorum. Herkese kolay gelsin...

Mehmet Fatih

Daimi Üye
Adı
Mehmet Fatih
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Her av sonrası yüzükleri ılık su ile yıkarım.peçete,bez ile kurularım kamışlarmın hiç birinde korozyon pass yok.Çok sık olmamak şartı ile beze beyaz sirke koyar makinenin dışını kamışın dışını temizler sonra wd-40 ile üstünden geçerim..Üst segment bir makineniz yok ise yağlamak için ''Würth sıvı gress'' her türlü yeter..Cengiz balıkçılığın kendi tavsiyesi (Benim makinelerin çoğu Okuma olduğudan onlara sordum) ..Üst segment makine için olay farklıdır..yada 2-3 avda bir 5 kilo 10 kilo hatta 15-20 kilo av yapan bir makinenin tabi ki bakımı yağı farklıdır..Bizim levrekçi tayfa % 90 makineyi boşa atıp çektiği için çok ekstra bir bakım gerektirmez diye düşünüyorum :)

angvil

Daimi Üye
Adı
ibrahim üzül
Her av sonrası yüzükleri ılık su ile yıkarım.peçete,bez ile kurularım kamışlarmın hiç birinde korozyon pass yok.Çok sık olmamak şartı ile beze beyaz sirke koyar makinenin dışını kamışın dışını temizler sonra wd-40 ile üstünden geçerim..Üst segment bir makineniz yok ise yağlamak için ''Würth sıvı gress'' her türlü yeter..Cengiz balıkçılığın kendi tavsiyesi (Benim makinelerin çoğu Okuma olduğudan onlara sordum) ..Üst segment makine için olay farklıdır..yada 2-3 avda bir 5 kilo 10 kilo hatta 15-20 kilo av yapan bir makinenin tabi ki bakımı yağı farklıdır..Bizim levrekçi tayfa % 90 makineyi boşa atıp çektiği için çok ekstra bir bakım gerektirmez diye düşünüyorum :)
Ben de Wurth HHS 2000 sıvı gres edindim. Bununla ilk bakımı yaptım. Fakat gördüğüm çok cıvık bir yağ olduğu. Belki rulmanda iyi olabilir ama bana çark sistemi için yetersiz geldi. Emin değilim tabii. Bunun yerine Çarklarda özellikle daha yoğun vazelin kıvamında ki gress lerden kullansak daha iyi olmaz mı acaba ? Bunun dışında düz yerlerde bu yağ çok hoşuma gitti.

bugraahmet

Aktif Üye
Adı
BUĞRA AHMET BEŞİR
kamışı ve fincanları ılık suyla yıkadıktan sonra '' BADEM YAĞI'' ince sekilde kamışı silmenizi tavsiye ederim.
badem yağı kamış üzerindeki çizikleri doldurmakta ve toz halindeki pürüzleri gidermektedir.
en önemli etkisi kamışın parçalarının sıkışmasını engeller. bir çok defa kamışın bazen en üst bazen de en alt paçası av sırasında sıkıştı. oynatana kadar canım çıktı. hatta bir shimano'mu bu şekilde kırdım. bunun üzerine çok araştırdım. sonuçta badem yağı doğru sonuç verdi.
sıvı gresle ilgili birkaç sey söyleyebilirim.
bazı sıvı gresler sprey halinde uygulandıktan sonra aşırı yapışkan (tutucu) olabiliyor. bu da gerekli kayganlığı sağlayamıyor.
bu nedenle en ince gres yağını öneririm.
bazı arkadaşları av sırasında bu hatayı çok sık yaparken gördüm , o nedenle de burda bahsetmek isterim.
wd 40 gibi pas çözücüleri makinaların misinayı toplayan yüksüklerine sıktıklarını gördüm. bu hareketli metal parçalara fazlaca zarar verir. yüksüğün çok hızlı asınmasına neden olur. wd 40 yalnızca pas çözücüdür. asla yağlama amaçlı kullanmayın.

angvil

Daimi Üye
Adı
ibrahim üzül
kamışı ve fincanları ılık suyla yıkadıktan sonra '' BADEM YAĞI'' ince sekilde kamışı silmenizi tavsiye ederim.
badem yağı kamış üzerindeki çizikleri doldurmakta ve toz halindeki pürüzleri gidermektedir.
en önemli etkisi kamışın parçalarının sıkışmasını engeller. bir çok defa kamışın bazen en üst bazen de en alt paçası av sırasında sıkıştı. oynatana kadar canım çıktı. hatta bir shimano'mu bu şekilde kırdım. bunun üzerine çok araştırdım. sonuçta badem yağı doğru sonuç verdi.
sıvı gresle ilgili birkaç sey söyleyebilirim.
bazı sıvı gresler sprey halinde uygulandıktan sonra aşırı yapışkan (tutucu) olabiliyor. bu da gerekli kayganlığı sağlayamıyor.
bu nedenle en ince gres yağını öneririm.
bazı arkadaşları av sırasında bu hatayı çok sık yaparken gördüm , o nedenle de burda bahsetmek isterim.
wd 40 gibi pas çözücüleri makinaların misinayı toplayan yüksüklerine sıktıklarını gördüm. bu hareketli metal parçalara fazlaca zarar verir. yüksüğün çok hızlı asınmasına neden olur. wd 40 yalnızca pas çözücüdür. asla yağlama amaçlı kullanmayın.
Kılavuz rulmanının içinde bulunduğu misinanın dönerek girdiği tekerleğe avdan sonra wd40 sıkıyorum. Buradan bahsediyorsunuz sanırım.
Misina ıslak iken buradan geçtiği için çok fazla tuz birikir burada. Bu sebepten her avdan sonra wd40 sıkarım. Daha bir sorunla karşılaşmadım. Bu kısım için sizin öneriniz nedir ? wd40 çok iyi bir water displacement tır.
Bu arada asla rulmanlara (kapalı rulmanlara) wd40 sıkılmamalı.İçinde ki gresi çözüp dışarı atar, biz de içine gres koyamazsak rulman dağılır.

Sarozorfoz

Daimi Üye
Adı
Yavuz
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Arkadaşlar bugün sıvı gres yağımı ve makinanın içindeki eski yağ kalıntılarını temizlemek için balata temizleme spreyimi aldım. en kısa zamanda makinaları açıp temizlik yapacağım, sadece rulmanlar için sıvı dişli yağını bütün karaköyü gezdim ama bulamadım, marka ya da isim bilen arkadaşlar varsa tavsiyelerinizi bekliyorum, ya da rulmanlar da başka ne kullanabiliriz acaba? kamışları da avdan sonra badem yağı veya Vazalin ile olmadı ince makina yağını temiz bir beze sürüp temizlemeyi düşünüyorum, birde WD 40'ı makinaların herhangi bir yerinde ya da kamışlarda kullanan var mı acaba? herkese kolay gelsin....

Ekli dosyalar

angvil

Daimi Üye
Adı
ibrahim üzül
Arkadaşlar bugün sıvı gres yağımı ve makinanın içindeki eski yağ kalıntılarını temizlemek için balata temizleme spreyimi aldım. en kısa zamanda makinaları açıp temizlik yapacağım, sadece rulmanlar için sıvı dişli yağını bütün karaköyü gezdim ama bulamadım, marka ya da isim bilen arkadaşlar varsa tavsiyelerinizi bekliyorum, ya da rulmanlar da başka ne kullanabiliriz acaba? kamışları da avdan sonra badem yağı veya Vazalin ile olmadı ince makina yağını temiz bir beze sürüp temizlemeyi düşünüyorum, birde WD 40'ı makinaların herhangi bir yerinde ya da kamışlarda kullanan var mı acaba? herkese kolay gelsin....
Ben makinanın içinde ki kirli gres artıklarını WD40 ile temizliyorum. Çözüp akıtıyor. Mümkün mertebe rulmana değdirmemeye çalışıyorum çünkü bunlar kapalı rulman, içine wd40 girerse içinde ki gresi çözer akıtır, ben de içine gres sıkamayacağım için rulman dağılır.
Bir de klavuz tekerleğine her avdan sonra wd 40 sıkıyorum çünkü burası çok miktarda deniz suyu alıp tuz kristalleri oluşuyor.

angvil

Daimi Üye
Adı
ibrahim üzül
Winkel WW 3000 in yoğunluğu nasıl ? Merak ediyorum acaba wurth hhs 2000 gibi mi yoksa daha mı yoğun ? Çarklarda wurth hhs2000 den daha yoğun bir gres arıyorum. Kullanırken resim çekebilirseniz çok iyi olur.

Semih09

Daimi Üye
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Forumdan biri uygulamalı olarak makine ve kamış bakımı hakkında bir video hazırlasa ne güzel olurdu :) az çok bakım yapmaya çalışıyorum ama çok evhamlıyım acaba doğru mu yapıyorum diye hep şüphe var içimde :D kamış çok sorun değil ama özellikle makine konusunda.

coner

Daimi Üye
Adı
Eşref
Kan Grubu
O Rh Negatif
Malzeme ve ekipman incelemeleri 3