Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Mono ve ip misina düğüm yeri ve kamış hakkında bir soru

elamente

Yeni Üye
Adı
Muhammed
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Herkese selamlar hobidaşlarım, abilerim ve kardeşlerim,merak ettiğim bir konu var umarım düşündüğüm gibidir veya sorun olup olmayacağını sizlerden öğrenmiş olurum.
Şimdi elimde 1000lik lrf makinesi var ben bu makinenin altına 100mt 0.16 lık mono misina sardım yani dolgu yaptım bi tarafdanda asıl misinam olan 100mt 0.06lık ip misinayı birbirine yucaton knot düğümü ile bağladım,sonra devam ettim şans eseride daha önce hesaplamadığım halde şans eseri makinede boşluk kalmayacak tarzda doldurdum bir tırnak belki kalmıştır..Şimdiiiiiiii.....
Diyelimki nasip ya belli mi olur uğraştıracak bir balık gelirde kalama 0.06 olan ip misinayı bitirir artık kalama mono misinadan devam eder daha sonra o boşluğu alıp mono ve ip misina düğüm attığım yer tekrar kamışın en uç halkasından tekrar girerken bu durumda kamışda herhangi bi takılma yada geçmeyecek tarzda zorlanma sonucu herhangi bi kamışa hasar verme kırılma sorunu oluşturur mu?
Ayrıca düğüm attığım yerdeki boşa çıkan fazlalığı hemen hemen dibinden kestim ama azda olsa sorun olabilir diye düşünüyorum,emin değilim bana fikirlerinizi kesin görüşlerinizi bildirirseniz çok keyifli olacağım.
Ekipman olarak
Albastar Ciritical 240 2-11 Lrf Kamışı[Kafa karıştıran şey kamışın en uç halkası çok küçük yuvarlak ve yucaton knot düğümünün mono misinadaki fazlalığın kesik tarafı makineye geliş tarafına doğru sarılıyor}
Okuma Fuel Spin 1000 Makine
Fujin aji 0.06 100mt misina ve 0.16 mono misina.
Ek olarak şöylede bir deneyim aktarayım fuelspin 1000lik makineye 100mt 0.16 mono misina ve fujin aji 100mt 0.06 misinayı sararsanız tam manasıyla boşluk kalmayacak tarzda fulleniyor..

huseyind

Daimi Üye
Adı
Hüseyin
Merhaba,

Bahsettiğiniz düğüm çift uni düğümü ve fg düğüme göre biraz daha şişkin bir düğüm gibi duruyor. Misina ve ip ince olduğu için halka çok dar değilse sorun olmayacaktır. Ancak kamışın halkası darsa illa ki bir miktar takılma yapacaktır atış sırasında. Sarım sırasında ise sorun oluşturmadan hafif bir ses ve titreşimle halkadan geçeceğini düşünüyorum. Kamış halkasına zarar veren bir düğümü dolanıp ucunu kırmadığı sürece görmedim. Yalnızca uzun zamandır ( 5-6 yıldır ) sık kullandığım surf kamışın ucunda beden sürtmesinden dolayı bir oluk oluşmaya başladı gibi. Bu da sık kullanımdan dolayıdır sanırım.

Spin ve lrf takımlarında fg düğümü kullanıyorum. Surf takımında ise üşenmezsem fg üşenirsem çift uni düğümü kullanıyorum. Spin takımında lider 0.40 kullandığım için fg den başka seçenek kalmıyor. Onda bile düğümün makara tarafında ufak bir çıkıntı oluyor ancak sarım sırasında kamışa zarar vermiyor ve sorun oluşturmuyor.

Çift uni düğümünü surf için 0.16 ve 0.23 ( şok ) bağlamada kullanıyorum. Onda da ne atışta ne sarımda sorun olmadı.

elamente

Yeni Üye
Adı
Muhammed
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Değerli yorumun ve tecrübelerin için teşekkür ediyorum.
Ancak mesele şu 100mt ip misina ila 10gr jigi en fazla 40 mt attığımı varsayalım ip misina 60mt duruyor olacak, yani atış sırasında mono misinaya gelmicek,diyelimki kalamadan 60 mt ip misina gitti sıra mono geldi burda ip misina çıkarken sorun olacağını düşünmüyorum ancak bundan sonraki sarım sırasında kamış zaten '' U '' haline geldiğnii varsayalım mono misinanın ek yerindeki çıkıntısı geri sararken sorun yapar mı yapmaz mı bunu bilmiyorum fakat çıkıntı hemen hemen dibinden kesilmiş durumda en uç halkanın içindende ufak bi takılma ile geçebileceğini düşünüyorum bi yandanda.

ugryy

Aktif Üye
Adı
Uğur
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Bunu test edebilirsiniz. Aynı kalınlıkta monoyu bu sefer ipin ucuna aynı düğüm ile aynı şekilde bağlayın. (monoyu kamış uzunluğu kadar bırakın ki test ederken yetsin). Daha sonra ikinci bir kişiden yardım isteyerek (uçtan kuvvet uygulamasını) ya da sistemin ucuna kamışa zarar vermeyecek yeterli ağırlıkta bir cismi bağlayın. Kalama ayarını yapıp sarmaya başlayın. Düğüm halkalardan geçerken sürtünme yapıyor da takılmıyorsa balık 100mt misinayı bitirdiğinde de takılmayacaktır çok yüksek ihtimalle. Ben lider düğümlerini böyle test ediyorum kendimce kamışlarımda :D.

Nedim Ceylan

Daimi Üye
Adı
Nedim Ceylan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Hocam dediğiniz senaryo hiç olmayacak bir senaryo. :)