Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Olta makineleri ve ceramic rulmanlar

Berke Öztürkmen

Daimi Üye
Adı
BERKE ÖZTÜRKMEN
Kullandığınız makinenizin kutusu içinden parçalarının gösterildiği bir açılım şeması çıkmış olmalı. O şemada rulmanların yerlerini görebilirsiniz. Rulmanların kodlarını da o şemada bulabilirsiniz. 4-6 adet civarı sayıdan oluşan kodlardır. O kodlar ile rulmancıya gittiğinizde aradığınız rulmanı size verir.
Mesela sarma kolunun yuvasında sağlı sollu bu rulmanlardan 2 adet kullanılır. diğer yerlerde genelde tek kullanıldığını şemada görebilirsiniz.
Sarım teli rulmanları oldukça ufak rulmanlar olduğundan her rulmancıda olmayabilir biraz gezmeniz gerekebilir ama en çok eskiyen ve tuzlu suya maruz kalan rulmanlar bu rulmanlardır. Bulmuşken birkaç adet almanızda fayda vardır.
NSK marka rulmanlar uygun fiyatları ve kaliteleri ile tercih edilebilir.
RASTGELE...

anton

Aktif Üye
Adı
Adnan Yıldırım
Konuyu hortlatıyorum :)

Arkadaşlar bende bu rulman işine girmeye karar verdim. Yurt dışından seramik rulman getirip memnun kalan varmıdır? Misina kılavuzu için düşünüyorum. Youtube de bazı spin testleri var. Sanki durmayacak gibi dönüyor bu seramikler. Ben faydası olacağını düşünüyorum. Ayrıca normal paslanmaz rulmanlara göre 2.5 kat daha sağlam olduklarını da öğrendim. Tuzlu sudan etkilenmeme de cabası. Tek sorun açık olmaları. Satıcı 3 dolara sealed yaparız dedi :)

lufermania

Daimi Üye
Adı
Uğur
Konuyu hortlatıyorum :)

Arkadaşlar bende bu rulman işine girmeye karar verdim. Yurt dışından seramik rulman getirip memnun kalan varmıdır? Misina kılavuzu için düşünüyorum. Youtube de bazı spin testleri var. Sanki durmayacak gibi dönüyor bu seramikler. Ben faydası olacağını düşünüyorum. Ayrıca normal paslanmaz rulmanlara göre 2.5 kat daha sağlam olduklarını da öğrendim. Tuzlu sudan etkilenmeme de cabası. Tek sorun açık olmaları. Satıcı 3 dolara sealed yaparız dedi :)
Merhaba,
Hangi satıcı dedi peki bunu, yurtdışından mı yazıştınız. Ayrıca seramikler tuzlu sudan etkilenmediği için açık olmalarının ne zararı olacak ki, ya da kapalı olmasının ne faydası?
Fiyat olarak ne kadar istiyorlar. Bir de ölçüler konusunda anlaşabildiniz mi peki? Çok sordum biliyorum ama ne yapayım bunları yazmamışsınız :)

anton

Aktif Üye
Adı
Adnan Yıldırım
Merhaba,
Hangi satıcı dedi peki bunu, yurtdışından mı yazıştınız. Ayrıca seramikler tuzlu sudan etkilenmediği için açık olmalarının ne zararı olacak ki, ya da kapalı olmasının ne faydası?
Fiyat olarak ne kadar istiyorlar. Bir de ölçüler konusunda anlaşabildiniz mi peki? Çok sordum biliyorum ama ne yapayım bunları yazmamışsınız :)
bende emblem pro 5000 var. kumpasla ölçtüm. 5x8x2.5mm olarak gözüküyor. Bu ölçüyü yazınca aliexpress sitesinde çıkıyor. Fiyat cifti 25 dolardı. Fakat ben sealed isteyince 3 dolar daha istedi adet başına. Daha sipariş vermedim. Her ne kadar tuzlusudan etkilenmesede tuz kalıntıları veya pislik çapak vs içine girer ise sorun yaratabileceğini sanıyorum. Aslında satıcı bu cok ufak bir rulman , açık almanı tavsiye ederim demişti. Belki açık alırım. Bu akşam karar vericem.

lufermania

Daimi Üye
Adı
Uğur
bende emblem pro 5000 var. kumpasla ölçtüm. 5x8x2.5mm olarak gözüküyor. Bu ölçüyü yazınca aliexpress sitesinde çıkıyor. Fiyat cifti 25 dolardı. Fakat ben sealed isteyince 3 dolar daha istedi adet başına. Daha sipariş vermedim. Her ne kadar tuzlusudan etkilenmesede tuz kalıntıları veya pislik çapak vs içine girer ise sorun yaratabileceğini sanıyorum. Aslında satıcı bu cok ufak bir rulman , açık almanı tavsiye ederim demişti. Belki açık alırım. Bu akşam karar vericem.
Anladım, tuzlu su kalıntısı için avdan sonra çıkarıp bir miktar tatlı suda bekletseniz sanki kafi gelir gibime geliyor, hem tuz bile kalsa seramik bu çok sert bir malzeme, tuz gibi bir şey çizebilsin sanmam. Çapak-pislik vs. oradan girebileceğini sanmıyorum, rulmanla kılavuz arasında o kadar bir açıklık yok sonuçta. Sert olmayan yosun vs. kalıntıları gibi şeyler girer belki, onu da arada suda temizlersiniz. Eğer ki alırsanız kullandıktan sonra buradan paylaşırsanız seviniriz.
Bir de neden çift satıyor, klavuz rulmanı tek değil mi? Tek satışları mı yok.

Moderatör tarafında düzenlendi:

anton

Aktif Üye
Adı
Adnan Yıldırım
Anladım, tuzlu su kalıntısı için avdan sonra çıkarıp bir miktar tuzlu suda bekletseniz sanki kafi gelir gibime geliyor, hem tuz bile kalsa seramik bu çok sert bir malzeme, tuz gibi bir şey çizebilsin sanmam. Çapak-pislik vs. oradan girebileceğini sanmıyorum, rulmanla kılavuz arasında o kadar bir açıklık yok sonuçta. Sert olmayan yosun vs. kalıntıları gibi şeyler girer belki, onu da arada suda temizlersiniz. Eğer ki alırsanız kullandıktan sonra buradan paylaşırsanız seviniriz.
tek satan da vardı. pahalıya geldiğinde çifte yöneldim. çevirme kolunda da 2 rulman var 1 tanesi zor dönüyor. şu an wd40 içinde yumuşasın diye bekletiyorum. 2 inciyi de oraya takarım diye düşündüm. ali express de kargo kurtarsın diye genelde lot olarak satıyorlar. Lotlar 2 den 1000 e kadar çıkabiliyor. Bu arada fiyat 28 dolarmış. 2 dolarlık kupon la 26 ya gelecek. Shiping içinde.

MR85 Ceramic Bearing 5x8x2.5 Zirconia ZrO2-in Deep Groove Ball Bearing from Industry & Business on Aliexpress.com | Alibaba Group

lufermania

Daimi Üye
Adı
Uğur
Anladım, tuzlu su kalıntısı için avdan sonra çıkarıp bir miktar tuzlu suda bekletseniz sanki kafi gelir gibime geliyor, hem tuz bile kalsa seramik bu çok sert bir malzeme, tuz gibi bir şey çizebilsin sanmam. Çapak-pislik vs. oradan girebileceğini sanmıyorum, rulmanla kılavuz arasında o kadar bir açıklık yok sonuçta. Sert olmayan yosun vs. kalıntıları gibi şeyler girer belki, onu da arada suda temizlersiniz. Eğer ki alırsanız kullandıktan sonra buradan paylaşırsanız seviniriz.
Tuzlu sudan çıkarıp tuzlu suya koymak pek mantıklı olmaz :D Yanlış yazmışım, tatlı su yazacaktım.
Link için teşekkürler, ama yine de alırsanız görüşlerinizi bekliyorum.

ambrosia

Daimi Üye
Seramik rulmanlar turvuna (multiplayer M makinalarda) bazı atıcılarının tercihidir ve belli bir kullanımdan sonra değiştirmek ister. Zira aşınma payı çelik rulmana oranla çok daha hızlıdır. Eğer dediğiniz gibi seramik rulmanlar daha dayanıklı olsa idi sanırım dünya devi olan bir çok üretici ürünlerine 50-100 dolar daha ekleyip opsiyon olarak satıcılara sunarlardı...

lufermania

Daimi Üye
Adı
Uğur
Buluthan abi, hem pahalı hem de çabuk aşınıyor ise, avantajı nedir peki.
Bu durumda tahminim sürtünme daha az olduğu için makineyi daha rahat ettirdiği yönünde ama değilse artıları nelerdir, söyleyebilir misin.

anton

Aktif Üye
Adı
Adnan Yıldırım
Tuzlu sudan çıkarıp tuzlu suya koymak pek mantıklı olmaz :D Yanlış yazmışım, tatlı su yazacaktım.
Link için teşekkürler, ama yine de alırsanız görüşlerinizi bekliyorum.
Açıkçası ben bu rulmanı aşındırabileceğimizi sanmıyorum. Sonuçta kullanım belli. Haftada 1 veya 2 defa sezon bitene kadar. Sezon dediğimiz 3-4 ay sürüyor. Makine üreticileri için önemli olan maliyet. Kimse 20 dolarlık rulmanı koymaz. Normal rulmanlar da aynı işi görüyor sonuçta. Burda sorun bence aşınma değil , sorun tuzlu suyun etkisi. Biraz bakımı ihmal ettinmi sorunlar ortaya çıkıyor. Ben denemek için almak istedim. Fakat henüz vermedim siparişi :). Deneyen de yok sanırım forumda. Kimseden ses çıkmıyor.