@ozgurarslan'dan balıkçılık hakkında genel bilgiler...

Durum
Konu tartışmaya kapatılmıştır.
Vega yumuşak mı şimdi.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

potenza modeli yumuşak yeni modellerini denemedim bilemiyorum ama yinede hiç biri maverden sert olamaz

Vega yumuşak mı şimdi.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
vega gayet ayarında bir kamış, çok sert kamışlarda aklınız kalmasın aldığınız gibi ya bayide değişim için uğraşırsınız yada 2. el olarak ilana korsunuz balıktan bile soğutabilir burda bütün mesele atış sitili

@otttoman ibrahim bey sanirim 2.el satmak icin foruma eklemistiniz maveri ?
Yanlis mi hatirliyorum?
Dediginiz gibi haddinden fazla sericbir kamis Cevat abiye ilk geldigi zamanlarda gormustum turnuva kamisi sampiyonluk kazanan kamisti ama kullanim amaci at bekle(surf casting) bence bizim bogaz icin uygun bir kamis degil?
Cengizdeki Sener gibi insan azmanini yine Cengizdeki Nuri abi gibi izmandut birinin atislarini gorunce (ki gormediyseniz gormenizi tavsiye ederim) sahsen ben iyi atis yaparim diyemem tabiki ekipmanimin konforu ve dinami zaten yüz küsür metreleri bana zorlanmadan saglatir,
Lakin agirlik ve denge avantajiyla hepsinden daha fazla araliksiz atis yapip en cok balogi arayan benim olduguma hic supheniz olmasin 🙂
Saygilar

zaten o kamış reglas diye garip bi alaşımdan yapılmış inanılmaz bi et kalınlığa sahipti hala o kamışı 2 sezon sakatlanmadan nasıl kulandım kendime şaşarım🙂🙂🙂🙂

@otttoman ibrahim bey sanirim 2.el satmak icin foruma eklemistiniz maveri ?
Yanlis mi hatirliyorum?
Dediginiz gibi haddinden fazla sericbir kamis Cevat abiye ilk geldigi zamanlarda gormustum turnuva kamisi sampiyonluk kazanan kamisti ama kullanim amaci at bekle(surf casting) bence bizim bogaz icin uygun bir kamis degil?
Cengizdeki Sener gibi insan azmanini yine Cengizdeki Nuri abi gibi izmandut birinin atislarini gorunce (ki gormediyseniz gormenizi tavsiye ederim) sahsen ben iyi atis yaparim diyemem tabiki ekipmanimin konforu ve dinami zaten yüz küsür metreleri bana zorlanmadan saglatir,
Lakin agirlik ve denge avantajiyla hepsinden daha fazla araliksiz atis yapip en cok balogi arayan benim olduguma hic supheniz olmasin 🙂
Saygilar
İlker kardeşim bu işte tecrübeli olduğun aşikar , atış stilime uygun kamışı bulana kadar bir çok kamış değiştirdim.

Piyasa da dengeli , sert ,hafif ve kaliteli kamış bulmak çok zor .

Sağlam ekipman ve biraz gayret ile 90-100 mt atışlar yapmak çok zor değil , zaten bu mesafeler boğaziçin de balık alabilmek için yeterli olur.

Kamış ve makineye alıştıkça daha açığa maketi gönderip özelikle kış balığın da güzel avlar yapılabiliyor.

Form da yazdığın şeylere ek olarak yazmak istedim , bu işe Gönül vermek kafa şişirmek lazım , ne yaptığını bilerek avlanmak ( teknik avcılık ) bu işi daha keyifli kılıyor.

şimdi bazı şeyleri tekrar yazıyor gibi oluyorum ama yazayım yine de...

öncelikle kamış hususunda çok cümle kurabilen arkadaşlar var. ben bu hususu iyi bilmiyorum. kendime ait 5 adet surf kamışım var ve o kamışları kıyaslayabilirim. zira ben bir kamışla bir iki kez atılarak kamış hakkında yorum yapılmasına karşıyım. kamışın aksiyonuna karşı sen de zamanla başka türlü atmaya başlıyorsun, yani o kamışa göre atmaya başlıyorsun ve buna alışmak 4-5 tüm günlük av gerektirir bana göre.
kendi 5 kamışım dışında kamışlarla atış yapmadım mı? yaptım, bahsi geçen makaira ile de attım. ben makaira ile daha kısa mesafeye düşürdüm ama bu makaira ile ilgili değil. iki basit sebebi var, ilki yukarıda anlattığım kamış ile kullanıcının bir barışma süreci var, kamışa alışmak, ona göre atış yapma süreci, diğeri ise emanet mal ile ne kadar olsa korkarak atıyorsun. kamış hakkında çok cümle kuran balıkçı arkadaşların da bu kamışlar ile 4-5 gün av yapmaları lazım bence, yaptılar ise , sözüm yok. ama kimse bir kamışı bir kez atıp da konuşmamalı. kamışa haksızlık olur.

deneme amaçlı kimseden kamış istemedim, ancak istesem, vermeyecek bir kişi bile aklıma gelmiyor. bazıları kendi kamışı ile benim atmamı rica etti, kamışı hakkında yorum yapmam için. bunları da kibarca reddettim çünkü yorum akılcı olmaz, ben o kamışa alışmadan o kamış hakkında yorum yaparsam aldatıcı olurum. bazıları ısrar da etti atmam için, "kırarsan kır" dedi, yeter ki at. attım ama yine çekinerek atıyorum.

mesela Mehmet abi'nin kamışı ile atmaya kalktım, anlamadığım şekilde benim yaptığım şok 3 defa filan koptu, ip de bana ait, (aynısını günde 100 kez koparmadan atıyorum) ama atamamam önemli değil, kendisine de söyledim o kamış ile bu iş olmaz diye. @İST14533 . öncelikler sap mesafesi kısa, kuvvet alınamıyor. sonra çok esniyor, ama çok, hafif ağırlık (sanırım 150 gr olmalı) bile sanki kamışı kıracak gibi. oysa 100-300 atarlı. Vega'ya kıyasla kurşunun çıkip gitmiş olması gereken anda kurşun hala yeni kalkıyor yerden...

Vega sert bir kamış. Neye göre sert dersen ancak şunları söyleyebilirim:
Lineaeffe 440/6 extreme - teleskopik
Okuma 450 Cedros - 3 parça
Alba Bluestar 420
Alba - 420 lik kalın mantar saplı olan adını unuttum 4 yıldır bodrumda duruyor.

bunlar dışında Okuma Makaira ile de attım ve daha yumuşak olduğunu söylersem yanılmış olmam. Yine sert ve ucuz olduğu için çok alınan Okuma Salina 420 3 parça kamış da serttir, ama bence Vega daha da sert.
Benim dediğim ve ardından sizin dediğiniz bir şey doğru olabilir. Vega sertliğinden ötürü kuvvetli ellerde atılırsa, zaten iyi olan atarını anlamlı mesafelerde aşabilir. Kuvvetli ve iyi teknikli bir tecrübeli atıcı bence Vega Potenza Supercore ile rahat her atışta 150-160 mt nin üzerine çıkabilir. Ben hakkını veremiyorum o kadar. Nispeten sert kamışlar daha büyük kuvvet altında daha iyi erime ulaştıracaktır kurşunu. Şimdi burada zor anlatılır bir şey söyleyeceğim de, kuvvet de değil aslında "patlamalı kuvvet" yani sert bir şekilde savurduğunuzda, skısa zaman aralığında kamışı 90 derece hareket ettirebilecek kuvvete sahipseniz ve kamış da bu hızınıza reaksiyon gösterirken reaksiyonu kırılmak değil de esnemek olursa mesafe kuvvet oranında (aslında hız oranında) artar gibi düşünüyorum.

Yine de rahatlıkla söyleyebilirim ki tecrübeli bir atıcıyım. Atış nasıl yapılmalı konusunda sayfalarca maddeler halinde dikkat edilen hususları anlatan yazılarım var bu forumda. Benden önce boğazda surf yapmaya başlamış arkadaşlardan da fazla atış yaptım. Çok balığa gittim, ve hiç dinlenmedim balıkta. Sahilde çok kişi bir günde benim attığım kadar atılamayacağını söylüyor. Hatta benim ara vermiyor olmam onlar arasında bir şaka konusu. Bir av gününde kendim kadar atış yapabilen bir Kadir'i tanıyorum, o da hiç durmaz, başka da bilmiyorum. Biz Kadir ile avlanırken aynı süre boyunca orada bulunan kişilerin yaklaşık iki katı sayıda atış yapmış olabiliriz ya da 1.7-2 katı. Beraberinde o kadar da balık fazla tutuyoruz.

Tecrübeli atıcı olmam iyi atıcı olduğum anlamına gelmiyor. Bu iş bir teknik meselesi ve benim elim bazı stillere alışmış, o kalıplar kolay kırılmıyor. Kamışa acımadan atmak işini ben yapamıyorum mesela. Kırmaktan korkumdan değil, öyle kuvvet veremiyorum, zira attığım stil ve stiller galiba ona uygun değil. Bu vesile ile çok bilinen bir yanlışı, doğrusunu çok iyi bilerek düzeltmek isterim. Kamışın havayı yararken çıkardığı ıslık benzeri ses ile kurşunun gittiği mesafe arasına bir doğrudan ilişki yoktur. Acemiler kulağının yanında şaklama sesi duyduğunda atanı iyi atıcı zanneder, oysa bu işin tek kriteri kurşunun düştüğü yerdir, ses değil.

Kamışın atış ile işi bittiği anda kamış bayrak gibi dik durmalı, belki denize doğru bir 15 derece daha. bazıları atarken kamışı neredeyse suya vurur, manasızdır, kuvvetin uygulandığı yer kamış geride iken ve 90 derece arasında olduğu bir yerdedir, devam etmek manasızdır. Benzeri şekilde rükuya kamışla eğilmek de manasızdır. 🙂 Herkesin stili farklı olabilir, nasıl verim alıyorsa öyle atmasını anlarım ama atarken adamın 8 olmasının manasını anlayamıyorum. 🙂

Kamışta önemli şeylerden biri de makine yatağı ile sap ucu arasındaki mesafe, bu mesafe kamış boyu ile surf kamışta oranlı olmalı, kısa olmamalı. Hatta bir kez deneyin, kamışın altındaki, bitimindeki lastiğin dibinden tutun kamışı öyle tutmuyorsanız, ne stilde atarsanız atın erim artacaktır.

Beraberinde Maver kamışla hiç atmadım, kıyaslayamam. Diğer kamışlarla da Shimano'larla filan da... Vega için kendi bilgim dahilinde "sert" kelimesinden çok "güven veren" kelimesini kullanabilirim. Başkaları çok cümleler ederler teknik olarak; uçtan reaksiyonlu, ortadan reaksiyonlu, hızlı reaksiyonlu... O kadarını bilmiyorum, atmış olan anlar, güven veriyor. 220 atarken "Aha kırılacak şimdi" demiyor insan hiç...

neticede ben Vega'dan memnunum, kendimden o kadar değil...🙂

Piyasa da dengeli , sert ,hafif ve kaliteli kamış bulmak çok zor .
Cok haklisiniz,
Bu arada yukaridaki cumleyi okurken direk aklima Vega porenza supercore geldi 🙂

@Özgür abi
affına sıgınarak sayfanda tavsiye almak isyorum bütçe bu kadar ve bu kamış ve makine uygun mu bogaz için bogazda hiç av yapmamış biri olarak bunlar doğru ekipman mı bilgilerini yazarsan sevinirim bu malzemeleri almayı düşünüyorum teşekkür ederim
(link)
(link)

Durum
Konu tartışmaya kapatılmıştır.
Back