Selam,
Stoper düğümü dediğim şu düğümdür.
Dediğiniz gibi dolaşma illaki olur. Daha çok rüzgarsız veya ters rüzgar estiği zamanlarda. Önemli olan bu olayı kullandığımız ekipmanlarla minimuma indirmek.
Ben halka kullanmıyorum. Rulmanlı fırdöndü kamışın fincanından geçecek büyüklükte. Zaten geçmesinide istiyorum çünkü her av sonunda makineyi sökerken şoktan kesmem gerekir öbür türlü.
Ayrıca halka konulduğunda yanlışlıkla fazla sararsam fincana sertçe vurur ve zarar verir. Benim görüşüm tabii..
şekli görünce düğümü bildiğimi hatırladım. eğer balığı alma heyecanı ile fazla sararsak fırdöndü de fincandan geçerken sürtünüyor, o da (daha az mı daha çok mu bilemem) zarar veriyor bence. ben halkayı çarptırmamaya gayret ediyorum ama diyelim fazla sardım, geçmiyor, ağer fırdöndü kullanır da geçirirsem bir de geri almak ile uğraşıyorum.
ancak senin yöntemini de denemiş olarak halka kullanmaya karar vermiştim. şimdi dediğini dinleyip halkasız yapabilirim. belki de elim alışmamıştı o zaman, şimdi o dediğim sorun olmayabilir. şu da dikkate değer bir konu: halka ayrıca bir eleman, her yeni eleman dolaşma ihtimalini artırıyor. baştan dediğimiz gibi , ne kadar sade o kadar iyi...
ben şok misina kullanmadığım için dediğini tam anlamadım : "Rulmanlı fırdöndü kamışın fincanından geçecek büyüklükte. Zaten geçmesinide istiyorum çünkü her av sonunda makineyi sökerken şoktan kesmem gerekir öbür türlü."
sen av sonunda fırdöndünün üst halkası ile misina bağlantısını kesiyorsun anladığım kadarı ile. ben o fırdöndüyü klipsli kullanıyorum. zira beden bağlanmış fırdöndüye oltadan gelen ip ile palomar düğümü atmak zor ( tümünü içinden geçirmek gerekiyor.) bedeni kolay değiştirmek için klipsli kullanıyordum ben. ama klips de bir öğe, ne kadar öğe, o kadar dolaşma ihtimali. bunu olduğu gibi aynısını - eşini deneyeceğim.
misinayı şoklamak yerine (ip pahalı biliyorum ama ipimiz var ise) ip kullanmak daha iyi değil mi? neden bir risk noktası bir şok düğümünü göze alalım ki?
rastgele...