Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Sıfır 4 zamanlı 15 hp suzuki motor hakkında

bariskunch

Yeni Üye
Adı
barış şahin
En başta ben.6 hp tohatsusdan sonra 15 hp suzuki...sanirim 100lük bi motor beni paklar

oguzsen

Aktif Üye
3,60 bota neden 15 hp motor aldınız yeni başlayan olarak size fazla değilmi ?
karabalikci

Arkadaşa katılıyorum yeni başlayan biri olarak 15 çok çok fazla özellikle bir bot için. Ben ilk defa şişme bot kullanıcam ve 5 hp aldım. 2. el 9.9 alabilirdim. Bu arada bende 40 hp lik 4.95 sürat tekneside var ve daha önce 70 hplik 4.60 tekne ve 200hp lik cobra kullandım tabi benim ilk kullandığım 9.9 4.25 fiberdi sonra 15 oldu sonra 4.55 25hp oldu aralarda da arkadaşların teknesiyle gezerken 200 ve 70 lik kullandım. Yaşım 21 ve 12 yaşında bizim mahallemizde balıkçı bir abimizle kullanmaya başladım ilk motorumu sonra kendim aldım 2 zamanlı 9.9hp 4.25 fiber derken başladım. Bu kadar tecrübe sahibi olmama ramen ilk defa bot deneyimi yaşayacağım için ve ben sadece bagajda taşıyacağım için ufak motor aldım. Botunun boyutu için ideal başlangıç 6 hp motor. 15 hp 4 zamanlı motor 55 kg civarlarında tek başına takamazsın-çıkaramazsın. 5-6-8 hp lik motoru tek başınıza idare edebilirsiniz. Sizi büyük ihtimal botu aldığınız veya motoru aldığınız ter teşvik etti 15 almanıza. Benden büyük bi tavsiye tam gazla alışana kadar gitmeyin yarım gazla gidin. Aksi taktirde yapacağınız bir manevrayla bot la takla atmanız mümkün. Botun altı fiber değilse ki toplayacağınıza göre değil. 15 bg de tam gazda altına rüzgar alıp takla atarsınız nedenide botun uzun ve ağırlığın büyük kısmı arkada olması kalkışta zaten kafa diker onun için devamlı yarım gazda kullanın. Sorulara gelince

1- İyi sıkıştırmadığınız bir motor sadece denize düşme tehlikesi değil botun aynasını yani moturu taktığınız arka kısmı parçalar. İyi sıkıştırılmayan motor özellikle viteslerde ileri geri yaparken oynar ve oynamanın etkısıyle aynaya darbe verir. Darbeler sonucu ayna zarar görür ve parçalanır. Motorunda suya düşme riski azda olsa var. Birde sıkışmamış motor düzgün yol almaz. Manevralarda kayar ve ayna dışına çıkarsa hem daha fazla darbe alır hemde manevranızı zorlaştırır.

2- Benzin deposuna konulcak yanında verilen kırmızı depoya. Ayrıca yanında jakda verilmesi lazım(hortum) jakın üstünde ok işareti olcak o okun gösterdiği ucu motora arka ucu benzin deposuna takılcak. Yağ 2 yerde var biri motor kapağının hemen altında oraya kitapçıkta yazan veya motor kapağını açtığınızda yağ kapağının etrafında yazan yağı koycaksınız (10W-40) gibi. 2 pervaneni orada kuyruk yağı (şaft yağı) dedinilen yağ var bunuda deniz motoru ve/veya malzemesi satılan yerlerden tüp şeklinde alabilirsiniz. Bunun nasıl koyulacağı forumda yazıyor(https://www.baliksevdam.com/forum/d...deniz-motorlarinin-periyodik-bakimi-8796.html).

3- Yarım gaza kadar tehlike olmaz. İleride alıştığınızda yavaş gazınızı artırırsınız ama botlarda önde bir kişi olması iyidir çünkü botlar hafif olmasından dolayı çabuk havalanabilir motorunuz yanlış bu arada kısa şaft olması gerekirdi plane olayına biraz ağır geçer.(Plane olayında ve tam gazda manevra yapmayın tavsiye-uyarı).

4- 3 de plane olayını anlattım. Dalga olayı ise direk girmeyin tam gaz girmeyin bot havalanır mümkünde dalgayı kafan değil baş çaprazdan alın yani yandanda almayın kafadanda almayın.

5- Motoru ertesi gün kullancaksanız dik bir şekilde saklayacaksanız sıkıntı yok. Ama yatırcam diyorsanız motorun üzerindeki resim gibi yatırın. Botuda kapalı bir yere koycaksanız ıslak bir biçimde koymayın.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.