Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Solid Tip-Tubular Tip

ragıp oy

Aktif Üye
Adı
Ragıp Oy
Ragıp Abi ben de gariban major craftı solparaya karar kıldım :) 702 mi 732 liği mi alayım onu düşünüyorum şimdi :)
Solpara' ya gariban deme :) Çok güzel bir kamış ve gerçekten İngiltere' de çoğu kişi bu kamışı kullanıyor. Uzunluklarda çok fark yok biri 2.1 diğeri 2.25 gibi. Ben kayalıklardan da atarım diye 2.25 i tercih ettim. Bir de ben kıyaslama yaparken şunu dikkate alıyorum boy olarak. Major Craft' ın sitesine baktığında Solpara için Tubular kamış çeşidi 4 adet var. Bunlar 702-732-762-792... Demekki minimum uzunluk 702, maksimum uzunluk 792. Ben olsam minimum ve maksimum değerlerdeki kamışları almazdım. Benim tercihim 732 ve 762 arasında olurdu. Atar değerine baktığımda da (0.5-7) 732' yi seçerdim :)

Emir Şengezer

Daimi Üye
Adı
emir şengezer
Yorum için teşekkürler abi. Benim de aklıma yattı 732. Bakalım bir şekilde getirtmeye çalışacağız.
Solpara bu balığı alabiliyorsa bence yeterli :)

rockers

Yeni Üye
merhaba michell epic 180 cm 1/8 gt teleskopik kamis aldim ama ucu tubular ve kirildi solid ucla degistirebilirmiyim

AArtan

Üye
Adı
Abdülkadir
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Görseli örnek olsun diye paylaşıyorum.
Bütünüyle solid olanları sarı renkli olan gibi, bütünüyle tubular olanları da yeşil olan gibi düşünebilirsiniz.
Bir de bu iki materyalin birlikte kullanıldığı kamışlar var. Mor ve maviyi örnek alabiliriz. Benim tercihim bundan yana oluyor çünkü maket balıkla avlanmayı tercih ediyorum. (Bildiğim kadarıyla jig için de fast action yani uçtan esneyen daha uygun.) Gövdeden esneyenlerde maket balığa aksiyon vermek ve balığı tasmalamak daha zor. Ama silikon sahteler için de gövdeden esneyen regular action uygun olduğu söyleniyor.
CARDIFF-EXLEAD_ima03.jpg

Melih Peker

Daimi Üye
Adı
melih
Kan Grubu
B Rh Pozitif
konuyu açıklayan güzel bir makale

What is the difference between Solid and Tubular Tipped LRF Rods - HTO

solid tip : metal vib ve sahteleri yüzdürmede çok daha fazla esneyeceği için tercih edilmezken , lrf "silikon+jighead" yeminizi suya bıraktığınızda balığın ağzına vakum etkisiyle alırken kamışı hissetmesini minimuma indirir.Solid tip en ufak bir vuruşta bile görsel esneme sunduğundan kamışın ucunda daha belirgin olarak vuruşları görebilirsiniz.Ama fiziksel hissiyatu tubuler kamıştan düşüktür.Yani bileğinizde tubular kamışla daha iyi hissedersiniz.Bunu balık da hissettiğinden yemi tüküren temkinli balıklarda solid tip daha başarılıdır.

tubuler tip : rezistansı daha fazla olduğundan ve daha sert bir yapıya sahip olduğundan metal vib , kaşın, crankbait yani dalarlı rapalalarda aksiyon vermek daha kolay olduğundan tercih edilir.
Sürekli vertikal aksiyon verip yemi zıplatacaksanız , sürekli aşağı yukarı çalışacaksanız tubuler tip daha uygundur.Vertikal ve yatay jerkler verirken kamış ucu solid tip kadar esnemez , daha kolay aksiyon verirsiniz.Ancak balık da aynı şekilde yemi ağzına aldığında bu direnci hisseder ve yemi tükürebilir.

özetle : rapala ve kaşık yüzdürecek yada sürekli yatak dikey jerkler verecekseniz tubuler tip daha caziptir.
Daha ufak aksiyonlar verip , canlı yem kullanacaksanız solid tip daha uygundur.Ayrıca solid tipin görsel olarak balık vurduğunda daha belirgin oynadığını söyleyebilirsiniz.

Bu açıdan baktığımızda solid tip daha keyifli , tubuler tip ise daha dirençli bir kamış izlenimi veriyor.

diğer bir makale : http://light.rockfishing.co.uk/2015/03/tubular-vs-solid-tip/

Burda da özellikle dikey drop shot atışlarda solid tip'in daha başarılı olduğu , sert rapala ve metal sahteleri kullanmakta ise tubuler tipin tercih edildiği , atış mesafesinin tubuler tipte daha iyi olduğu vurgulanıyor.

ayrıca solid vs tubuler tip seçiminde hedef balığın avını yakalama şekline göre hareket edilmesi gerektiğinin önemle altı çiziliyor.

eğer bir balık türü iskorpit , levrek vb gibi vakum etkisiyle yemi ağzının içine çekiyorsa kamışın direncini hissetmemesi ve tamamen yutması için solid tip daha başarılı iken , avını direk ısıran , dişli avcıların yakalanması için ısırışı daha iyi hissettiren tubuler tip tercih ediliyor , çünkü tubuler tipte ısırışı hissedip dişli balık yemi bırakmadan tasmalamanız önemli.

Son düzenleme: