Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Surf Avcılık misina ve lider yardım...

BasakKuru

Yeni Üye
Adı
Başak Kuru
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Üstadlarım selamlar. Yeni surf takımı aldım. Bilgilendirmesini yapayım:

Shimano ultegra xse 14000
Shimano Beastmaster hybrit 425

Daha önceki surf takımlarım tabular uçlu idi ve direkt 0.17 ip kullanıp 120-200 gr arası ağırlık atıyordum. Herhangi bir patlama yaşamadım.

Sorum şudur ki: yeni takımımda misina ve leader ne kullanmalıyım? Leader kullanmalı mıyım? Marka ve mm belirtirseniz tecrübenize göre sevinirim.

Yedek kafaya mono sarmayı düşünüyorum, onun için de tecrübelerinize açığım.

Şimdiden teşekkürler...

Bedri35

Daimi Üye
Adı
Bedri
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Merhaba,

0.15 ip önüne 5-6 metre 0.22 lider kullanıyorum. Geçen ufak bir sorun yaşadım lider düğüm oldu ve kesmek zorunda kaldım. 125 gram atıyordum o sırada 0.15 ip ile atışlarıma devam ettim 150 gramdan sonraki ağırlıklar sorun yaratabilir. İp üzerine ip lider kullanıyorum. Mono misina kullanma gereği duymadım. Mesafe gerektiren avlar yapıyorsanız misina ile ip mesafelerine ulaşmak zor.

BALIKDENiZDE

Aktif Üye
Adı
Rifat Karababa
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Güzel takım yapmışsınız, güle güle kullanın. Bol balıklı avlarınız olsun. Yedek kafaya decathlonun monofilament surf casting misinalarından sarabilirsiniz. Mor ve turuncu iki seçenek var, ikisi de olur. İp için de 0.12 ya da 0.14 önereceğim. Hem erim için ince hem kolayca kopmayacak kadar kalın sayılabilirler. 8 örgü olması koşulu ile istediğiniz markayı alabilirsiniz. Ben yıllardır aliexpress ve temudan alıyordum ama maalesef artık bu imkanımız elimizden alındı. İllaki marka önerisi isterseniz tornado markasının ipleri kalitelidir, fiyatlar da uygundur. Önüne mutlaka 0.20 ya da biraz daha kalın lider bağlamanız gerekir. Yoksa atış anında 0.14 kopabilir. Ya da yine direkt 0.17 ip sarıp lidersiz ve sağlam sağlam kullanabilirsiniz. İpin ince sarılmasının tek sebebi daha uzak mesafelere atma isteğidir. Kalın ip su tutar ağırlaşır derler. Aynı zamanda kalın ip ince ipten ağır oluyor derler. Tartsak kaç gram fark çıkar ki aralarında? :) ıslak da tartabiliriz. Belki ıslak biraz değişiyor olabilir. Ve bir de rüzgar faktörü var tabii, bu gibi sebeplerden mümkün mertebe ince ip tercih ediliyor.

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Adı
Samet
İpin ince sarılmasının tek sebebi daha uzak mesafelere atma isteğidir. Kalın ip su tutar ağırlaşır derler. Aynı zamanda kalın ip ince ipten ağır oluyor derler. Tartsak kaç gram fark çıkar ki aralarında? :) ıslak da tartabiliriz. Belki ıslak biraz değişiyor olabilir. Ve bir de rüzgar faktörü var tabii, bu gibi sebeplerden mümkün mertebe ince ip tercih ediliyor.
Fizikçi değilim, yanlış olabilir ama benim anladığım şu: İpin ağırlığının etkisi göz ardı edilebilecek kadar küçük. Atış mesafenin azalmasında sürtünme kuvvetlerinin daha çok etkisi var. Atıyorum 0,10 milimetre bir ipin atış esnasında maruz kaldığı hava sürtünmesinin 0,20 milimetre ipin maruz kaldığı sürtünmenin yarısı gibi bir şey olmasını bekleriz. Hele rüzgar varsa rüzgarın ipe uyguladığı kuvvet de yarıya iniyor gibi bir durum var. Ayrıca makineden ip çıkarken ipin ipe sürtünmesi var, makineye sürtünmesi var ve yüzüklere sürtünmesi var. Daha ince olan ip, makineden ve yüzüklerden çıkarken henüz makineden çıkmamış ipe, makineye ve yüzüklere daha az temas ediyor gibi bir durum var diye anlıyorum. Bir de ince iple atış yaptığımızda makinedeki ipin doluluk oranı daha yavaş azalıyor, makine daha uzun süre tam dolu kalıyor ve atış sırasında gittikçe artan makine-ip sürtünmesi ince ipte kalın ipe kıyasla daha düşük oluyor. Ayrıca makineye sarılı ince ip, kalın ipe kıyasla daha az "tırtıklı" oluyor benim gözlemlediğim kadarıyla.

BALIKDENiZDE

Aktif Üye
Adı
Rifat Karababa
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Fizikçi değilim, yanlış olabilir ama benim anladığım şu: İpin ağırlığının etkisi göz ardı edilebilecek kadar küçük. Atış mesafenin azalmasında sürtünme kuvvetlerinin daha çok etkisi var. Atıyorum 0,10 milimetre bir ipin atış esnasında maruz kaldığı hava sürtünmesinin 0,20 milimetre ipin maruz kaldığı sürtünmenin yarısı gibi bir şey olmasını bekleriz. Hele rüzgar varsa rüzgarın ipe uyguladığı kuvvet de yarıya iniyor gibi bir durum var. Ayrıca makineden ip çıkarken ipin ipe sürtünmesi var, makineye sürtünmesi var ve yüzüklere sürtünmesi var. Daha ince olan ip, makineden ve yüzüklerden çıkarken henüz makineden çıkmamış ipe, makineye ve yüzüklere daha az temas ediyor gibi bir durum var diye anlıyorum. Bir de ince iple atış yaptığımızda makinedeki ipin doluluk oranı daha yavaş azalıyor, makine daha uzun süre tam dolu kalıyor ve atış sırasında gittikçe artan makine-ip sürtünmesi ince ipte kalın ipe kıyasla daha düşük oluyor. Ayrıca makineye sarılı ince ip, kalın ipe kıyasla daha az "tırtıklı" oluyor benim gözlemlediğim kadarıyla.
Mutlaka bu söylediklerin doğru ve etkilidir. Ama sürekli surf casting avları yapan biri olarak şunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki, 0.10mm ip ile 0.20 mm aynı marka ip arasında erim, sizin bahsettiğiniz etmenler ile maksimum 10 metre kadar farkeder. Asıl önemli olan atış tekniği ve doğru kurşun formunu kullanmaktır diye düşünüyorum. Öte yandan kamış ve makine de atış erimi için önemli tabii. Ben sonuç olarak şunu söylemeye çalıştım, profesyonel surf casting avcıları dışında surf casting avı yapan kimseler ince ip öneriliyor diye ince ip almak ve sürekli koparıp ipe masraf etmek yerine biraz daha kalın ve uzun ömürlü olacak ipler kullanmalıdırlar. Konuştuğumuz her şey tartışılabilir. :)

SKARPİ66

Daimi Üye
Adı
ÖZCAN TÜREMEN
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Eğer mesafe odaklı iseniz, olta attığınız yerde balık genelde açıkta ise kullandığınız makinadaki ipin ince olması daha iyi. İstanbul boğazı gibi bir yerde çapari atarken 010-012 yemlide 014 ideal. Sahilden yani plaj gibi bir yerden atıyorsanız 012-014 idealdir derim. Atacağınız kurşun 160-70 gramı buluyor ise önüne 020-022 ipten şok yaparsanız sıkıntı yaşamazsınız.

Mono misina olayında ise eğer mono misinaya alışıksanız 028 idealdir. Önüne ister 020-022 ipten isterseniz 035-037 den mono şok yapabilirsiniz.
Yok mono misinaya alışık değilseniz hiç sarmayın derim. Mono misinada tasmalamada, yada atış anındaki mono misinanın esnemesi (bence) hem mesafeyi etkiler hemde tasmalamada daha çok efor harcatır. Bende bir iki kez yedek kafada 025 mono misina öne ipten şok yaparak çaparide denedim bunu. İpte aksiyon verirken kamışı 1 metre çekerken, monoda 1,5-2 metre geri çekip aksiyon vermek zorunda kalıyorsunuz. Çünkü mono misina esniyor, tasmalamada geç kalıyorsunuz.Kısacası mono misinayı ben artık çaparide yada yemlide beden olarak kullanıyorum.
@BALIKDENiZDE yazdığı gibi atışta rahatsanız, problem yaşamıyorsanız 8x-012 ip, maksimum 8x-014 ip önünede 020-022 ipten şok iyidir.

Kendi makinalarımda çaparide seahorse 9x-010-012 yada seaknight monstar 8x-012 ip
Yemlide ise seahorse 9x-014 yada seaknight monstar 8x-012-014 ip kullanıyorum.
Tabii acemilik zamanlarımda istanbul boğazda direk 8x-016 en garanti ipimdi. Önünde yine 020-022 ipten şok.
RASTGELSİN.

BasakKuru

Yeni Üye
Adı
Başak Kuru
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Herbirinize cevaplarınız için teşekkür ederim. Herbirinizin söylemleri benim için kılavuzdur. Umarım sizlerin de tecrübelerini deneyimleyip daha iyisini öğreneceğiz. Daha iyisi biter mi? Soru işareti.... :)

Bedri35

Daimi Üye
Adı
Bedri
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Herbirinize cevaplarınız için teşekkür ederim. Herbirinizin söylemleri benim için kılavuzdur. Umarım sizlerin de tecrübelerini deneyimleyip daha iyisini öğreneceğiz. Daha iyisi biter mi? Soru işareti.... :)
Bence ne ekipmanın ne tecrübenin ne de denemenin en iyisi hiç bitmeyen bir yolculuk balıkçılık. Bazen normalde gören olsa ''bu adam ne yapıyor yahu'' denilebilecek sistemler uydurup anlık olarak balık alıyorsunuz. Tabi ki bu denemeleri yapabilmek ya da akla getirebilmekte belli bir tecrübenin ürünü. Kıyıda balık olduğunu bildiğimiz ama alamadığımız bir gün boğaz kıyısında lrf takımına tek iğneye hamsi bağlayıp 3-5 gram ağırlık ile çinekop almışlığımız var mesela. Fikir babası @OmerAydın. Meraya ilk gittiğimde görünce dedim ki napıyor bu deli yine ama kısa sürede balığı alınca ışık hızında aynı sisteme dönme çabası falan bunlar güzel şeyler. Ve balıkçılık hobisinin insanı sürekli güncelleyerek ileriye taşıması olarak nitelendirilebilir. Heyecanımızın hiç bitmemesi ümidiyle......