Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tekne Önerisi Alabilir Miyim?

Utkua

Aktif Üye
Bende safter marinin yapmış olduğu 500 gezi teknesi var 4 kişi çok rahatlıkla balık tutup denize girip çıkabiliyoruz.Yemek keyfi vs yapılabiliyor.Bir çok kez de 6 kişi adaya gidip geldim üzerinde 30 hp tohatsu motor var.Tekneyi geçen sene Cnr dan aldım ve eğer değiştirirsem alacağım tekneler belli çünkü çook araştırdım ve artık işin detayına kadar indim diyebilirim.

Moonday,Anıl Marin ve Safter bu 3 lü eğer detaylı araştırırsanız her yönüyle rakiplerine fark atıyor.Hem üreticilerinin kalite ve sağlamlığı hemde ihracat güçleri çok fazla.Anıl marin iskandinav ülkelerine ürettiği için ağır ve oturaklı yüksek beygirle kullanmak gerek , moonday kaliteli işçilik ve malzemeden dolayı fiyatı biraz pahalı ve hakediyor.Safter uzun yıllardır üretici ve teknelerin deniz üzerinde ki stabilitesi çok iyi işçilik kalitesi gayet iyi ve son olarak ekleyeceğim ve hakkını yiyemeyeceğim Rota fisher alanında tek olan fiyat-kalite endeksi en yüksek teknelerde bir tanesi bence.

Konuda uzman değilim ancak dediğim gibi hem tekne kullanıyorum ve tekne almadan önce çok fazla araştırdım ve teknelerin yapım detaylarına kadar inip kullanıcı deneyimlerini öğrendim.
Benim söyleyebileceklerim bunlar araştırıp dediklerimden farklı şeyler söyleyecek olanlar olursa bende bilgilerimi tazeleyip öğrenmek isterim. WhatsApp Image 2019-03-01 at 19.20.04.jpeg

ZheeShorn

Aktif Üye
Adı
Mert Emre M.
Kan Grubu
B Rh Pozitif
4.80 tekneye 9.9 ile 2 kişi 60 kiloluk iki kişi anca dolaşır...tekne anca kendini götürür
Karadenizde 9-10 beygir içten takma hava soğutmalı motorlar senelerdir kullanılıyor motor çok rahat götürür de teknenin boyu müsait değil

ZheeShorn

Aktif Üye
Adı
Mert Emre M.
Kan Grubu
B Rh Pozitif
:hhhhhh::):hhhhhh:

Tekne ve denizden anlayan birinin yaptığı şaka olarak kabul ediyorum.
Ben denizden anlıyorum da siz bence çok lükse düşkünsünüz biz 1.5 ton ahşap teknelerde senelerdir 10 beygir motorlar kullanıyoruz hiç bir zaman bizi fırtınada üzmez bahsettiğiniz 70-80 beygir motorlar denizde kalınca yine gidip biz çekiyoruz limana onları

BAŞARAN

Aktif Üye
Ben denizden anlıyorum da siz bence çok lükse düşkünsünüz biz 1.5 ton ahşap teknelerde senelerdir 10 beygir motorlar kullanıyoruz hiç bir zaman bizi fırtınada üzmez bahsettiğiniz 70-80 beygir motorlar denizde kalınca yine gidip biz çekiyoruz limana onları
Anlıyorum sizi. Haklısınız...
:):):)
Yukarıda yazdığınız yorumları aşağıya yapıştırdım. Okuduktan sonra tekrar değerlendirirsiniz. Önce 4.80 tekne için 9,9 hp alın fazla masraf yapmayın diyorsunuz, sonra teknenin boyu müsait değil....

millet ne kadar saçmalamış ya 4.80 tekneye 70-80 beygir motor lazımmış falan alın 9.9 hp bol keseden atanların lafıyla fazla masraf yapmayın
Karadenizde 9-10 beygir içten takma hava soğutmalı motorlar senelerdir kullanılıyor motor çok rahat götürür de teknenin boyu müsait değil
4,80 Polyester tekneye 9.9 motor tavsiye eden forumdaşımla bu kadar yazışabiliyorum.
Sizi kırdıysam kusuruma bakmayın.

Size rastgele...

Son düzenleme:

StratoS

Yeni Üye
Selamlar,

Benim Forumdaki uzmanlarımız gibi yıllara sair bir tecrübem yok. Herkesin bilgisine saygı duyuyorum. Ama Tekne/motor kombinasyonunda da bende fikrimi beyan etmek isterim. (Yaklaşık 2 yıllık bir araştırmacı ve amatör olarak)

benzinli dıştan motor ile, dizel içten motorların güçlerini karıştırmamak gerekiyor. Dizel biliyorsunuz tork odaklı motorlar. Yani tekneniz ne kadar deplasman tipi de olsa, ağırlık olsa da, kalabalıkta olsanız, sabit hızda sizi götürür ve deplasman tipi olduğu için fırtına ve dalga da stabilitesini diğer teknelere göre daha iyi korur.

Yani güçlü motorla fırtına koptuğunda hemen kaçarım bazı durumlarda işlemiyor. Çünkü dalga başladığında siz tam hız verdiğinizde tekne aldığı dirençten ötürü tam hıza çıkamıyor zaten. Limit hızında kalıyor. Çok zorlarsanız tehlike başlıyor.

3-4 metre ve 2 kişi kamarasız kombinasyonda 9,9 luk motorlar iş görür. Kaldı ki bu teknelerde güçlü motor bile olsa fırtına da eminim kimse o teknede olmak istemez. Dolayısıyla zaten fırtınada çıkmazsınız. Risk varsa zaten açılmazsınız.

Yine 3-4 metre ama fazla kişi ve daha ağır bir tekne için birde derin balıkçılık yapıyorsanız yani açılıyorsanız, gidiş/dönüş sürenizi kısaltmak içinde 20-30 hp dıştan benzinli motorlar tercih edilebilir.

4-5 metre ve yarım kamara dediğimiz ağırlıkları 500 kg aşan tekler için 30-40 hp dıştan benzinli motorlar tercih edilebilir. Ve yeterli hızı verir.

5,5-6 metre ve üzeri kamaralı 600 kg üzerinde tekneler için 50-60 hp ve üzeri (kullanım amacına göre) motorlar öneriliyor. Ancak ben burada bir gözlemimi paylaşmak istiyorum. Yüksek hp ye çıktıkça benzinli motorda yakıt sarfiyatı fazla oluyor. Ayrıca motorların ilk alım maliyetleri de oldukça yükseliyor. Bugün 50 hp bir motor 40-50.000 TL arası etiketle satılıyor. Yani neredeyse tekneye verdiğiniz bedel kadar motora para ödüyorsunuz.

Bu durumda bana göre içten takma 20-30 hp Dizel motorlarda daha anlamlı kalıyor. Torkları sebebiyle benzinli motorlar kadar olmasa da özellikle deplasman tipi teknelerde iyi ivme veriyor. Yakıt ekonomisi zaten tartışılmaz. Ve markasına göre 40.000 TL gibi rakamlarla satılması da benzinli motora göre şartları eşitliyor.

Uzun lafın kısası, maliyet ve ekonomi olarak baktığımda, 50 hp ye kadar olan motorlar için dıştan takma 4-5 metrelik 3-4 kişi ile ve yarım kamaralı tekneleri önerebilirim. Ama 5,5 metreyi aşan ve 600 kg aşan teknelerde 50-60 vb hp dıştan takma motor yerine sağlamlığını kanıtlamış bir içten dizel öneririm. (Yanmar - Volvo vb.) Elbette kullanım amacı balıkçılık ve gezi ise.

Sürat teknesi için zaten bu şekilde bir öneri yapamayız.

Lodosum

Aktif Üye
Adı
hakanözcan
millet ne kadar saçmalamış ya 4.80 tekneye 70-80 beygir motor lazımmış falan alın 9.9 hp bol keseden atanların lafıyla fazla masraf yapmayın
içten takma ile dıştan takmayı aynı teraziye koyup tartmışssın..benim söyleyeceğim ikisi çok farklıdır. ayrıca hava soğutmalı içten takma motor aslında bağda bahçede kullanılan su motorudur ..balıkcılar bu su motoruna deniz şanzımanı kaplin şaft pervane ekleyerek başarılı şeklinde ahşap teknelerde mazotla denizde kullanılar aslında denizde kullanılan su soğutmalı dizel motordur. fiayları tuzludur. bu forumdakiler amatör balıkcılar.. bence profesyonael balıkcı forumları orada fikir beyan etsen daha tatmin edici cevaplar alırsın.

adam 70 alır 80 alır ben bilemem..adamın parası vardır belki plane kalkıp hız yapıp muz çekecek onuda bilemeyiz.

benim bildiğim 9.9 ile 4.80 tekne ye 4 kişi binsin. denizde gezine gezine gidersin aynı hava soğutmalı ahşap tekneyle gittiğin gibi..herkesin bir fikri vardır . bende fikri mi beyan ettim mesele bundan ibaret.

ZheeShorn

Aktif Üye
Adı
Mert Emre M.
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Anlıyorum sizi. Haklısınız...
:):):)
Yukarıda yazdığınız yorumları aşağıya yapıştırdım. Okuduktan sonra tekrar değerlendirirsiniz. Önce 4.80 tekne için 9,9 hp alın fazla masraf yapmayın diyorsunuz, sonra teknenin boyu müsait değil....

4,80 Polyester tekneye 9.9 motor tavsiye eden forumdaşımla bu kadar yazışabiliyorum.
Sizi kırdıysam kusuruma bakmayın.

Size rastgele...
Bende sizi kırdıysam özür dilerim fakat ben 9.9 motor 2-3 kişiden fazla götürmez diyen birine götürür fakat rahatlık bakımından 4.80 teknenin boyu sıkıntı olabilir demek istedim siz yanlış anladınız

ZheeShorn

Aktif Üye
Adı
Mert Emre M.
Kan Grubu
B Rh Pozitif
içten takma ile dıştan takmayı aynı teraziye koyup tartmışssın..benim söyleyeceğim ikisi çok farklıdır. ayrıca hava soğutmalı içten takma motor aslında bağda bahçede kullanılan su motorudur ..balıkcılar bu su motoruna deniz şanzımanı kaplin şaft pervane ekleyerek başarılı şeklinde ahşap teknelerde mazotla denizde kullanılar aslında denizde kullanılan su soğutmalı dizel motordur. fiayları tuzludur. bu forumdakiler amatör balıkcılar.. bence profesyonael balıkcı forumları orada fikir beyan etsen daha tatmin edici cevaplar alırsın.

adam 70 alır 80 alır ben bilemem..adamın parası vardır belki plane kalkıp hız yapıp muz çekecek onuda bilemeyiz.

benim bildiğim 9.9 ile 4.80 tekne ye 4 kişi binsin. denizde gezine gezine gidersin aynı hava soğutmalı ahşap tekneyle gittiğin gibi..herkesin bir fikri vardır . bende fikri mi beyan ettim mesele bundan ibaret.
Bende zaten bunu beyan ediyorum belki hız yapamaz ama götürür sonuçta bizim limandaki fiberlerin çoğu 9.9-20 hp motorlar kullanıyorlar çoğu da memnun

BAŞARAN

Aktif Üye
Bende sizi kırdıysam özür dilerim fakat ben 9.9 motor 2-3 kişiden fazla götürmez diyen birine götürür fakat rahatlık bakımından 4.80 teknenin boyu sıkıntı olabilir demek istedim siz yanlış anladınız
Rica ederim Mert Bey, özür dilenecek bir durum yok. Çağdaş insanlar olarak fikrimizi beyan ediyoruz. Benim beyaz rengim size de aynı tonda görünmek zorunda değil. Sizin de yorumunuz değerlidir.

Daha önce 4.60 deplasman tipi teknemde 6 Hp Seagull dıştan takma motor kullanıyordum. 4 Kişi ile sakin havada son gazda, 4 - 5 mil yol alabiliyorduk. Hava patladığında dalgaya karşı, yavaşta olsa emniyetli bir şekilde bizi kıyıya ulaştırıyordu. Hem tekneme, hemde motoruma güveniyordum. Zaten Seagull motorların tork gücünü bilenler, 12 - 16 metrelik yelkenlilerde yedek motor olarak kullanırlar. Benzini bitmeden stop etmeyen bir motordur. Arıza vermez.

Bir sonraki sezonda motorumu büyüterek 20 Hp Mercury aldım. Fakat teknem deplasman tipi olduğundan, motor gücünü yükseltmeme rağmen randıman alamadım. 4.60 Planya tipi polyester Yerliyurt imalatı aksesuarlı 300 kg ağırlığı olan teknemi geçen sene aldım. 20 Hp motorumu taktığımda resmen tekne tek kişi ile uçmaya başladı. Patlak havada da kullandım, yerine göre 4 - 5 kişi ilede kullandım. Şu ana kadar da bir şikayetim olmadı. Ancak 3 kişi ve üzerine çıktığınızda 20 hp yetmemeye başlıyor. Benimde hedefim 40 veya 50 Hp motor. Bundaki amacım öncelikle belirteyim lükse düşkünlük değil, tamamen amatör denizcilik. Denizle uğraşmayı severim, ama belli bir yaştan sonra emniyet ve güvenlik daha öne geçiyor.

Ancak bahsi geçen arkadaşın almayı düşündüğü özellikteki (Fiyat ve performans beklentisi açısından) 4.80 polyester tekneye bırakın 9.9 hp motoru, 40 hp bile az gelecektir.

Herkesin malı kendine değerlidir. İnsan imkanlar el verdiği sürece iyisini almaya çalışır, Allah hepimizin gönlüne göre versin.

İyi forumlar dilerim.

Son düzenleme:

momentmc

Üye
Adı
Gokhan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Selamlar,

Benim Forumdaki uzmanlarımız gibi yıllara sair bir tecrübem yok. Herkesin bilgisine saygı duyuyorum. Ama Tekne/motor kombinasyonunda da bende fikrimi beyan etmek isterim. (Yaklaşık 2 yıllık bir araştırmacı ve amatör olarak)

benzinli dıştan motor ile, dizel içten motorların güçlerini karıştırmamak gerekiyor. Dizel biliyorsunuz tork odaklı motorlar. Yani tekneniz ne kadar deplasman tipi de olsa, ağırlık olsa da, kalabalıkta olsanız, sabit hızda sizi götürür ve deplasman tipi olduğu için fırtına ve dalga da stabilitesini diğer teknelere göre daha iyi korur.

Yani güçlü motorla fırtına koptuğunda hemen kaçarım bazı durumlarda işlemiyor. Çünkü dalga başladığında siz tam hız verdiğinizde tekne aldığı dirençten ötürü tam hıza çıkamıyor zaten. Limit hızında kalıyor. Çok zorlarsanız tehlike başlıyor.

3-4 metre ve 2 kişi kamarasız kombinasyonda 9,9 luk motorlar iş görür. Kaldı ki bu teknelerde güçlü motor bile olsa fırtına da eminim kimse o teknede olmak istemez. Dolayısıyla zaten fırtınada çıkmazsınız. Risk varsa zaten açılmazsınız.

Yine 3-4 metre ama fazla kişi ve daha ağır bir tekne için birde derin balıkçılık yapıyorsanız yani açılıyorsanız, gidiş/dönüş sürenizi kısaltmak içinde 20-30 hp dıştan benzinli motorlar tercih edilebilir.

4-5 metre ve yarım kamara dediğimiz ağırlıkları 500 kg aşan tekler için 30-40 hp dıştan benzinli motorlar tercih edilebilir. Ve yeterli hızı verir.

5,5-6 metre ve üzeri kamaralı 600 kg üzerinde tekneler için 50-60 hp ve üzeri (kullanım amacına göre) motorlar öneriliyor. Ancak ben burada bir gözlemimi paylaşmak istiyorum. Yüksek hp ye çıktıkça benzinli motorda yakıt sarfiyatı fazla oluyor. Ayrıca motorların ilk alım maliyetleri de oldukça yükseliyor. Bugün 50 hp bir motor 40-50.000 TL arası etiketle satılıyor. Yani neredeyse tekneye verdiğiniz bedel kadar motora para ödüyorsunuz.

Bu durumda bana göre içten takma 20-30 hp Dizel motorlarda daha anlamlı kalıyor. Torkları sebebiyle benzinli motorlar kadar olmasa da özellikle deplasman tipi teknelerde iyi ivme veriyor. Yakıt ekonomisi zaten tartışılmaz. Ve markasına göre 40.000 TL gibi rakamlarla satılması da benzinli motora göre şartları eşitliyor.

Uzun lafın kısası, maliyet ve ekonomi olarak baktığımda, 50 hp ye kadar olan motorlar için dıştan takma 4-5 metrelik 3-4 kişi ile ve yarım kamaralı tekneleri önerebilirim. Ama 5,5 metreyi aşan ve 600 kg aşan teknelerde 50-60 vb hp dıştan takma motor yerine sağlamlığını kanıtlamış bir içten dizel öneririm. (Yanmar - Volvo vb.) Elbette kullanım amacı balıkçılık ve gezi ise.

Sürat teknesi için zaten bu şekilde bir öneri yapamayız.
Büyük bir kısmına katılmakla beraber son "Ama 5,5 metreyi aşan ve 600 kg aşan teknelerde 50-60 vb hp dıştan takma motor yerine sağlamlığını kanıtlamış bir içten dizel öneririm. (Yanmar - Volvo vb.) Elbette kullanım amacı balıkçılık ve gezi ise." kısmına pek katılamıyorum. Benim de uzmanlık alanım değil ama deniz ile 15 yıla yakın süredir iç içeyim. 5,70m boyunda - 2,15 eninde 50 HP Honda dıştan takma uzun şaft motor kombinasyonuna sahip teknem var. 5 kişi çok rahat 26 mil hız görüyorum. Teknenin boş ağırlığı 650 KG motor 96 KG ortalama 750 KG salt bir ağırlık mevcut. Her şey hız değil, ancak kalabalık iken dalgadan kaçabilmek için hızlı motora ihtiyaç duyulur. Özellikle pupadan gelen dalga boyu yüksek ise (havanın en az 4-5 bofor olduğunu düşünerek yazıyorum, 6 bofor havada da bu tekneyi kullandım en büyük sıkıntısı draftı yüksek bile olsa maalesef rüzgar sebebi ile serpinti yapması oldu) motor gücünü çok düşürecek ve hatta motorun bayıldığını (yüksek HP'li motorlar dahil) anlayacaksınız. İşte burada 5000-6000 devir aralığında o maksimum güce ihtiyaç duyuluyor. 50 HP bir motor ve dengeli, off shore yapısında bir gezi, balıkçı teknesi ile güvenle kıyıya varılabilir. Bir de 5-6 metre civarındaki yeni nesil teknelere bakarsak çoğunluğunun fiberden üretildiğini, çoğu fiberin dıştan takmaya daha uygun olduğunu gözlemleyebiliriz. Deplasman tipinde karina yapısı daha bombeli ve derin olduğu için içten takmaya müsaitler ama 5-6 metre civarındaki off-shore tipi teknelerde bu pek mümkün olmuyor. Örnekleri yok mu? Tabii ki var. Ağırlıklı yabancı üreticilerin ürettiği regal vs. teknelerinde içten takma motorları görmek mümkün.

Yazımın başında da söylediğim gibi söylediklerinizin çoğunluklu kısmına katılıyorum. Amacım tartışma yaratmak değil, sadece 600 KG ağırlığındaki bir tekne için 50 HP motorun da yeterli gelebileceğini belirtmek. Tek başıma 30 mil hızı gördüğümü de eklemek isterim. 30 mil çok iddiaalı bir hız bence ve yeterli geliyor. Buradan sonraki her 10-20 HP artışta bütçe inanılmaz sarsılmaya başlıyor. Özellikle ilk alım maliyetinde teknenin çok üzerine çıkılıyor. Örnek Honda'nın 50 HP motoru bugün ortalama 45 bin TL civarında iken 60 HP istediğinizde motor blok yapısının değişmesi sebebi ile rakam 60-62 bin TL civarına çıkıyor. 10 HP için 15 bin TL harcamanız gerekiyor. Bu sefer 80 HP'ye bakıyorsun 60 ile 80 HP arasındaki fark sadece 3-4 bin TL bu sefer diyorsun ki 62 vereceğime 66 vereyim 80 HP olsun. 100 HP'ye bakıyorsun 80 HP ile arasında 4 bin var bu sefer 70 bin TL'ye çıkıyorsun :) Bu kısır döngü haline girilirse çıkılmıyor. Bu sebeple yapılan özellikle yabancı kaynaklı testlere, teknenin özelliklerine göre pervane seçimine, tekneyi kullanacağınız bölgenin rüzgar, hava durumu vs özelliklerine kesinlikle bakılmalı. Bu işi baştan savma yapar, bütçem kısıtlı şimdilik bunu alacağım diyerek kısıtlı giderseniz, aldıktan ve tekneyi 3-4 kere denedikten sonra pişmanlık başlar, ikinci el olarak satmak durumunda kalır, zarar eder ve yeni bir tekne arayışına girilir. Bunlar hep tecrübe ile sabit :)

Umarım yazılanlar meraklılarına da faydalı olur.

Sevgiler.