Selamlar,
Benim Forumdaki uzmanlarımız gibi yıllara sair bir tecrübem yok. Herkesin bilgisine saygı duyuyorum. Ama Tekne/motor kombinasyonunda da bende fikrimi beyan etmek isterim. (Yaklaşık 2 yıllık bir araştırmacı ve amatör olarak)
benzinli dıştan motor ile, dizel içten motorların güçlerini karıştırmamak gerekiyor. Dizel biliyorsunuz tork odaklı motorlar. Yani tekneniz ne kadar deplasman tipi de olsa, ağırlık olsa da, kalabalıkta olsanız, sabit hızda sizi götürür ve deplasman tipi olduğu için fırtına ve dalga da stabilitesini diğer teknelere göre daha iyi korur.
Yani güçlü motorla fırtına koptuğunda hemen kaçarım bazı durumlarda işlemiyor. Çünkü dalga başladığında siz tam hız verdiğinizde tekne aldığı dirençten ötürü tam hıza çıkamıyor zaten. Limit hızında kalıyor. Çok zorlarsanız tehlike başlıyor.
3-4 metre ve 2 kişi kamarasız kombinasyonda 9,9 luk motorlar iş görür. Kaldı ki bu teknelerde güçlü motor bile olsa fırtına da eminim kimse o teknede olmak istemez. Dolayısıyla zaten fırtınada çıkmazsınız. Risk varsa zaten açılmazsınız.
Yine 3-4 metre ama fazla kişi ve daha ağır bir tekne için birde derin balıkçılık yapıyorsanız yani açılıyorsanız, gidiş/dönüş sürenizi kısaltmak içinde 20-30 hp dıştan benzinli motorlar tercih edilebilir.
4-5 metre ve yarım kamara dediğimiz ağırlıkları 500 kg aşan tekler için 30-40 hp dıştan benzinli motorlar tercih edilebilir. Ve yeterli hızı verir.
5,5-6 metre ve üzeri kamaralı 600 kg üzerinde tekneler için 50-60 hp ve üzeri (kullanım amacına göre) motorlar öneriliyor. Ancak ben burada bir gözlemimi paylaşmak istiyorum. Yüksek hp ye çıktıkça benzinli motorda yakıt sarfiyatı fazla oluyor. Ayrıca motorların ilk alım maliyetleri de oldukça yükseliyor. Bugün 50 hp bir motor 40-50.000 TL arası etiketle satılıyor. Yani neredeyse tekneye verdiğiniz bedel kadar motora para ödüyorsunuz.
Bu durumda bana göre içten takma 20-30 hp Dizel motorlarda daha anlamlı kalıyor. Torkları sebebiyle benzinli motorlar kadar olmasa da özellikle deplasman tipi teknelerde iyi ivme veriyor. Yakıt ekonomisi zaten tartışılmaz. Ve markasına göre 40.000 TL gibi rakamlarla satılması da benzinli motora göre şartları eşitliyor.
Uzun lafın kısası, maliyet ve ekonomi olarak baktığımda, 50 hp ye kadar olan motorlar için dıştan takma 4-5 metrelik 3-4 kişi ile ve yarım kamaralı tekneleri önerebilirim. Ama 5,5 metreyi aşan ve 600 kg aşan teknelerde 50-60 vb hp dıştan takma motor yerine sağlamlığını kanıtlamış bir içten dizel öneririm. (Yanmar - Volvo vb.) Elbette kullanım amacı balıkçılık ve gezi ise.
Sürat teknesi için zaten bu şekilde bir öneri yapamayız.
Büyük bir kısmına katılmakla beraber son
"Ama 5,5 metreyi aşan ve 600 kg aşan teknelerde 50-60 vb hp dıştan takma motor yerine sağlamlığını kanıtlamış bir içten dizel öneririm. (Yanmar - Volvo vb.) Elbette kullanım amacı balıkçılık ve gezi ise." kısmına pek katılamıyorum. Benim de uzmanlık alanım değil ama deniz ile 15 yıla yakın süredir iç içeyim. 5,70m boyunda - 2,15 eninde 50 HP Honda dıştan takma uzun şaft motor kombinasyonuna sahip teknem var. 5 kişi çok rahat 26 mil hız görüyorum. Teknenin boş ağırlığı 650 KG motor 96 KG ortalama 750 KG salt bir ağırlık mevcut. Her şey hız değil, ancak kalabalık iken dalgadan kaçabilmek için hızlı motora ihtiyaç duyulur. Özellikle pupadan gelen dalga boyu yüksek ise (havanın en az 4-5 bofor olduğunu düşünerek yazıyorum, 6 bofor havada da bu tekneyi kullandım en büyük sıkıntısı draftı yüksek bile olsa maalesef rüzgar sebebi ile serpinti yapması oldu) motor gücünü çok düşürecek ve hatta motorun bayıldığını (yüksek HP'li motorlar dahil) anlayacaksınız. İşte burada 5000-6000 devir aralığında o maksimum güce ihtiyaç duyuluyor. 50 HP bir motor ve dengeli, off shore yapısında bir gezi, balıkçı teknesi ile güvenle kıyıya varılabilir. Bir de 5-6 metre civarındaki yeni nesil teknelere bakarsak çoğunluğunun fiberden üretildiğini, çoğu fiberin dıştan takmaya daha uygun olduğunu gözlemleyebiliriz. Deplasman tipinde karina yapısı daha bombeli ve derin olduğu için içten takmaya müsaitler ama 5-6 metre civarındaki off-shore tipi teknelerde bu pek mümkün olmuyor. Örnekleri yok mu? Tabii ki var. Ağırlıklı yabancı üreticilerin ürettiği regal vs. teknelerinde içten takma motorları görmek mümkün.
Yazımın başında da söylediğim gibi söylediklerinizin çoğunluklu kısmına katılıyorum. Amacım tartışma yaratmak değil, sadece 600 KG ağırlığındaki bir tekne için 50 HP motorun da yeterli gelebileceğini belirtmek. Tek başıma 30 mil hızı gördüğümü de eklemek isterim. 30 mil çok iddiaalı bir hız bence ve yeterli geliyor. Buradan sonraki her 10-20 HP artışta bütçe inanılmaz sarsılmaya başlıyor. Özellikle ilk alım maliyetinde teknenin çok üzerine çıkılıyor. Örnek Honda'nın 50 HP motoru bugün ortalama 45 bin TL civarında iken 60 HP istediğinizde motor blok yapısının değişmesi sebebi ile rakam 60-62 bin TL civarına çıkıyor. 10 HP için 15 bin TL harcamanız gerekiyor. Bu sefer 80 HP'ye bakıyorsun 60 ile 80 HP arasındaki fark sadece 3-4 bin TL bu sefer diyorsun ki 62 vereceğime 66 vereyim 80 HP olsun. 100 HP'ye bakıyorsun 80 HP ile arasında 4 bin var bu sefer 70 bin TL'ye çıkıyorsun

Bu kısır döngü haline girilirse çıkılmıyor. Bu sebeple yapılan özellikle yabancı kaynaklı testlere, teknenin özelliklerine göre pervane seçimine, tekneyi kullanacağınız bölgenin rüzgar, hava durumu vs özelliklerine kesinlikle bakılmalı. Bu işi baştan savma yapar, bütçem kısıtlı şimdilik bunu alacağım diyerek kısıtlı giderseniz, aldıktan ve tekneyi 3-4 kere denedikten sonra pişmanlık başlar, ikinci el olarak satmak durumunda kalır, zarar eder ve yeni bir tekne arayışına girilir. Bunlar hep tecrübe ile sabit
Umarım yazılanlar meraklılarına da faydalı olur.
Sevgiler.