Tuzda Eşkina Balığı Tarifi ( Levrek ve Pullu balıklar içinde uygulanabilir )

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Hamdi
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
1 kilo üstü balıklarla ,örnegin,levrek,çipura vb.balıklarla, hatta bütün tavukla bile yapılabilir.balığı tutmamış,balıkçıdan alıyorsanız,pullarını aldırmamaya ve çizgi çektirmeyeye dikkat edin..sadece içini temizletin..İÇİNE ,yanmaz kağıt ile bir duvar cekin..bu tuza bulaşmasını önler .yerken,agzınıza tuz gelmez.
tuzla kapladıktan sonra bir ismi bir çubuk yardımıyla üzerine yazabilirsiniz.
servis sırasında üzerine biraz kolonya döküp,yakarak güzel bir masa şovu yapabilirsiniz...

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Hep merak etmisimdir.. Cok zorda gozukmuyor.. İlk firsatta deneyecegim.. Ellerinize saglik 🙂

Vay be o zamanlar tığ gibi delikanlıymışız 😀

Abi hem iştahımızı açtın hemde inçeden gazladın bütün üyeleri herkez hafta sonu eşkina avlayıp bu tarifi uygular eminim ellerine sağlık süper görünüyor 🙂

Merhaba arkadaşlar,

Malumunuz Eşkina zamanı, biz de Eşkina tutmaya gidiyoruz. Ama bazen klasik pişirme yöntemlerinden sıkılıyoruz. Ben de değişiklik olsun diye, Tuzda Eşkina yapmaya karar verdim 🙂

Geçen hafta farklı günlerde tuttuğum iki balığı yapma kararı verdim. Biri 1028 gr diğeri 656 gr iki balığı tuzda yaptım. Aşağıda size aşama aşama resimleri aktaracağım (makine yoktu telefonla çektim net değiller)

Balık için malzemeler :

2650 gr öğütülmüş kaya tuzu.
5 adet yumurtanın akı.
½ Bardak su.

Balığın temizlenmesi :

Balığı pullarını kesinlikle kazımıyoruz, sadece içini temizliyoruz. Tepsiye yerleştirirken balığın içine tuz dolmamasına dikkat etmeliyiz.

Uygulaması :

Öncelikle yumurta akını ve suyu bir kapta karıştırdım, daha sonra tuzu ilave ederek iyice karışmasını sağladım. Harç kıvamına gelene kadar tuzu karıştırmaya devam ettim. Harç kıvamını aldığında diğer işleme geçtim.Bkz : Resim 1

Resim 1
16341 dosyayı görüntüle

Daha sonra Fırın tepsisinin zeminine tuz yapışmasını önlemek için fırın kağıdı serdim. Balığın geleceği zemine tuzu yayarak seriyoruz. Bkz : Resim 2

Resim 2

16342 dosyayı görüntüle

Daha sonra balığı tuzun üzerine koydum. Bkz : Resim 3

Resim 3

16343 dosyayı görüntüle
16344 dosyayı görüntüle

Balığı zemine yerleştirdikten sonra, balık hava almayacak şekilde bir spatula yardımı ile kaplıyoruz. Balıklar fırına hazır hale geldi. Bkz : Resim 4

Resim 4

16345 dosyayı görüntüle
16346 dosyayı görüntüle
16347 dosyayı görüntüle
16353 dosyayı görüntüle

Fırınımızı daha önceden ısıtmak için açmıştık, 300 derece ısıya ayarlayıp balıkları fırına verdim. Bir saat fırında pişirdikten sonra çıkarttım. Bkz : Resim 5

Resim 5

16354 dosyayı görüntüle

16380 dosyayı görüntüle

Fırından çıkmış olan tuzlu balığımızı, bıçak ve çekiç yardımı ile kenarlarından balığa zarar vermeyecek bir şekilde tuzu kırıyoruz. Kapak şeklinde üzerini kırarak açıyoruz. Bkz : Resim 6

Resim 6
16356 dosyayı görüntüle

16357 dosyayı görüntüle

16358 dosyayı görüntüle

16360 dosyayı görüntüle

16361 dosyayı görüntüle

16362 dosyayı görüntüle

16364 dosyayı görüntüle
Tuzu kırdıktan sonra, balığın derisini üzerinden kaldırıyoruz. Bkz : Resim 7

Resim 7

16367 dosyayı görüntüle

16368 dosyayı görüntüle

Daha sonra balığın beyaz etini servis tabağımıza alıyoruz. Bkz : Resim 8

Resim 8
16369 dosyayı görüntüle

16370 dosyayı görüntüle

16376 dosyayı görüntüle

16379 dosyayı görüntüle

Sonuç:

Tek kelimeyle harika bir tadı oluyor, çok sağlıklı tamamen balığın
separator.gif
kendi buharıyla pişirilmiş oluyor.

Hamdi bey, tarif için teşekkürler. Bu tarifteki ölçekler 2 balık için geçerli sanırım değil mi? 1 balık için bunların yarısı yeterli olur mu? 🙂 Olur da büyük balık tutabilirsek denemek isterim.

Hamdi bey, tarif için teşekkürler. Bu tarifteki ölçekler 2 balık için geçerli sanırım değil mi? 1 balık için bunların yarısı yeterli olur mu? 🙂 Olur da büyük balık tutabilirsek denemek isterim.
Rica ederim 🙂

Evet yarısı hemen hemen, göz kararı ayarlıyabilirsiniz.

Back