Tuzla - Pendik - Kartal - Maltepe - Kadıköy Hattı Bilgi Paylaşımı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan hunter
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Maalesef insanlar pek çok konuda olduğu gibi hazır bilgiyi kabul etmeyi çok seviyor ve herhangi bir düşüncesini sorgulama veya mantığı oturtma çabasından kaçınıyor. Sadece solunar iyi puan verirken balığa gidip 2-3 kez olumlu sonuç alınca acaba solunara göre kötü günlerde balık tutuldu mu gibi bir soru sormaktan aciz bir insanın bilgiçlik taslaması çok ilginç.

Samet hocam, aslında toplumumuzun hiç abartısız %92'lik kısmını yani pastanın tamamına yakınını analiz etmişsin. Ağzına, yüreğine ve gözlemlerine sağlık.
%92 demişken, bu vesile ile Aziz Nesin üstadı yad etmiş olayım. 🙂

Solunar v.s gibi programların çalışma prensibini gayet güzel açıklamışsınız fakat orda bir detay daha var hedef balığınız bu döngüne hareket eden bir balık mı ?
Levrek ve bu türe benzer balıklar solunar + rüzgar durumu vs. konularda av için önden bir tiyo verebilir ama onun dışında kalan balıkların veya göç balıklarının bu sistemde hareket edeceğini düşünmüyorum çünkü bir çoğunda basınç ile etkilenecek hava kesesinin bile olmadığını yanlış hatırlamıyorsam daha önce araştırdık.
Ayrıca istavrit nerede sorusunun benim açımdan cevabı geçen sezon kıyılarımızda çok uzun süre kalan dişlinin midesinde 🙂

@OmerAydın Atmosfer basıncından bahsediyorsak bu solunar programları zaten bunu hiç dahil etmiyor diye biliyorum (en azından doğrudan). Bir de balığın yüzüşünü etkileyebilecek bir hava kesesi olmayabilir ama hava basıncı aynı zamanda fırtına göstergesi de olduğu için balıklar yine de farklı davranabilir mi, ya da hava kesesi olmasa bile hava kesesi olan diğer balıkları avladığından bir etki olabilir mi gibi sorular geliyor aklıma. Örneğin fırtına öncesi ve sonrasında genel olarak balık yakalamanın nispeten daha kolay olduğu söyleniyor, o yüzden yüzüşü etkilemese bile dolaylı etki olabilir.

Bana sorarsanız göç balıklarının kesinlikle güneşin/ayın anlık konumuna veya hava basıncına göre göç ettiğini veya bölgede kaldığını düşünmüyorum. Güneş/ay/hava basıncı gibi etkenler, göç balığı meraya yakınsa balığın kıyıya ne kadar yaklaştığını veya yemlenip yemlenmediklerini etkiliyordur sanıyorum. Zaten gelgit olayı çoğunlukla aydan ötürü oluyor ve ayda bir başa dönüyor, göç dönemlerini etkileyemeyecek kadar kısa görünüyor.

Son düzenleme:
Dur Ömer ya zaten içimiz şişti boş gidip boş dönmekten. 😕
Valla işten eve erken döndüm, misafir olunca direk Karaköy’e indim ama sonuç bu ya. Haklısın içimiz şişik ama cidden durum içler acısı. 10 kişi var Balıl alan iki kişi ince takım serçe parmak boyu balık kalanlar boş

Abiler program falan anlamam ama bu sene balık yok hatta hiç yok. Şu an Karaköy’den çıktım, kıraca ve gümüş hariç bi halt yok suda

kıyı avcıları adına uygulama demek safsata ve tembellik ve keza boş muhabbet harici bir şey demek değildir. Aslolan sahilde emek sarf edip, bizzat deneyimlemektir. (Yanlış anlaşılmasın, ben üzerine para verseler yüklemem o uygulamaları.)

🙂

--------------------

Gelelim kendi konumuza, sahadan gözlem ve raporlara.
Yineliyorum, bizim bu hatta son senelerde görülmemiş hatta seviye olarak yarısı kadar dahi olmamış bir su çekilme durumu var. Bu da benim gibi eşkina avlayanlar adına ciddi sıkıntılar yaratmakta.
Balık ya çıkmaya çekiniyor ya da bizim bildiğimiz uzaklığın çok daha uzağına doğru kendini gösteriyor. Geçen aynı anda hem şamandıralı hem de Ege usulü, alarm takarak av yaptım. Özellikle son avım tam bir felaket idi. Bir tane harami yahut lüzumsuz balık dahi gelmedi.
Şimdi biraz daha uzak mesafeleri taramak adına birkaç saatliğine meraya inmeyi planlıyorum.

Bu balıklar karadenizden geliyor benim hemşerim laz balıklar bunlar solinar molinar işe yaramaz.
Anca bir lazinar icat ederlerse belki.
İnstagramda gece kız kulesi önünden tutulan lüfer videoları görüyorum acaba gerçekmi?
2 gün önce Samsun’daki arkadaşlara balık durumunu sordum hiçbirşey yok dediler.

İlk atışı yaptım ve şamandıranın sek sek sekerek hareketinden de anlaşılacağı üzere Santos'a bir kaya balığı geldi. Bu kez stopere akıllara zarar bir derinlik verdim. Bu kadar uzakta eşkina arama tarama da varmış kaderde. 🙂

Dosyalar

• IMG_20250922_204513.jpg
    IMG_20250922_204513.jpg
    53 KB · Okunma: 57
Bir hışımla gün batımında kefale çıkayım dediysem de yemlik ekmeklere dahi dokunan kefal yoktu. Yavru gümüş boldu, 2-3 tane de zargana görebildim.

Tudes verilerine göre 13 eylülden itibaren sarıyerden ölçülmüş deniz seviyesi verileri buldum. Oldukça güzel bir site: (link)

1758563682588.png

Çarşamba şafak denemesinden sonra edit: Sular biraz düzelmiş gibi. Yine hiç kefal yoktu ama kıyıda lapin, ispari, kaya balığı aktivitesi oldukça fazlaydı, ayrıca ilk defa kıyıdan gözümle eşkina gördüğüme emin oldum. Herhalde 30 cm civarında bir eşkinaydı, o eşkinaya ek olarak 10 adet de minnak eşkina gördüğümü sanıyorum. Bence lanet kırıldı, bugünden itibaren balık alırız diye umuyorum.

Son düzenleme:
Back