Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tuzla - Pendik - Kartal - Maltepe - Kadıköy Hattı BİLGİ PAYLAŞIMI

E

Erden Eren

Misafir
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN GENEL BİR HATIRLATMA YAPMIŞ OLALIM.

Tuzla, Maltepe, Caddebostan ve Kalamış hattında şamandıra ile yapılan istavrit avları genel olarak sona ermiştir. Yani 40 Gram, 50 Gram yahut 60 Gram kurşun kullanılarak şamandıranın olabildiğince uzağa atıldığı, akıntıyla beraber sağa ya da sola akarak yapılan av metodu için takvim artık sona ermiştir. Hatta benim gibi istavrite dahi yemli çalışanlar için bile kıyıdan istavrit takvimi sona ermiştir.
Gerekçe soracak olan hobidaşlara kendi bildiğimi yazayım ancak "Yanlışsın, asıl gerekçesi şudur." diye daha bilimsel açıklama yapacak olanların fikirlerine açığım, Bugünlerde deniz suyu sıcaklığı hala 20-22 derece aralıklarında yani aslında istavritin kıyılaması için ideal ısı seviyelerinde olmasına rağmen hayvan muhtemelen doğası gereği bu takvimde daha derin sulara kaçmakta. Derin su demek ısı ve daha bol oksijen demek. Bir de istavrit sürü halinde ve gezmeyi bolca sevdiğinden belki de topluca farklı yerlere göç ediyorlardır?
Saydığım meralar hariç misal Kartal vesaire yerlerde de muhtemelen aynı durumlar geçerlidir. Bu bağlamda eski fotoğrafları gösterenlere ve özellikle ürün satmak için 10 kişinin tuttuğu balığı günün sonunda toplayıp, kendi tutmuş gibi gösterenlere itibar etmemekte fayda var. :)

Bu arada tüm bunlar demek değil ki nisan ayına dek istavrit alınması imkansız. Bizim emekli abilerimiz var ve onlar kış takviminde bile sabahtan at-çek sistemi ile istavrit yokluyorlar. Eğer ki gün içerisinde 10-15 parça alabildilerse akşam şamandıralıyı da bekliyorlar. Ancak bu abiler emekliler ve vakit bolluğu avantajı ile her gün bu balığı kovalıyorlar ve tavalık balığı anca ayda 2-3 gün alabiliyorlar. Diğer günler öğlen gibi toplayıp dönüyorlar zaten.

Bir de ben mesela kış aylarında eşkina peşindeyken o kocaman kocaman iğnelerime istavrit vurmaya başladığında hemen 3-4 iğneli çıplak bir takım hazırlıyorum ve yemlereyek istavrite atmaya başlıyorum. Balık o saat dilimlerinde şansıma kıyılamış oluyor ya da dişli familyası sıkıştırmış oluyor ve kıyıda vakit geçiriyor. Kimi zaman yarım saat, kimi zaman 2-3 saat istavrit avı yaptığım oluyor bu sayede. Forumdaki videolarımda da görebileceğiniz üzere havanın 4-5 derece olduğu akşamlar kovayı yarısına kadar doldurduğum avlar mevcut.
Ama işte tüm bunların hepsi ayda 2-3 kez oluyor olmuyor. Yani en başta da belirttiğim üzere genel olarak kıyıdan ve özellilkle şamandıralı sistem ile yapılan istavrit avı nisan ayına dek sona ermiştir diyebiliriz.

Oltası suda olanlara, emek sarf edenlere bereketli ve huzur dolu avlar. RASTGELSİN!

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Adı
Samet
Dostlar, bostancıda mendirek girişinde son iki gündür gözle rahatça görülen mesafelerde kalın zarganalar görüyorum. Zargana denemek için ideal zamanlar gibi gözüküyor.

E

Erden Eren

Misafir
Havalar soğudukça ve bir de su seviyesi yükseldikçe keyfim çok fazla artıyor. :)

Bu akşam yine eşkina denemesi yapmayı planlıyorum. Rüzgarın karşıdan esiyor olmasından ötürü şamandıralı sistem yerine dip çalışacağım ve karşıdan gelen dalgada teke çıkarması çok zor olacağından yem olarak solucan kullanacağım.

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Adı
Samet
Zargana veya kefal hedefiyle sabah suyu denemesi yapmaya gittim ancak herhalde dünkü yağmurun ve lodosun etkisiyle kıyılar aşırı pisti ve suyun bulanıklığından gümüş bile görünmüyordu. Ekmek atsam da gelmediler. Böyle durumlar için hazırlıklı gidip üçlü dip oltası, dip kıbrısı veya kurşun arkası tek iğne atmanın mantıklı olduğunu umuyorum.

E

Erden Eren

Misafir
Bizim bu hatta umarım birileri balığın peşinde olur ve sahadan raporlama yapar bu hafta. Benim Scooter'ın lastiği patladığı için ben bu haftayı maalesef pas geçeceğim.