Muhayyer
Daimi Üye
- Adı
- Adem
- Kan Grubu
- A Rh Pozitif
Kendiniz demişsiniz zaten yasalar yanlış diye. Yanlış yasalarla, "o yanlışı bile bile kullanarak" evine ekmek götürmeye çalışanlar gelecek nesillerin ekmeğini de çalıyor. Konuya eve ekmek götürme kafasıyla bakılırsa dediğiniz gibi hamsinin de soyu kurur, o hamsiye bel bağlayan balıkçının da. Hal böyleyken "gel kardeşim yasa müsait, kurut kökümüzü" diyeceğimize, yapma etme diyoruz. Sizin bu durumdan rahatsız olanların söz söyleme hakkı olmadığını düşünmeniz benim itirazımın başladığı noktaydı. İtiraz çoğalacak, çeşitli platformlarda dile getirilecek, kamuoyu oluşabilecek...ki doğruya ulaşılabilsin.Yani yaşamını balık yakalayarak sağlayan yerine ikisinin de hakkı var, keyif için balık yakalayanın önceliği mi olsun diyorsun. Kıyıdakinin yasal hakkını hakkını, kendi hakkından vaz geçerek ona mı vermeli? Bizim olta atacağımızı düşünerek ağ atmamalı mı?, Onların da kıyılarda plaj, dere ağzı liman iiçi ve girişlerinde belli mesafeler ile ağ atmamaları gereken yasak bölgeleri var. Ben sadece bunlara uymayanları uyarıyorum. Kıyıya dönek ağının bir ucunu bağlayıp ağ atma hakları var. Bunu da geçimlerini sağlamak için kullanıyorlar. Yazın insanların denize girdiği yerlere ağa takılabilme riski nedeniyle ağ atmazlar genelde.
Fakat yasalara uymayan trolcüler gırgırcılar var ve bunların özellikle gırgırcıların denetlemesi neredeyse yok.
Yasalar doğru mu? Onlar da yanlış, balığın yumurtladığı dönemde bizde avlanmaları serbest. Karadanizde HES projeleri nedeniyle hamsi yok olunca İstanbul ve Karadeniz gırgırları üst üste 6 sene kuzey egede Yunanistanda yumurtlama mevsimi olduğundan yasak dönemde bizde avlanma serbest olduğu için Kuzey Ege hamsisinin soyunu kuruttular. İki senedir hamsi yok şimdi.
Ayrıca sizin keyif dediğiniz şey kocaman bir sektörü ilgilendiriyor. Hoş o sektöre yön verenlerin de kendine çeki düzen vermesi gerekiyor ama bu ayrı bir konu.
Keyifli forumlar olsun.