Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Whatsapp grubu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

bmod

Yeni Üye
Adı
Okan
Kan Grubu
O Rh Pozitif
1,5 2 ay oldu forumu keşfedeli, yeni başlayan biri olarak tabi ki geçmiş konular sayesinde keşfettim. Belli ki geçmişte daha aktif katılım varmış. Ama katıldığımdan beri neredeyse her gün girdim foruma, konulara ve verilen cevaplara baktım evet çoğunluğu cevapsız kalıyor ya da aynı 1 2 kişi cevap yazıyor. Tabi konu birilerine yardımcı olmak değil de gırgır ya da geyik muhabbeti üzerine olunca daha fazla katılım oluyor orası da ayrı bir durum.

Teknoloji içinden gelen biri olarak forumlarla çok eskiden beri içli dışlıyım ve aktifliği düşük olan forumları ayakta tutanların yöneticiler ve moderatörler olduğunu çoğu zaman gördüm. Açılan konu mükerrer ise konu kapatılır eski konuya yönlendirilir. Yanlış kategoride konu açılmışsa doğru kategori altına taşınır. Biri konu açtığında o konuya verecek cevabınız olmasa bile en azından altına o konu ile ilgili yorum yapacak deneyimli birilerini etiketleyip "şu kişi belki yardımcı olabilir gibi" yönlendirmeler ile konunun sonuca varması için çaba gösterilebilir. Bunlar olmayınca youtube, instagram gibi platformlarda içerik üreten onlarca kişiye sorularını sorup daha hızlı cevap alan insanlar neden foruma bir daha gelsin.

Hazıra konmak ile ilgili bazı cevaplar gördüm tam anlamadım açıkça ne demek istendiğini eğer eski konuları araştırmamak ise belirtilmek istenen sözlerim onlara değil. İnsanlar bazı bilgileri elde etmek için saatlerce emek verir deneyim kazanır ve bunu aynı yolda ilerlemeye başlayan insanlara aktararak daha hızlı yol almalarını sağlarlar. İnsanlık tarihi de bunun üzerine şekillenmez mi hadi insanlık tarihini kenara bırakalım forumların ana çalışma mekanizması bunun üzerine kurulu değil midir? Herkes onlarca kamış, makine, ip, sahte alacak kadar maddi güce de sahip değil bunların hepsini deneyimleyecek zamana da sahip değil ama bunları deneyimleyen onlarca kişinin olduğunu biliyorlar ve onlardan bilgi almak için zaten buralara gelip konularını açıyorlar. Aksi durumda burayı sadece sohbet edelim, bak bugün bunu tuttum beni tebrik edin konuları içeren bir foruma çevirir.

Diğer bir durum şu anda ayarlarda bildirimler açık olmasına rağmen biri konunuza cevap yazdığında, sizi etiketlediğinde ya da özel mesaj attığında eposta gelmiyor. Bundan dolayı bile insanlar sorusu olmadıkça ya da aklına gelmedikçe foruma uğramıyor. Kaldı ki sadece cevaplar için değil belli aralıklarla yeni konuların açıldığını belirten özet epostaları aktif olmayan kullanıcılara göndermek, kullanıcıları geri getirmek için uygulanan yöntemlerden bu da mevcut değil. Tabi bu tarz aksiyonların hepsi günün sonunda forumun nasıl bir gelir gider düzeni olduğuna bağlı konular.

Özetle böyle devam ederse cevaplarda da belirtildiği gibi ansiklopedi ama üstü tozlanmış güncellenmemiş bir ansiklopedi olarak internetin geçmişinde yer alacak. Son 10 yılda hangimiz güncellenmemiş ve özetlenmiş bilgi dolu olan britannicalarını tekrar açıp baktı.

E

Erden Eren

Misafir
Hazıra konmak ile ilgili bazı cevaplar gördüm tam anlamadım açıkça ne demek istendiğini
'Hazıra konmak' konusunda en çok yazan forum üyesi tartışmasız benimdir. Bu tanımlamayı %90 sosyal medya grupları ve Whatsapp grupları, %10 ise burayı kastederek vurgulamaktayım.
Mesela şu an saat 15:45 ve forumda ;
Toplam: 2,925 (Kullanıcı: 20, ziyaretçi: 2,905) söz konusu. Bilmem anlatabildim mi? :)

Ama yineliyorum, hazıra konma eleştirisini ben ağırlıklı olarak bu platform harici yerleri kastederek yapıyorum. Bunu daha önceki mesajlarımda çok kapsamlıca yazıp çizdiğim için burada özet geçeceğim.
Seneler önce üyesi olduğum Facebook ve Whatsapp gruplarında hem teknik bazda onca emek sarf edip, hem de işinden eşinden evinden ve uykusundan fedakarlık yaparak av yapan insanlara bir kuru rastgelsin bile denilmeden "Mera nere" yazılı binlerce mesaj görmüşümdür.
Türkçe'yi düzgün kullanmak adına "Mera neresi?" bile yazmaya üşenen, emeğe saygısı olmayan, kolaya-hazıra konmaya meyilli gayet kaba bir güruhtan bahsediyorum.
Yahu mesaj hala durmakta, senelerdir uğramadığım o gruplardan birinde ve hatta Kaynarca-Maltepe vesaire hattına dair en aktif Facebook grubunda yağmur altında fotoğraf çekip paylaştıktan sonra ava devam ettiğim ve telefona bakmadığım, bu doğrultuda öküzlerin MERA NERE sorularına yanıt veremediğim için Emre xxxx isimli bir şahıstan ana avrat küfür yedim, merayı alıp bir tarafıma sokmam yönünde cicili bicili mesajlara maruz kaldım.
Ki zaten o gün benim için tüm Facebook ve Whatsapp gruplarının zihnimde bittiği gün idi. Akabindeki haftalarda birkaç av yapıp, kasıtlı olarak alakasız ve yanlış meraları yazdıktan hemen sonra tüm gruplardan ayrıldım ve uzun senelerdir kafam tertemiz, mis gibi rahat.
Bu forumda en azından 'mera nereciler' yok. O yüzden burada yazıp çizmekten zevk alıyorum. Ama artık tükenmeye yakın bir paylaşım ağı olduğu ve bahsettiğin Britannica serileri gibi toz tutmaya başlamış bir yapıt artık burası.

Boğaz hattında yazan 3-4 değerli arkadaş, Şile'den yazan çizen @EMİN hoca, Tuzla-Kadıköy hattında misal ben, farklı disiplinler ile pek neşeli avlar yapan United Fishing Team ekibi, @BALIKDENiZDE kanalı sahibi Rıfat Bey'in birbirinden güzel videoları, @murattp , @hari76 gibi birkaç usta yorumcular ve en önemlisi bir soru sorup, sorduğu soruyu takip eden ve teşekkür eden kıymetli üyeler olmasa tamamen bitik vaziyette forum.

Moderatör tarafında düzenlendi:

BALIKDENiZDE

Aktif Üye
Adı
Rifat Karababa
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
'Hazıra konmak' konusunda en çok yazan forum üyesi tartışmasız benimdir. Bu tanımlamayı %90 sosyal medya grupları ve Whatsapp grupları, %10 ise burayı kastederek vurgulamaktayım.
Mesela şu an saat 15:45 ve forumda ;
Toplam: 2,925 (Kullanıcı: 20, ziyaretçi: 2,905) söz konusu. Bilmem anlatabildim mi? :)

Ama yineliyorum, hazıra konma eleştirisini ben ağırlıklı olarak bu platform harici yerleri kastederek yapıyorum. Bunu daha önceki mesajlarımda çok kapsamlıca yazıp çizdiğim için burada özet geçeceğim.
Seneler önce üyesi olduğum Facebook ve Whatsapp gruplarında hem teknik bazda onca emek sarf edip, hem de işinden eşinden evinden ve uykusundan fedakarlık yaparak av yapan insanlara bir kuru rastgelsin bile denilmeden "Mera nere" yazılı binlerce mesaj görmüşümdür.
Türkçe'yi düzgün kullanmak adına "Mera neresi?" bile yazmaya üşenen, emeğe saygısı olmayan, kolaya-hazıra konmaya meyilli gayet kaba bir güruhtan bahsediyorum.
Yahu mesaj hala durmakta, senelerdir uğramadığım o gruplardan birinde ve hatta Kaynarca-Maltepe vesaire hattına dair en aktif Facebook grubunda yağmur altında fotoğraf çekip paylaştıktan sonra ava devam ettiğim ve telefona bakmadığım, bu doğrultuda öküzlerin MERA NERE sorularına yanıt veremediğim için Emre xxxx isimli bir şahıstan ana avrat küfür yedim, merayı alıp bir tarafıma sokmam yönünde cicili bicili mesajlara maruz kaldım.
Ki zaten o gün benim için tüm Facebook ve Whatsapp gruplarının zihnimde bittiği gün idi. Akabindeki haftalarda birkaç av yapıp, kasıtlı olarak alakasız ve yanlış meraları yazdıktan hemen sonra tüm gruplardan ayrıldım ve uzun senelerdir kafam tertemiz, mis gibi rahat.
Bu forumda en azından 'mera nereciler' yok. O yüzden burada yazıp çizmekten zevk alıyorum. Ama artık tükenmeye yakın bir paylaşım ağı olduğu ve bahsettiğin Britannica serileri gibi toz tutmaya başlamış bir yapıt artık burası.

Boğaz hattında yazan 3-4 değerli arkadaş, Şile'den yazan çizen @EMİN hoca, Tuzla-Kadıköy hattında misal ben, farklı disiplinler ile pek neşeli avlar yapan United Fishing Team ekibi, @BALIKDENiZDE kanalı sahibi Rıfat Bey'in birbirinden güzel videoları, @murattp , @SKARPİ66 , @hari76 gibi birkaç usta yorumcular ve en önemlisi bir soru sorup, sorduğu soruyu takip eden ve teşekkür eden kıymetli üyeler olmasa tamamen bitik vaziyette forum.
Kıymetli ağabeyim yerden göğe kadar katılmakla birlikte bir iki detayda ben eklemek isterim; Halihazırda üye olduğum spearfishing Turkey forumunda da durum bu şekilde, yıllar boyunca zıpkıncı.com gibi ve daha pek çok foruma üye oldum ve çoğunun gözlerimin önünde eriyip yok olup gitmesine şahit oldum. Bunda sosyal medyanın etkisi çoktur, insanlar kolay iletişim yöntemlerine kaydılar ve yüzlerce değerli bilgiyi sadece tıklayarak bulabilecekleri, yılların birikimi ile ansiklopedi kadar değerli forumlara uğramaz oldular. Yabancı forumlarda da üyeliklerim var, oralarda bile durum böyle. Bu nedenle ben elimden geldiğince sıcak ve samimi pek çok insan tanıdığım bu forumda elimden geldiğince paylaşımlar yapmaya ve burada olmaya devam edeceğim. Whatsapp grubu kurmak isteyenler kendi aralarında yine kursunlar ama forumları yaşatmak adına paylaşımları buralarda yapmaya devam etmek önemli. Videolarıma verdiğiniz destek için de ayrıca teşekkür ediyorum. Selamlar, sevgiler..

E

Erden Eren

Misafir
Toplam: 4,087 (Kullanıcı: 20, ziyaretçi: 4,067)

E

Erden Eren

Misafir
Moderatör var mı sizce?
Moderatör var mı sizce?
@SKARPİ66 üstten bakan, bilmiş takılan tavır. Üstelik bir değil birkaç kez. Bazıları kendisini dev aynasında görüyor lakin bu tarz salt olarak sosyal platformlarda geçerli olabilir. Güncel, pratik hayatta elbette bu ego tatmini olanaksız.

Şansın buraya kadar benim adıma. Şahsi profilimden engelledim seni. Kibirine dair bu yazıp çizdiklerim de yine şahsıma aittir. Engellendin.

SKARPİ66

Daimi Üye
Adı
ÖZCAN TÜREMEN
Kan Grubu
A Rh Pozitif
@SKARPİ66 üstten bakan, bilmiş takılan tavır. Üstelik bir değil birkaç kez. Bazıları kendisini dev aynasında görüyor lakin bu tarz salt olarak sosyal platformlarda geçerli olabilir. Güncel, pratik hayatta elbette bu ego tatmini olanaksız.

Şansın buraya kadar benim adıma. Şahsi profilimden engelledim seni. Kibirine dair bu yazıp çizdiklerim de yine şahsıma aittir. Engellendin.
ÜZÜLDÜM DERSEM YALAN OLUR. BİLAKİS ÇOK MEMNUN OLDUM.
Ama…
Forumda en başta “moderatör” olarak bulunan birinin, diğer moderatörleri çalışma arkadaşlarınıda hedef alarak, hiçte etik olmayan bir şekilde “MODERATÖR VARMI SİZCE” sorusuna ne cevap yazmamı bekliyordunuz?
Yada bu yorumunuzu BEĞENMEMİMİ, size arka çıkmamımı bekliyordunuz?

Anladığım kadarı ile başkalarını suçlayıcı bir şekilde kendi olumsuz ve şahsi görüşlerinize benide çekmek istediniz. Başaramayıncada böyle ileri geri suçlayıcı bir tavır gösterdiniz.

Sonuçta siz dahil sitede 4-5 kişi “MODERATÖR” olarak görev yapıyor. Ve bu kişilerin görev yeterlilik seviye ve becerilerini, takdir etmek bana değil forum sahibi HAMDİ BEYE @Hamdi düşer. Yada moderatör olarak görev yapan @agartan yada diğer bir sorumluya.

Kaldıki. SİZ BANA O SORUYU SORDUĞUNUZDA “BU NE DEMEK” DİYEREK HAMDİ BEYİN @Hamdi VE DİĞER MODERATÖRLERİN @agartan SİZİ SORGULAMASINI BEKLERDİM.

Ve siz…
Benim için etik olmayan, kişileri yetersiz ve etkisiz göstermek amaçlı “moderatör varmı sizce” sorunuza “cevap yazmadığım yada beğenmedim” için beni “kibirli” olmak ile itham ediyorsunuz.
Sorun değil.
Ben sizin hakkınızdaki “fikirlerimi” yazmayacağım.
Her ne kadar size göre kibirli olsamda saygısız ve bu saygısızlığı besleyecek, cesaretlendirecek kadar ezik değilim.
Ayrıca şunu belirtmek isterim…
Özelden yazdığınız yada burada paylaştığınız yorumlara cevap vermememdeki, sessiz kalmamdaki amaç zaten sizin ile etkileşimde olmamak adınaydı. Bu sebep ile beni engellemenize ÜZÜLDÜM DERSEM YALAN OLUR. BİLAKİS ÇOK MEMNUN OLDUM.

Son olarak; BANA “FORUMDA MODERATÖR VARMI” SORUNUZUN CEVABINI MUHATAPLARI @Hamdi @agartan BEYLERİN CEVAPLAMASINI BEKLİYORUM…

agartan

Moderatör
Yönetici
Adı
Şeref
Forum bir kültürdür.
Soru sorup cevap verilmiş mi diye bakılmaz, oraya her gün girilir, kim ne yazmış ne anlatmış bakılır, aktaracağın varsa aktarılır, soracağın varsa sorulur, cevaplayacağın varsa cevaplanır, av raporu varsa okunur tebrik edilir, takdir edilir, yeri gelir eleştirilir. Forum budur.
Burada yeni arkadaşlıklar kurulur, av mahallinde tanıdığın insanlar foruma davet edilir.

Sosyal medyanın yaygınlaşması, sayfa açmanın bedava olması, grup kurmanın belki para bile kazandırması gibi nedenlerle forumlara olan ilgi azalmıştır. Bir başka neden de sosyal medyada kendi sayfasında dilediğince at koşturan kişiyi eleştiremezsiniz. Eleştirdiğinizde gruptan atılırsınız, engellenirsiniz. Orası bir tür ego tatmin yeridir. Yasa dışı av da yapsanız şakşakçılarınız sizi yüceltir. Oysa forumlarda böyle şeyler olmaz, yapmaya kalkan barınamaz.

Bizler amatör balıkçılarız, uymamız gereken kurallar var. Ben kendi adıma bu kurallara %99,99 uyduğumu söyleyebilirim. Bu nedenle "bu olmamış, keşke salsaydın" gibi eleştiriler yaparken bir açığım olmadığını da bilirim. Bu eleştiriye dayanamayan, keyif almak için tonla balık tutmak gerektiğini düşünenlerin buralarda işi yoktur bana göre. Geçmişte yaptığım av raporlarına baktığınızda benim tutkum görülebilir ve bu tutkuya sahip üye sayımız hiç de az değil. Burası sosyal medyada olduğu gibi sadece fotoğraf koyup geçilecek yer değildir. Bunu da yapanlar var, onları da her defasında avını hikayeleştirmesi konusunda teşvik edici yorumlar yazmaya çalışıyorum. Sırf bu nedenlerle bile forum içinde telefon whatsapp grubu olmaz. Zaten birlikte ava giden, giderken birbirini arayan insanlar mutlaka var.

Benim moderatör olarak görevim spamları engellemek, alevlenen tartışmaları soğutmak, küfürbazları, hakaret dışında iletişim kuramayanları yollamak, paylaşım yapan herkesin etkileşim alması için basit bile olsa bir yorum yazmak ve forumun kendi yolunda gittiğinden emin olmak. Şimdi bakıyorum da ne kadar dikkat edersek edelim bazen işler rayından çıkabiliyor. Ne yazık ki tartışmalar hedefinden sapıyor, küskünlüklere sebep olabiliyor. Herkesin aynı düşünmesini elbette bekleyemeyiz ama düşman olmaya da gerek olmadığını düşünüyorum.

Bu nedenle bu konuyu burada tartışmaya kapatıyorum.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...