Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

x kg çekerli misinayla atılabilecek maksimum kurşun ağırlığı y=?

levent31

Aktif Üye
Adı
levent
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Sadece misina çekerinden hareketle kurşun ağırlığı hesaplanamaz.
Çünkü kişden kişiye değişebilen 2 faktör var.
1) Amatör Balıkçının kamışa verdiği ivme.
2) Amatör Balıkçının tercih ettiği bırakma açısı(misinayı kamış kaç derecede iken serbest bırakıyor).

O yüzden kişiye özel hesaplama yapmak gerekir :).
Şöyleki; Kurşun attıktan kaç saniyede suya düşüyor önce onu ölçün.
Atıyorum 6 saniye olsun.
Bunun yarısını alıyoruz 3 sn oluyor(kurşunun tepe noktasından serbest düşmeye başlama süresi).
Bu durumda sizin yerçekimine ters yöndeki(dikey) atış hızınız v = g x t formülüne göre 10*3 = 30m/s
Ama bir de yatay hızınız var ve bunu hesaplamak için misinayı bıraktığınız andaki açıyı bilmemiz lazım.
Toplam hızınız da yatay ve dikey hızın bileşkesidir. bileşke hesabı yatay ve dikey hızların karelerinin toplamının karekökü olup
hesap kolay olsun diye sizin bırakma açınızı 45 derece olarak alıyorum(bunu kendiniz ölçmeniz lazım).
45 derece açıda "yatay hız = dikey hız" olup bu örnekte bu değer 30 m/s
atış anındaki toplam hız ise = 42 m/s olur.

Daha bitmedi :). Bu hıza kaç saniyede ulaşıyoruz yani atışınızı kaç saniyede gerçekleştiriyorsunuz bunu bilmek lazım
sanırım 1.5 saniye falandır(kamışa abanma anı ile misinayı bırakma anı arasında geçen süre) bu durumda ivmeniz

42/1.5 = 28 m/Saniyekare olacaktır. eğer misina çekeri 6 kg ise maksimum kurşun ağırlığı = 6000/28 = 214 gramdır.
Ama siz defalarca atış yapacağınız için misina deforme olacaktır o yüzden güvenli kurşun ağırlığı bunun yarısı yani 214/2 = 107 gramdır...

lufermania

Daimi Üye
Adı
Uğur
Bu sayısal formulleri hala hatırladığınıza göre ya aktif olarak kullanıyorsunuz ya da ogrencisiniz sanırım :) ben unutalı çok oldu.
Ama kendi kullandığımız misinalardan örnek verecek olursam 6 kilo çekerli misina ile 200 gram bile atacak birinin olduğunu sanmıyorum. Biz bu agirligi 11 ila 13 kg çekerli misinalarla ancak atıyoruz

levent31

Aktif Üye
Adı
levent
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Bu sayısal formulleri hala hatırladığınıza göre ya aktif olarak kullanıyorsunuz ya da ogrencisiniz sanırım :) ben unutalı çok oldu.
Ama kendi kullandığımız misinalardan örnek verecek olursam 6 kilo çekerli misina ile 200 gram bile atacak birinin olduğunu sanmıyorum. Biz bu agirligi 11 ila 13 kg çekerli misinalarla ancak atıyoruz
Çünkü misinaların çeker değerleri abartılı genelde...