Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yeni başlıyorum yardımcı olurmusunuz?

ermanvp

Yeni Üye
Adı
Erman
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Merhaba,
Ayvalık çoğunluk alanı bildigim kadarıyla kumluk..Avlanmak istediginiz bölgeleri birkaç gün gezin, orada sürekli avlananlara ne kullandıklarını, avlanma tekniklerini, ekipmanları sorun.. Tabii bir de hangi mevsim avlanacaksınız karar veriniz..Boğazda mevsimsel avlanma var ki evlere şenlik..Ekipman teknik sahteler hepsi ona göre degisiyor.. tüm bunları ögrendikten sonra ikinci el.ürün satan sitelere bir göz atınız, burada balık tutmaya gönül vermis ancak çesitli sebeplerden 1-2 defa ancak atabilmiş oltalar takımlar var. Başlangıç için makul bir takım denk gelir. Ancak LRF, spin ,surf, tekne vb avlanma tekniklerine göre kamış ve makineniz degisiklik gösterir. Hatta kendi içinde ayrılır,çinekop icin guclu kamış ve makine kullanırken, istarviye hafif esnek surf takım kullanıyorsunuz..Mevsimsel avlanma..1 makul takım diye başladıgınız zevkin sonunda koyacak yeriniz olmaz.. Agır ve kötü takım alacak kadar zengin olmayın..

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Adı
Samet
Ben şeytanın avukatlığını yapacağım. Herkesin buradaki hobidaşların standardına uyacak kadar bütçesi olmayabiliyor ve hobidaşların standartları daha ilk kez olta kullanacak, kişiler için fazla yüksek gözüküyor. Daha 10 balık tutmamış birisinin, atıyorum kamışın 300 gram değil de 500 gram olması, 50 metre yerine 40 metreye atması, kamışın 1 sene sonra yetersiz gelmeye başlayacak olması nedeniyle çok daha az zevk alacağını sanmıyorum. Ben yaklaşık bir yıl önce şu ucuz surf kamışını ve şu ucuz surf makinesini kullanarak başlamıştım:

Albastar elegant 420 cm, şu an piyasası 780 lira. (390 santim versiyonu var, vücut yapısına göre bu tercih edilebilir)
Alba Star Surf Range 60 Olta makinesi, şu an piyasası 630 lira
Remixon spider deluxe 1000m mono misina, şu an piyasası 330 lira

Kamış 560 gram ağırlığında ve bence sürekli atsak yorar. Makineye sarılı ip iğrenç ötesi, aşırı hafıza yapan bir misina. Kesinlikle değiştirilmesi gerekiyor. Ben bu 0,35 mono misinayı sardım. Hala daha kullanıyorum ve tatmin edici mesafelere atabiliyorum.Makinenin altında feci bir boşluk var, misinayı gergin tutmadan sarım yaparsanız dibine sarım yapıyor. Ben buna dikkat ettiğim halde herhalde 8-9 saat kullanımda bir yanlışlıkla makinenin dibine sarıyorum. Kalamayı tamamen açıp kafayı çıkartıp dolanmayı çözüp kafayı geri takmam gerekiyor bu durumda. Gezer halkası iyi sıkışmıyor, her atışta görsel olarak kontrol etmek gerekiyor.

Bu kötü özelliklerine rağmen bence fiyatına göre aşırı iyi değer sağlıyor bu kamış ve makine. Hatta yemlide 2 oltam olması için aynı kamış ve makineden birer tane daha aldım. İstavrit veya kurşun arkası rapala için kullanılır mı? Herhalde hayır. Ama aşırı acemi bir balıkçı olarak bu set beni oldukça tatmin etmişti. Yalnızca ekipmanın sınırlarını anlamak gerekiyor. Bu makineye ve kamışa şimdi 0,1-0,16 mm aralığında bir ip misina sarıp kullanmayı düşünüyorum.

Bu arada pek deneyimsiz biri olduğumu göz önünde bulundurun ama ben kamışı yine de beğeniyorum. Ama makine konusunda biraz alternatif bakardım çünkü özellikle dibe sarma sorunu oldukça kötü. Ama benzer fiyatlarda daha iyisi bulunamıyorsa ve bütçe sınırlıysa bence tercih edilebilir.

LRF disiplininde de oldukça acemiyim ve geçen sene (kefal avlamak amacıyla) şu seti kurmuştum:
Bauer Akira 210 cm 2-8 gr 2 Parçalı LRF Kamış, şu anda piyasası 520 lira
Okuma X-otic xt-20 olta makinesi, piyasası şu an 520 lira
Makine üzerinde gelen 0,15-0,20 mm arası mono misina

Bu kamış, makinenin üzerine sarılı hazır gelen mono misinayla yakın mesafeye tek iğne veya mini kıbrıs atmak için yeterli gelmişti. Bu kamış ve makineyle 46 santimlik bir kefal çekebilmiştim. Şu anda 0,10 ip misina sarılı ve yine kefal için kullanacağım. 0,05, 0,06 ip misina sarıp diğer balıkları hedeflemenin önünde de bence engel yok. Yine çok acemi biri olarak, ben bu kamıştan ve makineden oldukça memnunum ve önerebilirim. Atış mesafesi dışında hiçbir şikayetim yok ama ufak gramajlı silikonlarda mesafe sıkıntısı olur herhalde. Kurşun arkası veya carolina rig tarzıyla daha ağır kurşun kullanarak silikon atmanın önünde yine engel yok bence.

Bu oltaları kullandıktan sonra birazcık daha kaliteli bir spin seti isteyip Okuma red spin 279 cm 10-40 gram atarlı kamış ve shimano fx 4000 almıştım. Makinenin oltaya ağır gelmesi dışında bu setten de oldukça memnunum. Bu kamışı ve belki biraz daha ucuz bir makineyi herhalde 3000 lira civarına dizebiliyoruz.

Temudan herhalde 700 liraya falan aldığım teleskopik, aşırı kompakt 360 cm bir kamışı da büyük bir keyifle kullanmaya devam ediyorum.

Sonuç olarak, balıklar kamışın veya makinenin fiyatını ya da kalitesini bilmiyor arkadaşlar. Konfordan ve kaliteden biraz ödün verilip bence çok keyifli av yapılabilir. Bence bütçem X lira diyen arkadaşlara dedikleri fiyat aralığında bildiğimiz kadarıyla en iyi kamışı ve makineyi önermemiz gerek. Tabii ki de bu bütçenin neden olduğu kısıtlamaları dile getirmeliyiz ancak ben forumdaki genel tavrın çok doğru olmadığını, hobiye giriş yapmak isteyenlerin cesaretini kırdığını düşünüyorum. Ayrıca 2000 lira bütçem var diyen birine 3000-4000 liralık malzeme aldırırsak ve bu arkadaş acemiliğiyle kamış kırma veya makine bozma durumunda hobiye güle güle der. Ucuz malzeme hata yapmanın bedelini düşürüyor.

Ayrıca gerçekçi olursak bu hobi herkes için değil. Burada öneri isteyen arkadaşların önemli bir kısmı muhtemelen birkaç ay içinde hevesini kaybedip hobiyi bırakıyordur. Hobinin kendisine göre olup olmadığını görmek isteyen arkadaşlar için yine uygun fiyatlı takımlar bence daha mantıklı. Bütçesi kısıtlı olup, 1-2 ay sonra hobiyi bırakma potansiyeli olan birine bütçesinin 2 katında öneride bulunmak bence yine uygun değil.

Son düzenleme:
Adı
Birkan Ataseven
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Merhaba. Ben de ilk başladığımda en uygun fiyatlı kamış ve makina almıştım. ilk gün izmarit tutmuştum. 1. hafta dolduğunda ise olta 40gr kurşuna dayanamayıp kırılmıştı. gidip effe infinity 420 kamış almıştım ve 2,sini de aldım daha sonradan yedek olarak. 2017 den beri halen duruyor kamışlarım ve tabi şu an emekli modunda takılıyorlar :)

ha şu an 6-7 adet surf oltam, 8 adet 5000-6000-7000-10000 lik makinam, 4 adet spin takımım,2 adet light spin takımım, 3 adet lrf takımım, 40-50 adet sahte maket, 30 paketten fazla silikon jighead vs vs... hepsi hobi odamda duruyor. arabada ise 2 adet surf,1 adet spin ve 1 adet lrf takımım ve sahte malzeme kutum bagajda her zaman durur..

bunları niye yazdığıma gelince sakın yanlış anlama bukadar var şöyle böyle diye yazmadım. bunların hepsi deneyim,istek ve av disiplinine göre maymun iştahlılıktan oldu.

git bi olta dükkanına, 1 adet 30mt 0,30misina sarılı kasnak al,söyle sana bi de bedene 7no iğne bağlasın. 3gr kıstırma kurşun al, 1 paket te mamun,sülünez,karides veya boru kurdu al. ordan altınoluk liman ın fener inin dış deniz kısmına geç. takımının iğnesine aldığın yemi tak ve kayalık taşlık yerlerin dibine at eşkina ispari vs keyfine bak.. Tabi bu dediklerimi hava kararınaca yap..

1-2 hafta bu keyfi al ve daha sonra git bi olta dükkanına okuma rv45 makina. 580tl, portfish in 4,05 mt lik kamışı 1600 ila 1900tl civarı, 5 adet 100lük armut kurşun, 5 adet 50lik armut kurşun, 5 adet çapari.5 adet 2li veya 3lü dip takımı,1 adet fosfor ve olta fosfor tutma aparatı, 5-10 adet büyük boy fırdöndü, al.

çapariyi tak ve ufaktan at çek e başla. 1-2 hafta böyle takıl ve elinin hassasiyeti oturunca ve alışmaya başlayınca dip takımını tak ve bu sefer kasnak ile yaptığın şeyi dip takımı ile yap.. daha sonradan ise 150gr yassı kurşun alıp aynı dip oltası ile ileri salla gece dibe yatır. al yanına şapkanı, içeceğini ve kamp sandalyeni,kamışın ucunun oynamasını izle..
ha baktın bunda da keyif alamadın, spin e geç. baktın oda mı olmadı, lrf ye geç... tabi bunlar için ayrıyetten bi odanın duvarını ve bi dolabı feda et. benim gibi takımları toplayacaksın çünki :)

bol şanslar..

Son düzenleme: