Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

08.02.2011-Boğaziçi'nin Has Sarıkanatları

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

walras

Üye
Adı
alper dik
Alper bey Karadenizden akan balık Çanakkale boğazını geçip oradan ege oradan da akdeniz derken ver elini İskenderun demez. Karadeniz den akıp İstanbul boğazını geçen balık nadiren Çanakkale boğazına kadar gider. Karadenizden akan balığın son durağı marmara denizinin derinlikleridir. Orada ürer, yumurtlar sonra da suyun sıcaklığına göre tekrar karadeniz' e akarlar. İskenderun da tutamadığınız balıkların sebebi bizim burada tuttuğumuz 15 - 20 taş çatlasa 40 tane balık değildir. İskenderun da lüfer balığı avında bir sıkıntınız varsa sorunun kaynağını bilmem kaç bin km uzakta olan bizlerde değil kendinizde arayın lütfen.
Uluç Bey;

*Lüferlerin göç yolları hakkında sizin bahsettiğiniz gibi net bir çalışma, bilimsel döküman mevcut mudur? O kadar kesin yazmışsınız ki elinizde tonlarca döküman var ama bizimle bu dökümanları paylaşıp bizleri aydınlatmıyorsunuz hissine kapıldım.

*Biz İskenderundaki bilinçli amatör balıkçılar olarak sizin avlayıp lüfer diye fotoğrafladığınız balıkları geri bırakıyoruz. Balık avlayamamak ya da her av dönüşü kovamızı balıkla doldurmak gibi bir derdimiz yok.

*Yazdıklarmı tekrar ve dikkatlice okursanız, derdimin sarıkanat! avlamak olmadığını anlayabileceğinizi umud ediyorum.

*Amatör balıkçılar olduğumuzu, amatör balıkçılık forumunda olduğumuzu ve amatör balıkçılığın bizlere verdiği bilinç yükünü hakkını vererek taşımamız gerektiğini size hatırlatmaya gerek yok sanırım !

*Bu kadar ateşli ve alakasız bir cevap verdiğiniz için sizide katmaktan başka yol bulamadığım bir konu daha var, sanırım sizde daha üreyebilme yeteneğine sahip olamamış yavru balık avlamaktasınız. Yasal limitinin 14 cm. olduğu gibi saçma bir savunmanız da olabilir. Katillerin avakado ile beslendiği bir ülkedeyiz beyefendi :) yasaların lüferleri korumasını beklemiyorum :)

*sizin avladığınız 15-20 taş çatlasa 40 ! üreme yeteneğine sahip olmamış sarıkanatları avlayan kaç bin amatör balıkçı olduğunu zanneden insan vardır? 5000 kişi olduğunu varsayalım ( ki rakam az bile); 5000 kişi ortalama 40 balık avlasa, sadece haftasonu iki gün avlasalar? minimum hesapla 5000 kişi x40 yavru balık x2 gün=400.000 adet yumurtalayamadan ölen sarıkanat demektir ki bence gerçekten iyi bir rakamdır.

*Size göre İskenderunda avlayamadığımız lüferlerin (ki sarıkanat ve lüferleri bırakmanın keyfini yaşıyoruz) nedenini bana sormanızı anlamsız buldum. Sizce neden lüfer yakalayamıyoruz? Yukarıdaki fotoğraflar yeterli olmadı sanırım, sarıkanat olmayınca tanıyamadınız... Siz hiç Sırtıkara gördünüz mü Uluç Bey?

*Sizden ricam yazdıklarımı, bir an önce cevap yapıştırma güdüsünden uzak, sakin ve anlamaya çalışarak tekrar okumanız.

Balıkoltası

Daimi Üye
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Her forumda bu tip muhabbetler oluyor, artık alıştık desek yalan olmaz pek.
Saldım dediğiniz lüferleri, sırtıkaraları buyrun gelin istanbulda tutun kıyıdan, bizde görelim takdir edelim.Boğaz lüferinin-sarıkanatının tadınıda ancak boğazda avlananlar bilir. Akdenizde bende tutsam kofana, yakala bırak yapardım büyük ihtimal.
Demekki lüfer tutup eve götürenler bilinçssiz amatör oluyor. Ayrıca biz hiçbir raporumuzda sarıkanat tutup lüfer demedik. Demeyizde. Lüferin ne olduğunu gayet iyi biliriz.
25 cm den aşağı boydaki balıklar da yumurtluyor ayrıca, bunu temmuz ayında avladığım 2 adet yaklaşık 22 cm sarıkanatlarda gördüm ordan biliyorum.
Şuan tuttuğumuz balıklardada geçen sezondan döktüğü yumurtaların sönük keseleri mevcut.
Bu mevsimde bırakın 5000 kişiyi boğazda 50 kişi bile 20 tanenin üstünde balık tutamıyor. Zira bu donanım gerektiriyor ve milyarlık takımlarla avlanan bizler yazınızda belirttiğiniz gibi eve balıkla dönme derdinde olan etçilerden değiliz.
Sİrkülere uygun, üstelik 21-26 cm boy aralığındaki balık raporuna bile böyle yorumlar yazıldığı için artık forumlarda raporlar iyice azaldı ve azalmayada devam edecek.
İnsanları tanımadan etmeden forumda, bu tip yorumlarda bulunmayın derim.

KayaBalığıKaya

Daimi Üye
Adı
Uluç
* Lüferlerin av mevsimi Çanakkale ve İstanbul boğazında hemen hemen aynı mevsimde başlar, dolayısı ile Karadenizde akmaya başlayan bir balığın ışık hızı ile çanakkale boğazından geçmesi imkansız gibi bir şeydir. Eğer marmara bölgesinde olsaydınız ve hatta İstanbul ve Çanakkale boğazında avlanabilen biri olsaydınız, Karadenizden akan balığın Çanakkale boğazından geçip İskenderuna gitmesinin ne kadar zor bir şey olduğunu bilirdiniz. Bilimin bir adımı gözlemdir buyurun gelin gözlemleyin hem Çanakkale de hem İstanbulda balığın akış zamanını ve durumunu.

*Benim veya arkadaşlarımın lüfer diye raporladığı bir balık yoktur eğer raporlarıd dikkatli okursanız görürsünüz.

*Yazılarınızı tekrar tekrar okuduğumda derdinizin sarıkanat avlamak olduğundan başka bir kanaate varamadım.

*Yasal limit 14 cm dir diye saçma bir savunma amacına girecek değilim ihtiyacımda yok zaten. Ben ve arkadaşlarımın oldukça uygun bir boy limiti vardır o da bir karıştır ve bu bir karışta 20 cm ve üzerine denk gelmektedir.

*Bizim gibi binlerce kişi 15 - 40 arasında bir sayıda sarıkanat yakalayamaz. Sahte balık ile sarıkanat yakalamak istanbul boğazında kolay bir şey değildir yeri geldiğinde 200 gr lık kurşunlar kullanılan zor bir disiplindir ve bu disiplin sağlam ekipman ister ve bu ekipman etçi diye tabir insanların bilerek veya bilmeyerek, isteyerek veya istemeden ödeyecekleri bir meblağ değildir.

*Benim babam 60 sene boyunca geçimini olta balıçılığı ile sağlamış bir kimsedir ve yanında beraber balık tuttuğum zamanda 3 kg lık kofana bile görmüşlüğüm vardır üstelik bu denizden tutulan ve benim canlı şahit olduğum bir olaydır. Peki siz hiç 7 kg lık sırtı kara gördünüzmü veya 64 kg lık akya veya 14 kg lık sinarit veya 30 kg lık çatalkuyruk veya çıplak balığı veya hemen suyun altından geçen ve gözlerini bile görebildiğiniz her biri en az 40 kg lık orkinos sürüsü.

* Sizden ricam cevap vermeden önce cevap verdiğinizin kim olduğunu önceden araştırmanız tanımanızdır.

Ve siz yapmamışsınız ama ben yapayım
Saygılarımla.

walras

Üye
Adı
alper dik
* Bilimin bir adımı gözlemdir buyurun gelin gözlemleyin hem Çanakkale de hem İstanbulda balığın akış zamanını ve durumunu.

*Benim veya arkadaşlarımın lüfer diye raporladığı bir balık yoktur eğer raporlarıd dikkatli okursanız görürsünüz.

*Yazılarınızı tekrar tekrar okuduğumda derdinizin sarıkanat avlamak olduğundan başka bir kanaate varamadım.

*Yasal limit 14 cm dir diye saçma bir savunma amacına girecek değilim ihtiyacımda yok zaten. Ben ve arkadaşlarımın oldukça uygun bir boy limiti vardır o da bir karıştır ve bu bir karışta 20 cm ve üzerine denk gelmektedir.

*Bizim gibi binlerce kişi 15 - 40 arasında bir sayıda sarıkanat yakalayamaz. Sahte balık ile sarıkanat yakalamak istanbul boğazında kolay bir şey değildir yeri geldiğinde 200 gr lık kurşunlar kullanılan zor bir disiplindir ve bu disiplin sağlam ekipman ister ve bu ekipman etçi diye tabir insanların bilerek veya bilmeyerek, isteyerek veya istemeden ödeyecekleri bir meblağ değildir.

*Benim babam 60 sene boyunca geçimini olta balıçılığı ile sağlamış bir kimsedir ve yanında beraber balık tuttuğum zamanda 3 kg lık kofana bile görmüşlüğüm vardır üstelik bu denizden tutulan ve benim canlı şahit olduğum bir olaydır. Peki siz hiç 7 kg lık sırtı kara gördünüzmü veya 64 kg lık akya veya 14 kg lık sinarit veya 30 kg lık çatalkuyruk veya çıplak balığı veya hemen suyun altından geçen ve gözlerini bile görebildiğiniz her biri en az 40 kg lık orkinos sürüsü.

* Sizden ricam cevap vermeden önce cevap verdiğinizin kim olduğunu önceden araştırmanız tanımanızdır.

Ve siz yapmamışsınız ama ben yapayım
Saygılarımla.

Uluç Bey;

Lüferlerin göçlerini bizzat gözlemlemişsiniz, Bilim Nedir diye sormayacağım, akademik kariyer yapmış gibi konuşuyorsunuz, sizin lüfer diye bir av raporunuz yok, şünkü siz sarıkanat avlıyorsunuz. Karış hesabınıza hayran kaldım, 20 cm lik bir sarıkanat sizin için makul bir av... o balığın üremesi için en az 25 cm olması gerekiyor. Bunu ben değil sizin tanımından bile uzak olduğunuz BİLİM söylüyor. siz halen 20 cm lik balıklardan bahsediyorsunuz maalesef. Binlerce insan sizin gibi amatör balıkçılıktan uzak bir bilinçle avlanıyordur, Babanız balıkçı olabilir, onun zamanında 3 kiloluk avlar yapmış olabilirsiniz. Ama siz ve sizin gibiler yüzünden şu anda 3 kiloluk kofanalar maalesef azalmaktadır. Çünkü siz ve sizin gibiler karış hesabı yaparak bu balıkların soyunun tükenmesine yardımcı olmaktasınız. Ben hangi balıkları gördüm sorunuza şu cevabı vermek isterim... Ben İskenderun Körfezinde nefes alıp, bu körfezde balık avlanan birisiyim :) Körfezler sizin bildiğiniz balıklardan daha fazla balık barındırırlar :)

Cevap verdiğimin kim olduğunu araştırma gereği duymuyorum, bunun bir kaç sebebi var
1-bu ülkede 10 kişiden 5 tanesi sen benim kim olduğumu biliyormusun gibi saçma bir soru sorar
2-sizin kim olduğunuzdan öte bir sürü amatör balıkçının okuduğu bu forumda üreyemeyen balıkları alıkoymanın etik olduğundan bahsetmeniz beni size cevap vermeye yöneltti
3-kimliğinizden öte okuduğunuzu anlayamadığınız ortada.

Kim olursanız olun, bu gerçekten umurumda değil...

Siz okuduğunuzu anlayamıyorsunuz uluç bey, ben size sarıkanatları saldığımızdan bahsediyorum, siz bana derdimin sarıkanat avlamak olduğunu söylüyorsunuz. cevaben yazdıklarımı anlamamakta ya da yanlış anlamakta ısrar edeceğinizi tahmin ettiğim için size cevap yazmayacağımı belirtmek isterim.

Üreme olgunluğuna erişememiş defne yaprağı, sarıkanat avlarnızda size başarılar... siz ve sizin gibiler oldukça çocuklarımız lüfer, kofana ve sırtıkara ile tanışamayacaklar...

walras

Üye
Adı
alper dik
Bildiğim kadarı ile bu kadar üniversitede bilimsel faaliyetlerine devam eden Su Ürünleri Fakültelerinde, Akademik ünvana sahip yüzlerce bilim adamı lüferlerin göçleri ile ilgili bir çalışma yapmamışlardır. Uluç bey'in bu göç yolları ve yönleri konusundaki derin bilgisini üniversitelerle paylaşmak benim vatandaşlık borcumdur. Hemen yarın Mustafa Kemal Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde çalışna bilim insanlarına bilgilerinizi aktaracağımdan emin olunuz...

Volkan

Daimi Üye
Adı
Volkan
Arkadaşlar üzülerek görüyorum ki mesajlar fazlasıyla kişiselleşti. Herkesin konuyla ilgili fikirlerini öğrenmiş olduk. Daha fazla yazmak, kendimizi tekrarlamaktan öteye geçmeyecektir. Lütfen bu bahsi burada kapatalım.

OZAN IŞIK

Moderatör
Yönetici
Adı
OZAN
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Fotoğraf Sevgili Latif Uğuluçimen ve kardeşi Ahmet Uğurluçimen ile ocak ayı sonunda yaptığımız avdan. En küçüğü 50 cm, en büyüğü 80 cm.

Bu lüferlerin geçişlerine izin verdiğiniz için size minnettarız Birol Bey. :harika:

3 kişi yapılmış bu av bana kilo limitlerini aşmış gibi geldi . Hiç ürememiş sarıkanatı mı alıkoymak mantıklı yoksa böyle yetişmiş anaçları mı alıkoymak mantıklı? Keşke boylara gösterdiğiniz hassasiyeti kilo limitlerine de gösterseydiniz buna sanırım haklıyken haksız duruma düşmek diyorlar...

Not:50 cm lik bir kofana ortalama 2 kilodur hesabımın doğru olduğundan bir şüphem yok..

walras

Üye
Adı
alper dik

3 kişi yapılmış bu av bana kilo limitlerini aşmış gibi geldi . Hiç ürememiş sarıkanatı mı alıkoymak mantıklı yoksa böyle yetişmiş anaçları mı alıkoymak mantıklı? Keşke boylara gösterdiğiniz hassasiyeti kilo limitlerine de gösterseydiniz buna sanırım haklıyken haksız duruma düşmek diyorlar...

Not:50 cm lik bir kofana ortalama 2 kilodur hesabımın doğru olduğundan bir şüphem yok..

Son balık 3,7 kilo geldi, son balıktan sonra ,göz kararı ile limiti doldurduğumuzu düşünerek, balığın avlanmasına rağmen avımızı sonlandırdık. ayrıca her balık her mevsimde aynı boyda aynı kiloyu göstermez. 50-60 cm lik bir kofana, ocak ayında ve mayıs ayında farklı ağırlıklara sahip olur. yani sizin bahsettiğiniz 50 cm lik kofana mayıs ayında 2 kilo gelebilirken ocak ayında 1,7 kilo da gelebilir. Ağırlığı için kesin konuşmak doğru bir yaklaşım olmayabilir.

Fotoğraftaki balıkların toplamı 16,3 kilogram gelmiştir. Aynı balıklar mayıs ayında avlanmış olsa idi bu rakam 17,5-18 kilo olabilirdi. nedenini yazmama gerek yok sanırım.

Avı Latif Uğurluçimen ile yaptığımızı söylemiştim. Forumdan da Latif Uğurluçimen'i ismen tanıyanlar kendisinin limitler konusundaki hassasiyetini bilirler diye düşünüyorum.

Forumda bazı arkadaşlarımız, diğer konular dahil olmak üzere o kadar kesin olarak konuşmaktadır ki, (boy, göç yolu,ağırlık) bu bilgileri akademisyenler bile kesin olarak verememesine rağmen, burada doğru olarak kabul edilmekte ve bizleri, herkesi yanlış yönlendirmektedir.

walras

Üye
Adı
alper dik
Her forumda bu tip muhabbetler oluyor, artık alıştık desek yalan olmaz pek.
Saldım dediğiniz lüferleri, sırtıkaraları buyrun gelin istanbulda tutun kıyıdan, bizde görelim takdir edelim.Boğaz lüferinin-sarıkanatının tadınıda ancak boğazda avlananlar bilir. Akdenizde bende tutsam kofana, yakala bırak yapardım büyük ihtimal.
Demekki lüfer tutup eve götürenler bilinçssiz amatör oluyor. Ayrıca biz hiçbir raporumuzda sarıkanat tutup lüfer demedik. Demeyizde. Lüferin ne olduğunu gayet iyi biliriz.
25 cm den aşağı boydaki balıklar da yumurtluyor ayrıca, bunu temmuz ayında avladığım 2 adet yaklaşık 22 cm sarıkanatlarda gördüm ordan biliyorum.
Şuan tuttuğumuz balıklardada geçen sezondan döktüğü yumurtaların sönük keseleri mevcut.
Bu mevsimde bırakın 5000 kişiyi boğazda 50 kişi bile 20 tanenin üstünde balık tutamıyor. Zira bu donanım gerektiriyor ve milyarlık takımlarla avlanan bizler yazınızda belirttiğiniz gibi eve balıkla dönme derdinde olan etçilerden değiliz.
Sİrkülere uygun, üstelik 21-26 cm boy aralığındaki balık raporuna bile böyle yorumlar yazıldığı için artık forumlarda raporlar iyice azaldı ve azalmayada devam edecek.
İnsanları tanımadan etmeden forumda, bu tip yorumlarda bulunmayın derim.

Ben bir çelişkiden bahsettim, konuyu bu noktaya siz getirdiniz. Size cümle kurmadım, sadece lüfere yazılan mektup linkini yapıştırdım oraya.. Çünkü burada büyük bir çelişki vardı. ilgili linki tekrar tıklayıp altına yazılanları görmenizi isterim. Lüfere yazılan o mektubu destekliyorsanız, milyarlık takımınız ile avladığınız sarıkanatları afiyetle yiyin fakat rapor olarak göndermeyin. Bırakın bu tip raporlar forumlarda azalsın.
Lüfer mi? Forumlardaki konu sayısı mı? tercih sizin.

OZAN IŞIK

Moderatör
Yönetici
Adı
OZAN
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Son balık 3,7 kilo geldi, son balıktan sonra ,göz kararı ile limiti doldurduğumuzu düşünerek, balığın avlanmasına rağmen avımızı sonlandırdık. ayrıca her balık her mevsimde aynı boyda aynı kiloyu göstermez. 50-60 cm lik bir kofana, ocak ayında ve mayıs ayında farklı ağırlıklara sahip olur. yani sizin bahsettiğiniz 50 cm lik kofana mayıs ayında 2 kilo gelebilirken ocak ayında 1,7 kilo da gelebilir. Ağırlığı için kesin konuşmak doğru bir yaklaşım olmayabilir.

Fotoğraftaki balıkların toplamı 16,3 kilogram gelmiştir. Aynı balıklar mayıs ayında avlanmış olsa idi bu rakam 17,5-18 kilo olabilirdi. nedenini yazmama gerek yok sanırım.

Şimdi benim anlayamadığım bir durum sözkonusu. Bu size özel değil bütün forumlarda böyle bir mantık mevcut. Mesela 2 kişi ava gidiyor. Biri 6-7 kiloluk bir balık tutuyor. Yasal olarak limiti dolmuş. Ama devam ediyor bir 5 kilo daha tutuyor. Sonra da biz iki kişiyiz hakkımız var diyor..Ama o balığı sadece 1 kişi tutmuş..
Veya tek bir balık değil de birden fazla miktarda 6 7 kilo civarı balık tutuyor arkadaşı da yanında ama arkadaşı tutamıyor mesela ve o devam ediyor bir o kadar daha tutuyor ve iki kişilik limit deniyor ki bu durumda tek balık değilse limit yine aşılmış durumda..

Sizin durumda ise farklı bir limit aşımı var. Eğer ben okuyup yanlış anlamıyorsam burda da bir yanlış sözkonusu. Son balık limiti aşabilir diye bir madde tebliğde yok malesef. Bu kural sadece tek balık limiti aştığında geçerlidir. Ayrıca bundan sonra yapılacak av 1 kilo bile olsa yasal değildir.

Limit dahilinde yapılmış avın üstüne limiti aşan bir av olunca salınması gerekir. Kurallar kesin ve net malesef. Herhangi bir esneklik mevcut değil.. Ki zaten bu kadar balık tutulmuşken bunu sizden beklemek bence abes bir davranış değil.
Bilmeyenlerin yanlış bilgilenmesini istemem. Tebliğde birden fazla balık tutulduğunda son balık limiti aşabilir diye bir hüküm yok. Belirtilen tek şey ,tek bir balık aşarsa alıkonulabilir şeklinde. Ve limit aşımı yasaktır deniliyor.Yine yanlış bilgilenenler için söylüyorum %5 sadece boy olarak bir tolerans var yani kilo olarak değil. Ozaman sizin yapmış olduğunuz av her şekilde limit aşımıdır..

(2) Adet cinsinden limit verilen türlerde kg cinsinden limitlere bakılmaz. Kg cinsinden limit verilen türlerde, avlanılan tür tek veya karışık olsun
5 kg’ı geçemez. Kg cinsinden sınırlama getirilen türlerde, tek balığın 5 kg’ı geçmesi halinde, bu balık yasal limitler dahilinde kabul edilir. Adet miktarı her türün ayrı ayrı avlanabileceği miktar olmayıp, gün içinde avlanabilecek toplam balık sayısıdır. Adet sınırlamasına tabi birden fazla türün avlandığı durumda, avlanılan balıklar tek tür gibi kabul edilir. Bu durumda avlanılan toplam balık adeti 3’ü geçemez. Adet ve Kg sınırlamasına tabi türlerin karışık olarak avlandığı durumunda ise, adet sınırlamasına tabi türün avlanabileceği adetten az olması halinde, avlanılan tüm balıklar için kg sınırlaması esas alınır.

Benim burdaki yazma amacım herkesin hatası olabilir hatasız kul olmaz. Ancak benim de görüşüme göre normal kabul edilebilir boyutlardaki balıkları avlamak , ekosistem için çok daha önemli olan anaç boyları avlamaktan daha iyidir. Keşke bu güzel avları rapor yapıp paylaşsaydınız doğrusu size göre neyse onu göstererek raporlayarak paylaşmak tartışmaktan bence çok daha güzel bir yaklaşım olurdu. Çünkü bu tür tartışmalar sadece kalp kırmaya yarar sonunda da tüm mesajlar silinir. İçinde belki de bilmeyenlerin çok güzel faydalanabilecekleri bilgiler de arada kaynar gider diye düşünüyorum.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...