Temudan aldığınız ürünlerle avlarınız verimli geçiyor mu? Hiç balık tutmamış biri olarak verim alır mıyım
Hocam temudaki bazı ürünler ciddi anlamda çöp, çoğu fiyatı neyse o kadar iyi, bir kısmı da fiyatına göre çok güzel değer sağlayan ürünler. O yüzden dikkatli alışveriş yapmanız gerekiyor. Kalitesi kötü olması zor olabilecek şeyleri tercih edebilirsiniz. Örneğin kilo değeri verilen rapala klipsleri ve fırdöndüler var. Bunlardan çok memnunum. Ayrıca oldukça hoş silikonlar vs. var. Sazan iğnesi almıştım, keskinliği ideal olmasa da çok memnunum vs. Ama işin şöyle bir yanı var, bir siparişte bir kere ürün göndermeden para iadesi hakkınız oluyor genellikle. Kötü çıkan ürünlerde bu hakkınızı bolca kullanarak güzel alışveriş yapabilirsiniz.
Bu kamışlar verimli ava gelince evet, çapariyle güzel istavrit aldım. Kıbrıs oltasıyla kefal aldığım çok oldu. Şamandıralı üçlü takımla da kefal aldım. Sonuçta istediğiniz mesafeye ve derinliğe attıktan sonra balık kamışın ne olduğunu umursamıyor yemli avda. Ancak bana gelen oltada hiçbir sıkıntı yaşamadıysam bile size gelen oltada kusur çıkabilir. Uzun süre yoğun kullanıma kamış dayanır mı, bunu bilmek güç. Olta kompakt olması için çok fazla parçaya sahip, bu da hissiyatı, atış mesafesini, sağlamlığı etkileyecektir. Bence parasına göre (herhalde gümrük vergisiyle 1000 liraya gelir, sağdan soldan bir referans kodu bulup üye olursanız iyi bir indirim elde edebilirsiniz ilk siparişinizde) iyi bir ürün, bu fiyata Türkiyeden alacağınız benzer uzunluktaki kamışlardan iyi olduğunu düşünüyorum ama sonuç olarak garantisi yok bir şeyi yok. İlk oltanız olarak biraz riskli bir seçim olabilir. Zaten bütçeniz düşükken ilk kamışınızın size yarı yolda bırakması hoş olmaz. Bence o bauer 270cm 20-40 atarlı kamışı denemeniz bütçeniz için daha mantıklı olabilir. 550 lira çok uygun fiyat, benim bile aklımı çeliyor şu an hiç ihtiyacım olmadığı halde.
Misina olarak örgü misina atış mesafesi ve mukavemet açısından çok üstün ancak fiyatı biraz daha fazla ve acemi balıkçı için kuşgözü gibi kötü durumların olasılığı da daha fazla. Kepçe kullanmanız muhtemelen mümkün olmayacak, o yüzden bence hedeflediğiniz en büyük balığın kilosunun üzerine %60-70 eklediğinizde elde ettiğiniz değeri karşılayan en ince monofilament misinayı kullanın. Kamışınız balığı kaldıramıyorsa bile en kötü misinayı kendiniz tutup balığı sudan çıkarırsınız.
Ben de görece acemi bir amatör balıkçı olarak, spin için şöyle bir set dizmenizi tavsiye edebilirim:
Bauer Akira 270cm 20-40g atarlı kamış (Aynı modelin 210cm 2-8g atarlısını beğendiğim için ve yukarıdaki arkadaşın da önerisi nedeniyle, bir de fiyatı çok uygun olduğu için bunu önermeyi uygun buldum)
Saygın sitelerden bulduğum en ucuzu, ben 562 liraya alabiliyorum:
https://www.hepsiburada.com/bauer-akira-2-70-mt-spin-kamisi-20-40-gr-pm-HB00001B1WJJ
Makine konusunda kendi kullandığım makineyi önermekten biraz çekindim, azıcık baktığımda fiyat-performans olarak şu makineyi beğendim. Okuma kaliteli markadır, muhtemelen uzun yıllar kullanabilirsiniz. Daha iyi bir kamış almak istediğinizde veya olur da kamış kırılırsa bir sonraki kamışnız için bu makine bence yine uygun olacaktır. Kamışla uyumsuzluk gibi bir sorun varsa deneyimli arkadaşlar lütfen hatam varsa düzeltsinler. Siz de araştırırsınız:
Okuma Revenger RV-40 FD Olta Makinesi
Saygın sitelerden bulduğum en ucuzu, ben 506 liraya alabiliyorum:
https://www.n11.com/urun/okuma-revenger-rv-40-fd-olta-makinesi-38626903
Sarım misinası: İleride kendim de takım sarmayı (üçlü dip takımları, çapariler, vs.) düşünüyorum diyorsanız bence burada abanıp bol ama ucuz bir seçenek olarak remixon spider deluxe 0,25 mm'nin 1000 metrelik olanı tercih edebilirsiniz. 4-5 kilo civarı bir çeker kuvveti olması lazım, düğümle bu 3-4 kiloya inecektir ve bence yeterli. 300 lira civarı bir rakam tutacaktır. Hem acemiliğinizi iyice atana kadar misina kaybetmekten korkmazsınız, hem de dilerseniz kendi takımlarınızı saracak bir misinanız olur.
Toplamda 1400 lira gibi bir rakam tutuyor.
Bütçenizi artırmanın kaliteyi de ciddi anlamda artıracağını belirtmeliyim ama bence bu set en azından hobiye başlangıç, sevip sevmediğinizi anlamak için üzmez.