Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Arkadaş tekne almadan önce lütfen bana bizzat danışın

BAŞARAN

Aktif Üye
Zaman ayırıp tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Biz genelde 4 veya 5 kişi iç sularda kampli avlara gideriz. Yani tekneyi genel olarak ulaşım amaçlı kullanırız. Meralarımız limanlardan uzak olduğu için sürat önemli bizim için ve bunu yaparkende hem yakıt tan tasaruf hemde motoru zorlamamak için 40 veya 50 hp düşünüyoruz.40 hp işimizi görür mü? Mesela siz 3 kişi ile tahmini kaç mil hızı gördünüz?
Selamlar,

4.60 Tekneniz için 40 Hp işinizi rahatlıkla görecektir.
Ancak Mercury için belirteyim, 40 Hp motorlar 3 silindir, 50 Hp motorlar ise 4 silindir makinelerdir.
Bana kalırsa 4 silindir 50 Hp makineyi tercih ederim. Bu motor ile tekne boyunu tekrardan gözden geçirmenizde fayda var.

Ben 20 Hp ile 2 kişi yanlış hatırlamıyorsam 22 - 23'ü görmüştüm. 3 veya 4 Kişi ile hiç bakmadım.

İyi forumlar.

Alamut

Yeni Üye
Selamlar,

4.60 Tekneniz için 40 Hp işinizi rahatlıkla görecektir.
Ancak Mercury için belirteyim, 40 Hp motorlar 3 silindir, 50 Hp motorlar ise 4 silindir makinelerdir.
Bana kalırsa 4 silindir 50 Hp makineyi tercih ederim. Bu motor ile tekne boyunu tekrardan gözden geçirmenizde fayda var.

Ben 20 Hp ile 2 kişi yanlış hatırlamıyorsam 22 - 23'ü görmüştüm. 3 veya 4 Kişi ile hiç bakmadım.

İyi forumlar.
Evet şimdi baktım 4 silindir. 50 hp daha mantıklı. 470 yerliyurt konsollu daha uygun gibi.

BAŞARAN

Aktif Üye
Evet şimdi baktım 4 silindir. 50 hp daha mantıklı. 470 yerliyurt konsollu daha uygun gibi.
Maddi imkanınız varsa aşağıdaki takımları öneririm.
Yerliyurt 4.80 Sport + 50 HP Mercury
Yerliyurt 4,95 Khan + 60 Hp Mercury CT (Big Food)

İyi forumlar.

mesafeler

Üye
Adı
Emrah
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Peki honda yamaha suzuki evinrude tohatsu mercury hangisi? Bakım yedek parça kaliteli servis gibi kavramları geçersek teknolojik olarak kıyaslamanız nasıl olurdu?

momentmc

Üye
Adı
Gokhan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Selamlar;

Eğer balıkçılık amaçlı kullanmayı planlıyorsanız, 4,50 - 4,60 boylar için konsol önermem. Çok kaybınız olur ve av sırasında rahatınız kaçar. Gezi ve keyif amaçlı olacaksa konsollu düşünebilirsiniz.

4,60 Yerliyurt Balıkçı ve 20 Hp Mercury motorum var. İzlenimlerimi paylaşmamı isterseniz;
Teknemden çok memnunum, iki kişi ile 20 hp motor yeterli geliyor. Adrenalin ve hız olarak tatminkar. Ringo bile yapabiliyorum. 3 Kişide motor yine keyif veriyor. Ancak 4 veya 5 kişi olduğunuzda herhangi bir zorlanma olmadan, aheste aheste gezebiliyorsunuz. Tekneyi söylemeye gerek yok. Sağlam ve güvenli. Her kullanım sonrası bakımını yaparsanız ilk günkü gibi pırıl pırıl bulursunuz.

20 Hp ile tam yol gittiğinizde yaktığınız yakıtın, 40 Hp ile yarım yolda gitseniz daha azını yakarsınız. Yazınızdaki zorlanmadan kastınız yüksek devirler sanırım. İç sularda kullanacaksanız 4,50 - 4,60 boylar yeterli gelecektir. 30 Hp bile alsanız sorun yaşamazsınız, 40 Hp tahminlerinizin üstünde performans verecektir.

Şu an için 20 Hp ile su kayağı ve benzeri farklı aktiviteler yapamadığım için motorumu büyütmeyi düşünüyordum. Malum sitede satışa çıkardım. Fakat sadece motor aldığınızda %18 vergi ödüyorsunuz. Tekne ile beraber aldığınızda motorun vergisi %1'e düşüyor. Bu sebepten teknemden memnun olmama rağmen, % 17'lik vergi avantajı sebebiyle tekne ve motoru birlikte satışa çıkarmaya karar verdim.

Bunca deneyimden sonra ne mi alacağım? Bütçem doğrultusunda kısmetse Yerliyurt 4,80 Sport ve Mercury 50 Hp.

İyi forumlar dilerim.
Khan modelini de inceleyin hocam, fuarda gördüm, işçiliği ve kalitesi belli oluyordu. Bu saatten sonra sizi khan paklar :)

momentmc

Üye
Adı
Gokhan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Peki honda yamaha suzuki evinrude tohatsu mercury hangisi? Bakım yedek parça kaliteli servis gibi kavramları geçersek teknolojik olarak kıyaslamanız nasıl olurdu?
Motorlardaki teknoloji hemen hemen aynı. Özellikle benzer klasmanda bulunan Honda - Yamaha için bunu söylemek mümkün. Mesela Honda'yı rakiplerinden ayıran şeylerden birisi daha yakıt cimrisi olması ve NMEA 2000 teknolojisini kullanması.

Kısaca NMEA 2000 bir haberleşme protokolu (network arabirimi) gibi düşünülebilir. Honda'nın 50 HP dahil üst segment motorları NMEA protokolüne uygun. Yani tek bir terminal üzerinden telsiz, verici, akü bilgileri, yakıt durumu, otopilot, hız, devir gibi göstergeleri tek ekranda göstermeye yarar. Bunu sisteme uygun katılacak donanımlarla zenginleştirebilirsiniz. Örneğin balık bulucu, chartplotter vs gibi.. Yamaha'da bu teknoloji var mı bilmiyorum.

hondanmea.PNG

Bunların dışında zaten parça kalitesi öne çıkar. Honda'nın diğerlerinden avantajı Türkiye'de 5 yıl garanti vermesidir. Zaten diğer motorların fiyatları da gerçekten kendini ispat etmiş motorlara yaklaştı. Deniz tutkudur, keyif işidir. Denizin ortasında kalmak istenmiyorsa, sürprizlere açık olmak yerine kendini kanıtlamış marka ile devam etmek mantıklıdır.

Benim sıralamam: Honda, Yamaha, Suzuki, Mercury, Tohatsu ve Evinrude şeklindedir.

Evet, Honda kullanıcısıyım :)

momentmc

Üye
Adı
Gokhan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Ayrıca merak ettiğim bir konuda fiber taban zodyak tarzı bir bot, aynı boyuttaki bir fiber tekneden neredeyse yarı yarıya hafif olmasına rağmen neden daha güçlü motora ihtiyaç duyar? Bu konuya hakim arkadaşlar cvp verirse sevinirim.
Daha güçlü motora ihtiyaç duymuyor. Daha hızlı gitmek için genelde gerçek zodiaclara yüksek beygirli motorlar takılıyor. Biraz "zengin oyuncağı" diyebiliriz. Yani ben Bodrum'da her sezon 6 metre bota 2x300 hp motor takan bir sürü bot görüyorum. Biraz fazlaca keyif işi :)

Agabey

Yeni Üye
Adı
Alper T
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Konuya bende dahil olayim, neden Evinrude u en sona aldin?
Bildigin birsey mi var yoksa kullandin memnun mu kalmadin, sadece meraktan
Saygilar

Alamut

Yeni Üye
Daha güçlü motora ihtiyaç duymuyor. Daha hızlı gitmek için genelde gerçek zodiaclara yüksek beygirli motorlar takılıyor. Biraz "zengin oyuncağı" diyebiliriz. Yani ben Bodrum'da her sezon 6 metre bota 2x300 hp motor takan bir sürü bot görüyorum. Biraz fazlaca keyif işi :)
Mesela, diyelim ki zodyak tarzı 4.50 fiber taban bot ve fiber 450 bir tekne var elimizde. ikisinde de aynı güçte motor takılı ve ikisinde de aynı kilo ve sayıda insan var, bunlardan hangisi daha az yakıt harcayıp daha hızlı gider diye kime sorduysak geneli fiber tekne daha hızlı gider dedilerde kafam karıştı.
Ben 3.60 alüminyum taban botumda 20 hp enjeksiyonlu mercury motor kullanıyorum ve 4 kişi tatmin edici bir surate ulasiyorken aynı motoru fibere takınca aynı performansı alamıyorum.
Mesela her ikisininde kullanan bir arkadaşımız net olarak bu konuda bizi aydınlatabilseydi güzel olurdu. Sizde cvp veriyorsunuz teşekkür ederim

BAŞARAN

Aktif Üye
Khan modelini de inceleyin hocam, fuarda gördüm, işçiliği ve kalitesi belli oluyordu. Bu saatten sonra sizi khan paklar :)
Merhaba Gökhan Hocam,

Bende fuarda birebir Khan modelini inceledim. Çok hoştu. T Top tamamen görüntüyü değiştiriyor. Sağlamlık konusunda taş gibi. Birtek konsol şekli hoşuma gitmemişti, Daha modern, sportif bir tasarım olabilirdi. Almak için niyetlendim bile diyebiliriz, aşağıdaki hesap tüm hayallerimi yıkmıştı.

Bu tekneyi benim olduğum yerde römorkla taşımak mümkün değil. Tekneyi denize atabilmek için yan sitede bulunan rampaya gitmem gerekiyor. Yazlığımdan anayola çıkışta stabilize toprak yollu bir yokuş var. Bu ağırlıkta aksesuarsız (430 kg) bir tekneyi ve en az 60 Hp (120 Kg) bir motoru benim aracımın o yokuştan çıkarması imkansız. 4 X 4 Bir araç almam gerekiyor ve bu durumda tüm planlar tamamen değişiyor:( Tekneyi demirlediğim yerin ıssız ve dalgaya açık bir yer olması sebebiyle uzun süre denizde bırakmam da mümkün değil.

İyi forumlar dilerim.