Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Aşırı sığ meralarda çapari için surf kamış + makine tavsiyesi?

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Katılım
6 Nis 2025
Mesajlar
333
Tepkime puanı
302
Puanları
63
Yaş
29
Konum
Suadiye
Adı
Samet
Merhabalar.

Caddebostan-Küçükyalı arasında yapacağım öncelikle çapari ve mümkünse zargana avları için nispeten hafif bir kamış ve makine arıyorum. Yemli avlarda da kullanacağım. Gezer halka olmamasını tercih ederim ama bunda kesin değilim. Bu civarlarda atacağım maksimum kurşun ağırlığı 50 gram, gerçekçi olursak 25-40 gram aralığı. Zargana için de 60 grama kadar top kullanmayı düşünüyorum. Hissiyat ve hafiflik güzel olur ancak önceliğim bu hafif ağırlıkları efektif bir şekilde uzağa atabilmek ve kamışın sağlam olması. Parçalı veya teleskopik olabilir. 450 gram civarı, 420 cm uzunluğunda, yumuşak aksiyonlu ve olabildiğince düşük atarlı bir kamış bunlara uygun olur diye düşünüyorum. Bütçeye 4000 diyelim ancak kayda değer faydası varsa üstüne çıkabilirim.

Albastar trachurus, battle gibi modelleri araştırdım ama hafiflikten önce sağlamlık benim için ön planda olduğundan sanırım uygun olmaz. Bu ağırlıklarda efektif olacağından da emin değilim. Değerli önerilerinizi bekliyorum.
 

Bedri35

Daimi Üye
Katılım
3 Kas 2021
Mesajlar
822
Tepkime puanı
1,260
Puanları
93
Yaş
41
Konum
İstanbul
Adı
Bedri
Kan Grubu
O Rh Pozitif
420 boyunda olup alt atarı 40-50 den başlayan kamış bilmiyorum maalesef ama 2 seneden fazladır battle kullanıyorum çok fazla surf avı yapmadığım için işimi görüyor lazım olunca. Hafifliği gerçekten çok iyi. Battle'ın plus diye bir modeli var onun halkaları vb Fuji normal modele göre bir tık daha kaliteli yapmışlar ona da bakabilirsiniz.

420 boy şart değilse Daiwa Samurai 70-150 var 390 cm onu da incelemenizi öneririm.
 

Erdem82

Daimi Üye
Katılım
14 Haz 2020
Mesajlar
1,099
Tepkime puanı
687
Puanları
113
Yaş
43
Konum
Istanbul
Adı
ERDEM
Okuma Wave Power Tele Surf 3.90 cm 100-200 gr
Okuma Aria Tele Surf 3,90 cm 100-200 gr
Bu kamışlar av senaryona göre işini görür. Üstüne de paran kalır diğer eksiklerini tamamlarsın.
 

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Katılım
6 Nis 2025
Mesajlar
333
Tepkime puanı
302
Puanları
63
Yaş
29
Konum
Suadiye
Adı
Samet
Önerileriniz için teşekkürler. 390 cm ilkten bir çekici gelmedi değil, hele o 70-150 atarlı olan ama 360'lık iyi kötü bir spin setim var. Atış ağırlıkları bakımından da o daha uygun olacağı için yeterince farklı gelmedi.

@Bedri35 Anladığım kadarıyla atarın altında çalışacaksam kamış ne kadar yumuşaksa o kadar avantajlı oluyor. Bu yüzden Battle'ın aksiyonunu sorabilir miyim? Atar aralığı altında çalıştırmayı denediniz mi hiç? Sizce aynı takım ve iple atış mesafesi 360'lık ortalama bir spine göre iyi olur mu (uzunluğu, atar aralığında olmamasını telafi eder mi)?

İstavrit olduğu aralar koca koca oltalarla 15 metre aralıkla dizilen hobidaşlara zamanında danışsam iyi olurdu galiba. Herkes mi atar aralığı altında çalışıyor? Kafa karıştırıcı.
 

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Katılım
6 Nis 2025
Mesajlar
333
Tepkime puanı
302
Puanları
63
Yaş
29
Konum
Suadiye
Adı
Samet
Albastar Flores 2265, 410 cm, 80-150 gram atar bana hoş gözüktü. Sağlamlığı konusunda şikayetler okudum ama bu forumdaki yorumlara göre oldukça yumuşak bir kamış. Atar aralığının biraz altında çalışacağım için sağlamlığı herhalde önemli bir sorun oluşturmaz. 333 gram ağırlıkta olması çok hoş gözüktü. Fiyatı da oldukça uygun. Şimdi bana bu hafifliği üzmeyecek bir de makine önerisi lazım :)

Edit: Şimdilik spin'de kullandığım shimano fx 4000'le denemeye karar verdim. Herhalde yeterli olacaktır, duruma göre yeni arayışa girerim.
 
Son düzenleme:

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Katılım
6 Nis 2025
Mesajlar
333
Tepkime puanı
302
Puanları
63
Yaş
29
Konum
Suadiye
Adı
Samet
Bu albastar flores 410 cm'i 2 kere deneme fırsatım oldu. Shimano fx 4000'le kullandım ve gerçekten hafif bir kamış (330 gram). Daha hafif makineyle bile kullanılır gibi geldi bana. Aksiyonu tam da istediğim gibi oldukça yavaş. 15 gram ağırlıkla bile kullandım, mesafe açısından üzmedi. Atarı 80-150 deniyor ama bence 80 gram ideal atarı. 110 gram ise fazla gibi geliyor. Ben bunun atarına 50-100 falan derdim ama ustalar daha iyi bilir. İstavrit için bence ideal bir kamış. 1-2 saat durmaksızın, kamışı bırakmadan yaptığım avda hiç yormadı. Yemli denemesinde 3-4 kiloluk bir vatozu kıyıyaya zar zor da olsa getirtti.

410 cm'lik yerine 390 cm olanını tercih etmek daha iyi olabilir. 20 cm daha kısa ama %10 kadar daha hafif olması lazım (300 gram). Hem ekonomik hem de çok sığlık yerlerde hafif kurşunla istavrit çalışmak isteyenler için bence çok güzel bir seçim. Bazı arkadaşların tabiriyle "heavy spin" gibi bir kamış.
 

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Katılım
6 Nis 2025
Mesajlar
333
Tepkime puanı
302
Puanları
63
Yaş
29
Konum
Suadiye
Adı
Samet
Arkadaşlar tekrar merhaba,

Albastar flores 410 cm kamışım maalesef önce komşumun, ardından da sevimli ama yaramaz bir kedinin hezimetine uğradı ve en ucundan kırıldı. Balığı pek hissettirmeyip çok yumuşak olsa da 30-40 gram ağırlıkları çok uzağa atabiliyordum ve çok memnundum. Kamış çok ağır darbe aldığı için tamirine pek sıcak bakmıyorum, belki daha sonra kendim girişirim. Yine de kamışın kırılmasını fırsat bilip biraz daha piyasaya ve önerilerinize tekrar bakayım dedim. Boy konusunda bu sefer 390 cm'e kadar düşmeye tamamım.

Bedri hocam Daiwa Samurai 70-150 gr önermişti, ona bakarken Daiwa Samurai ve Daiwa New Samurai 60-120 gr atarlı olanını gördüm ve aklıma çok yattı, çok cazip göründü. Ne var ki hiçbir yerde stokta yok. Mecbur 70-150 gr versiyonlarını değerlendiriyorum ama çok sıcak bakamadım. Fiyatı 4000-4300 arası.

1756901021981.png

Bir de lineaeffe discovery 400 cm diye bir kamış keşfettim, maksimum 100 gram atarı olması benim atacağım ağırlıklar için çok ideal gözüküyor ama anladığım kadarıyla modeli çok eski. Ağırlığına 628 gr diyen site de var, 350 gr diyen site de var. Sizce bu denenir mi yoksa bilindik alternatiflere mi bakılmalı? Atarı ve çelişen ağırlık dışında bir bilgi bulamadım. Fiyatı çok uygun, 2500 lira civarı.

Bunlar dışında 390 cm ve üzeri olup atarı 120 gr geçmeyen surf kamış biliyorsanız çok memnun olurum.

Edit: Lineaeffe discovery iteledim. Ağırlığı 326 gram imiş.
 

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

reelmaster

Daimi Üye
Katılım
22 Şub 2017
Mesajlar
2,062
Tepkime puanı
4,726
Puanları
113
Yaş
57
Konum
KOCAELİ
Adı
M.AKİF
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Samet . CAPERLAN Astral Telesco Light 390 30-80 kamışı deneme şansın oldu mu kardeşim?