Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

At-çek makinelerde devir mevzu...

Adı
Hızır Şeref Gültekin
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Abi 4 ve yukarısı kafi 5 yukarısı lüks tür yurdum koşullarında :) hemde bu lüksü gerekli olan drag gücünden ödün vererek elde ediyoruz ben yaklaşık 8 aydır alabalık avi yapıyorum hırçın sularda sahara fazla bile geliyor :)

yucelusta

Yeni Üye
Adı
Yücel USTA
Bence, spin avlarında yüksek devir çok da gerekli değil. Gerek su üstü gerekse dalan yemlerde ortalama bir tur oranı(5.1-5.5)arası bence fazlasıyla yeterli. Ayrıca piyasadaki makinaların bir çoğunun bir turda topladıkları misina uzunluğuna bakarsanız, su üstü yemlerde dahi WTD aksiyonu yapılmaya çalışılırken oluşan boşluk, nerdeyse bir tur bile çevirmeye gerek kalmaksızın toplanabiliyor. Öyleyse neden yüksek devir? Salladığımız yemin avcılığına çok bir katkısı olmasa da , siz yeminizi çok daha hızlı çekmek isterseniz, makinanız size yüksek devriyle cevap verebilecektir. Yani kısaca olması olmamasından da iyi.
Bunun dışında yukarıdaki örneklerden "akarsuda av" yüksek devir gerekliliği için en iyi örneklerden biridir. Eğer gerçekten yüksek devire ihtiyacınız olduğunu düşünmüyorsanız, yüksek devir makina kullanıcısı için gerekli değildir. Ayrıca yine yukarıda Erdal(Surffishing) ın da değindiği gibi mekanik kuralları gereği devir ve tork arasında ters bir orantı mevcuttur. Arada bir kıyaslama yapmam gerekirse, çok yüksek tura ihtiyacım olduğunu düşünmüyorum, ancak hemen her avda torka ihtiyacım var. Bu yüzden tercihlerimde tur oranı yüksek önemlilikte değildir.

Moderatör tarafında düzenlendi:

spinnci

Aktif Üye
Adı
murat
5:1 devirler en idealidir,makinanızın kalibresi ne olursa olsun deviriniz 5:1 olsun
saygılar

OZAN IŞIK

Moderatör
Yönetici
Adı
OZAN
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Valla 4000 kafa için bence ideali 5.1 devir. Ancak hafif 3000 - 2500 kafa makinelerin 6 devir olması avcıya büyük konfor sağlıyor. Kolu nekadar az cevirirsek okadar az yorulur av süremiz de bir okadar artar.

cuneyt1972

Üye
Adı
CÜNEYT ALKAN
Arkadaşlar;
Uzun zamandır at-çekle kırmızı benekli alabalık avlayan biri olarak makinede yüksek devir olmazsa olmaz diye düşünüyorum. Çünkü, özellikle kırmızı benekli alabalık debisi oldukça yüksek ve bol oksijenli soğuk suları sever. Alabalıkta at-çek yaparken çoğu zaman döner kaşık kullanılıyor (yani mepps) ve bu debisi yüksek akarsularda kaşığımızı suyun gelişiyle beraber çekmemiz gerekiyor yani devri düşük makinede bu durumda başımıza ne gelebilir ''hiç dönemeden yanımıza kadar gelmiş bir döner kaşık'' yani boşuna yorgunluk ama ben çok hızlı kolu çevirerek bu açığı kapatırım diyen arkadaşlarım oldu geldiler birlikte alabalık avına çıktık ve 8 ya da 10 kez attıktan sonra bilekleri ağrıdı ve bana hak verdiler. Şimdi, barajda ya da denizde at-çek yapan arkadaşlar için hak verebilirim isterse 1:4.0 devirli makine olsun sorun değil ama böyle yüksek ve güçlü bir akıntıyla birlikte dönecek olan bir kaşığı çekmemiz gerekiyorsa kesinlikle 30 ya da 40'lık kafa farketmez makinenizin devri 1:6.0 ve yukarısı olursa kaşığa istediğiniz gibi aksiyon verebilir ve çok yorulmazsınız. Bu arada yakaladığım alabalıklar ki benekleri ''kırmızı'' 2 ile 3.5 kilolar arasında ve hepsi hala yaşamaya devam ediyorlar en azından ben onları saldım umarım başkaları yakalamamışlardır... :(((

Mektupla

Daimi Üye
Çok güzel paylaşımlar...

Nomad

Üye
Adı
hll
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Gündüz wtd için hızlı devir, gece avları için düşük devir.. Benim hesabım bu.. :)

Mektupla

Daimi Üye

semmelweis

Daimi Üye
Adı
cüneyt
7.2 devirli bir makina aldım...ilk kez kimsenin balık tutamadığı ortamlarda at çekle çinekop sarıkanat alabiliyorum...çok keyifli bir duygu...insanlar zokaliyla avlanırken ben her balık aldığımda kaşık atmaya başlıyorlar,10 dakika sonra zokaliya dönüyorlar...bu dün beş kez tekrarlandı....hızlı sarımın çok önemli olduğuna iyice inandım son iki günde...tabi bir de spinde uzak atışın....