Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Atıştan önce makine kafasının dibe indirilme sebebi nedir?

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Adı
Samet
Herkese merhaba. Boğazda kullanılan bir takım kamış ve makinelerle ilgili konulara bakarken atış öncesinde sarım yapılarak kafanın en alçak konuma getirilmesiyle ilgili bazı ifadelere rastladım. Bunun avantajının ne olduğunu açıklayabilecek biri var mı? Aklıma ağırlığı kendimize yakınlaştırıp kamışı biraz daha dengeli hale getirmek geliyor yalnızca. Tek sebebi bu mudur? Teşekkürler şimdiden.

SKARPİ66

Daimi Üye
Adı
ÖZCAN TÜREMEN
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Uzun mesafe atışlarında, sert asılarak yapılan atışlarda makina kafasını boş sarım yaparak geriye alırız. Yani kafa makinın alt gövdesine yakın hale getirilir. Sebebi ise kafanın içinde bulunan ana (orta) mile zarar vermeyi önlemektir. Atış esnasında eğer kafa/makara yukarıda olursa misina hızla kafadan boşalırken herhangi bir sebep ile kafa telinin istemeden kapanması sonucu (makara / misina sarılı kafa) kafa orta mile zarar verir. Yamultur. Bu sebeple makara / misina sarılı kafa kalamayı açarak boşa döndürülerek kafanın aşağıya inmesi sağlanır.
Bir sebebide kafa aşağıda olursa atış yaparken parmağımız altına sıkıştırdığımız ip yada misina karşılıklı aynı hizaya gelir.
Özellikle makina kafasında misina sıkıştırma çentiği varsa misinanın/ipin buraya takılması önlenir.
Kesinlikle atış esnasında kafayı aşsğıya indirin.
303961D1-45BE-4528-826B-C0E5F972DE2D.jpegAB040F51-465F-4FA4-9D47-F7F80B16CE89.jpeg

Son düzenleme:

BALIKDENiZDE

Aktif Üye
Adı
Rifat Karababa
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Kafa aşağı çekildiğinde makinenin merkezinde bulunan mil de içeri çekilir, kısalır. Uzun bir metal çubuğu bükmek kolaydır ama kısa bir metal çubuğu kolayca bükemezsiniz. Atış esnasında bu milin yamulmasını önlemek için kafa aşağı çekilir. :)

SKARPİ66

Daimi Üye
Adı
ÖZCAN TÜREMEN
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Yaklaşık 7-8 sene önce boğazda olta atarken, kamışı savurduğum anda bir teknenin hızla geldiğini gördüm, sudaki misinanın pervaneye dolanacağını düşünerek hızlı bir şekilde ipi durdurmak için ipi tutmaya çalıştım. 150 gr kurşun ve o hızla boşalan ip.
Makinadan “tıırrttt” diye bir ses geldi. Ve ipi geri sararken kol dengesizleşti. İçerde bir tıkırtı. Kafayı açtım. Orta mil hafif eğilmiş. Dişli bozulmuş. Sarma anında içerde sürekli bir tıkırtı…
Ve ciddi bir masraf yaparak orta mili yenisi ile değiştirdim. (Shimano surf leader)
Ogün bu gündür makinada kafayı daima indiririm.

BALIKDENiZDE

Aktif Üye
Adı
Rifat Karababa
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Yaklaşık 7-8 sene önce boğazda olta atarken, kamışı savurduğum anda bir teknenin hızla geldiğini gördüm, sudaki misinanın pervaneye dolanacağını düşünerek hızlı bir şekilde ipi durdurmak için ipi tutmaya çalıştım. 150 gr kurşun ve o hızla boşalan ip.
Makinadan “tıırrttt” diye bir ses geldi. Ve ipi geri sararken kol dengesizleşti. İçerde bir tıkırtı. Kafayı açtım. Orta mil hafif eğilmiş. Dişli bozulmuş. Sarma anında içerde sürekli bir tıkırtı…
Ve ciddi bir masraf yaparak orta mili yenisi ile değiştirdim. (Shimano surf leader)
Ogün bu gündür makinada kafayı daima indiririm.
Acı tecrübe olmuş bu abim :)

Bedri35

Daimi Üye
Adı
Bedri
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Ramazan Bayramı tatilinde bu şekilde bir sorun yaşadım. Normalde şu an kullandığım surf makine ilk surf makinem. Buna rağmen atışlardan önce mutlaka kafayı en dibe indirerek atış yapıyordum. Fethiye'de Çin kurdu ile av yaparken ciddi anlamda çok büyük bir vuruş aldım hatta sararken bir süre ağırlık geldi ( en azından 15-20 tur) fakat balık hissiyatı yoktu bu yüzden @OmerAydın mantıklı bir şekilde ahtapot olabileceğini söyledi. Her neyse belli bir süre sonra ağırlık gitti ancak büyük vuruş heyecanı ile çok hızlı bir şekilde yemi tazeleyip kafaya dikkat etmeden atış yaptım. Kafanın altında siyah plastik bir parça var bu parça makinenin sağında ve solunda yer alan birer kanal içinde yukarı aşağı hareket ediyor. Kafayı dibe indirmeden yaptığım atışta muhtemelen parçanın plastik olmasından dolayı ayaklar o raylardan dışarı çıktı. Oysa kafa kapalı olduğunda oraya destek oluyor ve esneme yapmasını engelliyor. Yani mil eğrilmesi ve misine takılması sorunlarından başka böyle bir sorun yaşanma ihtimali de var ve bunu bizzat yaşadım. ( kurşun 125 gram)

Bunu kesinlikle atlamamak lazım atış yapmadan makinenin sağlığı için.

1776665856414.png

SKARPİ66

Daimi Üye
Adı
ÖZCAN TÜREMEN
Kan Grubu
A Rh Pozitif
@Lafalisokalemabuno sizden özür dileyerek konunuzun içinde bir başka bilgi paylaşımı yapmak istedim.

Surf makinalarda atış anında klavuz telinin kapanmasını önleyen bir sistem var. Yani siz atış yaparken eliniz deymediği, siz itmediğiniz sürece klapa telini geri çekip açtığınızda her daim açık duruyor. Ne kadar sert atış yaparsanız yapın klavuz telini siz atış sonrası elinizle indirmek zorundasınız.
(Bildiğim kadarı ile bu sistem genel kullanım makinalarında yok)
Ki buda istenmeden yaşanan klavuz teli kapanmasının hem kamışa hemde makinaya zarar vermesini önlemek adına çok iyi.
Tabii bu arada kafayı aşağıya çektiğimizdede makina için ciddi bir koruma sağlamış oluruz.
RASTGELSİN.

Bedri35

Daimi Üye
Adı
Bedri
Kan Grubu
O Rh Pozitif
@Lafalisokalemabuno sizden özür dileyerek konunuzun içinde bir başka bilgi paylaşımı yapmak istedim.

Surf makinalarda atış anında klavuz telinin kapanmasını önleyen bir sistem var. Yani siz atış yaparken eliniz deymediği, siz itmediğiniz sürece klapa telini geri çekip açtığınızda her daim açık duruyor. Ne kadar sert atış yaparsanız yapın klavuz telini siz atış sonrası elinizle indirmek zorundasınız.
(Bildiğim kadarı ile bu sistem genel kullanım makinalarında yok)
Ki buda istenmeden yaşanan klavuz teli kapanmasının hem kamışa hemde makinaya zarar vermesini önlemek adına çok iyi.
Tabii bu arada kafayı aşağıya çektiğimizdede makina için ciddi bir koruma sağlamış oluruz.
RASTGELSİN.
Abi benim sorun yaşadığım kafanın içinde ray içinde yukarı aşağı hareket eden parçanın işlevi nedir?

SKARPİ66

Daimi Üye
Adı
ÖZCAN TÜREMEN
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Ramazan Bayramı tatilinde bu şekilde bir sorun yaşadım. Normalde şu an kullandığım surf makine ilk surf makinem. Buna rağmen atışlardan önce mutlaka kafayı en dibe indirerek atış yapıyordum. Fethiye'de Çin kurdu ile av yaparken ciddi anlamda çok büyük bir vuruş aldım hatta sararken bir süre ağırlık geldi ( en azından 15-20 tur) fakat balık hissiyatı yoktu bu yüzden @OmerAydın mantıklı bir şekilde ahtapot olabileceğini söyledi. Her neyse belli bir süre sonra ağırlık gitti ancak büyük vuruş heyecanı ile çok hızlı bir şekilde yemi tazeleyip kafaya dikkat etmeden atış yaptım. Kafanın altında siyah plastik bir parça var bu parça makinenin sağında ve solunda yer alan birer kanal içinde yukarı aşağı hareket ediyor. Kafayı dibe indirmeden yaptığım atışta muhtemelen parçanın plastik olmasından dolayı ayaklar o raylardan dışarı çıktı. Oysa kafa kapalı olduğunda oraya destek oluyor ve esneme yapmasını engelliyor. Yani mil eğrilmesi ve misine takılması sorunlarından başka böyle bir sorun yaşanma ihtimali de var ve bunu bizzat yaşadım. ( kurşun 125 gram)

Bunu kesinlikle atlamamak lazım atış yapmadan makinenin sağlığı için.

Sanırım bahsettiğiniz parça bu (spider)
3D789057-FA1E-4AA8-9245-3A385B058E83.jpeg041ED917-A358-4FDD-AFCD-B381B030FAFA.jpeg