Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

çaparide misina sorunu

TrAcHuRuS

Daimi Üye
Adı
Cumhur
Kan Grubu
O Rh Pozitif
spot balık sitesinden aldım köstekleri. 10 numara iğne isteyince otomatik 0.15 köstek bedeni ayarlandı. bu hafta sonu Allah izin verirse hem yeni olta kamışım lineaffe im casting hem de yeni misina ve çaparilerimle ( kendim hazırlayacağım :) ) istavrit peşine düşeceğim. yorumlarınız için saolun :)

TR Angler

Aktif Üye
spot balık sitesinden aldım köstekleri. 10 numara iğne isteyince otomatik 0.15 köstek bedeni ayarlandı. bu hafta sonu Allah izin verirse hem yeni olta kamışım lineaffe im casting hem de yeni misina ve çaparilerimle ( kendim hazırlayacağım :) ) istavrit peşine düşeceğim. yorumlarınız için saolun :)
İyi avlarda kullanın. Ama deneyim kazandıkça hazır köstek ve çapari almayın. Kendiniz yapın daha kaliteli oluyor.

abt22

Yeni Üye
Adı
Hüseyin Balkan
Biz kıyıdan kullanım için istavrit çaparilerimizi yaparken 0.25/0.12, 0.25/0.10, 0.28/0.12 (beden kalınlığı/köstek kalınlığı) ve iğne olarak da dökme 11 veya 12 numara iğne kullanıyoruz. 0.25 beden olan çapariler 125 gr kurşuna kadar, 0.28 beden olan ise 140 gr kurşuna kadar randımanlı oluyor.

Yine kıyıdan kullanımlarda çinekop çaparilerimizi yaparken 0.30/0.18, 0.30/0.20 (beden kalınlığı/köstek kalınlığı) ve iğne olarak da uzun palalı 9 veya 8 numara dökme iğneler kullanıyoruz. 0.30 beden ile 150-160 gr kurşuna kadar atım yapabilirsiniz.

Yine kıyıdan kullanımlarda palamut çaparilerimizi yaparken 0.35/0.25, 0.35/0.28 (beden kalınlığı/köstek kalınlığı) ve iğne olarak da uzun palalı 1/0 veya 2/0 iğne kullanıyoruz. Palamut çaparisinde 125-140 gr kurşun arasında kullanıyoruz.

Teknede kullanılan çapari konusu ise ayrı bir konu.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.bişey sormak istiyorum size

Beden ve köstek misina markalarınızı söylermisiniz acaba Teşekkürler

TrAcHuRuS

Daimi Üye
Adı
Cumhur
Kan Grubu
O Rh Pozitif
abi dün aldığım köstekleri misinaya bağlamaya çalıştım. 2 saatte 3 çapari anca hazırladım :) bu işler tecrübe işi demek ki. bir de bağladığım köstekler hep yerinden oynadı. sabitleyemedim. üç alttan üç üstten düğüm yapmama rağmen zor oldu epey.

TR Angler

Aktif Üye
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.bişey sormak istiyorum size

Beden ve köstek misina markalarınızı söylermisiniz acaba Teşekkürler

Yardımı olursa güzel olur tabi ki bende rahmetli babamdan öğrenmiştim.
çapari bedeni için Powerline misina, köstek yapımı için ise gam yapmayan powerline kalitesinde kilo ile aldığım misinaları kullanıyorum. Kösteklerin yapımı biraz uğraştırıcı, uygun boylarda kesip daha sonra kumaş boyası ile boyayıp hazırlıyorum. Ama yapa yapa hızlanıyorsun.

TR Angler

Aktif Üye
abi dün aldığım köstekleri misinaya bağlamaya çalıştım. 2 saatte 3 çapari anca hazırladım :) bu işler tecrübe işi demek ki. bir de bağladığım köstekler hep yerinden oynadı. sabitleyemedim. üç alttan üç üstten düğüm yapmama rağmen zor oldu epey.
Evet düğümsüz çapari ve yapmak başlangıçta kolay değildir ama el alıştıktan sonra ne kadar hızlı yaptığınıza şaşıracaksınız. Köstek hazırlamak çapari yapmaktan daha keyiflidir.

üstad bende hazır köstek aldım bedene bağladım ama 3-4 atışta köstekler bedene dolanıyo. hatta açılamayacak kadar düğümleniyor. tavsiyeniz varmı?

TR Angler

Aktif Üye
üstad bende hazır köstek aldım bedene bağladım ama 3-4 atışta köstekler bedene dolanıyo. hatta açılamayacak kadar düğümleniyor. tavsiyeniz varmı?
Bende sizler gibiyim, daha üstad olmaya çok var belki de ömür yetmez. :rolleyes:
Bende son mesajımda ondan bahsettim. Hazır kösteklerde bu gam yapma olayı hep oluyor. Bunun önüne geçmenin bir kaç yolu var.
Hazır köstek alırken içinden bir tane kösteği alıp misinasını baş ve işaret parmaklarınızın arasında çok sıkmadan tutup çekin eğer ilk veya ikinci çekişinizde misinada dalgalanma olursa bu misinanın çabuk gam yapacağı anlamına gelir. Bu tür köstekler kullanımda çabuk gamlanıp çapari bedenine dolanır.
Diğer bir konu da iğne ağırlığı köstek misinası kalınlığına fazla ise iğneler misinaya ağır geleceğinden çapari bedenine çabuk dolanma yapar. Naçizane ilk yazımda kullandığımız köstek misinası kalınlığı ve iğne numaralarını yazmıştım.
Son olarak da köstek için misinayı siz seçip kösteklerinizi hazırlarsanız en azından gamlanma durumlarının önüne büyük ölçüde geçersiniz.

şuan elimde 0,28 beden ve 11 nolu iğneli 0,15 köstek var. bunlardan yapınca dolanma oluyor. kalınlıklarda sorun varmıdır sizce?