night fisher
Daimi Üye
Sevgili Fatih, yorumun için teşekkürler kardeşim.Mesajında yer alan kırlangıç ile alakalı olarak eleştiri mesajına gelince :
Bu sene İzmir de bol yağışlı günler oldu.Seneler sonra nihayet eskiden olduğu gibi,hemen hemen her gün yağmur yağdı diyebilirim.Ama sağanak, ama ahmak ıslatan tarzında.O yüzden de pek balığa çıkamadık.
Ben dahil her birimiz hep av özlemi çektik durduk yani.Geçtiğimiz hafta sonu nihayetinde hava müsait oldu da , bir av yapabildik.
Kardeşim, eskilerin bir lafı vardır.Cemreler düşmeye başlayınca balık nazlanır/boyu küçülür derler.Ama doğru, ama yanlış bilemem tabi ki.Bu deyimi yaşı müsait olanlar ya da duymuş olanlar bilir.
Bu av esnasında ilk başta kırma mercan meramızda av yaptık.Ama pek doyurucu olmadı.Oradan kalktık başka meraya gittik.Biz giderken hava kalmaya başlayınca çapa atma gereği duymadık.Eh burada da o arzu edilen ve gönülleri süsleyen kallavi balık vuruşlarını alamadık.Hep pıtır-pıtır tarzından zayıf vuruşlar vardı.
Saat sanırım 10.00 gibi filan olunca hava iyice yatmaya başladı.Yani hava kaldı bizlerin değimi ile.Emin ol aşağıya inen sülünez takılı takımlar, on dakika sonra geri çekince yemler aynen üstünde geliyordu.
Yani balık yeme basmıyor bir türlü.Bizler ise bu esnada ne yapalım...Hımmm...
Ne tarafa gidelim filan diye ha bre fikir alış verişi yapıp duruyoruz.
Aha bu esnada av partnerlerimden sevgili Mehmet kardeşime bir vuruş aldı.Tabir yerinde ise saf saf çekerken, gelen balığın kırlangıç olduğu gördük.Kırlangıç balığı hususunda bizlerin cahilliğini lütfen bağışla.Bu yörede bu balık o kadar çok nadir ki.Sanırım yaşam sahası değil bu taraflar.Adeta yok gibi bir şey.Senede bir ya da 2 defa denk gelir ise belki mucize gibi bir şey.Dikkat ettiysen resmen gözlerimiz onu adeta sevdik,dokunduk.inceledik.
Ha, bu balığı alıkoymak ya da salma hakkı tabi ki de onu tutan arkadaşımın bileceği bir şeydir.
Benim bu videomu ya da diğerlerini incelemişsen mutlaka benim küçük balık hususunda hassasiyetime tanık olmuşsundur.Adeta kaynana gibi dır dır eder, abi o küçük onu salalım der dururum hep.
Olay bundan ibarettir kardeşim.Ben senin eleştirine saygı duyduğum için, olayın ne olduğu hakkında gerekli açıklamayı yaptım.
Ama sen yine beni gırgır-trolcüler gibi aynı kefeye koyarsan yine de fikrine saygı duyarım.
İshak bey,sizi tanımasamda, camiamızda sevilen saygı gören bir amatör olduğunuzu biliyorum.Bu saygıyı mutlaka hakederek elde ettiğinizi düşünüyorum.
Sizin çapınızdaki ,tecrübeli ,balığa doymuş bir arkadaşımızın raporunu okurken çok daha hassasiyet gösteririm.
Raporunuzun ilk fotosunda kırlangıcı görünce,ya iğneyi yutmuş garibim,ya bir kazaya kurban gitmiştir ,yoksa salardı ishak bey bu balığı diye düşündüm.(gayet samimiyim,o an aklımdan geçen aynen budur)
Devamını okuyup,alttaki fotoda kırlangıcın sağlam halini görüp,yazınızda da günün sürprizi olarak övülmesi beni hem şaşırttı hemde üzdü doğrusu.
kırlangıç balığı ,marmara bölgesi balıkçılık kültüründe önemli yeri olan bir türümüz.yıllarca gerek trolcü kıyımı,gerekse deniz dibi kirliliği sonucu neslinde büyük bir azalma yaşıyor.
En bol zamanlarında bile profesyonel kıyı balıkçıları tarafından korunur ,kilo altı boylara derviş adı verilip suya iade edilirlerdi(zaten alıcı da bulamazdı)
Günümüzde,bölgemizde hala bu anlayış devam etmektedir,balık satıcıları trolcülerin kasalarından çıkan küçük kırlangıçlara pek itibar etmemekte(tüketici bulamadığından tabi) kilo üstü boylara iyi fiyatlar vermekteler.
Genellikle,iri boyları meşhur çorbası ve haşlaması için satın alınır.Küçüklerinin kafasını çıkart,kuyruğunu kes et namına pekbişey kalmazda zaten.10 kg üstü ağırlığa ulaşabilen,büyüdükçe ekonomik değeri olan bir tür yani kısaca.
Amatör avcılığıda oldukça zevkli ve zorludur.Trofe boylarda yakalandığında büyük keyif verir.
Neyse uzatmayayım,sizin bu balığı tanıyıp,hassasiyet göstereceğiniz beklentisi içinde olduğumdan dolayı,size eleştiride bulundum,daha tecrübesiz bir arkadaş olsa pek bişey söylemezdim aslında.
Açıklamanıza teşekkür ederim,benim için yeterli olmuştur.Bundan sonraki avlarınızda,kırlangıç tuttuğunuzda bursalı arkadaşınızı hatırlayacağınıza eminim
Dostlarınızla beraber,nice güzel,bol trofeli avlar dilerim