Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geldi bahar ayları,gevşer gönül yayları..:)

night fisher

Daimi Üye
Adı
fatih h
Sevgili Fatih, yorumun için teşekkürler kardeşim.Mesajında yer alan kırlangıç ile alakalı olarak eleştiri mesajına gelince :

Bu sene İzmir de bol yağışlı günler oldu.Seneler sonra nihayet eskiden olduğu gibi,hemen hemen her gün yağmur yağdı diyebilirim.Ama sağanak, ama ahmak ıslatan tarzında.:pO yüzden de pek balığa çıkamadık.:eek:Ben dahil her birimiz hep av özlemi çektik durduk yani.Geçtiğimiz hafta sonu nihayetinde hava müsait oldu da , bir av yapabildik.:)

Kardeşim, eskilerin bir lafı vardır.Cemreler düşmeye başlayınca balık nazlanır/boyu küçülür derler.Ama doğru, ama yanlış bilemem tabi ki.:confused:Bu deyimi yaşı müsait olanlar ya da duymuş olanlar bilir.;)

Bu av esnasında ilk başta kırma mercan meramızda av yaptık.Ama pek doyurucu olmadı.Oradan kalktık başka meraya gittik.Biz giderken hava kalmaya başlayınca çapa atma gereği duymadık.Eh burada da o arzu edilen ve gönülleri süsleyen kallavi balık vuruşlarını alamadık.Hep pıtır-pıtır tarzından zayıf vuruşlar vardı.:rolleyes:

Saat sanırım 10.00 gibi filan olunca hava iyice yatmaya başladı.Yani hava kaldı bizlerin değimi ile.Emin ol aşağıya inen sülünez takılı takımlar, on dakika sonra geri çekince yemler aynen üstünde geliyordu.

Yani balık yeme basmıyor bir türlü.Bizler ise bu esnada ne yapalım...:confused:Hımmm...:rolleyes:Ne tarafa gidelim filan diye ha bre fikir alış verişi yapıp duruyoruz.:)

Aha bu esnada av partnerlerimden sevgili Mehmet kardeşime bir vuruş aldı.Tabir yerinde ise saf saf çekerken, gelen balığın kırlangıç olduğu gördük.Kırlangıç balığı hususunda bizlerin cahilliğini lütfen bağışla.Bu yörede bu balık o kadar çok nadir ki.Sanırım yaşam sahası değil bu taraflar.Adeta yok gibi bir şey.Senede bir ya da 2 defa denk gelir ise belki mucize gibi bir şey.Dikkat ettiysen resmen gözlerimiz onu adeta sevdik,dokunduk.inceledik.:)

Ha, bu balığı alıkoymak ya da salma hakkı tabi ki de onu tutan arkadaşımın bileceği bir şeydir.

Benim bu videomu ya da diğerlerini incelemişsen mutlaka benim küçük balık hususunda hassasiyetime tanık olmuşsundur.Adeta kaynana gibi dır dır eder, abi o küçük onu salalım der dururum hep.:)

Olay bundan ibarettir kardeşim.Ben senin eleştirine saygı duyduğum için, olayın ne olduğu hakkında gerekli açıklamayı yaptım.

Ama sen yine beni gırgır-trolcüler gibi aynı kefeye koyarsan yine de fikrine saygı duyarım.

İshak bey,sizi tanımasamda, camiamızda sevilen saygı gören bir amatör olduğunuzu biliyorum.Bu saygıyı mutlaka hakederek elde ettiğinizi düşünüyorum.
Sizin çapınızdaki ,tecrübeli ,balığa doymuş bir arkadaşımızın raporunu okurken çok daha hassasiyet gösteririm.
Raporunuzun ilk fotosunda kırlangıcı görünce,ya iğneyi yutmuş garibim,ya bir kazaya kurban gitmiştir ,yoksa salardı ishak bey bu balığı diye düşündüm.(gayet samimiyim,o an aklımdan geçen aynen budur)
Devamını okuyup,alttaki fotoda kırlangıcın sağlam halini görüp,yazınızda da günün sürprizi olarak övülmesi beni hem şaşırttı hemde üzdü doğrusu.
kırlangıç balığı ,marmara bölgesi balıkçılık kültüründe önemli yeri olan bir türümüz.yıllarca gerek trolcü kıyımı,gerekse deniz dibi kirliliği sonucu neslinde büyük bir azalma yaşıyor.
En bol zamanlarında bile profesyonel kıyı balıkçıları tarafından korunur ,kilo altı boylara derviş adı verilip suya iade edilirlerdi(zaten alıcı da bulamazdı)
Günümüzde,bölgemizde hala bu anlayış devam etmektedir,balık satıcıları trolcülerin kasalarından çıkan küçük kırlangıçlara pek itibar etmemekte(tüketici bulamadığından tabi) kilo üstü boylara iyi fiyatlar vermekteler.
Genellikle,iri boyları meşhur çorbası ve haşlaması için satın alınır.Küçüklerinin kafasını çıkart,kuyruğunu kes et namına pekbişey kalmazda zaten.10 kg üstü ağırlığa ulaşabilen,büyüdükçe ekonomik değeri olan bir tür yani kısaca.
Amatör avcılığıda oldukça zevkli ve zorludur.Trofe boylarda yakalandığında büyük keyif verir.
Neyse uzatmayayım,sizin bu balığı tanıyıp,hassasiyet göstereceğiniz beklentisi içinde olduğumdan dolayı,size eleştiride bulundum,daha tecrübesiz bir arkadaş olsa pek bişey söylemezdim aslında.
Açıklamanıza teşekkür ederim,benim için yeterli olmuştur.Bundan sonraki avlarınızda,kırlangıç tuttuğunuzda bursalı arkadaşınızı hatırlayacağınıza eminim:)
Dostlarınızla beraber,nice güzel,bol trofeli avlar dilerim:)

hüseyin2

Aktif Üye
Merhaba İshak Abi.İçinde ufaktan edebiyat, balık avı, dost muhabbeti, bahar fotoğrafları olan bir rapora katılmamak olmazdı benim için.Muhabbetin , dostluğun , balık avının, bahar havalarının devamını dilerim.Rastgele.İskenderundan selamlar...

ishak BALLICA

Daimi Üye
Adı
İshak Ballıca
İshak bey,sizi tanımasamda, camiamızda sevilen saygı gören bir amatör olduğunuzu biliyorum.Bu saygıyı mutlaka hakederek elde ettiğinizi düşünüyorum.
Sizin çapınızdaki ,tecrübeli ,balığa doymuş bir arkadaşımızın raporunu okurken çok daha hassasiyet gösteririm.
Raporunuzun ilk fotosunda kırlangıcı görünce,ya iğneyi yutmuş garibim,ya bir kazaya kurban gitmiştir ,yoksa salardı ishak bey bu balığı diye düşündüm.(gayet samimiyim,o an aklımdan geçen aynen budur)
Devamını okuyup,alttaki fotoda kırlangıcın sağlam halini görüp,yazınızda da günün sürprizi olarak övülmesi beni hem şaşırttı hemde üzdü doğrusu.
kırlangıç balığı ,marmara bölgesi balıkçılık kültüründe önemli yeri olan bir türümüz.yıllarca gerek trolcü kıyımı,gerekse deniz dibi kirliliği sonucu neslinde büyük bir azalma yaşıyor.
En bol zamanlarında bile profesyonel kıyı balıkçıları tarafından korunur ,kilo altı boylara derviş adı verilip suya iade edilirlerdi(zaten alıcı da bulamazdı)
Günümüzde,bölgemizde hala bu anlayış devam etmektedir,balık satıcıları trolcülerin kasalarından çıkan küçük kırlangıçlara pek itibar etmemekte(tüketici bulamadığından tabi) kilo üstü boylara iyi fiyatlar vermekteler.
Genellikle,iri boyları meşhur çorbası ve haşlaması için satın alınır.Küçüklerinin kafasını çıkart,kuyruğunu kes et namına pekbişey kalmazda zaten.10 kg üstü ağırlığa ulaşabilen,büyüdükçe ekonomik değeri olan bir tür yani kısaca.
Amatör avcılığıda oldukça zevkli ve zorludur.Trofe boylarda yakalandığında büyük keyif verir.
Neyse uzatmayayım,sizin bu balığı tanıyıp,hassasiyet göstereceğiniz beklentisi içinde olduğumdan dolayı,size eleştiride bulundum,daha tecrübesiz bir arkadaş olsa pek bişey söylemezdim aslında.
Açıklamanıza teşekkür ederim,benim için yeterli olmuştur.Bundan sonraki avlarınızda,kırlangıç tuttuğunuzda bursalı arkadaşınızı hatırlayacağınıza eminim:)
Dostlarınızla beraber,nice güzel,bol trofeli avlar dilerim:)
Sevgili Fatih bey,sizin ilk mesajınızda yazmış olduğunuz cevabı okuyan bir çok arkadaşım bana telefon açtılar.3/2 numaralı tebliğde adı bile anılmayan bir balık için,arkadaş resmen seni bir güzel haşlamış/azarlamış dediler.:)Ben de ne alakası var deyip,naif kişiliğim gereği onlara kulak asmadım.Ve dün oturup size bir cevap yazdım.Olayı tüm samimiyetim ile açıklamaya çalıştım.

İyi ki de, yazmışım.Arkadan gelen sizin ikinci mesajınızda olay daha da netleşti.Sizin Kırlangıç balığı hakkındaki isyanınızı/duyarlılığınızı şimdi daha iyi anladım.Keşke eski günlere dönülebilse de, yöre olarak bizlerin hiç bir zaman görüp de şahit olmadığımız, ama sizlere eskiden denk gelen o kadar kallavi kırlangıçlar tekrar oltalarınıza denk gelebilse.

Tez zamanda dostlarınız ile birlikte gönlünüzdeki avların denk gelmesi dileği ile rastgele.:)

ishak BALLICA

Daimi Üye
Adı
İshak Ballıca
Güzel bir av olmuş.Ekibi tebrik ederim.Afiyet olsun..
Sevgili Tahir bey, dahasının dostlarınız ile birlikte sizlere denk gelmesi dileği ile rastgele kardeşim.

Merhaba İshak Abi.İçinde ufaktan edebiyat, balık avı, dost muhabbeti, bahar fotoğrafları olan bir rapora katılmamak olmazdı benim için.Muhabbetin , dostluğun , balık avının, bahar havalarının devamını dilerim.Rastgele.İskenderundan selamlar...
Sevgili Hüseyin, benim yapmak istediğim av güncesi esnasında bizlerin görüp de yaşamış olduğumuz güzel anları elimden geldiğince ve tabi ki de dilimin döndüğünce sizlere aktarmaya çalışıyorum.Olayın özeti bu.:)

İzmir den size ve ekip arkadaşlarınıza selamlar...:)

ishak BALLICA

Daimi Üye
Adı
İshak Ballıca

night fisher

Daimi Üye
Adı
fatih h
Sevgili Fatih bey,sizin ilk mesajınızda yazmış olduğunuz cevabı okuyan bir çok arkadaşım bana telefon açtılar.3/2 numaralı tebliğde adı bile anılmayan bir balık için,arkadaş resmen seni bir güzel haşlamış/azarlamış dediler.:)Ben de ne alakası var deyip,naif kişiliğim gereği onlara kulak asmadım.Ve dün oturup size bir cevap yazdım.Olayı tüm samimiyetim ile açıklamaya çalıştım.

İyi ki de, yazmışım.Arkadan gelen sizin ikinci mesajınızda olay daha da netleşti.Sizin Kırlangıç balığı hakkındaki isyanınızı/duyarlılığınızı şimdi daha iyi anladım.Keşke eski günlere dönülebilse de, yöre olarak bizlerin hiç bir zaman görüp de şahit olmadığımız, ama sizlere eskiden denk gelen o kadar kallavi kırlangıçlar tekrar oltalarınıza denk gelebilse.

Tez zamanda dostlarınız ile birlikte gönlünüzdeki avların denk gelmesi dileği ile rastgele.:)
İSHAK BEY,birbirimizi anladığımıza çok sevindim.
Kırlangıç maceralarımdan ikisini anlattığım yazımı,daha önce bir başka sitede paylaşmıştım,

sene 1998-1.bölüm
1998 yılı eylül ayı başlarında uzun zamandır görüşemediğim (o sıralar yüzbaşı idi şimdi emekli) Erhanla akşamdan kararlaştırdığımız balık avı serüvenine sabah 5 te Erhanın zili çalmasıyla başladık. Yemleri,ıvırzıvırı tekneye yükleyip, alaca karanlıkta Altıntaş kocakaya açığına doğru hareket ettik.

Erhan liseden kankam , harbiyeye girdi,orası senin burası benim yurdum içinde dönüp durdu yıllarca ,görevİ icabı.Balığa merağı çoktuda pek fırsatı olmadığından acemilikte oldukça kıdemliydi.
Koca kayanın 150-200m açığı kaynayan sular (suda yeryer hava kabarcıkları oluşuyor tatlı su kaynakları var) mevkiinde ,o günlerde bol miktarda pabuç gibi izmaritler tutuyordum .Onuda oraya götürüp bol balık tutturmak niyetim. Av yerimize vardığımızda hava aydınlanmıştı,çapayı atmadan tekneyi kendi haline hafif akıtıya bırakıp vuruş alacağım yere çapa atmak niyetim. Derinlik 20 metre civarı ve aşşağısı kırmalık tabir ettiğimiz yapıda.
Erhan hemen oltasını çıkardı ama ne olta ,en adisinden bi kamış ve makine,ucunda belki ikiyıl önce su görmüş sinek iğneli uydurma bi takım.Acele etme sana güzel bi takım hazırlarım dediysemde dinlemiyor.Ucuna bir parça midye takıp açığıa doğru salla bari dedim.
Altımız kayalık 15-20 m açığımız kumluk bölge,ben balığı bulacam ya, bide oltası takılır uğraştırmasın şimdi diyorum içimden. O salladı oltayı ,ben takımı hazırlayıp yemleyip saldım suya ,zeminden bir metre yukarıda akıntıyla ağır ağır yokluyorum.
5 dakika geçmedi Erhanın kamış yamuldu ,ne oluyo dedim takıldı galiba dedi,oğlum sana atma dedim acele ettin taktırdın oltayı diye söylene söylene aldım oltayı elime asıldım ,dibe takılı gibi ama çok hafif bir kıpırdanma yaptı ne takılması oğlum ,balık bu dememle oltayı sarmaya başladım.Önce oltanın ucu çat etti kırıldı,sarıyorum makinadan carıltı curultu garip sesler çıkıyor .Aşşağıdan gelen ağır ama hiç kafa sallamıyor,Allah Allah bu ne yahu derken ,suyun yüzeyine geldi balık.Net 1300 gr lık bir pisi, kalkana yakın boyu var. İzmarit avlayacaz diye kepçede yok yanımızda.Kaldırıverdim ,teknenin içine düştü.Ne ballısın birader ,şu dandik sinekle koca pisiyi yakaladın diyorum Erhana.

Baktım ,yem takıyor, yine atacak oltayı,kırık parçayı çıkarmış kamıştan.Bekle yahu biraz, çapa atınca yeni takımla atarsın dedim, herzaman kedi kaymak yemez,sabret biraz.Kim dinliyorki cump olta sallandı bile aynı yöne.Mübarek izmaritlerdende tık yok ,oysa iki gün önce kaynıyodu balık diye söylene söylene içimden, akıyoruz hafif hafif. Abartısız beş dakika geçmeden erhanın olta yine yamuldu.Yok deve dedim Erhana ,takıldı bu sefer demi ,aldım yine elime kastım bi ,oda çekti geri oltayı .Al ulan ballı herif çek balığı dedim .Başladı sarmaya. Bu sefer kamış sekiz oldu ,carcar makine sesi sıyıra sıyıra dişliler, balık gözüktü. Koca bir kırlangıç(2700gr geldi).Ulan kaçar şimdi bu paniğiyle Erhan, kaldırıp attı tekneye balığı,sinek iğne dudağında hala duruyor.Ellerimi kaldırıp pes dedim ,acemi şansının böylesi görülmemiştir.
Bu olayı yaşamayıp birisinden duysam asla inanamazdım ama aynıyla vaki oldu. O gün bu gün ,bir sürü acemiyi yanıma alıp acemi şansından medet ummuşumdur.Ama hepsinin kulakları çınlasın bu gün usta oldular, Çıraklık günlerini unutup ustalarına tuttukları balıklarla hava yapıyorlar,boynuz kulağı geçti diye .O da işin bir diğer zevkli yanı tabi.Tüm balıkçı dostlara rastgele diyorum...

BALLI GÜNÜN KISMETLERİ
SENE 1998-2
Ve aradan birkaç gün geçti Erhanın pisiyle, kırlangıcı tuttuğu yerdeyim, sabah 6.30,yalnızım .Takımlar hazır ,dip sürtmesi tekniği uygulayarak kumluk bölgede kırlangıcın peşine düştüm.İğneler 2/0, 0,40 misinalı köstekler ,herşey kitabına uygun.

İki adet kamışı teknenin kıçına yaslayıp, ayaklarımla hafifçe bastırarak ,ağır ağır ,kah kürekle ,kah akıntıyla dibi tarıyorum.Çok geçmeden kamışın biri sallanınca elime aldım ve evvet ,şükür allaha oldu bu iş,ağır ağır aldım yukarı, bu sefer kepçede yanımda, küt!! kepçede ,zevkten dört köşeyim.
2 kiloluk bir kırlangıç.tel bir livarım var içine koyayım dedim, kafası sığmadı ,koydum teknenin içine.Oltalar tekrar suya ,ben daha bi iştahlı asılıyorum küreğe.

Vızık vızık bi ses ,kırlangıç sanki inliyor,acıdım hayvana. Kepçeye koyup yandan saldım, suyla temas etsin diye.Fazla zaman geçmediki ,kamışın biri ayağımın altından kaydı gidiyor,elime almamla kamış yarım daire şeklini aldı.Sanki koca bir taşa bağlı gibi gacır gacır ötüyor emektar 82 model silstar kamışım.Kayıktan yaklaşık 100 metre geriden geliyor takım .

Biriki metre, biriki metre çeke çeke,adrenalin patlaması yaşayarak ,bi yarım saat uğraşıp, balığı teknenin 2 metre altına kadar getirdim .Kanatlarını açmış ,yaklaşık 120 cm lik dev bir kırlangıç aşşağıda süzülüyor. Ne aşşağı hareketi var ne yukarı ,ağır ağır süzülme hareketi yapıyor.
Kepçeyi hazırlayayım diyorum bir elimle ,ama kepçedeki kırlangıç geliyor aklıma,hemen ters çeviriyorum kayığın içine kepçeyi ama ne çareki düşmüyor balık dikenleri geçmiş bir sürü yerden ağa. Aşşağıdaki güçlü bir hamle yapıyor ,bırakıyorum kepçeyi. İki elle tekrar kayığın altına ,yaklaşık 1 metre derinliğe getiriyorum balığı.

Kamışı yan tarafa dayayıp, sapını dizimin altına sıkıştırıp , kepçeye dönüyorum .Ama bi yanda kamışın gacırtısı,bi yandan arapsaçına dönmüş kepçe, panikten beni öldürecek.İki elimle savurup duruyorum kepçeyi ,elimle tutulacak gibi değil ,balığın üst dikenler parmak kadar.

Kaç dakikamı yoksa kaç saniyemi sürdü bu mücadele ,farkında değilim ama balık sonunda tekneye düştü .Ohh!! diyordum ki...... Kamış düzeliverdi....Gitti koca balık,kanım çekildi sanki,nefes almayı unuttum. Sadece yutkunuyorum.
Topladım takımı iğne yerinde ,yırtmış ağzını,neresine saplandıysa keratanın.
14 sene geçti onun sevdasıyla bir iki sene dövdüm o merayı, ama bir iki kırlangıçtan fazlasını tutamadım.Birde ,bir iki balıkçı hergün aynı yerlere bırakma ağ atmaya başlayınca ,benim kırlangıç avcılığımda sona erdi.

Şimdi bu avı tekrar hatırlayınca, bu sene ekimde tekrar şu kırlangıç avını denemeye karar verdim,deneyecem şansımı ,Allah izin verirse. ...

Tekrar tüm dostlara rastgele,bol balıklı avlar diliyorum.

KEPÇEDEKİ KIRLANGIÇ

ishak BALLICA

Daimi Üye
Adı
İshak Ballıca
Sevgili Fatih, av güncelerinizi satır-satır büyük bir merak ve ilgi ile okudum.Okurken de sanki kendimi oralarda gibi hissettim.:)

İnşallah aynıların tekrar denk gelmesi dileği ile rastgele kardeşim.:)

çaparii

Yeni Üye
Bu kırlangıç tutulduktan sonra geri salınmadıysa,bütün laflar salata.arkadaşa laf geçiremedim,tutanın bileceği iş derseniz zaten iş bitmiş,gerisi hikaye

John Dory

Üye
Adı
Emre C.
İşinize karışmak istemem ama tartışmaya başlamadan önce türü tespit etseniz daha faydalı olur. Zira tutulan balık kırlangıç değil, mazak. Mazağın ulaşabildiği maksimum boy 40 cm. Tutulan balık da erişkin boyda, çok da fazla büyümeyecek bir balık.