arkadas
Daimi Üye
ayni düsüncelerimi 3-4 kez paylastim 3000 in üzeri makina spin degil genel kullanim makinasidir kamis kisinin yasi boyu vücut yapisi ve saglik durumuyla orantili olmalidir ( tabi kisisel fikrim )
ayni düsüncelerimi 3-4 kez paylastim 3000 in üzeri makina spin degil genel kullanim makinasidir kamis kisinin yasi boyu vücut yapisi ve saglik durumuyla orantili olmalidir ( tabi kisisel fikrim )
2,40 , 10-30 atarlı bir kamış ve 3000 kafa makinayla çekmekte çok zorlanacağınız pek balık yaşamıyor Türkiye'de. Adamlar koca tarponları, 20-30 kiloluk somonları bile incecik fly takımlarıyla çekiyorlar. Bizim tutacağımız 6-7 kiloluk levreği çekemeyecek olta, kamış nadirdir. Yeterki misina kalınlığın yetsin ve kalamayı kullanmayı bil.
Nitekim 9 kiloluk turnayı yukarıda bahsettiğim takımla kıyıya almıştık. Misina 25'lik olduğundan 15 dakika uğraşmıştık fakat takımlarla alakalı hiç bir problem olmadı.
Uzun süreli av için olmazsa olmazım 🙂hafif takım, ince sağlam misina... yorulmayız ve üst derece verim alırız, Saygılar.
Tebrikler. Çok güzel bir konuya değinmişsiniz. İlk defa at-çek e başladığım 2009 larda ustalarımdan hep bu yönde tavsiyeler alıp 2000 kafa bir makine ve 2,40 5-25 atar bir kamış almıştım. kamış 5-25 ama sert aksiyonlu bir kamış olduğundan Hem WTD ye hemde küçük silikonlara uygundu(Kırıldı, üretimi kalkmış bulamıyorum 🙁 ) Israrla büyük takıma yönlendirme çabası bu sayede oluşacak hafif takım arayışı ile kaliteli markaların pahalı ama hafif takımlarına işaret ediyor. Yani bir pazarlama stratejisi. Geçen yıl uzun süreli atçek yaptığımız bir avda pes etmek üzere olan arkadaşım mola vermemle benim oltayı kaptı. 2000 kafa makine ve 210 LRF kamışı! Bana "bu takımla yoruldum deme döverim seni" dedi 😀 Bence İyi bir atçek takımı 400 - 450 gr aralığında olmalı.
Son zamanlarda yeni meraklı arkadaşların, atçek için, 4000-5000 kafalı makinelere ve 2,70-3,00 m kamışlara yöneldiğini müşahede ediyorum. Bu tip öneriler de giderek yaygınlaşıyor. Oysa ben atçek avcılığına başladığım 2002 yılında tavsiyeler üzerine, 2500-3000 kafa ve 2,40 kamış almıştım. Böyle tavsiyeler yaygınlaştığına göre, geçen zaman zarfında, muhtemelen balıklar irileşmiş ve bazılarının belirttiği gibi makinelerimiz bu güçlü balıkları çekemediğinden arızalanmış olmalı.
"Dünyanın Balığı" diye bir belgeseli hepimiz biliyoruz. Orada da sıklıkla bahsi geçtiği gibi; "hafif takımlarla büyük balık"
Ben çoğu zaman 2,10 ve 2,40 kamışlar ve 2000 ve 3000 kafalı makineler kullanıyorum. Kalama ile balığı dengeleyeceksin ve çekeceksin. Örneğin resimdeki azmanı 2013 yılında çekmiştim. O makine ve ve daha sonra aldığım 2000 kafa makineyle yine iri lağoz, tombik ve baraküdalar tuttum. Hafif takım, yormadan uzun süre atçek yapma imkanı sunuyor....
İri balıkların küçük makinelerin arızalanmasına yol açtığı yorumlarını duydukça, acaba benim tuttuklarım balık değilmiydi diye sorguluyorum !!!