Israrla hafif atçek takımı

ayni düsüncelerimi 3-4 kez paylastim 3000 in üzeri makina spin degil genel kullanim makinasidir kamis kisinin yasi boyu vücut yapisi ve saglik durumuyla orantili olmalidir ( tabi kisisel fikrim )

2,40 , 10-30 atarlı bir kamış ve 3000 kafa makinayla çekmekte çok zorlanacağınız pek balık yaşamıyor Türkiye'de. Adamlar koca tarponları, 20-30 kiloluk somonları bile incecik fly takımlarıyla çekiyorlar. Bizim tutacağımız 6-7 kiloluk levreği çekemeyecek olta, kamış nadirdir. Yeterki misina kalınlığın yetsin ve kalamayı kullanmayı bil.

Nitekim 9 kiloluk turnayı yukarıda bahsettiğim takımla kıyıya almıştık. Misina 25'lik olduğundan 15 dakika uğraşmıştık fakat takımlarla alakalı hiç bir problem olmadı.

Tebrikler. Çok güzel bir konuya değinmişsiniz. İlk defa at-çek e başladığım 2009 larda ustalarımdan hep bu yönde tavsiyeler alıp 2000 kafa bir makine ve 2,40 5-25 atar bir kamış almıştım. kamış 5-25 ama sert aksiyonlu bir kamış olduğundan Hem WTD ye hemde küçük silikonlara uygundu(Kırıldı, üretimi kalkmış bulamıyorum 🙁 ) Israrla büyük takıma yönlendirme çabası bu sayede oluşacak hafif takım arayışı ile kaliteli markaların pahalı ama hafif takımlarına işaret ediyor. Yani bir pazarlama stratejisi. Geçen yıl uzun süreli atçek yaptığımız bir avda pes etmek üzere olan arkadaşım mola vermemle benim oltayı kaptı. 2000 kafa makine ve 210 LRF kamışı! Bana "bu takımla yoruldum deme döverim seni" dedi 😀 Bence İyi bir atçek takımı 400 - 450 gr aralığında olmalı.

ayni düsüncelerimi 3-4 kez paylastim 3000 in üzeri makina spin degil genel kullanim makinasidir kamis kisinin yasi boyu vücut yapisi ve saglik durumuyla orantili olmalidir ( tabi kisisel fikrim )

Kişisel fikrinizi destekliyorum. Kamış boyu vücutla orantılı olmalı. Bununla beraber, taşıması kolay ve hafiflik için de mümkün olabildiğince kısa olursa iyi olur.

2,40 , 10-30 atarlı bir kamış ve 3000 kafa makinayla çekmekte çok zorlanacağınız pek balık yaşamıyor Türkiye'de. Adamlar koca tarponları, 20-30 kiloluk somonları bile incecik fly takımlarıyla çekiyorlar. Bizim tutacağımız 6-7 kiloluk levreği çekemeyecek olta, kamış nadirdir. Yeterki misina kalınlığın yetsin ve kalamayı kullanmayı bil.

Nitekim 9 kiloluk turnayı yukarıda bahsettiğim takımla kıyıya almıştık. Misina 25'lik olduğundan 15 dakika uğraşmıştık fakat takımlarla alakalı hiç bir problem olmadı.

Çok doğru bir noktaya temas etmişsiniz. Ayrıca, çekerken biraz uğraşmak da işe heyecan katıyor...En uç senaryolardan birisi; ayda yılda tesadüfen bir tane 5-6 kiloluk Akya yeme yapışırsa işler değişir. Dikkatli olmazsanız, bu hırçın ve güçlü balık makinenize ciddi zarar verebilir ve kamışı kırabilir. Bir arkadaşımızın başına gelmişti. Bu durumda öncelikle kalamayı biraz açacaksın baktın ki balık yorulmuyor ve misinayı sonuna kadar dayayacak, bu durumda misinayı eline al (eldivenin olsun 🙂). Koparsa misina kopar ve takım zarar görmez. Biz 20-30 kiloluk vatoz tutulduğunda böyle yaparak takımları kurtarıyoruz.

Tebrikler. Çok güzel bir konuya değinmişsiniz. İlk defa at-çek e başladığım 2009 larda ustalarımdan hep bu yönde tavsiyeler alıp 2000 kafa bir makine ve 2,40 5-25 atar bir kamış almıştım. kamış 5-25 ama sert aksiyonlu bir kamış olduğundan Hem WTD ye hemde küçük silikonlara uygundu(Kırıldı, üretimi kalkmış bulamıyorum 🙁 ) Israrla büyük takıma yönlendirme çabası bu sayede oluşacak hafif takım arayışı ile kaliteli markaların pahalı ama hafif takımlarına işaret ediyor. Yani bir pazarlama stratejisi. Geçen yıl uzun süreli atçek yaptığımız bir avda pes etmek üzere olan arkadaşım mola vermemle benim oltayı kaptı. 2000 kafa makine ve 210 LRF kamışı! Bana "bu takımla yoruldum deme döverim seni" dedi 😀 Bence İyi bir atçek takımı 400 - 450 gr aralığında olmalı.

Hatıranızı zaman zaman ben de yaşadım. Bir gün balığı kıyıya aldığımda, yan tarafta atçek yapan birisi balığı merak edip yanıma geldi. Ben balığı iğneden çıkarırken, yardımcı olabilmek için kamışı tuttu. Sonrasında aynı şeyi söyledi abi bu nasıl takım "tüy" gibi dedi. Ben 3-4 aydır hamallık yapıyormuşum dedi. Forum'lardan aldığı tavsiye üzerine, 5000 lik bir makina almış. Tabi oldukça ağır bir takım olmuş.

Son zamanlarda yeni meraklı arkadaşların, atçek için, 4000-5000 kafalı makinelere ve 2,70-3,00 m kamışlara yöneldiğini müşahede ediyorum. Bu tip öneriler de giderek yaygınlaşıyor. Oysa ben atçek avcılığına başladığım 2002 yılında tavsiyeler üzerine, 2500-3000 kafa ve 2,40 kamış almıştım. Böyle tavsiyeler yaygınlaştığına göre, geçen zaman zarfında, muhtemelen balıklar irileşmiş ve bazılarının belirttiği gibi makinelerimiz bu güçlü balıkları çekemediğinden arızalanmış olmalı.

"Dünyanın Balığı" diye bir belgeseli hepimiz biliyoruz. Orada da sıklıkla bahsi geçtiği gibi; "hafif takımlarla büyük balık"

Ben çoğu zaman 2,10 ve 2,40 kamışlar ve 2000 ve 3000 kafalı makineler kullanıyorum. Kalama ile balığı dengeleyeceksin ve çekeceksin. Örneğin resimdeki azmanı 2013 yılında çekmiştim. O makine ve ve daha sonra aldığım 2000 kafa makineyle yine iri lağoz, tombik ve baraküdalar tuttum. Hafif takım, yormadan uzun süre atçek yapma imkanı sunuyor....

İri balıkların küçük makinelerin arızalanmasına yol açtığı yorumlarını duydukça, acaba benim tuttuklarım balık değilmiydi diye sorguluyorum !!!

sizlere katılıyorum ama eklemek istiyorum kamış boyu uzunluğu kişiye özel düşünüyorum ben mesala 2,40 kamış kulanamıyorum 3000 makina 2,90 hafif kamış beni yormadan saatlerce avlana biliyorum usta adamda kalama vermeyi beceriyorsa balığıda almayı becerir diye düşünüyorum

Bende , kamış boyunun kullanan kişinin boyuna ve , kullanacağı avlağa göre seçilmesi gerekir diye düşünüyorum.
Mesala , suya girip avlanılıyor sa kesinlikle 2.70 bir kamış uygun olmayacaktır. Diğer bir taraftan kamışın boyunu avlanan kişinin boyuna göre seçmesi belki daha isabetli olur.

Elbette hafiflik esas...! Kesinlikle katılıyorum.
Ama hafifliğin dışında da , tercihi etkileyen faktörler de var.
Benim makinada kişisel kullanım tercihim devirli makinalardır. Hızlı misina toplayan makinaları hep tercih ediyorum.

Mesala Shimano Stradic 5000 FJ makinam var. ( Genelde ; 5000' lik makinaların boyutu ve de ağırlıkları 4000 liklerle aynıdır. Genelde tabi... )
Ben bu makinayı spinde kullanıyorum. Durum hava ve uygun avlak olması dahilinde Shore Jig denemeleri yapıyorum , yeri geliyor tekne arkasında sırtı çekerken kullanıyorum. 50 - 80.mt derinlikten mercan avında bile kullandım. ( Hani orada , daha uygun bir makinam olmadığı için kullanmıştım ama , son derce de beni memnun bırakmıştı.

Şimdi bunların hepsini gerçekleştirebileceğim bir 2500 - 3000 lik bir makine malesef yok. Benim makinada kişisel kullanım tercihim devirli makinalardır. Ortalama bir turda 90 - 100.cm sarabilmesini isterim.

Elbette hafiflik esas...! Kesinlikle katılıyorum , ve ben kendim de makinamı hafifletmek istemekteyim ama... Hani 300.gr altı hatta 200.gr yakın bir makina hiç fena olmazdı. 🙂
Ben spin de , sabah namazı saati ile güneş doğup biraz yükselene kadar anca avlanma şansı bulabiliyorum. Bu süre için de hafif bir takıma ne kadar ihtiyacım var diye de düşünmedim değil.... Bende ki Stradic 5000 FJ 315.gr - 340.gr civarı bir ağırlığa sahip ( rulman eklemeden kaynaklı ) Av süresi uzamadıkça bana aşırı bir sıkıntı yaratmadı. Elbette bazen , av süresi uzadığında hani hiç yormadı demiyorum. Ama ne kadar ihtiyacım var hafifliğe...? Şu da bir gerçek ki... drag gücüne de aman aman bir ihtiyacım olan bir durumla karşılaşmadım. Karşılaştığım ve çekebildiğim balıkların hepsini , bende eminim ki... 3000 lik bir makina ile de çekebilirdim. Bundan kesinlikle eminim.

Ama yukarıda da belirttiğim gibi , benim kişisel tercihim ; hızlı misina toplayan ve de kafa kısmı nispeten biraz uzun bir makina. ( hızlı misina salınımı için )
Drag gücü 6- 7 kg civarında veya üzerinde olması yeterli.

Bu arada konu hafiflikten açılmışken , yeni 2016 Vanquish modelleri çok fena....!

Gönlümdeki Hafif Makina ; 2016 Vanquish 3000HGM

Son düzenleme:
Back