Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Israrla hafif atçek takımı

B

BS Okuru

Misafir
Neyse hayat daha güzeli ve iyiyi aramaktır. Elbet bir gün biz de buluruz, dua ediyoruz... Sizin gibi pozitif insanlara da ihtiyaç var. Benim tanıdıklarım hep balık yokluğundan yakındıklarında olsa gerek; beni etkiliyorlar. Dolayısıyla, çok sevdiğim bir şarkının sözleri benim durumumu anlatıyor. Ben gamlı HAZAN, balığı bulmasını bilenler ise BAHAR...Dinleyip de vazgeçmeliyim...
Beyfendi siz güzel bir insansınız ve sizi gerçekten anlıyorum. Aslında büyük balığı bulmak gerçekten zor. Yani rastlantı eseri büyük balığa arada bir denk gelmek başka, özellikle büyük balığın peşine düşmek ve bulabilmek çok başka konular.

Özellikle büyük balık aramak zaman ve biraz da maddiyat gibi iki çok kıymetli bedeli ödemenin yanında, bazen sahteyi fiziken tükenene kadar çalıştırmak, ter dökmek, efor sarfetmek demek. Bilgi ve deneyim sahibi olmak da bu arayışın başarılı bir sonla bitme ihtimalini arttıracak yegane insani donanımlardır.

Birilerinin bunu itiraf etmesi gerekiyor; bu kişi ben olayım. Güzelim ülkemizin iç suları ve denizlerindeki tüm canlılar, önce sanayi ve beşeri yapıların ve kirletici atıkların, sonra yoğun av baskısının altında ezim ezim ezilmekte. Deniz balıklarının akıntıları takiben asırlardır geçtiği göç yolları kuşatma altında. İtiraf ediyorum büyük balık (10kg+) gerçekten çok az! Bulması çokça emek, bilgi, tecrübe, zaman ve para gerektiriyor.

Neyi hedefliyorsak ona göre takım kuralım, ama ülkemiz şartlarında ağır sınıf at-çek oltacılığının da çok meşakkatli bir uğraşı olduğunu da bilelim.

Bu arada sizler hep bir markadan gidiyorsunuz ama ben beş yıldır hem tatlısuda hem denizde kullandığım Spro Red Arc makineyi şiddetle tavsiye ederim. Beş yılın ve 100gr - 6kg arası Allah biliyor ne kadar balığın sonunda dişlileri hala pırılpırıl, saat gibi işliyor.

Sevgiler...

Moderatör tarafında düzenlendi:
B

BS Okuru

Misafir
Tatlı su, tuzlu ikisinde de kullanıyorum. Spinle ilk levreğimi yakaladığım makinemdir ayrıca. Ayrı bir yeri var bende :) Tatlı su için üretilmiş sanırım ama çokta önemli bir ayrıntı değil. Gayet akıcı güzel bir makina fiyatına göre.
Eğer tuzlu suda da kullanıyorsanız bir süre sonra rulmanlarda paslanma başlar tabi bu rulmanlar çelik ise zaman bakımından daha uzun dayanabilir tuzlu suya.. Size tavsiyem rulmanları seramik rulmanlarla değiştirmeniz.. Hem tuzlu suya direnci artar hemde atış mesafesi uzar..

malidemirkan

Aktif Üye
Adı
M. Ali Demirkan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Eğer tuzlu suda da kullanıyorsanız bir süre sonra rulmanlarda paslanma başlar tabi bu rulmanlar çelik ise zaman bakımından daha uzun dayanabilir tuzlu suya.. Size tavsiyem rulmanları seramik rulmanlarla değiştirmeniz.. Hem tuzlu suya direnci artar hemde atış mesafesi uzar..
Anladım. Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Nasıl yapıldığını bir araştırayım.

Spinlevrek

Daimi Üye
Adı
İbrahim
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Beyfendi siz güzel bir insansınız ve sizi gerçekten anlıyorum. Aslında büyük balığı bulmak gerçekten zor. Yani rastlantı eseri büyük balığa arada bir denk gelmek başka, özellikle büyük balığın peşine düşmek ve bulabilmek çok başka konular.

Özellikle büyük balık aramak zaman ve biraz da maddiyat gibi iki çok kıymetli bedeli ödemenin yanında, bazen sahteyi fiziken tükenene kadar çalıştırmak, ter dökmek, efor sarfetmek demek. Bilgi ve deneyim sahibi olmak da bu arayışın başarılı bir sonla bitme ihtimalini arttıracak yegane insani donanımlardır.

Birilerinin bunu itiraf etmesi gerekiyor; bu kişi ben olayım. Güzelim ülkemizin iç suları ve denizlerindeki tüm canlılar, önce sanayi ve beşeri yapıların ve kirletici atıkların, sonra yoğun av baskısının altında ezim ezim ezilmekte. Deniz balıklarının akıntıları takiben asırlardır geçtiği göç yolları kuşatma altında. İtiraf ediyorum büyük balık (10kg+) gerçekten çok az! Bulması çokça emek, bilgi, tecrübe, zaman ve para gerektiriyor.

Neyi hedefliyorsak ona göre takım kuralım, ama ülkemiz şartlarında ağır sınıf at-çek oltacılığının da çok meşakkatli bir uğraşı olduğunu da bilelim.

Bu arada sizler hep bir markadan gidiyorsunuz ama ben beş yıldır hem tatlısuda hem denizde kullandığım Spro Red Arc makineyi şiddetle tavsiye ederim. Beş yılın ve 100gr - 6kg arası Allah biliyor ne kadar balığın sonunda dişlileri hala pırılpırıl, saat gibi işliyor.

Sevgiler...
O sizin güzelliğiniz. Ben, tartışma kültürünü bilen ve nezaket sahibi insanlarla, bu tip tatlı didişmeleri severim. Türkçe'mizi de çok güzel kullanıyorsunuz. Bundan sonrada sağınıza veya solunuza küçük taşlar gelebilir :) Böylece sizi daha fazla yazmaya teşvik edip, "ekstrem atçek balıkçılığı" konusunda daha fazla bilgi edinebiliriz. Spro makineler benim de dikkatimi çekiyor.

Cemoka57

Yeni Üye
Adı
Cemal M
Bence spin takımının denge oranı hafif yada ağır olmasından daha önemli.Mesela çok hafif bir takım rüzgarlı havalarda atış mesafe ve dengesini bozabilir.Ağır bir takımda malum herkesin dediği gibi uzun soluklu avlanmada insanı yorar.Kamışın uzunluğu ve sertliği meranın ve havanın koşullarına göre değişir.Bence en güzel spin takımı dengeli olandır.Denge nedir ,kamışa takılan makinanın, kamıştan % 25 kadar ağır olup,sahte/jig vb attıktan sonra, kamış ucunu av pozisyonunda şahlandırması ağırlı yakalamaktır.Çünkü en çok efor misinayı sararken sarf edilir.Aynı gr olan kamış ve makina tutuş konforunu bozar ve kamışın yükü öne biner ise kol kaslarını yorar.Kısacası kamışa makina takıldıktan sonra,tek elle kamış parmak arasına alınır,eğer kamışın ucu hafif yukarı kendiliğinden 30 derece kadar kalkıyorsa bence denge oluşur.Sürçü lisan etti isem affola...

Spinlevrek

Daimi Üye
Adı
İbrahim
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Bence spin takımının denge oranı hafif yada ağır olmasından daha önemli.Mesela çok hafif bir takım rüzgarlı havalarda atış mesafe ve dengesini bozabilir.Ağır bir takımda malum herkesin dediği gibi uzun soluklu avlanmada insanı yorar.Kamışın uzunluğu ve sertliği meranın ve havanın koşullarına göre değişir.Bence en güzel spin takımı dengeli olandır.Denge nedir ,kamışa takılan makinanın, kamıştan % 25 kadar ağır olup,sahte/jig vb attıktan sonra, kamış ucunu av pozisyonunda şahlandırması ağırlı yakalamaktır.Çünkü en çok efor misinayı sararken sarf edilir.Aynı gr olan kamış ve makina tutuş konforunu bozar ve kamışın yükü öne biner ise kol kaslarını yorar.Kısacası kamışa makina takıldıktan sonra,tek elle kamış parmak arasına alınır,eğer kamışın ucu hafif yukarı kendiliğinden 30 derece kadar kalkıyorsa bence denge oluşur.Sürçü lisan etti isem affola...
Ortaya koyduğunuz farklı bakış açısı ve bilgi için teşekkürler.

centetic

Aktif Üye
Yok öyle bir şey... Yoksa Japonların 3.00 m lik kamış kullanmaması lazımdı... ama sap uzunlukları biraz daha fazla olabilirdi levrek kamışlarında.
Sap uzunluğu konusunda size katılıyorum. Göz ardı edilen bir nokta bence. Konforu ciddi derecede etkiliyor. Spin ve lrf kamışların sapları benim gibi uzun boylular için genelde kısa kalıyorlar.

cihan drums

Daimi Üye
Adı
cihan
Son zamanlarda yeni meraklı arkadaşların, atçek için, 4000-5000 kafalı makinelere ve 2,70-3,00 m kamışlara yöneldiğini müşahede ediyorum. Bu tip öneriler de giderek yaygınlaşıyor. Oysa ben atçek avcılığına başladığım 2002 yılında tavsiyeler üzerine, 2500-3000 kafa ve 2,40 kamış almıştım. Böyle tavsiyeler yaygınlaştığına göre, geçen zaman zarfında, muhtemelen balıklar irileşmiş ve bazılarının belirttiği gibi makinelerimiz bu güçlü balıkları çekemediğinden arızalanmış olmalı.

"Dünyanın Balığı" diye bir belgeseli hepimiz biliyoruz. Orada da sıklıkla bahsi geçtiği gibi; "hafif takımlarla büyük balık"

Ben çoğu zaman 2,10 ve 2,40 kamışlar ve 2000 ve 3000 kafalı makineler kullanıyorum. Kalama ile balığı dengeleyeceksin ve çekeceksin. Örneğin resimdeki azmanı 2013 yılında çekmiştim. O makine ve ve daha sonra aldığım 2000 kafa makineyle yine iri lağoz, tombik ve baraküdalar tuttum. Hafif takım, yormadan uzun süre atçek yapma imkanı sunuyor....

İri balıkların küçük makinelerin arızalanmasına yol açtığı yorumlarını duydukça, acaba benim tuttuklarım balık değilmiydi diye sorguluyorum !!!
İbrahim bey merhabalar , esasen bakış açınız ile görünen tablo sizi doğrular nitelikte olsa da saha da ki Ekstrem beklentiler veya potansiyel ekstrem şartlar oltacıyı daha abartılı envanter edinmeye itebiliyor , ikincisi ve bence en önemlisi de örnekler isek alabileceğiniz makinanın boyu ile materyal ve fiyat aralığından en iyi denklemi çıkarabilmektir çıkaramadığımız durumlar da ki özellikle fiyat aralığında , ne yapalım madem o serçe kadar hafif çelik gibi inatçı magnezyumu alamıyorum , az daha büyük olsun ağır olsun tatminkar olsun sağlam olsun ve elbette en önemlisi param buna yetiyor bu olsun , durumlarından ibaret durumumuz vesselâm , yoksa elinize miniminnacık bir van staal alabiliyorsanız istisnazıs up uzun yıllar oltanın ucundaki herşeyi şüphesiz çekip alırsınız, bu arada şunu da belirtmekte yarar var sonuç olarak bu saydığımız tüm fikirler yegane konfor içindir yoksa hiç biri balık avlamak adına olmazsa olmaz deyildir kanaatimce saygılar..

Son düzenleme:

KayaBalığıKaya

Daimi Üye
Adı
Uluç
Sap uzunluğu konusunda size katılıyorum. Göz ardı edilen bir nokta bence. Konforu ciddi derecede etkiliyor. Spin ve lrf kamışların sapları benim gibi uzun boylular için genelde kısa kalıyorlar.
Bende boy 1.90 halen alışıyorum... :D Gerçi alıştımda sayılır...